📍灣仔𝚆𝚊𝚗 𝙲𝚑𝚊𝚒❝BLACK SERIES第2️⃣炮!🐏✨佛羅倫斯風扒房🇮🇹主打熟成牛排🥩超滿意的大碗Tiramisu😍❞今次Black Series我一共訂左2間餐廳!除左之前post過既Carbone 另一間就係 @associazionechianti ✨意大利佛羅倫斯風扒房 食Tuscan Steak🥩好掛住之前去Florence食既Tuscan Steak🇮🇹係呢度就食得番個種感覺!🥳主打熟成Dry-aged牛排😝環境走復古恨舊風 猶如置身外國老店~😚🍴𝐁𝐥𝐚𝐜𝐤 𝐒𝐞𝐫𝐢𝐞𝐬 𝐋𝐮𝐧𝐜𝐡 $428 pp. (4.5/5)先來時令蔬菜&紐結麵包🥖麵包表面更脆 充滿牛油蒜香🧄😍-前菜ᴀᴘᴘᴇᴛɪꜱᴇʀ-▪️熟成羊奶芝士配香梨及百里香蜂蜜鹹香芝士片🧀配上蜜糖🍯同香梨🍐又幾夾😍-意粉ᴘᴀꜱᴛᴀ-▪️千層麵配托斯卡尼肉醬及巴馬臣芝士⭐️千層麵之間夾滿肉醬🍝配芝士鹹香 面頭焗得香脆 係一個好好食既千層麵🥰-精選扒類ꜱᴛᴇᴀᴋ-▪️𝟰𝟱𝟬克厚切西冷 𝙎𝙩𝙧𝙞𝙥𝙡𝙤𝙞𝙣, 𝙩𝙝𝙞𝙘𝙠 𝙘𝙪𝙩⭐️重頭戲黎啦!🤩🙌🏻呢度有得食DRY-AGED熟成牛排🥹💖選了5成熟 厚切既西冷好軟腍又充滿牛肉香 相當j
📍灣仔𝚆𝚊𝚗 𝙲𝚑𝚊𝚒

千層麵

-意粉ᴘᴀꜱᴛᴀ-
▪️千層麵配托斯卡尼肉醬及巴馬臣芝士⭐️

-精選扒類ꜱᴛᴇᴀᴋ-
重頭戲黎啦!🤩🙌🏻呢度有得食DRY-AGED熟成牛排🥹💖選了5成熟 厚切既西冷好軟腍又充滿牛肉香 相當juicy😳炭燒香相當濃郁🔥調味亦好岩我口味 帶pepper香料味😋想再惹味d既點另上既洋蔥汁🧅

-配菜ꜱɪᴅᴇ-
▪️香蒜橄欖油菠菜
▪️香烤薯仔配意式豬油及迷迭香⭐️
店員會即席mash薯仔成蓉🥔軟綿綿 配上rosemary🌿好香口 平時我好唔中意原個焗薯 但呢個很可以!!🥰菠菜就鹹咗啲🫣

-甜品ᴅᴇꜱꜱᴇʀᴛ-
▪️𝙏𝙞𝙧𝙖𝙢𝙞𝙨𝙪 ⭐️
店員拎住一大碗Tiramisu 係席前不一大羹落碟😝(令我不禁諗起Grand Hyatt Grissini) 通常咁樣present既Tiramisu一定好食 (我相信🪖🤣)果然呢個Tiramisu係 · 勁 好 食‼️🥹Mascarpone cheese手指餅份量恰好 手指餅濕潤 沾滿咖啡酒 很重啡味 酒味亦夠香😍👍🏻

꧁꧁ ——𝓂𝑜𝓇𝑒 𝒾𝓃𝒻𝑜𝓇𝓂𝒶𝓉𝒾𝑜𝓃—— ꧂꧂
📍Associazione Chianti
灣仔船街15號寶志閣地下2號舖

🗺𝘐𝘯 𝘵𝘩𝘦 𝘴𝘢𝘮𝘦 𝘭𝘰𝘤𝘢𝘵𝘪𝘰𝘯…
#joys_灣仔

🔖𝘔𝘰𝘳𝘦 𝘴𝘪𝘮𝘪𝘭𝘢𝘳 𝘤𝘶𝘪𝘴𝘪𝘯𝘦 /𝘧𝘰𝘰𝘥…
#joys_西式 #joys_意大利菜 #joys_steak
千層麵