2020-06-20 643 views
今日去完旺角Sony Store買嘢,去完波鞋街打個轉,等埋女朋友收工,就係黑布街食埋晚飯。拉麵來其實我成日經過都想去食嫁喇,今日難得女朋友無意見,就緊係話去食拉麵啦。有機豆乳擔擔冷麵凍嘅拉麵真係比較少見,天氣咁熱、再加上係擔擔麵,所以吸引咗我叫依個麵。個湯唔辣,而且仲有陣陣麻醬嘅香味。青瓜絲、凍滑豆腐令個麵食落更加清新。可能因為冷麵嘅關係、麵亦陪感彈牙。鮮鯛魚雞白湯拉麵依個限定嘅拉麵,雞白湯配上鮮甜美味嘅鯛魚肉。鯛魚肉好似一球雪糕球咁係碗麵度。雞白湯湯味香濃,每一口麵都吸收哂湯嘅味道。兩塊豬肉叉燒大塊之餘仲肥瘦適中。另外再加埋隻味付玉子,整個鮮鯛魚雞白湯拉麵非常好完美。雞皮春卷雞皮薄薄無肥膏、絕對啱哂啲想食又怕肥嘅朋友,雞皮春卷嘅雞皮炸到脆卜卜,裏面嘅餡仍然鮮嫩多汁。再點埋店家調配嘅醬汁,好好味。廣島吉列炸蠔配薯仔沙律吉列炸蠔表面香脆,內裏嘅蠔保持鮮味。配角嘅薯仔沙律絕對唔比主角嘅炸蠔差。薯仔沙律味道好好,而且係薯蓉同薯仔粒伴勻,令薯仔沙律更有口感。嘴對嘴脆炸蒜香墨魚咀炸得好香口,軟硬適中,而且滲透住淡淡嘅蒜香。

嘴對嘴脆炸蒜香墨魚咀
炸得好香口,軟硬適中,而且滲透住淡淡嘅蒜香。
綠茶可樂、山葵薑味汽水
綠茶可樂、山葵薑味汽水