2024-02-18 43 views
依家嚟到呢間唔算奢華但又潔淨企理嘅中餐廳,估唔到食物勁過預期噃!嚟到就狂掃咗六款招牌菜。對啦,最正就係個辣椒汁螺,唔係咁辣,但啖啖肉,韌中帶腍,啱晒口味。再黎就係啲米通螺片,微鹹帶甜嘅汁醬,包裹著順滑嘅米通,真系係食到停唔到口啊😋!話說,個啫啫珍珠蚌呢,真系第一次試。蚌肉質感煙韌,伴隨嗰陣香辣豆酥嘅味道,正到爆炸!魚塘蟹(米椒)原來都咁過癮,仲要同白飯一齊撈,味道啱啱好。不過就系獨自一個食嘅話會微妙過鹹。點算少得個香煎豆腐,金黃色嘅外皮脆卜卜,入面嘅豆腐又滑又嫩,呢個對比啊,簡直係藝術品!我同老豆嘅眼睛訓就亮晒起嚟,對啲廚藝真系折服。食完晚飯,肚囊囊嘅,心情都好正啊👍👍。

2023-12-30 54 views
今次話你知,我食到嘅是驚喜連連!👀首先,蔥油雞出場,真係一大盤,滿滿的蔥花,幾嘢啫!撥開層層蔥絲,潮濕嘅雞肉露出嚟。咬落去,肉汁四溢,啖啖肉嘅啖落肚,又甘、又滑,嗲味到暈!再講講椒鹽豆腐,啱晒喜歡嘴饞嘅我。香口又唔油膩,啲豆腐軟綿綿、外脆內軟,個人鍾意到飛起!至於沙拉骨,其實有啲攪拌唔夠好,但骨頭香煎得啱啱好,有肉感同酸甜滋味。吖啲芝士焗蝦呢?喂!流哂口水!🤤佢哋超級足料,芝士濃得嚟又泡漲,海鮮鮮香撲鼻,伊麵又係啱啱好嘅煙韌感,每啖都啃得我心花怒放!唔好以為數嚟數去就冇嘢食喇,越南炒飯來嘅時侯正正細膩杰,飯粒分明,香口得嚟又唔會太油,一啖接一啖,停唔到口!食物味道好,份量足,感覺親民,真係嚟呢轉,食得咁真心,過得幾開心!😊就算唔係食神,都要讚兩聲:好味哋!

2019-01-06 3078 views
諗咗好耐都唔知旺角呀銅鑼灣呀呢啲地方有乜嘢好食嘅小菜,有個灣仔地頭蟲朋友就同我推介呢間佢其中一間飯堂畀我,話好好食! 而家好少地方有得食嘅蝦多士,非常有驚喜,炸得香脆而唔油膩,上面舊蝦膠有蝦味又彈牙外國朋被最愛嘅浸蜆,蜆無沙,湯非常鮮味又唔腥,仲有少少辣,惹味又舒服,飲到見底 小菜必備嘅椒鹽鮮魷,外皮鬆脆,鮮魷好新鮮,彈牙得黎又夠軟 生炒糯米飯 炒得好靚,粒粒彈牙,好暖胃另外我哋仲有個咕嚕肉,掛住食唔記得影相 。味道其實同出面嘅差唔多,但係佢嘅咕嚕肉食落口係仲脆脆哋,啱曬鍾意食香口嘢嘅我

