2023-01-29 1050 views
近月光顧了3次晚餐,真的一次比一次失望,近年香港日本料理越開越多,普遍質素已經上升了很多,像這家家庭式經營的日本餐廳,已經不能跟市場上比較,此餐廳食物質素非常一般,雖然有日本師傅,但只是茶餐廳質素,魚生不新鮮,擺盤如垃圾桶,熟食一樣欠佳,最基本咖喱飯,天婦羅也是非普通,可能從前北角有很多日本人居住,有回家感覺,但按目前的水準,要競爭下去,恐怕非常困難,幸好在城市花園,不值得推薦,不值一顧,但希望也與時並進!
2022-12-23 1297 views
某日的中午比較閒,決定行遠少少尋食。當我行入了城市花園道,我被路邊牆上的一個小招牌吸引住了。這是一間只有日文名稱的日本餐廳的招牌,名叫《自然や》。好奇的我就決定去拜訪一下。而地點,都幾隱蔽架,我要行到城市花園的住宅區內,行到海邊的那一列大廈,才給我看見這一間《自然や日本料理》。價錢在我 budget 以內啊,就決定入來吃一餐好的,據說是旅海日僑開的日本料理店。我一入來,就得到熱情的招待,也感覺到身在日本某餐廳的一樣,只是服務我的變成了說廣東話服務員。而我一個人來,就立即被安排坐上 sushi bar,面對暮壽司師傅品味美食。當日,我本想吃一份刺身,但因為我點的定食實在太豐富,便取消了這一個念頭。我點的豐富定食,是雞唐揚げ定食。大大碗飯,有茶碗蒸,再配上湯同前菜,是簡單而豐富的一份套餐。我的定食,由味噌汁開始,豉味濃郁的味噌汁,味道不會太咸,不攪拌也不會很快就沈澱。雖然沒什麼佐料,但以純麵豉加點點的蔥花去製湯,純麵豉的味道,是不錯的。其中一個前菜是一小件的油豆腐。最正的,就是這豆腐吸收晒所以既汁,一咬入口,竟然有爆汁既口感,很是美妙。茶碗蒸,是一份遲來的茶碗蒸。原因就是餐廳最後先補上這美
茶碗蒸,是一份遲來的茶碗蒸。原因就是餐廳最後先補上這美妙炖蛋,店方蒸唔切所以遲來。亦因為咁,我吃到一份是剛蒸好的茶碗蒸。吃入口時是份外的嫩滑啊。
主是,是雞唐揚げ。店方細心把雞件切成5塊再炸 (是事先切好再炸而不是一般的炸好再切) ,令到每一件雞都被炸粉包裹著,保證雞肉的鮮味同肉汁得以保留在內。入口,外層薄而脆,雞肉多汁而嫩滑,點一點沙律醬後再伴飯,更佳。
整個感覺,好像是去到了日本住宅區內,本地人才會光顧的食店一樣。而此店亦如我所說,來者都是附近住客,偶爾也有像我一樣,在附近工作的人士來臨。好味道的街坊日本料理,好自然,會是北角街坊及旅港日僑食日本菜的好地方。
$110 (Lunch)
2022-07-25 1581 views
工作關係成日過嚟食晏晝,大份又抵食!(果要減肥嘅就唔推介啦哈哈)個人最欣賞佢哋麵豉湯,真正鰹魚煮出嚟再加入日本蘿蔔,清甜好味解渴另外,不得不提及自然屋嘅日本蒸水蛋。雖然日本餐廳好多地方都有,但係呢一間明顯食出冇落味精,而且用料新鮮,食落去夠實在。始終最簡單嘅菜式才能見出真功夫今次午餐主菜食南蠻炸雞,出奇地有少少失水準,雞肉唔夠入味,沙律都仲濕濕地。最後加返個炸蠔氹自己開心,新鮮熱辣大大隻so nice

工作關係成日過嚟食晏晝,大份又抵食!(果要減肥嘅就唔推介啦
哈哈)

