2012-06-09 440 views
週末的零晨,很想吃甜品,便到這裡來買外賣一時左右,已經空無一人,可能是因為週末吧來過這裡無數次,週日比週末多人,也試過很多不同款式的甜品,說真的,有很多都做得只是一般水準,定價也偏高;純粹是帶著名星之名,和同區沒有這類甜品店而站住陣腳。而我會回來這裡,只為了這裡其中的兩款甜品,也就是這次外賣買的兩款紅豆北海道牛孔燉蛋白 ﹣ 紅豆是這裡做得最出色的一樣,每粒都煮得腍而不爛,甜甜的放到什麼甜點都會好吃;而在底的北海道牛乳燉蛋白,也是這裡的其中一個招牌,牛奶都是用北海道3.6,奶味香濃,燉出來的蛋白也非常順滑,配合紅豆一起吃,特別是熱食,味道非常討好,就算是外賣的賣相差了,也不會影響它的味道湘蓮紅豆冰沙 ﹣ 也是因為這裡的紅豆,當把它們和奶和冰一起放進攪拌機後,就得出了這一杯東西,在頂在底還分別放了一粒蓮子,雖然不會食用,卻做了很好的意境。至於味道,其實跟傳統的紅豆冰有點像,只是沒有了一粒粒的紅豆,而飲的時候也不會那麼甜,反而每一口都有著冰涼的感覺,是夏天很好的一個飲料
週末的零晨,很想吃甜品,便到這裡來買外賣

一時左右,已經空無一人,可能是因為週末吧
紅豆甜品做得不錯
2012-05-26
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
$30 (Last Night Supper)
紅豆甜品做得不錯
  • 紅豆
2012-06-01 127 views
这家店是香港的一个小明星-谷祖琳继大坑店成功后开的分店。装修考究,楼层很高,环境整洁而且空间感十足。墙上放了很多明星光顾的照片(最大牌的大概是刘德华巴)。选了推荐的特浓牛乳炖蛋白,奶味超浓郁,很滑,很creamy, 非常好吃,推荐。这家店开到凌晨2店,下次可以来宵夜。

2012-05-26
$30 (Tea)
  • 特浓牛乳炖蛋白
2012-05-16 51 views

2012-04-14
$30 (Tea)
  • 特浓牛乳炖蛋白
2011-11-21 77 views
晚飯過後落街同老婆散散步沿住海旁一路行,行到西環尾老婆忽然間拉住我扭計話要食甜品 我抬頭一望原來已身在小甜谷對面,結果我被老婆拉左過去小甜谷 老婆睇完話ok就拉左我入去, 好少甜品店會有bar 枱, 老婆興奮到拉住我話要坐個度, 坐底之後店員送上餐牌,跟住老婆問個男店員有咩特色推介...佢介紹鎮店之寶"特濃牛乳燉蛋白"和"特濃牛乳薑汁燉蛋", 經過老婆苦惱一輪之後, 都系決定一嘗店員推介的兩款鎮店之寶在等食物的期間,老婆問我點解有咁多明星相,我就同佢講,小甜谷系谷祖琳開既,系大坑都有一間,美食好快就送到我地面前, 當然, 我地都好快將佢地消滅左 哈哈.難怪能成為鎮店之寶, 真系非常好味! 店員果然無推介錯老婆好滿足.話下次要再黎試其他美食!
門口餐牌
"特濃牛乳燉蛋白"和
美食好快就送到我地面前, 當然, 我地都好快將佢地消滅左

老婆好滿足.話下次要再黎試其他美食!
2011-11-07
門口餐牌
  • 特濃牛乳燉蛋白
  • 特濃牛乳薑汁燉蛋
2011-11-14 45 views
與友人想在西環尾傾下計, 又不想有酒精… 不去可x 店, 只好去小甜谷!是夜星期五晚上, 出奇地少人! (到小店已11時許)入內, 點了差不多每檯都有點的, 好像是刨冰似的.名稱忘記了, 只記得店員推介下, 有4種味道任君選擇.我到底選了熱門的pineapple 口味, 友人點了coconut口味.pineapple 口味, 用真的pineapple 最底, 再配以pineapple味的冰, 還可以刮pineapple的肉!啖啖pineapple, 還真不錯! 賣相也挺特別呢~! 與友人過了一個很輕鬆的晚上~
是夜星期五晚上, 出奇地少人! (到小店已11時許)
入內, 點了差不多每檯都有點的, 好像是刨冰似的.
名稱忘記了, 只記得店員推介下, 有4種味道任君選擇.