小菜必備嘅椒鹽鮮魷,外皮鬆脆,鮮魷好新鮮,彈牙得黎又夠軟

生炒糯米飯 炒得好靚,粒粒彈牙,好暖胃

2018-10-10 2553 views
約左一班朋友去灣仔食飯,一大班人最重要係坐得舒服可以傾下計,咁我地就簡左呢間食小菜,Book左枱,人齊就入得。我地6個人坐起門口既一張大枱,可能因為近門口,所以比較熱,冷氣唔係太夠。-6個人嗌左7個小菜,加一個炒飯,可能高估左大家既食量,最後都唔係太得食哂~-1. 脆皮炸豆腐招牌既脆皮炸豆腐,大大粒,炸得好香脆,外脆內滑!黎到一定要試~2. 椒鹽鮮魷唔會有太多炸粉,岩岩好~3. 蝦醬蝦乾蒸豬頸肉有驚喜的一道菜,蝦醬蝦乾味道好出。 4. 魚香茹子煲好香好惹味。5. 蒜蓉炒豆苗家常小菜,有家既味道!6. 蜜餞蒜香骨骨比較多,唔係太食到有肉,下次可以唔嗌呢個菜~7. 越華炒飯加入左蝦乾仔去炒,炒飯炒得飯粒粒粒分明,係有質素既炒飯!-飲埋野,一人都係$140,起呢區咁抵既餐廳真係好少~下次人多都可以再黎!
1. 脆皮炸豆腐
脆皮炸豆腐

2. 椒鹽鮮魷
唔會有太多炸粉,岩岩好~
椒鹽鮮魷

3. 蝦醬蝦乾蒸豬頸肉
有驚喜的一道菜,蝦醬蝦乾味道好出。
蝦醬蝦乾蒸豬頸肉

4. 魚香茹子煲
好香好惹味。

5. 蒜蓉炒豆苗
家常小菜,有家既味道!

6. 蜜餞蒜香骨
骨比較多,唔係太食到有肉,下次可以唔嗌呢個菜~

7. 越華炒飯
加入左蝦乾仔去炒,炒飯炒得飯粒粒粒分明,係有質素既炒飯!

2018-10-09
脆皮炸豆腐
椒鹽鮮魷
蝦醬蝦乾蒸豬頸肉
  • 椒鹽豆腐
2018-06-04 3496 views
環境3分:正常中式酒樓格局,人多坐得好迫,又嘈,三分。衛生3分:地方都叫整齊,張枱上有紙有牙籤,正常三分。服務3分:樓面阿叔態度都算正常,又夠快手,都係三分。味道4分:1)      豉油王炒麵炒得比起出面其他酒樓乾身,算最好食,食落唔係十分之油膩,食大半碟都唔覺得成口好油。2)      避風塘炒蟹叫左小辣,食辣蟹如果唔辣就不如唔好食,但係小辣就已經對我黎講非常之辣,隻蟹都算肥大。碟上超多蒜蓉,兩隻大大蟹鉗,蟹身食下食下都算多肉,唔錯。3)      蝦多士總共有八塊,炸得乾身,隻蝦都算OK大, 多士嚟講絕對合格。抵食4分:兩個人食左唔使千二蚊就有兩個餸加靚蟹食,有啤酒飲,可以畀四分。
環境3分:

正常中式酒樓格局,人多坐得好迫,又嘈,三分。
衛生3分:
地方都叫整齊,張枱上有紙有牙籤,正常三分。
服務3分:
樓面阿叔態度都算正常,又夠快手,都係三分。

味道4分:
避風塘炒蟹小辣
窩貼蝦多士

抵食4分:

2018-06-01
避風塘炒蟹小辣
窩貼蝦多士
今日試咗,感覺有點名過於實。叫咗三餸一湯 1.避風塘辣蚧 2.炸豆腐 3.䓤油雞 4.招牌海鮮湯。隻蚧要大辣,蚧都係用旁邊兩隻出名嘅越南蚧,可惜蒜頭炒不夠香咸多咗辣不足而且不乾身,味又入吾到蚧度。炸豆腐幾好。雞就唔掂,食唔出係走地雞,而且用䓤油舖滿隻雞更冚咗雞味,其實算叫差。個湯都幾好飲,不過亦只叫合格。 店員就唔錯,有招呼。以蚧計,可以揾番老字號嘅(可惜最美味果間執咗)。雞就正常一間酒楼都會比佢好。海鲜湯始終都係西貢,流浮山,鲤魚門果啲至有水準。以價錢評以上食品…… 大家可以試其他較正中嘅。