個人最欣賞佢哋麵豉湯,真正鰹魚煮出嚟再加入日本蘿蔔,
清甜好味解渴

始終最簡單嘅菜式才能見出真功夫

最後加返個炸蠔氹自己開心,新鮮熱辣大大隻so nice

2021-12-07 1944 views
今次黎到北角呢邊做野食Lunch朋友介紹呢到有間隱世日本🇯🇵居酒屋真係令我驚喜萬分因為好似入左去之後好似去左日本咁 有返左鄉下既感覺🇯🇵🇯🇵又真係好日本FEEL聽講夜晚仲日本因為好多日本人黎食野👍🏻👍🏻MENU係中日文都有主要係用日文🇯🇵👍🏻刺身拼盤超新鮮美味因為我地坐吧台位置師傅會係面前整好呢個拼盤😳我地另外點左呢個超大既榮螺刺身食落好爽有咬口重點係因為好新鮮所以唔腥👍🏻👍🏻茶碗蒸必食~滑嘟嘟❤️
今次黎到北角呢邊做野食Lunch

食落好爽有咬口
重點係因為好新鮮所以唔腥👍🏻👍🏻

茶碗蒸必食~滑嘟嘟❤️
2021-12-06 1139 views
今日剛好要去北角做野,自己一個行經城市花園附近,見到呢間位置唔起眼的日本餐廳,見佢望落都乾淨企理,決定入去試一試。入到去其實鋪內都唔細,座位都算闊落,坐得幾舒服。Menu 亦有好多選擇,咁岩今日想食天婦羅,所以睇下有咩定食岩。點知呢個時候就有店員拎住個模型定食黎sell 今日嘅特色便當,$160,有天婦羅、刺身、豚肉、、麵豉湯、燉蛋...好多款式好豐富,所以就決定揀佢。個便當等左大約15分鐘就到,天婦羅淋左d燒汁上去,所以變得冇咁脆口,刺身雖然得幾塊,但都相當新鮮。豚肉和炸三文魚腩味道都正常,不過不失。最驚喜就係個薯蓉和燉蛋,好好味!整體來講,呢個午餐好豐富,可以食到咁多款式滿足我嘅口癮,而且味道唔差,服務都好好,會定時加茶。

2021-11-30
$160 (Lunch)
2021-09-01 1329 views
平日lunch去食,都full house😆位置有啲偏遠,唔近地鐵站,係城市花園樓下環境都幾靜,裝修有啲日本風味😚🍱Lunch Set Menu 丼物Set三色刺身丼($120)Lunch set包括前菜,茶碗蒸同味噌湯🍵刺身丼有多款刺身自由選擇我今次揀左三文魚、金槍魚碎同魷魚🍣呢個組合好唔錯,份量都好夠刺身新鮮,好鮮甜👍食到尾都仲有刺身送飯😍
平日lunch去食,都full house😆
位置有啲偏遠,唔近地鐵站,係城市花園樓下
環境都幾靜,裝修有啲日本風味😚

