2016-03-25 163 views
鐘意煮野食既我,最近迷上研究甜品,但一個唔好甜野既人,點先可以吸引到我,當然係賣相laaa🙈 但呢粒鈕一次過滿足曬我好多個願望💕見到咁多款,眼闊肚窄既我,第一眼就被呢個拼盤吸引住😍靚到要餵飽部相機先😂 充滿好奇心既我,忍唔住即刻要問要問應該食邊樣先la,從師傅既介紹我感到佢對甜品既熱誠 呢個麵包布甸加左麻薯,口感煙韌,仲有加自家制糖蓮子,食落去唔係傳統死甜果種,加埋麵包布甸一齊食,感覺唔似成緊西式甜品,好香,幾特別,中間仲加左焦糖軟糖碎碎,正! 之前自己都有整過Apple crumble , 但呢個最特別佢係將蘋果做左兩個口感,上面個脆脆絲都係蘋果黎,我最鐘意撈埋雪糕一齊食,而底層就係焗左既蘋果撻好驚佢溶所以之後就馬上食佢喇,但一食落發覺佢唔係雪糕,食落凍凍地,質地好滑,軟身,加埋個拿破侖脆脆食,唔錯,而粉紅色果兩支棒係士多啤梨蛋白,脆脆地,唔太甜,好香士多啤梨味,如果有得散買呢個棒就好喇😍楊桃做甜品真係好少有,之前食過楊桃味雪條,之後一直想搵楊桃做既甜品,而家終於比我遇到喇,上面兩塊係楊桃乾,咬落去係煙韌,香甜既味道,中間加左柚子絲,爆珠,楊桃酸酸甜甜好夾,最底桂花糕好清新

見到咁多款,眼闊肚窄既我,第一眼就被呢個拼盤吸引住😍
大糖鈕特選拼盤
麻薯麵包布丁
富士蘋果撻

黑加侖子拿破輪
楊桃柚子桂花糕
楊桃做甜品真係好少有,之前食過楊桃味雪條,之後一直想搵楊桃做既甜品,而家終於比我遇到喇,上面兩塊係楊桃乾,咬落去係煙韌,香甜既味道,中間加左柚子絲,爆珠,楊桃酸酸甜甜好夾,最底桂花糕好清新,再一個創意之作
抹茶紅豆檸檬芝士餅
個人係抹茶&芝士控,所以希望抹茶+紅豆可以再多d , 檸檬芝士餅少d,檸檬味少d 🙈, 但食落去味道出奇地夾
小糖鈕森林
咁多個裡面,呢個係我最鐘意,除左創意滿分,呢個係最唔甜既,白朱古力忌廉充滿好香既黑松露味,加埋個蘑菇形狀蛋白脆食一流,香橙燉蛋好滑,感覺自己唔似食緊甜品一樣,love it , 會再黎散叫,因為迷利版太細喇🙈
玫瑰荔枝燉蛋
玫瑰花係脆脆黎,我好恨咁將佢整碎,撈埋佢地一齊食,食落去脆脆+軟身荔枝,口感好得意
雜莓芝士忌廉杯

中間用左 Mascarpone Cheese , 怕甜既我將果醬整走左d先食到 , 呢個甜品有師傅專設既匙羹,所以唔怕擔心食唔到最底果層gaaa
朋友點左呢杯好有效果既特飲,加左乾冰係底,所以會出煙,有氣而且唔太甜,杞子+番石榴味好 fresh
果茶
食親甜品我就例必order 茶/水,畢竟我唔慣太 sweet 😂

返到屋企好奇心驅使我睇下呢個師傅呢來歷,原來師傅來頭不少,從佢對甜品介紹,可以感受到師傅對甜品既熱誠,執著,從中不斷改良,制造驚喜,下次一定要黎睇睇有咩新攪作,支持一下小店

2016-03-22
$130 (Last Night Supper)
大糖鈕特選拼盤
麻薯麵包布丁