今日放工同埋同事去附近睇下有咩食啦,見到一間平時午市好多人食既漢堡店🍔,今日竟然唔駛等,咁就當然去試試啦,呢間漢堡包店個裝修格局都好美式。入到去個侍應即時安排位置同介紹餐牌既食物,服務幾好。見到佢地既漢堡口味都好多元化,侍應話最多人食既係經典漢堡,但見其他款式都好吸引囉...有雙層芝士🧀、雞肉🐔、豬肉🐖、有spicy既🌶,真係搞到我有選擇困難...但見到原來呢度連食素既顧客都照顧到,佢有個叫做清新素漢堡,都算幾窩心♥️。點知侍應話呢期仲有個新口味推出,就係軟殼蟹🦀漢堡。嘩~~ 我同事最愛食熱氣野,所以諗都唔諗就點呢個...最後我就要個經典漢堡🍔。佢個軟殼蟹漢堡原來仲有個幼薯條跟餐送,而我呢因為無,所以侍應都即時介紹左呢度好出名既薯條🍟,係用鴨油炸既薯角,好多人都必點,咁去得呢到當然唔放過啦,另外我地就點多一款火熱雞槌(大)🍗,加多兩罐汽水,兩個人食應該好夠啦...係等緊既途中聽住音樂傾下計真係無得頂,不過俾我留意到原本呢度係間米芝蓮推介既餐廳😲😲,唔怪之得成個環境都好舒服啦~ 等左一陣間就已經有香噴噴既美食送到啦,漢堡包再配埋薯條呢一個組合,呢基本上已經無得頂,加上佢用木盤襯底,有的vi

等左一陣間就已經有香噴噴既美食送到啦,漢堡包再配埋薯條呢一個組合,呢基本上已經無得頂,加上佢用木盤襯底,有的vintage既感覺,未食已經口水流啦
。不過當然要相機食先啦~ 轉個頭黎埋個雞槌,我地就開餐啦~ 🍴

新加坡香辣軟殼蟹堡

男同事個款軟殼蟹漢堡都好大份,仲好有新加坡特色,入面有的椒絲🌶賣相都好靚,另外配埋個特製既辣蟹醬,睇見又惹味又開胃。我都切左少少食... 個軟殼蟹係即叫即炸,真正做到外脆內軟,加埋個醬食口感好豐富。另外旁邊既幼薯條都唔算幼,而且食落仲有好香既薯味,入口熱辣辣真係好正。

經典漢堡

而我自己呢個經典既漢堡都唔簡單,入面既配料都好多,有牛肉之餘,有塊番茄、煙肉塊、生菜、芝士,淨係個賣相份量都已經好巨型啦。食個時真係一口都咬唔晒,佢份牛肉好厚好有肉汁,加埋的配菜食真係唔會太過濟。不過佢另一個主角就係旁邊既用鴨油炸既薯角啦,薯角炸得金黃色,而且佢既香味真係濃過普通薯條好多,當然又係即叫即炸,食落勁脆口同埋真係有個種甘香既味道,好好食。

火熱雞鎚

最後到個份雞槌啦,因為我地叫左個大份量既,所以都係要靠個同事食多的。個雞槌個皮好脆
,的肉都有好多肉汁,唔會炸到乾晒,另外配埋佢呢個藍芝士醬食,食落就唔會咁熱氣,佢整體既味道都好平均,真係好好食啊。

其後同個侍應傾多兩句,原來佢話個漢堡都可以自選配料,如果想豐富的都可以按照佢餐牌個的配料咁加,真係要幾大有幾大...。

食完埋單呢餐每人$200,我就覺得好抵啦,環境加上味道,整件事都好配合,係中環呢到旺中帶靜既地方,呢間餐廳下次要再幫襯啊。同埋幾個朋友一齊傾下偈飲下酒,呢間米芝蓮絕對係一個好選擇。
2018-10-25
新加坡香辣軟殼蟹堡