2019-06-22 832 views
好少去又一城,但為咗遷就友人,所以揀咗喺又一城食飯。唔想食西餐即時收窄範圍,咁啱某食評話恆生卡有六折,就決定食呢間八月花。過半數先可以入座,用餐時間 1.5 小時(以中餐廳嚟講都幾 O 嘴)。適逢呢兩個月係慶祝母親節同父親節嘅旺季,我都明做生意梗係想賺多啲嘅,睇勻成疊餐牌都唔見恆生,就問侍應,原來呢日變咗 “secret” menu。以下菜名取自銀行網站。海蜇燒味雙拼盤 — 以套餐嚟講真係好大方,竟然俾嫩滑髀位,海蜇粗身又大碟。黑松露醬四角豆炒蝦仁 — 網站寫黑松露醬四角豆,不過而家 XO 醬翠玉瓜炒蝦仁呢個配搭感覺正常啲。蟹肉燴芙蓉 — 大概分到六碗左右,龍蝦湯調味啱啱好,唔似平時有啲餐廳整得偏鹹。清蒸花尾躉斑 — 蒸過龍,所以肉頗嚡,不過我估寧可確保熟透,都唔想俾客退番入廚房再蒸。粥水藜麥蟲草花浸翡翠 — 面嘅金菇芡份量真係幾多,但有人一開始夾太多囉,結果最後變食草蛋白岩米桶仔飯 — 套餐份量唔夠飽,所以另外嗌飯。見白飯都十幾蚊,不如試吓一桶飯(每位三十幾蚊)。份量應該比一碗多,但味道真係無乜特別,純粹因為岩米多咗啲口感。如果話用原價 $1200我就唔會食喇,但而家六折算係咁啦。

。以下菜名取自銀行網站。
海蜇燒味雙拼盤
XO 醬翠玉瓜炒蝦仁
蟹肉燴芙蓉
清蒸花尾躉斑

蛋白岩米桶仔飯

如果話用原價 $1200我就唔會食喇,但而家六折算係咁啦。
海蜇燒味雙拼盤
XO 醬翠玉瓜炒蝦仁