2020-06-25 2530 views
之前有大眾化的飲食雜誌/ 媒體介紹Rosewood 酒店的Tahitian Vanilla Mille Feuille,又同其他出名的拿破侖餅做比較,說真$75一件餅真係差極有個譜,就算外買,走過一段路,打開餅盒仲見到餅的全相,真是佩服師父的功力。餅皮雖然有點薄,但是十分酥脆,用义切開時聽到脆卜卜的聲音,但完全唔見有餅屑四散,第一次食拿破侖可以完全唔尷尬,如果餅皮的焦糖香再濃點就更理想。中間的吉士十分出色,肉眼看到雲呢嗱籽,食第一口味蕾都被雲呢嗱的芳香填滿,質地好滑好濃厚,完全不覺得油膩,又不太甜,剛好很合我的口胃。要說唯一嘅缺點就係價錢唔係太親民。

要說唯一嘅缺點就係價錢唔係太親民。
2020-06-20
TakeAway
$75 (Tea)