今日下午由老細帶領去上環食某位同事嘅散水飯,又係老細請 (但好似唔記得咗多謝佢!) ,由老細介紹同訂枱,去左中上環食URA。之前有響樓下經過時見到佢嘅「看板」介紹午餐,但就未上去食過,價錢大約係由百零至二百零蚊左右,算係中上價嘅日本餐廳啦。由於係訂枱,所以唔駛等位,一去到即刻入座。環境係哩個吧 + 壽司(我估係壽司吧,因為我見啲魚生飯係響哩度做起嘅) 佈置得幾靚噃。(不過老細話佢上次自己嚟食就要等,仲要只係坐吧枱;今次就咁睇只係坐在一半。)午餐餐牌係套餐,都主要係刺生丼同和食定食,以往去食日本菜大部分時間都會揀食魚生,但由於尋晚打邊爐實在太飽,到今朝都未食得嘢,唔係好想食魚生,所以"居然"揀左烤腹肉牛排牛舌定食 ($198) 。(前菜): 先來係前菜,精緻。個蒸蛋怪怪地,水得黎又無咩蛋味,左上角有兩位"釀肉" (其中一件似炸魚蛋、另一件係釀茄子) 我食嘢食得少,所以唔知佢叫咩名,味道其實唔錯;個家常薯仔沙律,幾好食。(主菜): 烤腹肉牛排牛舌定食: 牛舌認真有少少硬,腹肉牛排片嘅牛肉味幾濃,總括而言係好食嘅,雖然可以熱啲。麵豉湯唔錯,偏醎,加左大量洋葱,不過因為煮林哂,無左嗰陣好勁嘅洋

(主菜): 烤腹肉牛排牛舌定食: 牛舌認真有少少硬,腹肉牛排片嘅牛肉味幾濃,總括而言係好食嘅,雖然可以熱啲。麵豉湯唔錯,偏醎,加左大量洋葱,不過因為煮林哂,無左嗰陣好勁嘅洋葱味,都好味;個白米飯... 唔係好似珍珠米...散散地,無咩黏性。

雖然唔係我食,但就影左同事嗰個 deluxe chirashi,佢話新鮮好食,好足料,不過好滯喎。

最後每個定食都會跟一杯 “辻利茶舖” 熱綠茶,清清地消滯唔錯。

平均而言質素係唔錯嘅,勝價比一般啦,不過以中上環黎講,算係中上嘅質素。
2019-04-16
$250 (Lunch)