2021-02-03 1433 views
記得這裏好久未來,地方寬敞開揚,2:00pm來到, 全場已無客人,再坐半小時,才有2人客到。 本想單叫,但樣樣都話冇,連銀絲卷都無,因為少人光顧,不會做咁多食品,套餐就有,而且抵食,2人套餐$308,還有9折,即叫即到,一碟緊扣一碟上枱。 雞絲粉皮,鎮江餚肉,粉皮爽滑過雞胸絲,餚肉無失敗。薺菜肉絲豆腐2碗,肉絲幼,味清淡,豆腐滑,筍絲爽,料足夠。彩椒炒蝦仁(可轉別小菜)轉腰果雞丁,熱炒,腰果多而香脆,味宜雞嫩。糖醋魚塊,粉薄肉厚,青红燈籠椒,好椒香味,各有各新鮮,糖醋酸點醒胃,有交侍。花素蒸餃, 菜腍,皮笠。酒釀丸子,酒糟無味,有柑桔肉,算加點色彩及香氣。 飽餐一頓,小菜有剩拿走,晚飯再食都無變其味!

雞絲粉皮,鎮江餚肉,粉皮爽滑過雞胸絲,餚肉無失敗。
薺菜肉絲豆腐2碗,肉絲幼,味清淡,豆腐滑,筍絲爽,料足夠。
彩椒炒蝦仁(可轉別小菜)轉腰果雞丁
,熱炒,腰果多而香脆,味宜雞嫩。
糖醋魚塊
花素蒸餃, 菜腍,皮笠。
酒釀丸子,酒糟無味,有柑桔肉,算加點色彩及香氣。

飽餐一頓,小菜有剩拿走,晚飯再食都無變其味!

薺菜肉絲豆腐

腰果雞丁,糖醋魚塊

蒸素餃

洒釀丸子

2021-01-24
$170 (Lunch)
腰果雞丁,糖醋魚塊
2021-01-04 1414 views
男友話好想食家鄉菜,拿拿林上openrice 搵幾間比佢揀。佢話2021 第一餐要食好啲,於是㨂左位於利舞臺「滬江大飯店」中午来到,入去大廳,大把枱任坐,我哋兩個人座六人枱,呢刻覺得開食店真陰公。一心來吃點心,原來點心種類不多,點左幾款點心都無,幾令人失望。其中兩款冷盤鎮江肴肉$98不像平時的水晶肴肉,這個肴肉花紋也很美,呈現大理石花紋,只可惜沒有水晶部份,口感如吃瘦肉一樣,我吾識欣賞。上海烤麸$80基本上都吾會點差既冷盤,不過用料和份量略少,味道ok 的。小籠包$52熱辣辣好味,肉香湯汁足,皮略厚。成餐最好食嘅點心蔥油餅$50即叫即炸,超熨口,裏面嘅蔥油炒得好香,好惹味,香脆可口。前菜炸花生$30茶錢每位$15全單九折$170如果淨係想食點心唔建議去呢度,銅鑼灣仲有好多吾錯選擇,而且價錢比較貴。

