2018-03-04 3092 views
~上星期輪到太座約班舊同學飯聚;有得食,我梗做「菠蘿雞」喇。唔止咁,我仲口多多話幫班女人揀間餐廳,訂埋位。班阿太求之不得,於是,我就自把自為,訂咗灣仔『老上海』嘞。而家先至講真話,我其實揀『老上海』係另有目的嘅,並非為咗想食佢哋嘅嘢。因為間飯店幾乎就喺正『通利琴行』對面,而晚飯前有兩個鐘自由時間,我一嘢就走上去試勻哂佢哋啲靚電結他同 amps (我要多謝琴行班哥哥,俾我盡情搞搞震冇幫嚫!)。好嘞,講翻食喇!班女仕之前去咗 Pacific Place 嘆 high tea,所以就由我負責點菜。「醉豬手」,「燻魚」,「燻蛋」,「涼拌西芹豆乾絲」,「蒸素餃」,「椒鹽黃魚」,「紅燒元蹄」,「薺菜炒年糕」。究竟『老上海』掂唔掂呢?絕對唔可以話“唔掂喎”⋯⋯水準呢幾年都係咁保持翻上下。況且,我哋絕對唔係食家,唔識去分析餸菜,我哋只係「為食友」,淨係講得出我哋鍾意啲乜唔鍾意啲乜。咁,呢餐我最鍾意嘅就係碟「燻魚」。其實對我嚟講,『老上海』,『鹿鳴春』,『香港老飯店』,『上海綠楊邨』,『滬江』,『雪園』呢幾間都係差唔多,大家都有自己一兩款 killer dishes ,其他分別唔大。而dining ex

其實對我嚟講,『老上海』,『鹿鳴春』,『香港老飯店』,『上海綠楊邨』,『滬江』,『雪園』呢幾間都係差唔多,大家都有自己一兩款 killer dishes ,其他分別唔大。而dining experiences 都冇乜大分別,個中有比較差嘅有,但係比較好就唔多覺。

2016/2017年我哋返嚟嘅時候,就試過兩次『蘇浙匯』,印象唔錯,幾開心,希望今年有緣再去試吓啦。

燻魚,醉豬手,燻蛋
涼拌西芹豆乾絲