以蚧計,可以揾番老字號嘅(可惜最美味果間執咗)。

雞就正常一間酒楼都會比佢好。

海鲜湯始終都係西貢,流浮山,鲤魚門果啲至有水準。

以價錢評以上食品…… 大家可以試其他較正中嘅。
2018-04-24
2018-02-27 2503 views
往筲箕灣東大街搬到,銅鑼灣服務態度差從來沒有改變。電話預約問有冇位説有不用訂位,到咗又要人等候,等候了又要人齊可以入坐,出門口的接待絕對是態度差絕,仲話想做外國人生意簡直是影衰香港,今時今日噉嘅服務態度一定唔得
尋晚和男朋友收工,由於時間已經比較晚,差不多10點鐘,已經冇乜地方可以選擇,本身想去太湖海鮮城食飯,結果上到去爆場,係好肚餓嘅情況下唯有離開轉食第二間,銅鑼灣區除咗太湖海鮮城我會經常去之外,另外一間就係越華會,但係記得要喺樓下唔係樓上嗰間。因為兩間嘅質素,真係相距甚遠。由於太肚餓嘅緣故,我哋兩個一口氣叫咗五個餸,因為平時食開,都係叫呢幾個,乜嘢原因令我經常返轉頭幫襯,除咗佢嘅食物質素非常穩定,因為佢嗰度嘅枱唔算好多,我比較鍾意清靜少少,太湖海鮮城實在太嘈。。。講返今晚,以平民嘅價錢來講,質素真係屬於偏上,而且每次黎食都不會失望油鹽水蜆,我嘅最愛,熱烈推介,我永遠連啲湯都飲埋芝士斑塊,一樣好有水準,好濃嘅芝士味,記得一定要趁熱食椒鹽九肚魚,非常鬆脆呢個又係另外一個我最愛,蝦多士,誠意推介兩隻大蟶子,$98@,呢度嘅火候掌握得非常好,咬落口非常爽口成個晚餐,沒有地方係不滿的,職員服務態度亦一百分💯
因為兩間嘅質素,真係相距甚遠。

油鹽水蜆,我嘅最愛,熱烈推介,我永遠連啲湯都飲埋

芝士斑塊,
一樣好有水準,好濃嘅芝士味,記得一定要趁熱食

椒鹽九肚魚,非常鬆脆

呢個又係另外一個我最愛,蝦多士
,誠意推介

成個晚餐,沒有地方係不滿的,職員服務態度亦一百分💯
  • 蝦多士
2018-01-31 1493 views
朋友推介下,去咗呢間餐廳食晚食慶祝生日。七點半左右去到,人數唔係好多,枱嘅數目都唔多,約十張左右。短短半個鐘,突然坐滿客。所以想黎食飯記得訂枱!不論味道,賣相都可以俾100分。5個人叫咗6個餸,加一個炒飯。真係好好味!餐廳仲有燉湯,入座時候已經問洗唔洗留俾我地,因為得番兩忠,但係未齊人,做唔到主意,就無留到。等朋友黎到想叫嘅時候,已經賣哂。唯有等下次再黎先飲到啦。食完出面仲有客等緊位,所以想坐耐啲嘅話呢到可能未必適合。
朋友推介下,去咗呢間餐廳食晚食慶祝生日。