其中兩款冷盤
鎮江肴肉$98

上海烤麸$80

基本上都吾會點差既冷盤,不過用料和份量略少,味道ok 的。

小籠包$52

熱辣辣好味,肉香湯汁足,皮略厚。

成餐最好食嘅點心
蔥油餅$50

即叫即炸,超熨口,裏面嘅蔥油炒得好香,好惹味,香脆可口。

前菜炸花生$30
茶錢每位$15

全單九折

2021-01-01
把握尾班車既機會食大閘蟹,果然無令人失望😋價格合理,味道直情食過返尋味‼️佢有提供大閘蟹餐,但因為我唔食翅就決定散叫.♦ 大閘蟹(約五兩) ⋆ $280隻大閘蟹望唔算好大隻,蟹膏嘅份量係合理嘅。但係!佢嘅蟹膏真係超好食✨入口既第一啖已經食到好甘香既膏味。而白色嘅蟹膏比例亦相對地高 好正!而呢度係會幫你拆埋蟹~整體服務都唔錯.♦ 蟹粉小籠包 ⋆ $160皮唔算好薄不過食落好滿意。佢嘅蟹粉味唔係好濃,而係甜甜地,味道清新嘅蟹粉味,我都幾鍾意呢個口味.♦ 蟹粉籠仔粢飯 ⋆ $110一籠細細籠,其實係一人份量。不過食咗咁多蟹粉,一人試少少share都夠嘅。呢個粢飯拌埋蟹粉都算係呢餐大閘蟹以所最鍾意嘅一道菜。個人認為係必點嘅!.♦ 蟹粉豆苗 ⋆ $420相對上呢個菜就比較貴,吩咐佢用嘅蟹粉真係好足,豆苗試係滿滿嘅蟹粉🥰邪惡但係好滿足.@fatpet_natalie

♦ 大閘蟹(約五兩) ⋆ $280隻

♦ 蟹粉小籠包 ⋆ $160

♦ 蟹粉籠仔粢飯 ⋆ $110

♦ 蟹粉豆苗 ⋆ $420
@fatpet_natalie
2020-11-23 421 views
今年又想吃大閘蟹,上網搵完,覺得衣度個餐,菜同價錢都啱。坐低先食蟹粉翅,算足料味道唔錯,跟住飯同豆苗,份量剛好唔太油,之後上蟹粉小籠包,有少少蟹粉,可接受。跟住主角出場,店員可幫開埋,蟹膏算多,幾滿意。最後薑茶湯圓,唔係太甜。
2020-11-10 650 views
又到了食🦀嘅季節,唔知大家食左大閘蟹未呢🤔今年試了位於利舞臺嘅滬江大飯店的大閘蟹套餐,價錢適宜,味道還不錯😜🌺 食物 4/5👉🏻 清蒸大閘蟹🦀蟹都唔算好細隻,蟹膏超多,蟹肉都好鮮甜😋蒸之前侍應都會先拎蟹過來俾客人過目係咪新鮮,蒸完後侍應仲會幫手拆蟹,令我哋食得好方便👍🏻👉🏻 蟹粉魚翅一上菜就聞到濃郁嘅蟹味,🐟翅嘅份量都算多😊👉🏻 蟹粉籠仔粢呢個係最值得推薦的菜式,也係我嘅最愛😍或者係我第一次食蟹粉糯米飯,蟹肉和蟹黃再加糯米好似配搭得好好,總覺得好香口😂👉🏻 清炒豆苗豆苗好嫩、好爽口😜👉🏻 蟹粉小籠包蟹粉小籠包就感覺足料但沒太大的驚喜😊整體來講呢個大閘蟹套餐都好滿意,最後仲有薑茶湯圓,因蟹性寒,飲薑茶可以祛寒😉

