2015-10-27 298 views
自從遠走到澳洲多個月之後, 食慣左所謂澳洲食物, 什麼牛奶, 芝士, 漢堡, 牛肉......等等, 但一回到港的我, 最懷念香港既美食, 特別係作為九龍城地膽, 泰國野真係闊別多時, 朋友有見及此, 特意安排今晚呢餐welcome dinner俾我, 老老實實九龍城泰國野最出名既黃珍珍, 小曼谷同街市, 前兩者性價相對較低, 街市係抵食既, 可惜係太嘈地方冇咁乾淨咁囉 朋友仔發掘呢間泰象館, 一進去, 地方唔係好大, 勝在光猛乾淨, 又有電視睇 XDDD打開餐牌, 有選擇恐懼症既你, 不妨可以考慮下佢地既套餐, 但嘴饞的朋友仔話要自己發版咁話 先來一個生蝦刺身, 一碟有六件, 肉眼睇好大隻下, 食落去未夠爽口, 好彩個辣酱汁夠哂惹味啦~再來一個柚子沙津, 柚子微酸帶甜, 加上蔥花蝦米仔洋蔥絲等配料, 雖則是平淡沒驚喜, 亦不失為一道開胃小吃 食泰國野又點少得冬蔭公呢!!! 唔好睇佢咁細細碗呀, 入面有齊大蝦, 菇, 車里茄, 香草, 足料之餘, 仲唔會好辣, 朋友仔話個湯酸酸地, 佢好buy酸dd既冬蔭公, 如果可以辣多dd, 咁就perfect啦脆肉炒榔菜苗, 難得出街食菜炒得咁"
生蝦刺身
柚子沙津
冬蔭公(小)
脆肉炒椰菜曲苗
脆肉炒榔菜苗, 難得出街食菜炒得咁"靚仔", keep到d菜苗幾嫩口, 脆肉咸咸地, 我個人喜歡食菜清清地, 所以D脆肉留番俾我朋友仔包底
南瓜咖哩軟殼蟹
最後一味係南瓜咖哩軟殼蟹, 臨近萬聖節, 南瓜大熱喔(賣相攞足分先), 沒想到南瓜同咖哩竟然咁夾, 咖哩香濃得來冇肥膩感, 內裡南瓜肉令整體口感增加, 而且on top既椰汁, 令咖哩更添椰香, 正!!! 旁邊炸起軟殼蟹建議要盡快食, 因放涼以致味道有差, 整體屬水準之上
細心留意下旁邊那桌有人生日來慶生, 氣氛很好的說, 特別一提....是整個場坐滿人, 意外地一點吵耳感都沒有, 可以跟老朋友傾傾聊聊, 正所謂開心時間過得特別快, 說好的gathering, 朋友們快找我出來開飯吧!
Other Info. : 店員態度很nice, 去了外國才知香港人口面太黑了, 笑多D啦 :)
南瓜咖哩軟殼蟹
  • 冬蔭公