2019-08-04 914 views
和友人來了一粥麵,原來這裏不只有粥麵,還有飯!由於早前沒有活豬供應,所以一直吃不到我最試的豬潤粥,這晚終於有機會了!但原來味道很一般!油炸鬼普普通通,不過不失吧!反而上海排骨菜飯有驚喜,排骨啖肉又惹味,菜飯夠香,肉醬四季豆也很送飯。
和友人來了一粥麵,原來這裏不只有粥麵,還有飯!

2019-05-30 447 views
今日放假,去完游水就同媽媽食午餐。之後就去咗行街街,晚上約了男朋友去食飯,但中間又怕肚餓,見到有一粥麵就一於黎食個下午茶。宜家多咗好多選擇,有夾包、湯粉麵、糯米雞等,選擇都多又抵食,我想食粥,所以點了一個粥的套餐。選了香茜魚粒粥,加配選擇可選蘿蔔糕、腸粉、炒麵加叉燒包、糯米雞等,我就選了炒麵加叉燒包。有個紅色牌,餐會有服務人員送到面前。這個價錢有這甚多野食,真的抵喔!(香茜魚蓉粥)喜歡熱騰騰,魚粒有咬口,粥都綿,可惜食完有點口渴。(叉燒包加炒麵)份量都幾多炒麵都幾好食,有芝麻更香口,有少少紅蘿蔔絲及蔥,但油了點!(叉燒包)餡料都香、叉燒包唔錯,多汁唔會太甜!

有個紅色牌,餐會有服務人員送到面前。

魚粒粥套餐

這個價錢有這甚多野食,真的抵喔!

(香茜魚蓉粥)
香茜魚粒粥

喜歡熱騰騰,魚粒有咬口,粥都綿,可惜食完有點口渴。

(叉燒包加炒麵)
叉燒包加炒麵

份量都幾多
炒麵

炒麵都幾好食,有芝麻更香口,有少少紅蘿蔔絲及蔥,但油了點!
(叉燒包)
叉燒包

餡料都香、叉燒包唔錯,多汁唔會太甜!
2019-05-30
$30 (Tea)
魚粒粥套餐
叉燒包
2019-04-23 326 views
今日想吃粥,就黎左買魚腩粥、齋腸粉、加凍檸茶,外賣自取,點知拎到返去變左成粟米瘦肉粥、豬扒包,熱檸茶,呢個都算啦!最容忍唔到嘅係點瘦肉有點異味,當堂無哂胃口吃,我諗以後我都唔黎買啦!失望!!最衰唔記得留低收據🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️敗之無咁敗!!!!!!!!唉..............................

最衰唔記得留低收據🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️
敗之無咁敗!!!!!!!!
2019-04-23
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
$60 (Tea)
2019-03-28 293 views
係附近諗唔到食乜喎,剛巧一粥面麵有人派傳單,咁就上去食野啦~上到去唔算係好多人冇位坐,叫左個粥未多金額用Coupon, 叫多個菜就多啦~變相半價叫個菜。個粥都好大碗呀~個菜就等得耐左小小黎到。。。不過不失,唔係好大期待入去,都唔會失望既

上到去唔算係好多人冇位坐,

個粥都好大碗呀~

個菜就等得耐左小小黎到。。。

不過不失,唔係好大期待入去,都唔會失望既
2019-01-25 330 views
不知何時開始有捧餐服務,對於食客真的方便不少,但人手不足,想服務好也難。紫菜三寶麵以快餐連鎖店來說三十七元比較貴。賣相ok嘅!一塊乾紫菜半浸半浮,要自己將它放入湯內,最慘的是湯少又不夠熱。三寶是墨魚丸,魚餃和雲吞各兩粒。墨魚丸不錯,起碼食到粒粒墨魚。魚餃中規中矩。雲吞就麻麻了,雲吞皮黏著一大舊,好難食。整碗麺好鹹,未到一半己放棄了...😭

紫菜三寶麵以快餐連鎖店來說三十七元比較貴。
整碗麺好鹹,未到一半己放棄了...😭

2019-01-25
$37 (Lunch)
2018-09-24 461 views
昨日去一粥麵食早餐,食燒豬扒抄麵加一雞蛋,燒豬都沒有肥肉跟家人分來食,炒麵夠醬油味又不乾身,雞蛋要開殻食幾特別。到11時多加8元食紅豆沙糖水,有少少陳皮香,甜味十足。