🍱Lunch Set Menu 丼物Set
三色刺身丼($120)
Lunch set包括前菜,茶碗蒸同味噌湯🍵
刺身丼有多款刺身自由選擇
我今次揀左三文魚、金槍魚碎同魷魚🍣
呢個組合好唔錯,份量都好夠
刺身新鮮,好鮮甜👍
食到尾都仲有刺身送飯😍
2021-08-27
2021-08-18 1011 views
抱著一試心態,進了這家在城市花園裡的日式小店,午餐選擇不少,兩個人各點一個套餐,都配有麵鼓湯和蒸蛋,出奇好吃,湯夠熱夠味,蒸蛋香滑可口,吃得很享受,是意外的收獲。
2021-04-24 1639 views
As a Japanese living in Hong Kong, definitely the important place to enjoy authentic Japanese style Curry Udon. My favorite is beef curry noodle, and with thick udon noodle properly arranged with soba-ya type curry soup, makes me realize that this is really Japanese. The atmosphere is pretty much an izakaya, so not a fancy place but cozy enough to visit with friends. Other menu including sushi and seafood bowls also are recommended. Worth coming to Fortress Hill.
2020-05-24 2689 views
散々飲んで、食べた後にカレーうどんで〆めしようと、大勢で閉店1時間前に来店。調子に乗って、チキン南蛮、牛タンの塩焼き、トマトサラダ、ネギトロ巻き、カレーうどん、あんかけ焼きそば、冷麺と大量に注文。頼んでおいて、食べ切れる気がしなかったけど、結局完食。なぜなら美味いから。付け出しが旨いのなんの。香港を去る前にまた来たいと思える店。
カレーうどん
押し寿司
牛タン塩焼き
あんかけ焼きそば
2020-03-10 2287 views
位於北角城市花園的日式料理店,店名「自然や」的や就是「屋」的意思,所以就是日式料理小屋,店內環境也很有日式料理的感覺🇯🇵。這裡的午餐set有很多選擇啊,壽司是日本壽司師傅主理,質素不俗,中午特價餐很抵食,作為壽司控我每一次都很滿意滿足。中午特價餐的壽司定🍱,定食有前菜,壽司及熱烏冬。壽司🍣有5件、另有加洲卷3件,材料很新鮮,雖然是中午特價餐,但有帶子,真的是很抵食。烏冬也很滑,不錯😬午餐要收加一服務費,店員會幫你加熱熱的綠茶,所以加一都很合理啊。

烏冬也很滑,不錯😬

2020-02-21
$98 (Lunch)
2019-11-24 1810 views
越食越激氣,食完一肚氣。第一、前後同你調三次位。第二、普通定食落單後,要等三十分鐘以上。第三、蛋豬扒勁水。第四、燒牛肉定食好似普通肥牛咁,而且又勁水。第五、已經要等三十分鐘以上,但定食依然欠蛋,要等五十五分鐘才有。第六、你同佢講「唔該」追嘢,佢態度惡劣,一句「唔好意思」都冇。第七、食物味道超一般。第八、呢個價錢食呢種味道和受氣絶對唔值。第九、埋單多謝都冇一聲,又冇比單人對。第十、呢一間店舖唔值得再光顧。
2019-11-16
Waiting Time
60 Minutes (Dine In)
$90 (Lunch)
2019-10-03 1710 views
難得閒日有假放,做返次跟得夫人送先生返公司🥰好羨慕佢喺炮台山返工,附近就已經有好多好嘢食,處理完私人雜務之後,到我享受下一個人嘅午餐。喺附近行咗陣,俾呢間日式餐廳嘅門面吸引到,好似去咗日本街頭咁,店內裝修亦好有日本居酒屋嘅感覺,更估唔到咁靚嘅餐廳,價錢居然相當實惠。午餐有唔少選擇,無論定食、烏冬、丼飯定壽司,都一應俱全,而且價錢相宜,絕對唔會令人肉赤👍🏻附帶烏冬同小鉢,小鉢係漬海帶,味道酸酸甜甜,好開胃👍🏻魚生飯材料豐富,有三文魚、帶子、蝦、蟹柳、八爪魚、飛魚子同吞拿魚蓉,材料新鮮上乘,清甜肥美😋附帶嘅烏冬亦唔細,絕對唔會餓親。返工忙咗成朝,只能夠利用午餐嘅時間忙裏偷閑,如果能夠享用到咁豐富嘅午餐,必定覺得元氣滿滿♥️

