2016-05-11 722 views
很小有黎到紅磡區搵食,今晚也是因為就個朋友係附近住先黎呢頭,所以都唔只食乜好,只聽個朋友說,佢屋企附近有間拉麵小店,一直也想試的,問我有冇興趣? 以唔想諗食乜既情況下又有人有提議,當然OK la~ 店內坐位不算多,跟一般拉麵店差太多,可容納約十幾個人,裝修也是傳統拉麵店模樣~ 店內還掛了同擺放了不少帶日本風格的擺設,令人更感置身於日本的感覺!此店有三款指定拉麵款式,包括白天王,赤天王同黑天王,另每個月會推出兩款限定天王,而今個月就有元氣彈天王同胡椒天王,同樣可選擇你想要濃些,普通或淡些口味,麵也可選擇想食較硬身,普通或軟身點,亦可加錢選購更多配料~識食就緊係要試下個限定拉麵先啦!拉麵,小食及汽水也來得很快,此店採用樽裝汽水的,我個人覺得樽裝汽水比罐裝更好飲朋友點了限定天王既元氣彈天王拉麵HK$98,材料包括有紫薯,叉燒,半生熟蛋半隻,粟米,紫菜,小量伴菜,而湯底是咖哩味的!食拉麵最緊要就是個湯底,呢個湯底有點偏油但咖啡味也很出,可能呢期潮流興紫薯,好似食乜都有佢份!哈哈!食落甜甜地都幾好食,但好似大舊左小小,而叉燒不肥也不瘦,生熟蛋也沒煮得太熟,拉麵夠硬身夠咬口又彈牙真的不錯不錯~我就
元氣彈天王
胡椒天王
我就點了限定天王既胡椒天王拉麵HK$98, 材料包括有芝士,叉燒,半生蛋半隻,粟米同紫菜,而湯底當然是胡椒味啦!幾喜歡胡椒味既湯底,夠濃,啱晒我呢d重口味既人!還有濃濃既芝士係面上面,湯將芝士溶化,混合拉麵一齊食,感覺好正呀!其他配料同上!我個人喜歡食胡椒天王多一點~
另點了一客烤餃子HK$28, 用烤既方法,餃子會較亁身及皮會更加脆,而又可以保持豬肉同菜餡料新鮮,鎖住肉汁,更不會有油膩感,正!

快食快閃短聚,朋友又要趕回家湊仔了,下次再試其他好野食!
元氣彈天王
胡椒天王