2016-06-27 1303 views
今日嚟到三姐私房菜 ,聽到私房菜三個字我會聯想到係比較中式嘅住家菜。 來到大門口前,的確係有幾分中國嘅味道。餐廳裏面面積還大有幾張大圓枱我諗佢哋嘅主要客人都係一家大細/ 一大班人食私房菜, 當然都有四人抬。我訂了七點半兩位, 呢度嘅菜單係分辨有二人餐、四人餐、6至10人餐等等。。 而我問服務員,佢哋嘅餐牌會定時去更新。我揀左一個二人餐,留意到佢哋嘅菜式入面嘅配搭係中西合璧, 有啲驚喜, 而且佢哋用嘅材料都非常之健康,佢哋好似好著重食物嘅質素同埋客人嘅健康。首先嚟咗一個西式嘅沙律,上面有類似日本嘅 芝麻沙律醬,好清新。之後前菜仲有秋葵同埋雲耳, 可見食材健康。 之後來咗個哈密瓜響螺黑毛豚肉湯,材料足料 ,配搭非常特別,我第一次飲呢一種湯。同我們一般飲到嘅南瓜瘦肉湯有點接近但這個格外甘甜。 味道唔會太濃,不會太清淡,係 剛剛好,哈密瓜比冬瓜還要甜。之後黎左兩個外表非常精美嘅兩道菜, 都係之前係網上介紹嘅招牌菜:1.茶葉燻蛋茄子真係令到我好深刻,我最鍾意佢哋自己調配嘅汁, 我同友人都差一點"點"曬啲汁。 見到汁入面有好少好少嘅辣椒同芫茜, 同埋我諗有少少好似日本燒汁嘅汁。總之呢個如果下次嚟都
原盅燉哈密瓜螺頭黑毛豚肉湯

茶燻流心蛋拌黑魚子醬配厚切茄子
1.茶葉燻蛋茄子

真係令到我好深刻,我最鍾意佢哋自己調配嘅汁, 我同友人都差一點"點"曬啲汁。 見到汁入面有好少好少嘅辣椒同芫茜, 同埋我諗有少少好似日本燒汁嘅汁。總之呢個如果下次嚟都會必食。

2. 清酒鮑魚
清酒鮑魚
都係非常之精美好感非常之彈牙可口, 味道有清香嘅清酒味道。但由於本人食左剛剛比較濃味嘅蛋茄子之後, 覺得呢個鮑魚真係比較清淡, 所以要提提如果要食,一定要食咗鮑魚先
蝦頭水芙蓉
接著係個好清淡嘅菜式, 只看外表唔會覺得又有驚喜 。

上面有一隻大蝦,食落非常之彈牙。 我形容佢為 "玻璃蝦",因為佢外表晶瑩通透 食落非常之爽口,有大酒樓嘅水準一點無誇張。 而在下面嘅蛋白蒸得非常香滑,上面一層黃色嘅汁又係佢哋獨特嘅配汁,我食到有少少合桃嘅味道,但實際上係什麼下次真係要問下。

之後有個肉叫做士多啤梨黑豚肉
士多啤梨豚肉伴草莓
味道特別,外表有啲似咕嚕肉,但呢個真係有士多啤梨味道,而內更有陳皮味。味道出奇 地夾, 送飯一流。

最後一個荷葉蒸飯,上面鋪咗魚片,魚非常之鮮甜,分量又多。而飯係用雙色米,非常之健康,口感偏軟身。 食到呢一道菜兩人已經好飽。
荷香蒜蓉海斑片原龍蒸鴛鴦飯
最後最後嚟咗甜品-炸薯波同埋雪糕 (雪糕有得揀味道, 揀左朱古力同埋曲奇)。 炸薯波薯波好好食,外脆內軟,仲熱辣辣而且又油膩,炸得好乾身非常鍾意食。
總括嚟講我覺得呢度係一個幾好嘅食飯地方。如果放工又唔想煮又想食健康嘅菜式,呢度係一個唔錯既選擇。

2016-06-21
  • 茶燻流心蛋伴黑魚子醬配厚切茄子