黎到長沙環,見無咩人流,但係附近又無餐廳,所以先入黎試下,一睇到個餐牌,嘩,以長沙灣區黎講係貴,應該唔係主打做街坊生意。晚市menus 9成都係小菜,飯要另加,最後揀咗個金邊粉試下,都要98加一。味道一般,Cp值底,同價位有大把好選擇。ps: 坐底左無幾耐就聽到有其他顧客原來book枱有85折優惠,我就即刻揀最近嘅時間,其實都係差半個鐘時間,之後問返職員(聽到有人叫佢做事頭婆),佢話落咗單所以冇得計85折。OK我無知,冇預先黎Openrice Book 位, 不過都無下次,唔會再黎。

,唔會再黎。
2024-03-02 162 views
我今日去左長沙灣探好友,順道一齊去位於長沙灣東京街12號麗閣商場地下29號舖的喜泰味食下午茶。我點左泰式肥牛船麵配熱咖啡$30,好友點左泰式扎肉船麵配熱咖啡$30,另一位好友點左馬拉盞雞肉炒河配熱奶茶$46。2個船麵都好食,炒河賣相不錯及好味。

2個船麵都好食,炒河賣相不錯及好味。
2024-02-21 203 views
今天中午午餐,見只得五台客,坐低後見到大量外賣訂單準備中。叫咗碟青咖喱牛腩飯,等咗接近30分鐘先上飯同飲品。時間不是問題,最主要就係牛腩飯只得幾舊成人手指尾尖大小的牛腩,叫侍應姐姐望吓,佢真係望咗一下就走咗 。算我唔好彩,埋單。一位好man嘅女侍應竟然叫我等等,我真係想同佢講,我已經等咗30分鐘,收錢唔使1分鐘都仲要等 😔
2024-02-21
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Lunch
2024-01-30 213 views
搵食長沙灣,捕捉到一間泰國餐廳,外面黑白相間,有個型格。入到去環境寬敞,一坐低即刻有蝦片送上🍤,嘴巴一開始已經打前哨,有開胃嘅感覺。嚟呢度,當然要點椰香青咖喱雞!食落去椰香味濃郁勁正,雞肉滑溜,配合特色泰式茄子,舌尖上嘅味蕾樂壇即起。 再嚟,泰式炒通菜唔缺席,啖啖清甜翠綠,夾埋個炒香口嘅蒜蓉,簡直惹味到暈啦!😋串燒小食必須加埋,豬牛各一,肉質嫩滑,炭烤嘅香氣撲鼻而來,邊食邊有騷過戲院嘅感覺,加醬爽口過雲霄。至於飲品,泰式奶茶同珍多冰,一杯比一杯正,合埋個菜單一流,飲完個喉嚨有種說不出嘅暢快。總之,食完之後肚子滿足到暖笠笠,舌頭都系開心得滴吓汗💦。下次再嚟,椰青海鮮焗飯等緊我,呢間餐廳,絕對值得再探!👍

2024-01-04 240 views
經過長沙灣見呢間泰餐好似幾吸引就試下啦下午茶都幾多選擇價錢都經濟~可以加配小食、甜品或者泰式特飲可以加$8-$25選擇泰式特飲叫咗2份下午茶~泰式海南雞船麵、冬陰功豬手金邊粉、細芒果糯米飯、酸辣鳯爪沙律~泰式海南雞船麵湯底有魚露~無骨海南雞有4小舊~幾嫩易咬冬陰功湯底足料有香草、香茅、檸檬葉、辣椒粒~豬手好薄好少不過幾入味細芒果糯米飯3片芒果~細細舊糯米飯上面有椰漿~好香椰奶味酸辣鳯爪沙律夠酸夠辣~無骨鳯爪好香青檸汁味下午茶份量偏少~味道正宗~免加一
經過長沙灣見呢間泰餐好似幾吸引就試下啦
下午茶都幾多選擇價錢都經濟~可以加配小食、甜品或者泰式特飲
可以加$8-$25選擇泰式特飲