食完出面仲有客等緊位,所以想坐耐啲嘅話呢到可能未必適合。

2017-09-22 3038 views
貨不對板第一次去呢間野,真係非常失望。Order咗鹽油水煮蜆,第一口就已經有沙😪再來避水塘炒蟹,味道唔錯。但一隻蟹蚶好新鮮,另外一隻似死蟹嘅蚶,縮水得番1/4😪本來想complain 但驚之後個餸會加料,所以無出聲😪最後sala骨,overcooked pork chop又咸到出汁😪最後埋單一千蚊,又話部機壞咗,一定要現金😪以後唔會再幫襯,真係好耐無食過咁差嘅食物😪😪😪如果再係咁,好快close down了😪
貨不對板
第一次去呢間野,真係非常失望。
Order咗鹽油水煮蜆,第一口就已經有沙😪
本來想complain 但驚之後個餸會加料,所以無出聲😪
最後埋單一千蚊,又話部機壞咗,一定要現金😪
以後唔會再幫襯,真係好耐無食過咁差嘅食物😪😪😪
如果再係咁,好快close down了😪
2017-09-21
  • 避風塘炒蟹
今日適逢家人生日, book左一圍檯係越華會晚餐~第一次黎, 可以book房. 房間不錯, 有電視, 隔音好, 適合慶祝生日或節日, 仲有位置放bb車.頭盤係冷凍鮑魚, 好好食~ 爽脆彈牙, 味道清甜, 不會乾身, 不會太鹹, 味道剛剛好.再來就係椒鹽豆腐跟魷魚雙拼. 果然係招牌菜 – 香脆內軟, 不厚粉, 份量剛好, 值得推薦!!然後就係蒜蓉聖子, 好新鮮~ 好多粉絲~炸子雞鬆脆, 好吃~ 皮厚度適中, 夠熱, 醬汁不會太酸太多, 酸甜度適中冬瓜盅黎得合時,飲完個口即刻清曬,可以繼續食我最愛嘅椒鹽瀨尿蝦出場!啲蝦拍得住鯉魚門水準,多肉,大隻,但我覺得可以多啲椒鹽,俾我撈飯蒸斑,十分新鮮豉油皇炒麵,正!麵好幼滑,一啲都唔咸,好有鑊氣,食左咁多野都食到兩碗!香蔥油雞,用新鮮雞,好多薑蔥上湯白菜仔蛋散鬆脆,不會太厚太多粉,非常容易入口,作飯後甜點一流
今日適逢家人生日, book左一圍檯係越華會晚餐~
冷鮑魚

椒鹽豆腐魷魚

蟶子

然後就係蒜蓉聖子, 好新鮮~ 好多粉絲~

炸子雞

冬瓜盅

冬瓜盅黎得合時,飲完個口即刻清曬,可以繼續食

椒鹽瀨尿蝦

蒸斑,十分新鮮

薑蔥雞

香蔥油雞,用新鮮雞,好多薑蔥

上湯白菜仔
蛋散

蛋散鬆脆,不會太厚太多粉,非常容易入口,作飯後甜點一流
Celebration
椒鹽瀨尿蝦
薑蔥雞
蛋散
2017-07-26 2371 views
星期四晚上行書展,時間實在不足,我跟朋友愛書也愛文具,匆匆看書後,只有十分少時間看文具。滿足精神食糧後,也要滿足個胃,二人十分疲倦,豪一次,坐的士到這裡吃夜宵,因友人記掛蔥油雞。原來晚上十時後有很多食物有特價,但不包括蔥油雞。我們只點了特價馬拉盞通菜,很爽脆,對本人而言比較辣一點,馬拉盞內的蝦乾十分香甜,整碟菜比較多油一點。十分期待的蔥油雞,我們點了半隻,依然是蔥多到看不見雞,雞及蔥也不鹹,能夠吃到雞的鮮味,加上蔥更能帶出雞的香味,反而是薑蓉比較鹹。友人不吃牛肉,所以要將特價的乾炒牛河轉做干炒肉片河,就變成沒有特價了。肉片河炒得十分均勻,不鹹,有鑊氣。這裏正常時間的價錢並不十分便宜,但十時後有很多菜式也有優惠價。下次消夜,也可以再考慮到來試其他的款式。

原來晚上十時後有很多食物有特價,但不包括蔥油雞。

馬拉盞炒通菜

蔥油雞

干炒肉片可

2017-07-20
$165 (Last Night Supper)
馬拉盞炒通菜
蔥油雞
干炒肉片可
  • 葱油雞
2017-05-16 2342 views
生日壽星主動話要食這間,反正成日經過又未食過,當然要一試。果然唔錯呀,海鮮小菜好味之餘,仲要價錢合理,值得再來!蒜蓉蒸聖子: 好鮮甜又爽口,正 抽油中蝦: 雖然有一兩隻超細,但一樣入味爽口 椒鹽鮮尤: 中規中矩,都ok炸乳鴿: 皮脆肉嫩,正咩濃湯白菜: 有鮮味,又夠清,掂豉油皇炒麵: 一啲都唔油、夠乾身,超正 總括,安排坐位方面就一般般,訂咗枱都要等半個鐘有多先有得入坐。食物方面,海鮮選擇豐儉由人,小菜一樣岀色,值得再來!👍🏻👍🏻👍🏻

