2018-03-09 154 views
今晚和太太往銅鑼灣忠記咖啡屋.私房菜食晚餐, 我們點了半隻海南雞, 菠蘿咕嚕肉和蒜蓉豆苗。侍應先送上例湯給我們品嚐, 今日例湯是青紅蘿蔔湯, 湯好清甜, 青蘿蔔和紅蘿蔔食落好腍好鮮甜, 朱骨肉質味美, 食落啖啖肉, 而且湯不含味精, 飲落好美味;品嚐靚湯後, 之後便品嚐海南雞, 菠蘿咕嚕肉和蒜蓉豆苗。海南雞半隻賣相吸引,份量適中,而且是雞脾位, 食落啖啖肉, 肉質鮮甜味美, 而且最難得, 整碟海南雞原來是去骨海南雞,廚師將海南雞的骨拆走, 由此可見廚師的功力和細心, 而且海南雞的酸菜酸甜度適中,食落開胃, 而醬料方面薑蓉食落美味醒胃,連海南雞一起食好好食, 整碟海南雞食落惹味, 好味海南雞;菠蘿咕嚕肉賣相好多色彩, 視覺一流, 咕嚕肉炸得香脆, 而且冇骨,食落啖啖肉,菠蘿食落開胃, 甜酸度適中,青椒,紅椒和黃椒食落爽口清甜;最後蒜蓉豆苗賣相吸引, 豆苗用砵仔盛載, 豆苗份量十足, 食落新鮮爽口, 蒜蓉爽口惹味, 食落不會感到油膩。餐廳座位舒適, 食物美味, 份量十足, 而且從海南雞和菠蘿咕嚕肉兩款菜式,皆去去骨位,可以見到廚師的細心, 餐廳食物款式價錢大眾化, 很適合老友記和喜歡「啖啖肉」的朋友, 值得支持的細心小店。
今日例湯是青紅蘿蔔湯
半隻海南雞