啖啖pineapple, 還真不錯! 賣相也挺特別呢~!

與友人過了一個很輕鬆的晚上~
pineapple
coconut
2011-10-07
$50 (Last Night Supper)
pineapple
coconut
2011-11-13 41 views
食完泰國野...大家覺得唔夠喉,於是一行8人去左西環海旁附近食甜品,大家一想...當然係小甜谷啦!!一入到去...我地太多人啦...待應哥哥好主動幫我地找位...之後仲好落力地推介有咩甜品好食....最後我地分開左幾次叫甜品,待應都好有禮貌..有一個冇影相...係楊枝金露..哩個我冇試到不過朋友話唔係幾夠芒果味....左手邊係紅豆燉蛋白...另一邊係杏汁豆腐花....紅豆有咬口..大大粒唔會好似紅豆蓉咁...食落去好香...燉蛋又好滑...好味道.....至於...杏汁豆腐花...我朋友食..佢話都可以ar~~咖啡奶凍-->好食ar...好有濃郁咖啡味而且d奶凍好滑同有奶味兩者平均得好好...好合我心意...不過..我係偷食的..哈哈...我叫左菠蘿冰呀...賣相好得.......不過....我食落去...感覺係...完完全全係...地moon罐頭果d汁....甜得很(唔飲最低果d汁係ok ga)...到西瓜冰....成半個細西瓜上真係好吸引...食一口有西瓜味...中間有細細粒冰碎....夏天食一流......哩個係同菠蘿冰好大分別....西瓜好食好多....最後一個..有小
食完泰國野...大家覺得唔夠喉,
於是一行8人去左西環海旁附近食甜品,
大家一想...當然係小甜谷啦!!

之後仲好落力地推介有咩甜品好食....

最後我地分開左幾次叫甜品,待應都好有禮貌..

左手邊係紅豆燉蛋白...另一邊係杏汁豆腐花....
紅豆燉蛋白 和凍枯仁豆腐花
至於...杏汁豆腐花...我朋友食..佢話都可以ar~~
咖啡奶凍
西瓜冰山 和 菠蘿冰山
紅豆冰沙
最後一個..有小張似紅豆冰不過...佢幾所有紅豆打碎..與冰碎一起吸....都好夾...好好味...可以一試ar~!!!
2011-10-21
$40 (Last Night Supper)
Celebration
西瓜冰山 和 菠蘿冰山
  • 紅豆燉蛋白
  • 西瓜冰
2011-11-04 11 views
哇.第一次去西環小甜谷.之前去過大坑個間.不過覺得交通唔系幾方便.所以今次在友人陪同下.一起初嘗西環小甜谷(=一入去.個種感覺同大坑好唔一樣,環境舒服好多,坐近門口仲有微風,微風之中又帶有小小海水既味道,我幾中意呢種自然既感覺^^店內服務生唔多,一男一女,佢地會主動推介我地食招牌既燉蛋白,不過我唔系幾中意好重牛奶味既食物.所以.我無選擇.於是他們再推介奶凍,店員說他們喜歡荔枝味.但我見餐牌上只有一款朱古力味既產品,所以決定一試! 原來奶凍都有套餐,可配一件芒果糯米糍或一件桂花糕,從店員口中得知小甜谷既糯米糍系每日新鮮包既,所以我選擇朱古力奶凍加芒果糯米糍一件,都只系$34 好抵食而友人就選擇左另一個套餐~迷你套餐,一次過滿足曬佢兩個願望,其實呢個套餐真系幾好,當你15.16,唔知食咩好既時候,呢個套餐幫到你,選擇兩款先$32,另外每加一款只需再加$16,叫黎share 食都系唔錯既選擇.我地叫左兩款比較傳統既糖水,一碗系湯圓,一碗系冰糖木瓜,兩碗都足料,而且女店員好細心咁提醒我地小心熱 男店員就好幽默咁幫湯圓改左個名,叫夠葁湯圓.哈哈,食落又真系幾夠葁啵! 店員會主動問洗唔洗幫我地影相

朱古力奶凍加芒果糯米糍
店員會主動問洗唔洗幫我地影相.不過合照就唔放上黎獻醜啦.哈哈

P.S 今次好開心咁黎,又好開心咁走.下個星期一定返黎捧場!

