帶小朋友黎青山灣沙灘玩沙游水, 黎之前見openrice 未有任何食評,上網睇過應該係新開, 前身係另一間青山灣茶座之類。嚟到見佢門口有牌寫明星期一至五特價午餐$40蚊,奉送例湯,另凍飲加$9蚊,熱飲加$6蚊……好平民化嘅價錢, 仲要對住好靚嘅沙灘無敵海景 見佢正價午餐都係貴幾蚊, 拿拿林坐低食嘢先再去玩乾炒牛河: 一般食嘅通常都會油淋淋,但呢度嘅河粉一啲都唔油, 啱曬我呢啲怕油多嘅人, 份量都幾大, 細食嘅女士們兩人share可能都夠飽。 不過味道就一般般,牛肉份量好多但覺得那得太犀利, 最後只食咗一嚿牛肉齋食河粉……揚州炒飯: 好食 通常揚州炒飯嘅蝦我都會放棄, 但呢度嘅蝦夠爽 唔差,分量一樣大大碟而且足料 最後食唔曬我哋加$1蚊打包拎走凍飲味道正常, 一般大排檔質素例湯: 飲嘅時候覺得佢好味,似落左味精🤔 但飲完又唔覺得口乾, 總之就飲曬(見圖)

見佢正價午餐都係貴幾蚊, 拿拿林坐低食嘢先再去玩

乾炒牛河

揚州炒飯: 好食
通常揚州炒飯嘅蝦我都會放棄, 但呢度嘅蝦夠爽 唔差
,分量一樣大大碟而且足料
最後食唔曬我哋加$1蚊打包拎走

揚州炒飯

凍飲味道正常, 一般大排檔質素

免費例湯

2022-08-23
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$50 (Lunch)
揚州炒飯
免費例湯