2021-08-13 1988 views
見到網上邊有人推介呢間既點心 就冒名黎試下7月尾打黎訂位 已經要去到8月中先有位😂訂左12:00,人唔算好多。坐低無耐侍應就俾左杯welcome tea我地,其實係一杯凍茶🫖都算幾窩心💛大熱天時,去到有杯凍茶飲都係幾唔錯既👍🏻今次4個人,一共叫左12樣野食,呢到啲野好多都係好的色,所以唔驚會好快飽😆1️⃣娘惹咸水角個青蘋果造型加埋個塊食得既樹葉 剩係心機同賣相都100分 細細粒 岩岩好一啖可以食哂 個外皮好軟糯 味道都調較得岩岩好 值得一試 打卡都一流😝2️⃣松露帶子餃呢款點心整體既水準都算高,最深刻既係層皮,唯一美中不足既係松露既味道唔夠豐富。層皮除左薄之外,係好煙韌,係坊間真係比較少食到呢個口感。入面既帶子應該混合左啲墨魚膠,食落去好彈牙好飽實😋3️⃣黑椒和牛酥唔知係咪因為對呢款嘅點心期望有啲高,食完之後反需有啲失望。外形又係100分,一睇就知係心機之作。可惜食落去既時候,並食唔到黑椒同和牛既香氣。只係食到外面酥皮既粉味,而個外皮相較之下亦都太厚。同函既比例差得有啲遠,而影響咗整體嘅水準。4️⃣黑毛豬叉燒(半份)呢個真係有驚喜☺️叉燒燒得岩岩好,有少少濃邊,肉質恰得好處,唔會燒得高火。屋企人同男朋友
見到網上邊有人推介呢間既點心 就冒名黎試下
7月尾打黎訂位 已經要去到8月中先有位😂

1️⃣娘惹咸水角

2️⃣松露帶子餃
松露帶子餃

3️⃣黑椒和牛酥
黑椒和牛酥

4️⃣黑毛豬叉燒(半份)
呢個真係有驚喜☺️叉燒燒得岩岩好,有少少濃邊,肉質恰得好處,唔會燒得高火。屋企人同男朋友食完都大讚好食。同埋係最左手邊既蘿蔔,又係心機野。師傅將白蘿蔔同紅蘿蔔互相交纏,食落去就有兩種味道同口感,的確幾有創意
黑毛豬叉燒

5️⃣金蒜龍蝦春卷
呢碟點心一上枱嘅時候,侍應就同我哋介紹翻係用窩夫皮去做層外皮,所以口感會好唔同。一試之外,的確同平時食到既春卷好唔一樣。格外地脆同啲龍蝦真係好彈牙,唔需要額外嘅醬汁都已經好好食。因為平時食春卷都一定要沾好多喼汁😁
金蒜龍蝦卷

6️⃣金錢蟹盒
呢款點心都算係今日最失望嘅一樣。諗住叫呢款懷舊小食俾老爹食下。點知一入口除咗油炸味之外,就咩味都食唔到。莫講啲蟹肉既鮮味⋯感覺就好似食咗一舊好脆既炸麵粉咁😕
金錢蟹盒

7️⃣果香雞肝多士
呢款點心又係其中一個出色之作,感覺同食鵝肝多士差唔多。除咗雞肝夠粉嫩,多士夠脆之外,中間夾左個塊蘿蔔酸令到成個多士既層次提升左。中和返雞肝既‘流’,會令人想食完一舊再一舊🤤🤤
果香雞肝多士

8️⃣家鄉拆魚羹
好考功夫同心機既一道傳統菜。淡淡既魚香,啲湯同啲薄脆,魚肉,海帶絲一齊食,口感上好滿足。呀媽好鍾意呢道菜。但可能自己食開濃味野,對於我黎講味道就有啲淡。
家鄉拆魚羹

9️⃣原個椰皇海帶杞子燉鮑魚
侍感一擺低已經聞到淡淡的椰香味。成個湯好清甜,好好飲,連湯入面既配料無論係鮑魚定係豬肉,都好好食。但以呢個份量來講,性價比就好似有啲低。同埋本身都幾鍾意食椰肉,如果侍應可以幫手分埋啲椰肉就更完美。因為以我所知,之前侍應係會幫手分埋啲椰肉,不過今次就無啦。
原個椰皇海帶杞子燉鮑魚

🔟 菠蘿叉燒包
包好軟綿,好多叉燒函,如果要彈既,就係面個層皮可以再脆啲。但整體黎講都好好食。
菠蘿叉燒包

1️⃣1️⃣鮑粒鮮蝦福建炒飯
呢個係成餐飯最令我哋驚喜嘅一道餸。普通一客福建炒飯冇諗過可以正得咁好食。除咗啲飯粒粒分明之外,仲食到好有鑊氣。啲材料配合得天衣無縫,無論係鮮蝦嘅彈牙,菜粒嘅爽脆,定係菇嘅香味,都拿捏得恰到好處。男朋友本身係福建人,佢都大讚話呢個飯真係好好食。我諗呢個福建炒飯都係我so far食過最好嘅一次😍😍😍推介推介🥳
鮑粒鮮蝦福建炒飯

1️⃣2️⃣椰果石榴甘露
呢度甜品喺出邊比較少見,芒果西米露見得多,石榴甘露都真係第一次見。如果鍾意食石榴,你一定會好鍾意呢道甜品。除左椰肉,廚師仲加左啲石榴粒係入面,所以每食一啖都食到石榴嘅清香。
椰果石榴甘露

餐廳仲送咗一客杞子桂花糕同埋合桃酥俾我地。杞子桂花糕好足料,食到杞子嘅清甜。合桃酥好夠熱,食落去好鬆脆,又食到淡淡的合桃味。

整體來講,呢度嘅服務好好,侍應會不停留意你杯茶飲完未,會主動過嚟幫你斟茶。

喺食物方面,最值得一讚嘅食物嘅溫度,所有菜喺上枱嘅時候都keep到個熱到,係喺你食嗰陣都需要吹一吹先食到嘅熱度,唔係普通既暖暖地,好少餐廳會做到呢個水準👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

同埋同好多酒店嘅餐廳一樣,點心嘅件數係可以隨人頭既數目而加😊佢地出餸既時間都拿捏得好好,基本上唔會有冷場🤣
2021-08-12
$760 (Lunch)
松露帶子餃
黑椒和牛酥