如果呢度有其他朱古力既甜品就更加完美啦^^
2011-11-03
朱古力奶凍加芒果糯米糍
  • 朱古力奶凍
  • 夠葁湯圓
2011-10-21 8 views
間鋪好有問題間鋪又細喎!一入到間鋪,好多人。都唔知點解一間甜品鋪有張酒吧o個d長高枱。坐得超級唔舒服!又無位放袋喎!最衰就係我坐係個度!唉…已經好不滿嫁啦!叫野食,叫佢而家特賣個d,佢可以係賣曬囉!點做生意呀?係等食物既過程,一黎左第一碟野,佢就叫我地調位囉!位係你安排既,而家又調黎調去,仲要依然係係個張長枱囉!今次仲要無位放袋!好彩佢話會搵位幫我放係第度咋!我媽媽叫左個傳統既糖水,好有問題! d蓮子就咁滾下就算,隻雞蛋唔熟,d蛋白係jelly狀囉!超難食囉!最後個個雞翼,俾人落單個張紙寫係凍嫁囉!本來以為特別d先叫,點知米一樣咁普通!總之,入到去都唔當我係客,裝修好有問題,坐得都唔舒服既!!!
間鋪好有問題
間鋪又細喎!一入到間鋪,好多人。

2011-10-18
$35 (Last Night Supper)
果日揸車去左西環放狗,行左一陣見到原來西環都有甜小谷,我就急不及待想入去食甜品,首先同左個椰汁吾知係老板定服務員講我有隻狗狗入吾入得,原來只要抱起狗狗吾好打擾到其他客人,我地的狗仔都可以同我地一起食糖水的:~))首先我叫左西瓜西米撈,椰汁西米撈同椰王冰山。西瓜撈d西瓜好足,西瓜又夠甜,西米都好大粒不過無咩口感,感覺好似隔左好多日咁,好難食椰汁撈,兩個字"難食”首先望落好核突,好似一pet白色的泥,口感上面有講,好似食緊有小小椰味的糊仔。。。冰山係最正常,不過椰味太淡,有小小似溝左好多水。不過佢地的服務態度真仍好好,本身有張桌已經被人留左但因為我地黎先都比我地坐先,而且當你係到等緊食的時候,佢地都會同客人有講有笑,令客人吾會覺得無聊。。。係幾好的:-)d相未up到遲d補翻
,首先同左個椰汁吾知係老板定服務員講我有

首先我叫左西瓜西米撈,椰汁西米撈同椰王冰山。

冰山係最正常,不過椰味太淡,有小小似溝左
好多水。

d相未up到遲d補翻
2011-08-11 7 views
同友人long time no see,大家都住西環,相約食糖水,吹吹水;友人揀去呢度,好,就試下,睇下好唔好過總店...一入到去,唔知係咪平日,9點幾,都係得兩檯客,都好丫,靜靜地...叫咗個北海道紅豆豆腐花,友人叫咗北海道牛乳蛋白...唔知係咪我睇錯,好似餐牌上選擇比總店少...個豆腐花,真係唔多掂,甜到娘親都唔認得,太甜喇,難入口...友人就話佢個蛋白ok,但我無試...無論環境,味道,總覺大坑冶店好,西環店,雖然係近,但都係咪攪我喇...
2011-07-30 3 views
小甜谷好在選擇多可能店主都是愛美一族吧menu 內不少養顏系列的甜品最鍾意係木瓜杏汁雪耳, 圓圓一盅的很別緻, 除偏甜外整體味道不錯桑寄生紅棗蓮子雞蛋茶, 亦是過甜, 紅棗唔靚芝麻糊, 一般, 似係開粉的其他non養顏系列:香橙rum朱古力pudding, 可以, 略欠層次香濃如果有車最好唔好泊外面, 一係睇緊d, 果度抄牌抄得好密ga有朋友中過蕉啦, 肉赤死
小甜谷好在選擇多
可能店主都是愛美一族吧
menu 內不少養顏系列的甜品

桑寄生紅棗蓮子雞蛋茶, 亦是過甜, 紅棗唔靚
芝麻糊, 一般, 似係開粉的

其他non養顏系列:
香橙rum朱古力pudding, 可以, 略欠層次香濃

有朋友中過蕉啦, 肉赤死
每次都係香港區飯後必定揸車黎哩度食甜品!我最愛哩度既荔枝奶凍,我至愛都係 荔枝奶凍,每次必食一杯!有時甚至食2杯!冇失過水準!紅豆個隻,熱食最香,紅豆夠,愛紅豆之人既 BEST CHOICE!順帶一提,哩間分店食過好多次都好食過大坑分店!去大坑分店食過2次荔枝奶凍,同我至愛都覺得唔得,個奶凍散既!所以遠少少都每一次要去番哩間分店食
荔枝奶凍,每次必食一杯!有時甚至食2杯!冇失過水準!

