2015-02-16 406 views
早陣子, 同個成日出去搵平靚正好野既朋友食飯~ 佢同我提起一間幾出名既朱古力店Leonidas~ 佢既介紹之後, 有日要去朋友到食飯我就特別去左sogo既Lenoidas 買左個Chocolate Truffle Deluxe - $220呢個蛋糕, 朋友話好RICH但唔太甜同膩, 去到就諗都唔諗要呢個蛋糕。不過~ as 一間都幾出名既chocolate shop, sales 係完全唔care我既存在, 係咁傾計… 我係要講左2-3次excuse me 佢地先有一個行埋黎但只係企係到…咩都唔講….我話想要呢個truffle cake, 問佢地佢唔佢溶, 因為我張坐2個hr車, sales 話唔會。 That’s already end of our conversation… 冇問我要唔要生日牌or whtsoever… 比錢拎走佢地再傾過… 嘩? 我去美心, 東海堂都好service過你….Anyways..講番個蛋糕呢個chocolate truffle 睇落都真係幾grand. 朋友一見到就好開心! 佢黑得黎好靚, 而且有少少金薄, 真係一個做禮物既好選擇!到我地食既時候, 切

到我地食既時候, 切落去已經睇得出個蛋糕好RICH, 佢既朱古力面層唔係脆既朱古力東, 唔會切完碎到好核突 OR 成檯係。佢有d soft, 不過thickness 岩岩好!

入口, 面層既朱古力入口即溶, 同朋友講既一樣RICH但唔會太甜 真係唔錯! 不過個蛋糕就太鞋口, 一D都唔鬆軟, 冇哂moisture 。呢個就係呢個蛋糕既敗筆之處~ 蛋糕既靈魂就係蛋糕本身, 其他野都只係蛋糕既裝飾, 件糕整得唔好, 外面點好食都冇用。

經過今次, 我可能再去支持BEJI 不過唔會買呢個CAKE~

Other Info. : 唔講都唔知呢間係社企, 幫忙一間既beji 既機構 (我們致力為有語言障礙及來自低收入家庭的兒童,提供專業的言語治療,讓他們積極融入社會,並充當家長的夥伴,與他們一起同行。來先beji網站)
TakeAway
$220 (Other)