2019-08-13 536 views
2人晚餐,九龍城任選一間試食。九龍城是泰菜集中地,對香港人來說好似間間都係一樣,唔知食邊間好,我都有同樣疑惑,所以未食過的都會試一試。今晚揀左金麥泰,因為不用等位,即刻有位坐!坐低有兩本meun,一本係食物meun,一本有相既套餐相簿。套餐相簿真係好方便,例明晒價錢同食物,一睇相就知幾錢同有咩食!我地揀左一個$245既套餐,有4樣野食。第一樣係冬蔭功,大蝦大隻夠新鮮,仲有蝦膏,湯唔太辣,但夠酸又不太咸,好快兩個人就飲晒lu!第二樣係串燒,雞及牛各3串,牛肉偏咸,有少少牛味,雞肉燒得幾嫰,調味剛好。串燒正常冇咩驚喜。第三係蝦醬炒飯,比較細碟,但味道不錯,炒飯夠乾身,整體來說都幾好食!第四樣係木瓜沙律,沙律竟然係最遲上,份量都比較小!不過夠辣!價錢來說是比較便宜,但份量比較少,上菜速度好慢,見到餐廳都唔夠人手,耐何食物質素都ok可以接受。
2人晚餐,九龍城任選一間試食。

今晚揀左金麥泰,因為不用等位,即刻有位坐!

冬蔭功(小)

串燒