2018-03-23 1268 views
平時約朋友去尖沙咀,都係去諾士佛臺, 但今次想食下野,呻下, 就揀咗呢間餐廳。餐廳由外面望落去, 同普通酒吧冇咩分別, 但在行入少少就會發現其實係一間餐廳。餐廳座位非常寬敞, 加上暗淡的燈光令人十分放鬆。 我哋由餐牌上知道少少關於呢間餐廳嘅歷史, 原來呢間餐廳曾經休業,因為老闆的堅持現在又重新開張,絕對係值得支持嘅小店。餐牌侍應先上帶有熱度的餐包和餐湯,白湯的材料很多。整體濃而不膩。湯上面撒了少少餅乾碎,增加口感。沙嗲串(三雞、三牛)值得一讚,每串沙爹絕無欺場,份量十足。沙嗲串上本來的醬汁和調味已經燒得十分入味,而肉汁也完整保留下來,而沙爹醬汁微微的辣度,挑起了食家的味蕾。越吃越有味。小食拼盤入面, 有咖哩角、腸、春卷、炸蝦餅。每道小食都是剛剛整好再奉上,不會馬虎上場,而我最喜愛咖哩角。外面炸得鬆脆,配上咖哩醬汁,非常惹味。 咖哩汁不會辣,怕辣的朋友也可以一試。朋友見到有個菜叫牙露牙露,貪得意就叫咗一個。 原來係一個沙律, 上面有蝦片。蝦片應該是自己炸的, 帶淡淡的蝦味,但卻不油膩。我將蝦片沾上咖哩汁食,係另一種濃郁的口味 。沙律菜不是西式沙律菜,而係蘿蔔,椰菜等等,已經灼過的蔬菜,加

餐廳由外面望落去, 同普通酒吧冇咩分別,
 但在行入少少就會發現其實係一間餐廳。

餐廳座位非常寬敞, 加上暗淡的燈光令人十分放鬆。
因為老闆的堅持現在又重新開張,絕對係值得支持嘅小店。

餐牌

侍應先上帶有熱度的餐包和餐湯,

白湯的材料很多。整體濃而不膩。
湯上面撒了少少餅乾碎,增加口感。

沙嗲串(三雞、三牛)值得一讚,每串沙爹絕無欺場,份量十足。
而沙爹醬汁微微的辣度,挑起了食家的味蕾。
越吃越有味。

小食拼盤入面, 有咖哩角、腸、春卷、炸蝦餅。
每道小食都是剛剛整好再奉上,不會馬虎上場,
而我最喜愛咖哩角。外面炸得鬆脆,配上咖哩醬汁,非常惹味。
 咖哩汁不會辣,怕辣的朋友也可以一試。

朋友見到有個菜叫牙露牙露,貪得意就叫咗一個。
我將蝦片沾上咖哩汁食,係另一種濃郁的口味 。
沙律菜不是西式沙律菜,而係蘿蔔,椰菜等等,
已經灼過的蔬菜,加上咖哩吃,對我來講有點新奇,但味道亦十分配合。

今餐的主角係燒春雞,雞皮燒得香脆,
可是肉質卻沒有因此而老掉, 依然嫩滑, 肉汁多。
皮脆肉嫩,口感豐富。

我諗好多人同我一樣,唔知谷咕係咩嚟。
 原來谷咕係純正可可粉,冇加糖同奶健康得多,而且朱古力味更濃。
而家已經好少地方可以飲得到, 所以一定要叫一杯!

在這間餐廳裡,我們發現到很多特式美食,而在其他南亞菜的餐廳都找不到,
而食物也沒有讓我們失望,極大份又抵食,讓我們都十分驚喜,
相信喜歡美食的食家們,絕對不會放過這次「尋美食之旅」吧!
2018-02-01
Type of Meal