🌺 食物 4/5

👉🏻 清蒸大閘蟹🦀

👉🏻 蟹粉魚翅
蟹粉魚翅
一上菜就聞到濃郁嘅蟹味,🐟翅嘅份量都算多😊

👉🏻 蟹粉籠仔粢

蟹粉小籠包就感覺足料但沒太大的驚喜😊

蟹粉魚翅
蟹粉籠仔粢
2020-11-05 547 views
做了點搜尋,為每年必吃的大閘蟹套餐指定动作忙了半日。香港整體的經濟環境影響下,大多餐廳的價格比上年下調了點,但我所追求的,不是價錢優惠,我所追求的是餐品的選材和質素,要知道年紀大的人重質不重量,因為身体的配額有限。今年揀了這餐廳吃大閘蟹套餐,理由是它用简單的餐單,沒有創新餐品主理,尤其生拆蟹粉翅,它是整個灵魂所在,在我,絕对要在套餐之内!$588套餐的餐品份量剛適合一人享用,第一道上枱的是蟹粉翅,翅稀少,心有点沉(這價錢仍有什么要求?),但細看蟹粉賣相可以,立刻嚐一口,膏香味甜滿口生津,原本对$588能有什么好貨的憂慮一掃而空,跟着下來的 蟹粉小籠包、蟹粉糯米飯、也十分的滿意,每道餐品蟹膏鮮度100分,套餐只包一只江蘇蟹足5両,肉甜膏香味鮮,推介 !
2020-10-31
  • 大閘蟹餐
2020-10-05 1187 views
大閘蟹季又開鑼啦🦀作為忠實蟹迷真係等到頸都長😝——————————————.🔶御品皇牌蟹宴 $588/位 (💡8/10)🔻清蒸大閘蟹每隻蟹約5.5-6兩而且侍應幫你拆開哂同清哂內臟 食得好方便👍🏻蟹質素幾好 爆膏蟹肉鮮甜😬可惜每位一隻 唔係好夠喉😂——————————————🔻蟹粉魚翅翅係碎翅 一條條咁 但份量都唔少而且勝在蟹粉味濃郁👍🏻——————————————🔻蟹粉籠仔粢飯是日最愛菜式❤️蟹粉真材實料 加少少蟹醋食會更鮮!配埋煙煙韌韌嘅粢飯好滿足🥳🥳——————————————🔻清炒豆苗豆苗都幾嫩食啲菜清清地冇咁濟👌🏼——————————————🔻蟹粉小籠包入面有滿滿嘅湯汁皮薄肉鮮 唔錯👏🏻——————————————🔻薑汁湯圓每位有兩粒芝麻湯圓配上都幾辣嘅薑汁 驅寒一流😝*雖然蟹數量唔多但有幾款蟹粉菜式可以一嘗大閘蟹鮮味
大閘蟹季又開鑼啦🦀作為忠實蟹迷真係等到頸都長😝
——————————————
🔶御品皇牌蟹宴 $588/位 (💡8/10)

🔻清蒸大閘蟹

翅係碎翅 一條條咁 但份量都唔少
而且勝在蟹粉味濃郁👍🏻
🔻蟹粉籠仔粢飯

是日最愛菜式❤️
蟹粉真材實料 加少少蟹醋食會更鮮!
配埋煙煙韌韌嘅粢飯

但有幾款蟹粉菜式
可以一嘗大閘蟹鮮味
  • 大閘蟹餐
2020-05-31 3023 views
先觀外相,白枱布,枱隔疏,燈照美,具潔淨,櫈舒適,裝簡潔,待應笑,有以上條件已夠照!智利紅酒$68,轉蓋出,非木塞,飲得過。Chivas regal $48加梳打,微香薰,好過上次Jack daniel,始終難忘JW black label五香燻魚$68,甜稠醬,不脆身, 十里洋場質高,價自然高。青芥木耳伴鮑片$130,飽魚跟湯面積大,一隻横開3片,自然眼看份量多,鮮味,嚼吓嚼吓,鲍魚味滲溢,夾着爽口雲耳,灑青芥末汁,不濃,開胃,醒神麻醬米皮萬年青$84,看名檢相,已心動,待應說上海菜一種,不是薺菜,上枱賣相無花無假,白色米卷內藏翠綠蔬菜,淋上香滑麻醬(像家中金麻醬),香而不膩,輕身、米卷薄而靭,菜不是薺菜,滑,也沒有菜甜,也不爽,軟軟腍腍,不失清新開朗冷盤。薺菜桂魚羮$180,桂魚大粒數量大,鮮滑,啖啖桂魚香如薺菜獨有香味交融,金華火煺幼粒於交融中,產生火花,令色香味爆發。金瑤柱炒桂花,用翠綠生菜盛載上枱,看上去蛋不滑,食感認同,例牌有粉絲及瑤柱,以為無乜特别,但將碗拉近鼻到,問到桂花香,甜夢,欣賞,跟友人說,他們才發覺,擺多一刻,無咁熱,香味反而更出,以前未試過此菜式落桂花,桂花

智利紅酒$68,轉蓋出,非木塞,飲得過。

五香燻魚$68,甜稠醬,不脆身, 十里洋場質高,價自然高。

青芥木耳伴鮑片$130

麻醬米皮萬年青$84

薺菜桂魚羮$180

金瑤柱炒桂花
,用翠綠生菜盛載上枱,看上去蛋不滑,食感認同,例牌有粉絲及瑤柱,以為無乜特别,但將碗拉近鼻到,問到桂花香,甜夢,欣賞,跟友人說,他們才發覺,擺多一刻,無咁熱,香味反而更出,以前未試過此菜式落桂花,桂花名子只是炒蛋美麗形象化!

