德福閣

Stanford Café
星期日去左仕德福酒店既德福閣食個自助午餐,每位$258包加一。仕德福酒店本身係一間幾新既酒店,搭lift去德福閣要按M字。德福閣既自助餐食物放係一張長長既枱,食物有刺身,壽司,沙律,冷盤,熱盤,麵包,湯,甜品,水果同pancake。餐廳既一邊有雪糕櫃同自助飲品,另一邊有香草燒西冷同粉麵檔。每人包四隻生蠔,超大隻而肥美又新鮮,好耐冇食過啲咁好食嘅生蠔。刺身有4款,分別係八爪魚,三文魚,吞拿魚粒,同立魚。三文魚最肥美,其他可以啦。凍海鮮有凍中蝦同加拿大青口。凍中蝦蝦頭有少少膏,味道可以。壽司有鰻魚壽司,帆立貝壽司,三文魚壽司,同熟蝦壽司。鰻魚壽司同帆立貝壽司要把握機會趁見到就好攞,質素正常,舊飯好飽肚。仲有日式冷麵,中華沙律同螺肉。沙律吧有粟米粒,紅腰豆,車厘茄,鮮青瓜,雜法國生菜。冷盤有好味既黑松露蛋沙律,麻辣木耳絲,菠蘿雞沙律,真係酸嘅柚子蓮藕片, 煙三文魚同雜凍肉。熱盤有海南鮮雞,泰式炒雜菜(應該係蝦醬炒,我食左好多補充蔬菜量),榨菜肉絲炒麵,和風牛肉,唔錯既葡汁焗青口,味道幾好而肉質唔韌既菠蘿咕嚕肉,鮮草菇扒玉子豆腐,獵户雞球,香煎鴨胸配黑車厘子汁,古法蒸龍脷柳,同雙色芝士焗薯角。

德福閣既自助餐食物放係一張長長既枱,食物有刺身壽司,沙律,冷盤,熱盤,麵包,湯,甜品,水果同pancake。餐廳既一邊有雪糕櫃同自助飲品,另一邊有香草燒西冷同粉麵檔。
生蠔
刺身,凍海鮮

凍海鮮有凍中蝦同加拿大青口。凍中蝦蝦頭有少少膏,味道可以。
壽司,沙律
紅腰豆,車厘茄,鮮青瓜,中華沙律,刺身
冷盤
鮮青瓜,泰式炒雜菜,麻辣木耳絲,黑松露蛋沙律
熱盤
香草燒西冷,菠蘿咕嚕肉,泰式炒雜菜,葡汁焗青口,海南鮮雞
古法蒸龍脷柳,泰式炒雜菜,鮮草菇扒玉子豆腐,菠蘿咕嚕肉,香煎鴨胸配黑車厘子汁,獵户雞球
熱盤
香草燒西冷個樣同個名牌好似有啲唔同,其實似牛肉,雖然好瘦,食落都唔算鞋。
香草燒西冷,粉麵檔
粉麵檔有張紙仔比你自己揀鍾意食既配料,包括米粉,油麵,肥牛,鮮蝦,豆卜,小魷魚,炸魚片,烚蛋。湯底有清湯同喇沙湯揀。
中式湯
湯有兩款,一中一西。麵包唔係附近,要去熱盤附近攞。中式湯係玉竹,南北杏,薏米。呢個好飲,健康無味精,可以encore。西湯係白菌忌廉湯。然後有冰凍涼粉,個糖水似係齋糖水
水果,朱古力噴泉
水果有西瓜,哈蜜瓜,同菠蘿。哈蜜瓜特別好味。水果啫喱賣相好靚。
水果
朱古力噴泉配料有棉花糖,青提子,哈蜜瓜。青提子特別新鮮同大粒,都好甜!哈蜜瓜又甜又多汁!
甜品
甜品有合桃朱古力班尼士(合桃好足料),香芒雪花慕絲餅(好味,芒果味香而慕絲好味,全場蛋糕最好味係佢),士多啤梨朱古力撻(撻底係朱古力,上面加左吉士,再加半粒士多啤梨),杞子桂花糕(完全唔甜),法式馬卡龍(至少有六款口味,係迷你size,算脆口,味道較甜,唔可以食咁多),法式焦糖燉蛋,
甜品
好滑既牛奶布丁,日式和菓子(我試左一粒,入面有豆沙餡),雜果啫喱。
香芒雪花慕絲餅,合桃朱古力班尼士,杞子桂花糕,士多啤梨朱古力撻,法式馬卡龍
日式和菓子,牛奶布丁,雀巢芒果雪糕
班㦸同上次好似唔同左,感覺厚重左,今次只係食到兩份就夠啦。
班㦸
班㦸
配料有香蕉,提子乾,雜果,柚子,梛絲,杏仁片。可以揀朱古力醬,士多啤梨醬或者忌廉。我鍾意自己加雪糕一齊食,熱辣辣同軟淋淋既pancake加埋冰凍融緊既雪糕同埋梛絲+杏仁片同時放入口,超正!
班㦸+雪糕
班㦸+雪糕
雪糕
雪糕係雀巢,有朱古力,芒果同雲呢拿口味,仲有雪米糍。
自助飲品
自助飲品有維他命水,蘋果汁同咖啡,任飲。

老老實實,食物方面就唔多選擇,又唔係貴價野,不過勝在乜都有啲,限量生蠔質素就超值。座位舒適,完全唔洗同人逼同趕頭趕命。我哋都食到好飽,晚餐都慳返。
2021-09-12
$258 (Lunch)
生蠔
中式湯