2024-01-17 619 views
如果你係愛蠔之人,一定要呢排去下凱悦軒。生蠔絕對係冬季的當造季節,主廚黃師傅設計左幾個特別菜式,絕對可以來一場「蠔」門盛宴。一坐低就己經係好精彩嘅蜜香柚子蠔,大隻到一個點,朋友仲以為係蜜香骨之類,外層個皮做得好,炸完隻蠔加上清新的柚子汁,勁清新,而用上嘅係美國蠔嘅size嘅大蠔,口感一流,剩係呢個感覺,應該未有地方可以做過。沙薑乾煏鴛鴦蠔煲係我另一個最愛,中國來的金蠔與肥美嫩滑的美國生蠔crossover,配上新鮮沙薑、蒜頭、蔥及少許指天椒爆香左個汁,個煲上嘅時候勁有大排檔嘅風味。同一種做法,兩隻蠔各有自己風格,我個人喜歡美國生蠔多啲。小炒王你一定食過,但黃師傅靈機一觸,創作出「蠔」為主角的小炒王,X.O.醬蝦乾小炒蠔將蠔仔、蝦乾、磨菇、炸芋絲等不同材料粉勻,加入凱悅軒招牌 X.O. 辣椒醬提升香味,用重要係個啲蠔仔好大粒好肥,對比平時食小炒王個口感好得多。朋友話想吃個肉,選了祖籍潮州的黃師傅的梅欖骨,將排骨蒸三小時至軟淋淋,之後用大火炸到鬆化,加上自家製梅膏醬及潮州嘅欖角,完全唔似食緊肉,因為好開胃而且個肉感覺一點也不油膩。本來想食埋香芋臘味蠔仔煲仔飯,朋友話加上臘腸和膶腸的油香後,
如果你係愛蠔之人,一定要呢排去下凱悦軒。

本來想食埋香芋臘味蠔仔煲仔飯,朋友話加上臘腸和膶腸的油香後,個蠔仔一定更出色,不過因為唔想全部都食蠔,結果食左瑤柱海皇魚湯泡飯,清新得來,有魚湯creamy嘅香,泡飯加上脆米更加精彩。

菜方面就無配蠔了,方魚炒芥蘭有清味蕾嘅感覺,芥蘭夠甜夠爽,簡單又易令人愛上。

蠔個menu去到2月9日,有興趣就快手。