2019-04-09 101 views
小編都幾鍾意食中菜,但多數都係食一般嘅菜式,好少食某個地方嘅菜。有日心血來潮就拉埋朋友去試其他菜色。見到呢度係食福建菜,仲係fusion新加坡菜,就黎左試下。九轉小腸幾特別,小編係第一次食啲類似咁嘅野。原來都係豬腸黎,但特別之處係佢由傳統「九摺式」穿套滷製而成。口感好彈牙,好爽口,幾得意😆個紫菜酸酸地咁,好冧,好開胃👍🏼滷水豆腐係薄薄地類似腐皮咁,幾好食。豬蹄凍滑得黎又彈牙,有少少辣醬,唔錯😬紅菇湯又係小編未飲過嘅湯黎🤧初嘗感覺幾好佢好香菇味,唔會太濃,但感覺幾足料。啲蟶子好大隻好新鮮,又有得食又有得飲小編唔食芋頭,為左寫食評就食左一口由於未食過所以對比唔倒,但食落個皮係好香口同脆,同埋感覺都幾新鮮。同行朋友讚口不絕,覺得好好食仲食唔停,應該好啱鍾意食芋頭嘅人嘅口味😂menu寫住呢個係經典福建菜,而且係鎮店之寶,點可以唔試!佢啲扁肉嘅皮都係肉做嘅,食落有種魚皮餃咁嘅感覺~雖然賣相唔係特別吸引,但食落就真係停唔到雖然佢個皮同埋入面包住都係肉,但一啲都唔夠得肥膩同油。成舊好有咬口,好好食,極推介個湯個唔會咸,清清地幾好。見呢度啲蟶子都幾靚,我地又叫埋呢隻煮法。有驚喜,好少食呢種煮法,好香,

口感好彈牙,好爽口,幾得意😆
個紫菜酸酸地咁,好冧,好開胃👍🏼
滷水豆腐係薄薄地類似腐皮咁,幾好食。
豬蹄凍滑得黎又彈牙,有少少辣醬,唔錯😬
精味四小拼

紅菇湯又係小編未飲過嘅湯黎🤧
初嘗感覺幾好

佢好香菇味,唔會太濃,但感覺幾足料。
啲蟶子好大隻好新鮮,又有得食又有得飲

紅菇鮮蟶湯

小編唔食芋頭,為左寫食評就食左一口

酥炒芋芯

menu寫住呢個係經典福建菜,而且係鎮店之寶,點可以唔試!
佢啲扁肉嘅皮都係肉做嘅,食落有種魚皮餃咁嘅感覺~
雖然賣相唔係特別吸引,但食落就真係停唔到

雖然佢個皮同埋入面包住都係肉,但一啲都唔夠得肥膩同油。
成舊好有咬口,好好食,極推介

個湯個唔會咸,清清地幾好。
莆田扁肉湯

見呢度啲蟶子都幾靚,我地又叫埋呢隻煮法。
有驚喜,好少食呢種煮法,好香,蟶子都係新鮮肥美

佢係鐵板上,所以一路都keep住好熱,慢慢食都得

鐵板鹽焗蟶子

個魚好好食!!小編本身都鍾意食魚,對佢自然有啲期望~
果然冇令人失望!煮嘅時間啱啱好,一啲都唔老。
啲魚肉好滑好嫰,好新鮮,好有魚味,好正好正

個豆腐都好食,有啲煙薰味,同埋都幾實淨

咸黃花魚蒸豆腐

個飯好香
 小編都幾鍾意食炒飯呀燜飯之類嗰D。
呢個飯好濕潤,啲飯粒大細適中,唔會太冧。
雖然主打係紫菜同飯以至佢配料唔多,但一啲都唔會寡,已經夠哂好味

漁民紫菜燜飯

今餐好滿意,試左好多平時好少食倒嘅菜色,而且仲食到莆田市嘅名菜~
推介大家黎

精味四小拼