2018-12-24 892 views
呢間位於中環的餅舖,因前港督彭定康對其蛋挞的情有獨鍾而聲名遠播,吸引唔少游客專程前來。但留意呢間得牛油皮蛋挞,鐘意酥皮的食家唔好白行一趟。臨近聖誕節假期,呢度更是人滿為患。特登走到對面街先拍到成條人龍,真是貨與輪轉。我未曾試過呢間的蛋挞,今日途經,又有時間排隊,咪順便試吓。買咗半打,有個靚靚紙盒裝住,店舖太細,已逼滿顧客,唯有行出出面搵個地方細細品味。之前食過的牛油皮蛋挞之中,以“超羣餅店”最正,所以自然而然用來做benchmark。呢間的牛油皮的牛油味更濃郁,但皮就散d,比較容易碎。蛋浆就两間不相伯仲。不過以時間成本同金錢成本來計,超羣就抵食好多了。