最後全單8折,great!

燻魚

青芥末木耳伴鮑片
  • 青芥木耳拌鮑片
  • 雲耳芥末鮑魚片
2020-01-15 2161 views
如果食中菜,我多數選上海菜。今次就揀衣間聚會。每張枱都有張告示,唔知係咪俾人投訴得多😆冷盆要醉雞同萬年青,前者味道幾好,後者有D鹹。湯要左個例牌醃篤鮮,夠五人份量。還試了一人份嘅酸辣湯,前者好味D,後者一般。叧叫了蔥爆牛肉同薄餅,味道可以。豆苗新鮮。點心叫咗小籠包同鍋貼,兩樣都有水準。甜品有酒釀丸子,雖然個樣唔好,但係都好味。高力豆沙就唔得。
2020-01-10
Celebration
Birthday
2019-11-01 1801 views
Lunch時三人點了4人套餐,埋單時除了套餐價竟然多了HK$330, 說是三個蟹黃糯米飯。根本沒有點,服務員端上來時大家以為是套餐中食物。被識破後那經理要求我們付一份的錢,are you kidding me? 你做錯事點解要我埋單?何況從那經理的反應看,這類事情已非第一次發生,分明是故意端上來我們沒有點的食物,然後硬要客人埋單。直到我們嚴肅提出不會埋單否則投訴時才重新打了單。這家店大家以後不要再幫襯,至少要小心這種手段,因為看到之前有朋友留言已經中招
2019-11-01
$130 (Lunch)
2019-10-27 2387 views
Fall in asia means the mouth-watering hairy crab peak season.🦀Hairy crab doesn’t have a lot of flesh but good ones have plenty of roe😋, which is rich and decadent—imagine: duck egg yolk meets foie gras 😋: 4.8 💸:5 (each hair crab set is HK$570, extra each crab costs HK$280)1. hairy crab meat with steamed sticky rice / sugar peas shoot🍛 , 2.braised hairy crab meat in shark fin soup, 3. hairy crab meat with pork dumpling 🥟, 4. Steamed Shanghai roe-filled hairy crab (one is never enough, we encore😋)

1. hairy crab meat with steamed sticky rice / sugar peas shoot🍛 , 2.braised hairy crab meat in shark fin soup, 3. hairy crab meat with pork dumpling 🥟, 4. Steamed Shanghai roe-filled hairy crab (one is never enough, we encore😋) 5. Rice dumpling in ginger tea to counter the cold effect of hairy crabs
2019-10-15 1879 views
同搶分辨不大今天,我和朋友午餐傾談得旁若無人之際,埋單時突然收多咗$94,立即問職員,職員理直氣壯地說:剛才放錯碟四季豆在我們桌面,我見你們沒有反應,也沒有說不要,繼續地吃,所以要收費.....我便和職員説:若你明知放錯,明知客人食錯,就隨便收費的嗎....職員說:只要有食,就需要付費。請問大家若遇到這情況,可以接受並付款嗎?
同搶分辨不大