細芒果糯米飯3片芒果~細細舊糯米飯上面有椰漿~好香椰奶味

酸辣鳯爪沙律夠酸夠辣~無骨鳯爪好香青檸汁味
下午茶份量偏少~味道正宗~免加一
2023-12-30
2023-12-16 205 views
上個周六臨時訂的一家店,只因近再加上看上去也不貴,就在我們hiking的昂船洲附近。虎蝦刺身很新鮮,上來之後幾分鐘就被我哋消滅。烤魚雖然不太入味但是冬陰功湯可以彌補的~芒果糯米飯是送的但是味道nice!
今次去咗間深水埗嘅小店食泰國菜,入到去條街嘅老舊都好似一下子青春返,挺有feel!坐低未夠兩分鐘,已經有迷你碟嘅香脆蝦片送上,食落去好有蝦味,真係一邊嗌嘢一邊停唔到口😋。主菜我揀咗啲泰式燒豬頸肉,外層炭香,肉質嫩滑入味,啖啖肉感覺得出師傅嘅用心。添碟配料嘅翠綠色四季豆用香茅黎炒,好夾,清新提味,對比得宜。當然少不了試吓一啲經典小食,泰式魚餅又厚又實在,微辣微甜,外脆內軟,入口就知係手工做嘅。忍唔住又加咗杯泰式奶茶,甜度啱啱好,帶住微微茶香,流心咁滑入肚,清爽過癮!簡單平民嘅食堂,但味道真材實料,整體黎講,呢度嘅食物質素高,感覺真係食到泰國街頭嘅味道。行過深水埗唔該留意,呢間小店真係唔錯選擇👌🍛🌿。

2023-11-27 121 views
正午12點,人不多,容易有位,唔需要搭枱。午餐點了豬頸肉船麵,味道、份量和價錢都ok,$50幾嘅lunch都好合理。唯獨想講吓佢啲餐具舊得幾嚇人,其實咁都會影響食物安全,最好換咗佢啦。
豬頸肉船麵

2023-11-06 185 views
昨晚家人想不到吃什麼,最後預訂了此餐廳堂食,因試過外賣不太差!點了菠蘿炒飯(尚可)、雞豬串燒(既厚又咬不開)、咖哩軟壳蟹(油浸滿蟹)、炒介蘭(比一般泰式餐廳細碟)+1杯飲品!明明每枱客人都會送一份蝦片,但要問先會送到,埋單5xx多,雖然送了一份芒果糯米飯(價值58,因是透過App訂位),感到食物質素完全不值,另外埋單行到收銀機前,問可給某支付平台付款,只說可以,再問另一個平台就完全不回答!家人不會再幫襯!
家人不會再幫襯!

2023-10-09 201 views
2023.09.23 tea呢一日要嚟呢度拎嘢,所以係度搵食,係門日睇餐牌,見到茶餐幾抵食喎!最平$30就有碗粉加飲品!揀咗扎肉船粉,我要金邊粉,另一個就要冬䕃公湯,要檬粉,都係扎肉,貴$6,兩個都跟熱泰式奶茶😁係啲餸小咗啲,但份量唔算太少,兩種湯都算唔錯👍🏼 $30同$36 有粉有飲品,味道正常,仲想點?我哋就覺得好抵食喇😃👍🏼杯泰式熱奶茶味道都ok,係唔多熱!
2023.09.23 tea

杯泰式熱奶茶味道都ok,係唔多熱!
扎肉船粉(金邊粉)
冬陰功扎肉檬粉
2023-09-23
$33 (Tea)
2023-06-23 517 views
附近見到,諗住應該幾好食,就入去,點知……貨不對辦!侍應擺到上枱,見到碟嘢已經心知不妙😮‍💨😮‍💨呢啲叫白切雞!唔叫海南雞!!!!!!同埋啲湯怪怪地,放咗好多水同油😵😵😵
附近見到,諗住應該幾好食,就入去,點知……

貨不對辦!

侍應擺到上枱,見到碟嘢已經心知不妙😮‍💨😮‍💨

呢啲叫白切雞!唔叫海南雞!!!!!!

