2017-07-14 1788 views
在豪華戲院睇完戲散場,又唔想出旺角鬧市同人迫或等位,想起附近有間叫陵發既潮州食肆,我一直都未有機會去試,今次有機會喇!坐低睇餐牌,吓....點解冇價錢既?選擇也不多,諗都未諗到,家人已經落單,又係既,反正潮州嘢,食嚟食去都係果幾樣。食物上檯,先試韮菜豬紅,平平無奇。再試滷水鵝,肉厚又夠嫩,唔錯噃,食埋蠔仔蛋,很香脆呢!而蠔仔肉碎粥的蠔仔都唔細隻,也洗得很乾淨,味道也很好。我們平時叫開的紅腸,這兒的樓面稱呼它為香腸,很搞笑。紅腸,墨魚及豬腸,因內臟不是我杯茶,所以,冇試到,但淋了滷水的墨魚唔韌,紅腸都好好味,而鳳爪都炆得好淋,正! 總括而言,這兒除了冇價錢的餐牌,有少少驚赫外,食物都比想像中出色。我們一行三人,叫了五餸一粥,3枝可樂,1枝啤酒,埋單600有找,拉平均數每款食物大約80元左右,價錢都唔算貴。
滷水鵝
鳳爪好淋好入味