到11時多加8元食紅豆沙糖水,有少少陳皮香,甜味十足。
Type of Meal
Breakfast
2018-09-04 570 views
中午有$37面餐,多數都係雙拼面黎試左個牛肚併雲吞面🤡+$8可以食腐乳通菜..我緊係加啦一黎到..好多餸呀估唔例有埋香羅白..算甜冇渣牛肚夠林同入味雲吞正常..面有小小林左估計係送餐問題但最有驚喜既係碟腐乳通菜
中午有$37面餐,多數都係雙拼面黎

雲吞正常..面有小小林左估計係送餐問題
但最有驚喜既係碟腐乳通菜

牛肚雲吞面
2018-08-08 369 views
今日同阿爸一齊去佐敦睇醫生,經過見到一粥麵,下午茶時間唔太多人,所以就決定去呢度食飯。我哋兩人各自有一個背包,因為環境比較迫,窄,兩人座位,只好把背包掛在椅嘅背後。一睇下午茶餐,其實唔係好底,一個麵包一杯熱飲。所以朋友點咗個雲吞麵加山菜。而我就選擇下午茶餐,雲吞麵加熱奶茶。等咗五分鐘到,兩個餐已經整好,都好快,不過啲雲吞有啲少,得幾隻,個麵同湯底普通,幾好味。可惜個量编少,好快就食完,但係都唔飽,所以可能一陣要去其他地方揾小食店,再食過

雲吞麵
2018-08-06
Waiting Time
2 Minutes (Dine In)
$45 (Lunch)
  • 雲吞麵
2018-02-20 589 views
屬大家樂集團的一粥麵素來以大眾價錢取勝,也就是三數十元的價位,在街坊心目中的標準食堂。近年集團業績下滑,口啤較同級對手大快活及美心MX要遜色,為了挽救業績,推出了深宵食堂及枝竹羊腩煲等系列。三十元左右的早餐,也就方便了上班一族。一貫港式粥店的招牌-豉油皇炒麵。牛肉米粉,沒有驚喜,沒有太差,正常味道。

三十元左右的早餐,也就方便了上班一族。

一貫港式粥店的招牌-豉油皇炒麵。

牛肉米粉,沒有驚喜,沒有太差,正常味道。

2018-01-14 458 views
話說今日朝早陪屋企人去佐敦睇醫生 ,睇完醫生後,正直係中午時間,於是就喺附近搵嘢食。行行下見到間一粥麵,於是就打算去睇下有咩食,,呢間一粥麵唔同平時的一粥麵,當你入到去店內的時候,你只係需要搵位坐低 ,然之後有侍應會行去你身邊落單,落完單等一陣就會有侍應將你點嘅嘢送畀你枱面,但係佢餐牌上面嘅價錢同其他分店係一樣嘅。好啦入正題啦,由於我同屋企人都未食早餐,於是就打算早餐同午餐一齊食,咁我哋就點咗個 排骨鳳爪煲仔飯,同埋牛坑腩雲吞麵。 鳳爪排骨煲仔飯呢個煲仔飯係用瓦煲原煲上,即叫即做,上枱嘅時候仲熱辣辣,然後加啲豉油落去再撈勻啲飯,香噴噴冇得頂,冬天食就一流,套餐仲送一杯熱飲價錢都$47蚊,大家話係唔係好抵呢 (只限午市)。牛坑腩雲吞麵牛坑腩,應該係用柱侯醬去整,嘅非常之入味 ,而且佢雲吞都係保持一貫水準。

咁我哋就點咗個 排骨鳳爪煲仔飯,同埋牛坑腩雲吞麵。

鳳爪排骨煲仔飯

牛坑腩雲吞麵

2017-12-20 261 views
產檢完選擇左位於佐敦嘅一粥麵簡單食個早餐,早餐選擇唔少,有粥粉麵同點心,而且價錢相宜,味道尚算可以,顧客唔多,適合趕時間又想食得平嘅朋友,而且服務態度都算ok~
2017-12-20
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$30 (Breakfast)
2017-12-07 262 views
之前在調景嶺分店食過,對一粥麵印象麻麻。但佐敦這家分店卻令我完全改變看法。呢間同其他分店唔同,有人送餐去你張枱,食完才俾錢的。我晚上八時多去,落單時我叫雲吞麵,有位女待應竟然主動提醒我有宵夜餐。之後,八點半,佢仲主動過嚟幫我落單。我叫了雲吞麵+生菜($34)、咋咋($7)。食物唔錯,生菜很嫩。其間,有男待應主動送上熱水一杯。而埋單時職員亦好有禮貎講多謝之類。令人覺得有賓至如歸嘅感覺。值得再去。

