2020-05-21 428 views
如果要我喺呢個世界揀一樣野係唔可以消失既🤤我一定會揀抹茶🍵抹茶控呢三個字真係走唔甩🤣明明我唔鐘意綠色🤢偏偏就對青bb既抹茶情有獨鍾😂只要個樣食物有抹茶味揀 我都一定毫不猶豫會揀抹茶味🤤飲抹茶都係一門學問黎架😎大家知啊知抹茶盛產地係京都💁🏻‍♀️宇治縣+💁🏻‍♀️靜岡縣呢兩個產地出既抹茶都各有自己嘅特色同味道 都各有支持者㗎😎😎😎 平時去啲壽司店都有抹茶比大家自己沖黎飲不過就少好多工序通常都係將啲粉直接放入杯中然後直接沖熱水就飲🧐 ❌❌❌NO NO NO❌❌❌等我教大家傳統飲抹茶嘅方法啦抹茶可以分2種👀「濃茶」同埋「薄茶」分別在於分量同埋注水量👀沖濃茶:抹茶粉份量多+少量水🍵 非常濃郁,呈現介於液體及固體間的狀態沖薄茶:適量抹茶粉 + 適量水🍵 薄茶比起濃茶,口味較淡(圖中正是沖傳統薄茶用既工具)點沖先正確?🧐🧐 步驟1💁🏻‍♀️將抹茶粉放入已經加熱左既杯或碗中份量唔洗太多架 2g左右就夠然後分次加入攝氏80度左右既熱水步驟2💁🏻‍♀️注入熱水後,左手扶住茶碗、右手拿茶筅快速地將抹茶刷至起泡。步驟3💁🏻‍♀️左手捧著茶碗下方、右手扶茶碗,分3次品嚐。 《抹茶館》- 傳統抹茶 $19#抹茶館 #傳統
如果要我喺呢個世界揀一樣野係唔可以消失既🤤

通常都係將啲粉直接放入杯中
然後直接沖熱水就飲🧐 ❌❌❌NO NO NO❌❌❌
等我教大家傳統飲抹茶嘅方法啦

抹茶可以分2種👀
「濃茶」同埋「薄茶」

分別在於分量同埋注水量👀

沖濃茶:抹茶粉份量多+少量水
🍵 非常濃郁,呈現介於液體及固體間的狀態

沖薄茶:適量抹茶粉 + 適量水
🍵 薄茶比起濃茶,口味較淡
(圖中正是沖傳統薄茶用既工具)

點沖先正確?🧐🧐
傳統抹茶

步驟1💁🏻‍♀️
將抹茶粉放入已經加熱左既杯或碗中
份量唔洗太多架 2g左右就夠
然後分次加入攝氏80度左右既熱水

步驟2💁🏻‍♀️
注入熱水後,左手扶住茶碗、右手拿茶筅快速地將抹茶刷至起泡。

步驟3💁🏻‍♀️

#抹茶館 #傳統抹茶 #日本 #日本文化 #茶道 #hongkong #hk #greentea #抹茶控
#hkfoodie #健康飲食 #減肥 #diet #低卡路里
#威威為食仔 #威威要還債
傳統抹茶