2023-11-27 1936 views
銅鑼灣呢間餐廳開宗明義要打破傳統潮州打冷舊有框架,令大家都可能優雅地 !裝修用上鮮明嘅紅色,一嚟就先奉上焦糖爆谷🍿開啟食欲之旅。椒鹽普寧豆腐今餐獲得我哋一致好評嘅小食,用料簡單但已經好好食。豆腐口感軟滑,外皮香脆惹味而一啲都唔油膩,食落外酥内嫩;鹹鮮嘅味道再加上食嘅時候淋上韭菜湯汁更加增添風味。蘭王蛋蠔餅🍳蠔餅份量十足,煎得香脆鬆化而入面有好多蠔仔,面頭仲有啲柴魚碎好吸睛;口感豐富又夠曬鮮美。味道唔錯但認真地係食唔出個蘭王蛋嘅特別之處,始終都係加咗鴨蛋嘅會更加香。潮式滷水拼盤 🪿(五選)-份量足,滷水味道唔會好濃烈,挑選咗滷水鵝肉、鵝腸、豬肚,墨魚同埋豬仔髀加埋仲有墊底嘅滷水豆腐,好豐富!一次過滿足6個願望。當中比較少見係豬仔髀,肉質夠嫩又有豬肉香 都好有驚喜蠔仔粥🥣(呢個係二人份)粥底同平時一般食開比較淡口重方魚味嘅唔同,呢度本身已經充滿蠔嘅鮮甜,比較接近湯嘅味道,所以就算唔食蠔仔肉都已經好有味~同行潮州朋友仔表示不滿太多料,無得重現細個食開個種靠榨菜吊味嘅淡茂茂嘅回憶 😂😂😂蜆仔肉生菜包🥬最後追加多一味 (不過疑似漏咗單,最後10分鐘先上菜,搞到食到勁趕急)蜆仔肉雖然細細粒好似肉碎

裝修用上鮮明嘅紅色,一嚟就先奉上焦糖爆谷🍿開啟食欲之旅。
椒鹽普寧豆腐
蘭王蛋蠔餅🍳
蠔仔粥🥣(呢個係二人份)
蜆仔肉生菜包🥬
最後追加多一味 (不過疑似漏咗單,最後10分鐘先上菜,搞到食到勁趕急)蜆仔肉雖然細細粒好似肉碎咁,但炒香之後食落味道鮮甜鹹香,包埋生菜啖啖肉得嚟又有生菜嘅爽甜,感覺好 balance 食多啲多唔會滯
遺憾係時間太趕急食唔切個冷糕~唯有下次有緣再聚
2023-11-04