呢間同其他分店唔同,有人送餐去你張枱,食完才俾錢的。

2017-11-25 297 views
今日同屋企人去佐敦使做野,做完嘢之後就去搵嘢食,大家都諗唔到食乜,於是平平地行去一粥麵睇下有咩好食,喺門口已經見到有啲食物嘅餐牌,見到有一個好抵嘅砂鍋雲吞雞套餐,又見到有煲仔飯食,呢排天氣又凍所以決定入去呢間度試下,呢間一粥麵同普通一粥麵堂有d唔同,呢度係有人負責幫你落單,同埋將你點嘅食物拎畀你,非常方便。好入正題講呀我哋食咗啲乜, 本身想食煲仔飯點知太好賣一早冇曬,於是就要食其他,於是叫砂鍋雲吞雞及粥底蒸鮮鍋。砂鍋雲吞雞呢個砂鍋雲吞雞,係原隻雞上的,咁當然啦隻雞當然係會細咗,係小雞喇啦。( 雖然隻雞細咗細隻但係勝在肉嫩,同埋易入味,都好好食㗎)咁除咗雞之外呢佢就配一個福建炒飯或者咕嚕肉, 咁我哋呢次就揀咗福建炒飯,個炒飯就一般般啦, 炒飯鑊氣唔係好夠,同埋個面個芡汁都一般。雖然隻雞係好細隻但係勝在肉嫩,個湯雞味好濃,雲吞雖然細咗啲但味道都唔錯。 隻雞應該是全隻的,但之前忘記影相。粥底海鮮鍋 呢個粥底海鮮鍋配料都比較多,佢有一盒肥牛肉,又兩個小烏冬,青菜, 豬潤,龍躉肉兩舊同埋一1隻蝦。如果兩個人食飯,點呢兩個餸都好足夠啦。

砂鍋雲吞雞

隻雞應該是全隻的,但之前忘記影相。

粥底海鮮鍋

如果兩個人食飯,點呢兩個餸都好足夠啦。

2017-11-10 209 views
附件無咩平既素食餐廳,行行下就入左一粥麵睇左成個餐牌就得兩、三款先係素素地既食物咁就隨便叫左個「薑蔥時菜撈粗麵」成個餐都只係36蚊,唔係太貴,食完雖然唔係太飽,但係都叫醫到肚蠔油唔叫少,不過就可以再多D~整體都叫做不過不失,食又得唔食又得,而且個地方都唔太乾淨,不過勝在佢又平又快,趕時間就可以黎呢度食

咁就隨便叫左個「薑蔥時菜撈粗麵」

成個餐都只係36蚊,唔係太貴,
食完雖然唔係太飽,但係都叫醫到肚
蠔油唔叫少,不過就可以再多D~

整體都叫做不過不失,食又得唔食又得,
而且個地方都唔太乾淨,
不過勝在佢又平又快,趕時間就可以黎呢度食
2017-09-21
2017-09-24 319 views
約左兄弟姐妹食晚飯, 點知好多間酒樓都冇位, 求其搵間就腳同冇乜人嘅地方, 行經佐敦見到呢間大家樂集團嘅一粥麵, 見冇乜人就入去試吓, 食完出面巳有人排隊, 入面裝修似快餐店, 有侍應問幾位, 睇個餐俾價錢唔算貴, 仲有侍應幫客人落單, 比大家樂好, 埋單就要去櫃枱俾錢, 仲可以用八達通添花膠雲吞雞煲套餐 $72有幾粒細花膠, 成隻雞, 3粒好大粒嘅雲吞超正福建炒飯只係將芡汁淋上面, 味道不過不失茄子豬扒煲 $68豬扒煲味道略咸同多油, 猴頭菇湯好鮮甜豬軟骨菜飯 $42 豬軟骨比較咸同太肥, 食到一口油 , 不過咁嘅價錢都唔可以要求太多

花膠雲吞雞煲套餐 $72
有幾粒細花膠, 成隻雞, 3粒好大粒嘅雲吞
超正

福建炒飯只係將芡汁淋上面, 味道不過不失

茄子豬扒煲 $68
豬扒煲味道略咸同多油, 猴頭菇湯好鮮甜

豬軟骨菜飯 $42