魚生飯

$96.8 (Lunch)
魚生飯
2019-06-20 1850 views
平日收工,一個人買完少少野之後搵地方醫肚,天氣熱好自然就會搵壽司食,所以就去左自然屋...爛係門口睇餐牌已經邀請我入去,當時八點左右人唔多,有兩台日本人客。我本身一心瞄準左吧台,不過佢帶左我去二人枱,我就冇特別要求了。正題,我一個人叫左個壽司盛-松 首先黎左個前菜蟹柳小卷沙律蟹柳小卷上有蛋黃醬同蟹籽,旁邊係栗米粒基本上蛋黃醬味道蓋過一切,食唔到蟹柳同飯,入口會覺得食緊軟殼蟹手卷(因為醬)主菜整體:一共十件,魚同飯既比例岩,不過比日本正常見到既按比例放大左,應該係配合香港人,飯尚算札實且有少少既餘溫,至少唔係凍,唔會一夾就散油甘魚(腩?)-魚新鮮,油脂夠,冇筋三文魚腩:有花原本以為花巧野,不過個人覺得因為左花,大件既三文魚順住切紋可以成件貼住舊飯,同樣魚新鮮同油脂適中,冇筋帆立貝:未算十分新鮮清甜,不過厚切,口感份量十足,厚肉質感囉返啲分數赤貝:係活赤貝不過唔係即叫即殺,有少少瓦色左,不過仍然爽口鮮甜,不過一定唔算上品赤身:同樣厚切夠份量,要三四口先咬哂全部魚肉,魚肉未係最新鮮,有少少解凍水係碟,不過仍然算上品,食完仍然有回甘(本人十分鐘意食赤身)鯛魚:本人少食白肉魚,未必中肯,不過

正題,我一個人叫左個壽司盛-松
首先黎左個前菜
蟹柳小卷沙律
蟹柳小卷上有蛋黃醬同蟹籽,旁邊係栗米粒

主菜

油甘魚(腩?)-魚新鮮,油脂夠,冇筋

鯛魚:本人少食白肉魚,未必中肯,不過冇乜味,冇乜口感,路過既感覺...

牡蝦:膠質重,唔算好甜,普通貨色

中拖:絕對係重點之一,有入口即溶感,魚脂分布平均,肉身厚簿適中,油豐而不膩,好食!

海膽軍艦:同樣份量十足,入口夠哂creamy感,冇一般人唔鐘意所謂既異味(其實係因為品種),不過亦都冇日本新鮮海膽鮮甜味,所以再次都係以量取勝。敗筆係紫菜,已經得過份,已經同隔離既三文魚子黐到密不可分,最後要用手分開。口感扣分

三文魚子:我最後用三文魚子收官,因為望落飽滿發亮,顏色偏深,估計應該有醬油漬既三文魚子,食落果然冇左平時魚油既重口味多返一重厚實溫和既醬油香。讚
不過同上,紫菜既問題扣左分

值得一提既係,盤邊既芥末係有兩舊,有一舊係生磨既芥末,正!

等等...原來唔係好夠飽,記起有期間限定
所以同場追加一份鰻魚豆腐唐揚

豆腐滑而有豆香,中間夾住一小塊鰻魚,上面有蔥花同辣蘿蔔茸,重點係紫菜!竟然又係紫菜,不過今次既紫菜係有上薄粉炸過,香脆咁包住上面既一切,再伴上濃既鰹魚湯(汁?),成件事無論口感同味道都好好,樣樣野都好夾,呢味菜既紫菜成為重點,令我有啲懷疑上面壽司既敗筆可能係我唔識食...鰻魚?唔記得左有(笑)

總括而言,合格有餘!高分就未算

2019-06-14
2019-06-16 970 views
今天到炮台山吃午飯,朋友提出要吃日本料理,我們一向認為這位朋友對食很有要求所以立即答應。我點了一個三文魚頭定食,只能說令我10分失望。唯一好處是有很多蔬菜,但是三文魚頭沒有好好處理,令到味道10分淡,前菜非常一般,連蒸蛋也不好吃。更沒有麵豉湯,令人失望。

和老公要去炮台山買點東西,於是周圍逛。行經此店,就是給它毫不起眼和簡簡單單的外表所給引。店舖裝修簡潔乾淨,服務可以。 我們點了魚生飯,金鎗魚和帶子刺身亦相當新鮮甜美,定食跟的味噌湯和茶碗蒸也相當有水準。 午餐的價錢相當經濟實惠,一間我喜愛的小店!
和老公要去炮台山買點東西,於是周圍逛。
行經此店,就是給它毫不起眼和簡簡單單的外表所給引。