2024-02-19 657 views
去川龍飲茶🍵,係一個寧靜鄉村中的點心體驗🥟。_端記茶樓位於大帽山山腳下嘅川龍村🏔️,開業50幾年,分兩層,據說樓上用嘅係大帽山嘅山泉水🏞️_放假比較多人,一定要都搭枱。特別嘅係,依度所有工序包括拎碗筷🥣🥢、茶壺🫖、茶葉🌱、點心、甚至沖茶都要自己處理,茶嘅濃度可以自己調配,鐘意飲濃茶嘅人就啱曬。埋單就好似壽司郎咁數碟仔🍽️,所以我埋單之前都唔知幾多錢💰_至於點心🥟方面就要睇大家飲茶既時間⏰,出爐既時間好不定時,好多時要排住隊拎,例如茶裸就足足排左20分鐘🫠。我11點半去到,蝦餃燒賣個啲都冇曬。但正值新年時段,廚房會有賀年菜式包括髮菜豬手,寓意橫財就手🤑_點心味道唔係好精緻,食得出都幾新鮮,係手作。有幸見到阿姐係度包茶粿。我覺得最值得食就係端記最出名而又最簡單、自然的菜式 -鮮灼西洋菜🌿,就咁煮加啲豉油已經好甜,而且好嫩同冇渣。而糯米雞🐔都唔錯,入面有蝦米,不過餡係雞翼,老人家要小心有骨👀。其實糯米雞唔應該有骨,會破壞口感。_最後埋單兩個人三百蚊💰雖然係豪食,價錢都偏貴。_端記更多係一種係山上飲茶的風味🫖,飲完茶上大帽山行麥理浩徑🏕️,係香港甚至係全球都只係川龍獨有🇭🇰_係幽靜嘅山腰上飲一餐茶,食
去川龍飲茶🍵,係一個寧靜鄉村中的點心體驗🥟。
茶裸-雞屎藤
糯米雞
其實糯米雞唔應該有骨,會破壞口感。
_
最後埋單兩個人三百蚊💰雖然係豪食,價錢都偏貴。
_
係幽靜嘅山腰上飲一餐茶,食咩都覺得特別好食😌!
山水豆腐花
Other Info. : 端記茶樓 📍地點:荃灣荃錦公路川龍村57-58號地舖 🕰️營業時間 星期二至日:上午06:00-下午14:00 豆腐花只限星期六、日供應
2024-02-17
$120 (Lunch)
山水豆腐花