2016-09-29 7225 views
祖迪向來喜歡吃甜,而且要求好高,所以又再次去Dalloyau早上打去book位,原來今日下午茶時段afternoon tea set已滿座,唔緊要啦試下食lunch,可能另有驚喜?店面裝修好豪華,亦有不少職員預備接待客人👍🏻因為book了枱,很快店員已經安排好我地入座。呢度用ipad mini睇menu,每項食物都有相睇。Menu上有幾種午餐的選擇,祖迪同朋友選了3 course set $348 (1 appetizer, 1 main, 1 dessert)可以選擇的項目都唔少,而其中有d係需要加錢嘅。我地研究左一輪就落單,待應好有耐性咁介紹唔同嘅dishes俾我地知,是專業的。等前菜的時候好快就先俾左餐包我地,每人有2件,一件係法式小餐包,另一件無試錯的話應該是Sour Dough嘅祼麥包,質素很不錯,小餐包牛油味香亦幾鬆軟。🍞祖迪和朋友的餐茶都點了咖啡,首先餐具好精美,供客人用的方糖亦特意另上一個杯放置得好優雅。餐廳是即磨咖啡的,跟餐的咖啡做法是Americano美式咖啡另上糖和熱奶。祖迪認為咖啡可以好一點,説的是味道,苦澀味太明顯,我會期望這種級數的餐廳咖啡也不能太平庸,若然
店面裝修好豪華,亦有不少職員預備接待客人👍🏻

可以選擇的項目都唔少,而其中有d係需要加錢嘅。
餐包
咖啡
餐廳是即磨咖啡的,跟餐的咖啡做法是Americano美式咖啡另上糖和熱奶。祖迪認為咖啡可以好一點,説的是味道,苦澀味太明顯,我會期望這種級數的餐廳咖啡也不能太平庸,若然餐廳用更好的咖啡豆就令整體更完美。只是因為跟餐送的,我不會有什麼投訴。
  法國生蠔
前菜竟然有6隻生蠔的選擇,作為一人午餐真的是大滿足之選。生蠔很新鮮,餐廳選用的法國生蠔是很穩陣大眾化的口味,清清地嘅海水清甜味入口就能夠感受到
chardonnay bordeaux
呢日我地有口福了,待應哥哥見我地揀左蠔,俾我地試左少少bordeaux嘅chardonnay白酒,一貫chardonnay風格帶少少酸但帶點清香,配搭不濃味、海產類食物是很不錯,會令人想再多吃一點。
法國焗蝸牛
不得不提及和推介就是這款法國焗蝸牛,點餐時只係隨便揀,但這款是全餐最回味的一款,朋友都覺得呢款甚為出色

相信麵包係自己做,做成一個盒裝住去殻嘅蝸牛,而醬汁方面係非常香濃嘅什菌醬,大家千萬一定要將個蝸牛連埋個包一齊食!
雖然什菌蝸牛已好好味,但呢個包絕對係亮點,皮脆唔硬,牛油味非常香,會唔會其實係一個Brioche法式牛油包做嘅麵包碗?

食左驚喜十足的前菜,祖迪同朋友滿心歡喜期待兩款主菜
Beef  strip-loin
黑椒牛油炙烤牛扒
這是另外一款推介的,跟餐須加$58
點餐時要求是五成熟,比預期熟了少許不過亦相當好味
黑椒已在牛油𥚃,沒有其他調味,但好的肉就是要吃到牛肉香味,呢款做到呢一點有餘吧。
Polmard  Beef  Tartare
法國生牛肉他他是我地最想點嘅main,配的是麵包,而生牛肉份量亦唔少
調味方面是酸度頗為強的汁,混合了綠色切碎的...應該是Chives法蔥吧,最中間有少少法式芥末。
單吃生牛肉的話真係比較酸,配埋麵包還可以嘅,我反而覺得配更多法芥會仲好食。
Caramelized  Apple  tart
甜品環節~ 🍏呢個焦糖蘋果撻須加$20
旁邊係vanilla 雪糕
個撻最上層有多片蘋果,最下層是酥皮撻底
整體可以接受,甜度適中,不過焦糖失蹤
雲呢那雪糕是淡淡的奶香和vanilla seeds的香氣
Crêpe  Suzette
鮮橙千層班戟,好經典的款式
焦糖味反而出現左喺呢邊,食落個Crêpe就係好重的橙味同焦糖甜味,單吃來説實在太濃味,一定要配旁邊的雪芭一齊食中和一下。雖然menu無講,不過呢件雪芭應該是柑味mandarin唔係橙味?用這個sorbet配埋嚟食好吃多了。🍊
不得不提係呢度待應的服務質素很專業,首先人多不在話下,關於menu同食材亦十分了解,而且服務完全沒有lagging
以多個course要上枱嚟講,其實張圓枱有d細,一定要即時收碟先可以順利食一下道菜,如果待應不時刻留意客人食野嘅情況根本做唔到。

整體嚟講,環境、服務質素、食物質素都好高分,米芝蓮有星級數⭐️⭐️,唯一扣左少少分係餐飲咖啡,祖迪無飲哂。

是次2人消費$800幾,合理有餘。
2016-09-28
$430 (Lunch)
餐包
  法國生蠔