職員說:只要有食,就需要付費。

請問大家若遇到這情況,可以接受並付款嗎?
2019-10-15
Type of Meal
Lunch
2019-10-13 1475 views
晚餐時間到了,它們上枱啦;蟹皇帶子鍋巴,鍋巴香脆配上蟹皇蟹肉絲及原粒帶子,整體入口嘢味, 蟹黃蟹肉醬的鮮香, 食兩件就夠, 唔係就會太滯。小籠包,皮薄肉嫩湯汁夠, 附帶薑絲陳醋, 趁熱食。勝瓜鮮竹燴魚片,腐竹段, 勝瓜片及魚片, 燴入濃湯,清香味濃。杭椒豆豉雞煲,熱辣辣瓦煲帶上椒絲雞件, 香氣十足, 雞件們嫰滑肉厚。配着白飯, 及生力啤。話說下載了app有九折, 一論功夫之後, 話九折的單原來不是每味菜也有折頭的, 所以整整的一餐飯, 下載了他們的app全單只平了差不多20蚊而已..大家都不用費神下載吧
晚餐時間到了,
它們上枱啦;
蟹皇帶子鍋巴,
鍋巴香脆配上蟹皇蟹肉絲及原粒帶子,
整體入口嘢味, 蟹黃蟹肉醬的鮮香,
食兩件就夠, 唔係就會太滯。
小籠包,
皮薄肉嫩湯汁夠, 附帶薑絲陳醋, 趁熱食。
勝瓜鮮竹燴魚片,
腐竹段, 勝瓜片及魚片, 燴入濃湯,清香味濃。
杭椒豆豉雞煲
熱辣辣瓦煲帶上椒絲雞件, 香氣十足, 雞件們嫰滑肉厚。
配着白飯, 及生力啤。
大家都不用費神下載吧
2019-10-12
  • 蟹皇帶子鍋巴
  • 杭椒豆豉雞煲
而家八號風球, 不如講下尋晚去食飯嘅經驗.我尋晚約埋兩個朋友六點半開餐. 早一兩個禮拜就book 咗, 唔駛等. 事實上都冇人排隊環境舒服, 間飯店座落利舞台十七樓, 雖然我地唔係坐窗口旁, 望出去好開揚.不過食物真係令人十分失望.  1. 響鈴火腿夾: 唔好味;  2. 醉雞: 唔合格, 雞冇酒味, 而且雞肉"鞋", 唔係好食得落去;  3. 三鮮炒年糕: 合格;  4. 臭豆腐: 呢樣好少地方有得食, 唔差;  5. 酒釀丸子: 唔合格, 冇酒釀味, 糖水稀, 味道介於甜同唔甜之間;  6.香蕉合桃糊: 合桃冇打碎都算, 咬落去有"益"味, 我地請伙記聞下, 佢跟住幫我地取消咗佢.
而家八號風球, 不如講下尋晚去食飯嘅經驗.

不過食物真係令人十分失望.

1. 響鈴火腿夾: 唔好味;
3. 三鮮炒年糕: 合格;
4. 臭豆腐: 呢樣好少地方有得食, 唔差;
Other Info. : 晚飯期間有個阿姐攞支棍出來, 棍頂包住塊布. 做咩? 抹一小段冷氣出口位, 唔夠半呎前, 有一大張大檯嘅人食緊飯. 後面仲有個伙記捧住碟菜, 照上 冇眼睇, 以為自己去咗茶餐廳
2019-07-30
2019-06-26 2256 views
來第二次的原因是吃過第一次後便念念不忘那一份, 一星期我光顧了這餐館兩次。前幾天,第三次光顧,很想把食物相放上來分享,可惜好像只限12張。價錢不是大平賣;雖然兩次消費都有折扣劵,但人均消費約200-250元。由於份量足,不是哈比人餐,而且大部份菜式是水準之作,咁真心一句,整合來計,這價錢算是付得冇怨言。唯一要彈就是細檯的區域有點迫,亦因此變得有點不清靜。吃了那麼多次,最稍為遜色是肴肉(說是遜色,不是不好吃),因為肉有點大舊 ,吃起來比較少少硬口,但不至於難食。滬菜屬濃味,如果怕鹹就不要揀茶香雞,奄篤鮮湯,因為我覺得如果雞及湯再淡口點就完美。最後是講講服務,中規中矩,有改善空間。

唯一要彈就是細檯的區域有點迫,亦因此變得有點不清靜。

最後是講講服務,中規中矩,有改善空間。

茶香雞

臭豆腐