2011-02-07 6 views
在冬天,煲仔飯癮真的停不了。友人約食飯,問我想食咩,早在早些日子之前傾計,我地已經提過搵日不如食永合成,難得佢肯去搵定位,我又怎會錯過。我其實未食過永合成,主要是店子不做夜市,要食實在有點難度,所以之前做定功課,因為人太多,煲仔飯又準備需時,所以友人已經好醒目地打左黎問我地食乜,落定單。黎到當然係叫窩蛋牛肉煲仔飯,最後變成一檯五個大漢都係一模一樣,獨沽一味。雖然係早叫,但中午時間人真的很多,我地幾個飯等了差不多一小時,真有點懷疑有幾多人可以食超過一小時的中午飯?點解大家都可以若無其事地係度等?可能侍應都習慣左俾人問幾時有得食,其實都見到有人問,但答案千篇一律,所以,坐得底請有心理準備。等了又等,終於有得食。賣相吸引,味道很香,果真名不虛傳。牛肉是碎牛,和滑牛比較又是另一風味;蛋是最後才打落去,是名副其實的窩蛋;豉油在檯面,加多少豐儉由人。碎牛肉感覺貼心,因為撈蛋撈飯後每一啖都可以吃到蛋、牛、飯。飯乾身,夠味道,也有少量飯焦,每一口吃下去都很有咬勁,用焗麵包爐的方法果然有諗頭,聞說想要多點飯焦,可在下單時要求,但我相信時間會更久。當和坤記的炭爐比較,我還是喜歡坤記多一點,主要原因可能是感
在冬天,煲仔飯癮真的停不了。

窩蛋牛肉煲仔飯
等了又等,終於有得食。賣相吸引,味道很香,果真名不虛傳。牛肉碎牛,和滑牛比較又是另一風味;是最後才打落去,是名副其實的窩蛋豉油在檯面,加多少豐儉由人。

當和坤記炭爐比較,我還是喜歡坤記多一點,主要原因可能是感覺更熱氣,但我還是覺得不錯的。
携子來多,携父來少,簷前滴水,何曾見有倒流。
大飽易賣,大錢難撈,針鼻削鐵,無非微中取利。
餐牌上另一金句值得深思,唔知,我個囡第日會唔會帶我周圍去食野呢?

「携子來多,携父來少,簷前滴水,何曾見有倒流。」
「大飽易賣,大錢難撈,針鼻削鐵,無非微中取利。」
2011-01-17
$45 (Lunch)
大飽易賣,大錢難撈,針鼻削鐵,無非微中取利。
窩蛋牛肉煲仔飯