同埋啲湯怪怪地,放咗好多水同油😵😵😵
2023-06-22 349 views
喺附近買開嘢,隔離個麗閣商場行咗兩個圈都唔啱食,出嚟就見到間泰國嘢下午茶餐,三十幾至四十幾不等,包埋嘢飲,通漲猛於虎既時期黎講都算係抵食👍舖面闊落,我入去嘅時候得兩台枱客,本身都驚伏味濃,不過走嘅時候一大班人入咗嚟,相信係區內都有熟客幫襯開👍叫咗個火車頭炒飯,賣相就一般般,整體味道算唔錯嘅,但雞肉有少少「鞋」,成碟飯略為有啲偏油,食完個底會有成浸油,但勝在有條真係食得嘅芥蘭食吓。跟餐叫咗檸蜜,唔使加錢,不過非常淡性價比係高嘅,味道正常合理,不過淨係收現金同支付寶,就唔太方便

跟餐叫咗檸蜜,唔使加錢,不過非常淡

2023-05-03 435 views
咁啱去麗閣邨,兩點鐘有點肚餓,見到下午茶餐牌幾吸引,於是入去食返個下午茶。冬蔭功海南雞檬粉+泰式鳳爪沙律+咸檸檬梳打,冬蔭功湯底好惹味,海南雞也很好味,我最鍾意嘅係湯底冇一啲唔食得既配料,我可以直接咁飲埋啲湯。泰式鳳爪亦好入味。下次再經過麗閣邨,一定會再幫襯!
2023-04-25 327 views
我哋揀咗馬拉盞炒通菜、芒果糯米飯同埋泰式黃咖喱雞煲。馬拉盞炒通菜真係好好味,個馬拉盞嘅味道好香濃,同埋通菜嘅口感好脆爽,真係好食!另外,芒果糯米飯味道都好正,啲糯米好糯,加上芒果嘅清甜,令味道更加豐富。最後嚟緊係泰式黃咖喱雞煲,個味道好香濃,啲雞肉都煮得好滑嫩,配上啲黃咖喱嘅醬汁同埋啲蔬菜,味道一流!
我哋揀咗馬拉盞炒通菜、芒果糯米飯同埋泰式黃咖喱雞煲

2023-04-21
Type of Meal
Dinner
  • 馬拉盞炒通菜
  • 芒果糯米飯
2023-02-06 675 views
喺今日6號放lunch想食泰國菜,之前食過一次係正常嘅,上菜速度正常態度ok嘅,個姨姨幾nice🤣點知今日個餐真係好勞氣😅😅😅我哋入去食個陣喺仲有位坐(都幾多),嗌完嘢食之後出邊就開始排緊長龍。過咗大概15分鐘左右,就開始唔對路,隔籬枱遲我哋5分鐘左右入,點知佢哋仲快過我哋上(我哋連嘢飲都冇,張枱係吉😅😅)。嗰陣時已經有少少怨氣,因為真係好肚餓。第一次叫佢去吹下廚房,(嗰個人就係幫我哋落order嗰個)過咗10分鐘左右,叫咗第二次(因為見到遲過我哋起碼十分鐘嗰一堆人都上咗飯😭)仲有真係趕時間,起碼等咗半個鐘。我見到佢喺廚房門口冇講嘢!!正常廚房係好嘈,要大聲講,個口罩會郁(我個人判斷)過咗半個鐘~第二次叫嗰陣係另一個哥哥,佢話整緊喎ok!我就唔理解點解半個鐘都冇嘢飲😅😅難以理解,個時已經想走,真係冇時間食飯啦!點知佢冇啦啦上咗杯熱咖啡?我哋真係o曬嘴,全部人都係叫凍飲🤣🤣都幾求其下。真係忍無可忍直接走人,走之前聽到個門口阿姐話「吓?佢哋冇俾錢就走人?」我真係好嬲😅你哋俾飯我,咁我咪俾錢你囉😅真係唔會有第二次幫襯‼️‼️‼️