順帶一提,哩間分店食過好多次都好食過大坑分店!

所以遠少少都每一次要去番哩間分店食
2011-05-29
$30 (Last Night Supper)
  • 荔枝奶凍
  • 紅豆燉奶
2011-07-27 4 views
買了團購票給家人用, 今天父親再去食, 回來告訴我一件令我不滿的事情, 雖然他說不介意, 但我還是不吐不快, 他點了一客$42.套餐, 有楊枝甘露, 士多啤梨味和芒菓味糯米糍各一粒, 桂花糕一片及湇茶一小杯, 侍應對他說冇芒菓糯米糍, 父親便說要士多啤梨味囉!但侍應竟說不能轉,只可給他多一片桂花糕,, :huffy??聽到這裡,我真係有d火, 個套餐係兩粒糯米糍, 冇芒菓味轉其他味都好合理, 又不是賣剩一粒, 咁小家都做得出?雖然整體各樣味道他都說不錯, 賣得咁貴可必咁小家呢!莫非是用團購票的人客才這樣對待?冇下次啦
2011-07-26
$27 (Tea)
  • 小家糯米糍
2011-04-23 4 views
平時去西環尾揾食,行過小甜谷都坐到爆晒,今日唔知咩日子得幾個人,所以我同老公就坐低試試小甜谷係咪傳說中噤好食!我都公一坐低就點左個芒菓汁.....我就有點奇怪就問....食甜品點解會飲菓汁.....老公話:佢啲甜品都幾貴,如果真係好食應該一柸菓汁都好飲......共實係老公覺得佢啲野比較貴所以點左柸飲品就.....!而我就點左個紅豆西米露!等左一會甜品上枱......芒菓 我老公話好OK都好有芒菓味,我個個紅豆西米露 紅豆好大粒個椰汁底好香又唔會太甜, 不過好可惜我要凍我竟然會加啲碎冰落去......這有點奇怪,好彩啲大粒紅豆加分

在相中都可看到的紅豆
2011-04-12
$35 (Last Night Supper)
在相中都可看到的紅豆
2011-03-12 11 views
知道小甜谷在堅城有分店,立刻拉大隊去幫襯,樓底好高,感覺好舒服~ 終於點齊野食,睇吓環境,發現呢度除了一般的方檯外,仲有bar檯,方便大班人幫襯~ 朋友的"特濃牛乳燉蛋白",好"骨子"呀,細細隻杯、細細隻羹...味道方面,一入口就食到濃濃的牛乳味,證明真材實料。入口好滑溜,"骨"一聲滑入喉嚨,熱熱地,好舒服! 之後到我點的"北海道紅豆豆腐花",D紅豆圓碌碌,硬硬地,同本地紅豆完全唔似樣,應該真係北海道十勝紅豆。味道方面,紅豆起沙,比較甜,完整一粒的仲硬硬地,好有咬口;個豆腐花就好淡口,雖然大家都說好有豆味,但我食唔出!之但係將2者攪勻,一啖當中有齊甜甜的紅豆同埋淡淡的豆腐花,又幾好味喎~ 朋友2號的荔枝奶涷,一入口又係濃郁的奶味,之後就係好清香的荔枝味,但感覺有點"假",好似糖水多D喎~朋友2號最不滿,係面頭粒荔枝只有2/3粒,餘下的1/3在杯底,$27只得一粒荔枝,有無搞錯~ 齋食甜品好似有D寡,試了個"御品脆皮牛腩",估唔到個樣咁得意。佢係將忟好的牛腩切粒,再加上薄薄的炸漿,面頭再淋上酸微微的醬汁,減去油膩感,加返幾分醒胃~成碟唔過10粒,除開都幾貴! 加埋個牛腩,埋單

加埋個牛腩,埋單都要百幾蚊呀~
2011-03-08