2018-12-03 2069 views
🇭🇰#香港捐窿捐罅記 Instagram: foodkiller_dk地獄廚神Gordon Ramsay👨🏻‍🍳 一路都係我係外國經常睇既節目 Hell's Kitchen , masterchef 等等我都差唔多每集有追🙂 因為我好中意佢又cocky 又有真材實料☺️ 咁睇得多 就好想食一下佢既餐廳 試一下佢個signature dish beef Wellington ♥️ beef wellington 係一個英國傳統既菜式 係一個通常聖誕先食既菜🙂 其實我一共食過佢三間餐廳 今次就先寫我第一次既經驗🤓🤓🤓-Beef wellington🐮 可能因為我期待太多 食落去反而冇我想像中咁好😐 其實filet mignon 係一個牛比較少用到既部分 所以係比較瘦同牛味都比較淡既部位 佢最大既優點係淋 所以先賣到咁貴🐮 但係我果舊又冇我之前食既filet mignon 咁淋😭 但係蘑菇味好重🍄 同外皮好脆😋 都幫手拉返d分 🙂帶子係Gordon既另一個名菜 聽講Gordon 只係用人手捉既帶子 因為比較好 咬落去 好鮮甜 好開胃😋 係一個必點既前菜另一個前菜係yellowfin tuna 🐟
另一個前菜係yellowfin tuna 🐟佢冇用另好既bluefin tuna 🐟係因為想保護環境 唔食就快絕種既生物👍👍食落去有芝麻既香 個汁有少少酸 又係好開胃😍我認為都係必叫既前菜
甜品就叫左sticky toffee pudding 🍮又係一個英國傳統甜點 同Gordon 既signature dish🙂 好好味 唔會過甜 焦糖味好重🤓 食左一啖 係會想一直食落去♥️雖然我之後係英國食過更好既 不過都推薦大家食🤤
🎈中環蘭桂坊雲咸街33號隆堡蘭桂坊酒店M樓
平均傷害:$600