2023-02-27 568 views
當年住長洲,絕少幫襯北帝廟果邊d海鮮店,反而最多去BBQ.今次入去長洲影櫻花兼探吓D舊街坊,順道過去食埋飯先出反香港.深知係海鮮街搵位不易,所以準備 Plan A Plan B,搵唔到位就出香港先食晚飯,行過蘇波記,見到有位,於是坐係海邊食晚飯.海鮮街有成十多檔餐廳,已經忘記咗手勢最好係邊間,而且一早已知道好多低質店,所以無期望就無失望.點咗薑蔥鮑魚,椒鹽軟殼蟹,娃娃菜,椒鹽鮮魷,蒸扇貝.曾經係長洲東灣摸過蜆,知道當地D蜆超好食,殼大肉大,唔係殼大肉細,問D待應妹妹豉椒炒蜆係咪長洲蜆,答覆吞吞吐吐話係,9成吹水啦,見上枱嘅菜都係細細碟,所以叫埋豉椒炒蜆.首先所有菜份量都過低,偷工減料! 薑蔥鮑魚叫做最滿意,夠軟夠鮮甜,軟殼蟹夠脆但太油膩,蒸扇貝得三隻雖然夠大隻但粉絲過少,口感比較韌,椒鹽鮮魷太細,又一偷工減料之作.炒蜆,殼細肉細,肯定唔係長洲蜆,呃人!另外叫兩罐汽水,追四次都未見.無那那又上蠔餅俾我,轉頭又上蒜蓉開邊蝦俾我,無點嘅小菜一碟一碟上俾我,好明顯D單亂哂籠!雖然無期望,但唔會再幫襯吧! 亦都唔見意大家去幫襯.
當年住長洲,絕少幫襯北帝廟果邊d海鮮店,反而最多去BBQ.

點咗薑蔥鮑魚,椒鹽軟殼蟹,娃娃菜,椒鹽鮮魷,蒸扇貝.

炒蜆,殼細肉細,肯定唔係長洲蜆,呃人!

另外叫兩罐汽水,追四次都未見.

雖然無期望,但唔會再幫襯吧! 亦都唔見意大家去幫襯.