蒜蓉蒸聖子: 好鮮甜又爽口,正

抽油中蝦: 雖然有一兩隻超細,但一樣入味爽口

椒鹽鮮尤: 中規中矩,都ok

炸乳鴿: 皮脆肉嫩,正

咩濃湯白菜: 有鮮味,又夠清,掂

豉油皇炒麵: 一啲都唔油、夠乾身,超正

2017-04-21
Waiting Time
35 Minutes (Dine In)
Celebration
Birthday
2016-12-23 4937 views
想食小炒,諗起越華會,感覺老字號😬小炒價👇🏻👇🏻見到隔離枱果碟,只見蔥油滿滿一碟,乜東東?原來底下是雞👍🏻👍🏻👍🏻勁多蔥油,正!雞件滑一滑,用上鮮雞煮,蔥油雖多,卻不覺油膩,好好味😋😋脆皮豆腐皮脆且薄,鋪上少少椒鹽,香口內裏豆腐嫩滑得不得了😍😍一口一件,停不下來😆招牌糯米飯睇樣已覺得好味,食落唔會太鹹,而且軟軟的,好味道。蜜餞骨甜甜的外皮,內裏配上新鮮排骨,酥香甜蜜,估不到的出色。排骨加上蜜餞嘅甜,又幾夾👍🏻👍🏻食越華會記得訂枱,成日都full house,人多walk in 有排等。
想食小炒,諗起越華會,感覺老字號😬

小炒價👇🏻👇🏻
見到隔離枱果碟,只見蔥油滿滿一碟,乜東東?
原來底下是雞👍🏻👍🏻👍🏻

脆皮豆腐
皮脆且薄,鋪上少少椒鹽,香口

內裏豆腐嫩滑得不得了😍😍一口一件,停不下來😆
招牌糯米飯
睇樣已覺得好味,食落唔會太鹹,而且軟軟的,好味道。
蜜餞骨

• 葱油雞
2016-09-09 5246 views
中秋節將至,一眾姐妹相約預早慶祝。人多自不然中菜是最佳選擇。歷史有番咁上下的越華會聽聞己久,食物質素不錯,但服務態度惡劣的傳聞,今天終於領教了。我們一行五人訂了七時,到達後被帶至四人坐位,要雖然我們不是太肥但想舒舒服服享受一頓晚餐。要求過後是可以換六人枱但要八時交還,試想想擾攘一輪時間己到七時多,試問不夠一個鐘頭,可盡興而歸嗎?之後店員再搭多句「係咁㗎啦,坐唔坐自己諗啦」,果然然聞名不如見面,想幫襯第二次都幾難啦。那態度悪劣的竟然是老板啊......OMG!無奈之下唯有照舊坐四人枱!不過相信食物點好都不會再來。椒鹽豆腐皮脆內軟,豆腐滑溜溜,外層的椒鹽確惹味。豉椒炒蜆蜆隻飽満,鮮甜。沙薑雞雞肉質嫰滑,末醮醬料己感覺太鹹,調味過火了。咸疍炒涼瓜值得推介的,鹹鹹香香的脆衣,涼瓜一丁點苦味都感覺不到還很清甜。豉油皇炒麵聽聞好得好好味的炒麵,原來不外如是,沒有什麼特別。如沒有辣醬的襯托,基本上沒有味道可言。講真食物水準都是一般,食後還有點口渴的感覺!

無奈之下唯有照舊坐四人枱!不過相信食物點好都不會再來。

椒鹽豆腐
皮脆內軟,豆腐滑溜溜,外層的椒鹽確惹味。
豉椒炒蜆
蜆隻飽満,鮮甜。
沙薑雞
雞肉質嫰滑,末醮醬料己感覺太鹹,調味過火了。
沙薑雞
咸疍炒涼瓜
咸蛋炒凉瓜
豉油皇炒麺
講真食物水準都是一般,食後還有點口渴的感覺!
2016-09-08
咸蛋炒凉瓜