2022-11-28 34 views
今個禮拜好多嘢做,放假當然要去食好西!今日就去咗北角匯,呢邊真係多咗好多新餐廳,我哋就去咗一間幾靚景嘅Briketenia食個holiday lunch。餐廳其中一個賣點係海景,不過今日有微雨,我哋就坐返室內位置,整體裝修甚有設計感,牆上面掛有多幅不同風格畫作,突顯老闆藝術品味。麵包配自家製蛋黃醬,麵包外脆內軟,口感煙韌,蛋黃醬香蔥味濃,幾特別!Appetizer就跟set lunch各揀一個,我哋揀咗煙三文魚凱撒沙律同蘑菇湯,前者灑滿芝士非常惹味,蘑菇湯香濃但清爽,有蘑菇小粒增加口感。紅酒燴牛面頰配蔬菜及薯蓉($198)肉質柔軟多汁,中間筋膜膠質豐富,口感有層次,紅酒汁味濃帶微酸果香同牛肉非常夾!伴碟蔬菜有燒西蘭花、翠肉瓜、露筍、紅波椒,個人好近欣賞呢度嘅薯蓉,香滑綿密!香煎海鱸魚配紅波椒及新薯($238)兩大件鱸魚煎到表面微焦,魚肉尚算滑嫩。配菜紅波椒、薯仔、蔬菜稍微烤過,其中紅椒清甜爽口,健康美味!飯後飲杯americano最正,呢度嘅咖啡非常香濃,仲比我見到好耐冇見嘅糖罐🤣呢間餐廳仲係pet friendly,可以帶埋寵物一齊食飯!

餐包

煙三文魚凱撒沙律