今日同同事行經見門口好多報導, 本身又鐘意煲仔飯, 夏天在勁冷氣, 馬上入去一試.排骨煲仔飯 同煎蛋牛肉煲仔飯 - 麻麻地雖然d亞姐好好人, 好好服務, 但d食物不如以上咁多食評話咁好.無飯焦:極為失望, 似放好煮熟飯入煲然而d餸涷- 又似本身煮好後加比我感到根本係普通排骨飯同煎蛋牛肉飯, 只不過放在煲上枱, 不是碟然而

排骨煲仔飯 同煎蛋牛肉煲仔飯 - 麻麻地

無飯焦:極為失望, 似放好煮熟飯入煲然而
d餸涷- 又似本身煮好後加

2010-08-12
Waiting Time
1 Minutes (Dine In)
$40 (Lunch)
  • 沒有
2010-05-08 46 views
栽種與養殖技術進步的現在,幾乎是一年四季都可以吃到本來不屬於這個生長時期的生物。例如肥美三文魚現在一年到頭都可以吃到,夏天也可以吃到本屬於冬天的清脆高麗菜。但依然有些人就那麼堅持,任何食材都要當季製作,才能提供給顧客享用。你可以說這些人迂腐、落時,為何不善盡科技,但我寜可在不屬於這些食材的季節感到失落,然後在草盛馬肥時盡情的享用。順天而行?當然沒有這麼超脫與崇尚自然,我是在欣賞製作人對每道菜餚的堅持!2月中來永合成吃午餐,靚C9想要點的蘿蔔糕賣晒,但沒有想到她居然這麼堅定意志要吃蘿蔔糕,隔沒幾天後就在MSN上跟我敲著鍵盤:「我今天早上去了永合成,蘿蔔糕真的很好吃!」或許是工作繁忙與瑣碎的壓力,讓一向無所堅持、與人無爭的靚C9今年也開始投入在到處吃吃喝喝。而自從靚C9發覺蘿蔔糕這麼好吃之後,早上互相約到永合成吃早餐已是兩個多月來的習慣。不過這個習慣在接下來的五個月必須要被迫改變,因為永和成在這段期間內不再製作蘿蔔糕。問過老闆娘為何不再製作蘿蔔糕,老闆娘說:「一直到10月蘿蔔同臘味都唔靚,冇辦法整蘿蔔糕!」「咁我地點算呀!我要去邊度食咁好味既蘿蔔糕呀?」大力女王突然爆出一句類似食神的台詞。

「食粽呀!跟住整粽,冇蘿蔔糕食粽呀!」老闆娘一臉理所當然的表情,似乎幾十年來已經習慣隨著季節變化,搭配不同食材製作不同的美食。
這兒的「蘿蔔糕」實在是一點也不漂亮,每次都煎的有點焦焦的,沒有其他餐廳的光滑色澤,不過很特別,而且特別的好吃。
「蘿蔔糕」由於加了臘味,所以香味特別濃,而且口感相當多樣。內裡非常滑溜軟嫩,餡裡的蘿蔔絲吃起來接近溶化,但依然可以感覺到一點點蘿蔔絲,而幾乎每一口都可以吃到形成強烈對比、略帶咬勁的切丁臘味,再沾上具備傳統香味與辣覺的辣椒醬一同入口,不一會盤底便立刻清空。
喝著茶香、奶香十足而且搭配均衡,濃而不甜的「熱奶茶」,與大力女王、靚C9在安靜的茶餐廳裡聊著天,每一天能從美好的早餐開始,那是一件多幸福的事!
後記:
蘿蔔糕(3舊)加熱奶茶一共33元,凍奶茶加1元。覺得自己吃不了3舊的請及早揚聲可以改2舊,不過你們都吃不到啦!等到10月吧。
蘿蔔糕。其貌不揚,不過很特別,而且特別的好吃。
辣椒醬。具備傳統香味與辣覺。
熱奶茶。茶香、奶香十足而且搭配均衡,濃而不甜。
2010-04-30
$33 (Breakfast)
蘿蔔糕。其貌不揚,不過很特別,而且特別的好吃。
辣椒醬。具備傳統香味與辣覺。
熱奶茶。茶香、奶香十足而且搭配均衡,濃而不甜。
  • 蘿蔔糕,熱奶茶
2010-04-26 10 views
很久很久以前得知「永合成餐廳餅店」的煲仔飯頗有人氣,今次是專程前來一試。時段還未到午飯高峰期,店內的坐位可以任選。基本只看了一眼餐牌便向店員下單,分別點了窩蛋免治牛肉飯($40.00)及熱奶茶 ($12.00)。煲仔飯需時製作,所以先來熱奶茶,入口已感到奶味過濃,令口腔令奶味覆蓋著,這杯奶茶不是我杯茶。製作時間比預期的快,服務員放下窩蛋免治牛肉飯後便將蓋取去,如果需要加入豉油一焗,煲蓋是一個決定性的作用,還好此處的免治牛肉已非常入味,不用加上豉油,直接將窩蛋拌勻便可。攪拌時蛋香味不停湧出來,頓時令胃口大開。飯粒分明已不太硬,免治牛肉細碎加上飯粒一起入口,同形態但不同味在口腔中混和,實在令人滿足。唯一要彈的時飯焦實在過硬,與煲仔已連成一體,用力也弄不出來。如最後可以品嚐數片香脆的飯焦,定更為圓滿。服務勤快而有基本禮貌,在此等小店已算合格,地方雖舊而不髒,亦是合格。整體上是間值得一試的食店。

「熱奶茶」
「窩蛋免治牛肉飯」
2010-03-18
$52 (Lunch)
2010-04-22 26 views
我住附近有好多餐廳,但係永合成係我總是經常想再去的茶餐廳。我已經帶左好多從美國過來玩GE朋友到永合成一吃最出名GE煲仔飯。THEY ALL LOVE IT!他的窩蛋牛肉飯, D牛肉切到好小型。。。好像D飯GE SIZE一樣。加埋窩蛋再撈埋D飯同牛肉,一流!D飯實際上喺主角。。。柔軟有咬口特別想講喺例湯都好健康。如果你們想去嘅話,十一點半去會好D,無咁多人菠蘿油必叫,黃鱔煲仔飯第3選擇,我嘅第二最愛係排骨加潤腸its not that expensive but the service and the surrounding can be better.
D飯實際上喺主角。。。柔軟有咬口

菠蘿油必叫,黃鱔煲仔飯第3選擇,我嘅第二最愛係排骨加潤腸

finished
2010-04-09
finished
2010-04-19 6 views
窩蛋牛肉飯個日第一日係上環番工,即刻去番永合成!想當年係度食,我個FD話呢度食煲仔飯好正!我本人最鐘意就係食煲仔飯,尤其D飯焦!唔講太多,$40淨飯無餐飲。但係一羅出黎就知係好野!個樣已經靚好多!!!又好食!個度個冷氣重要好涼好舒服~~~!大家係附近一定要試試!
窩蛋牛肉飯

個日第一日係上環番工,即刻去番永合成!
想當年係度食,我個FD話呢度食煲仔飯好正!
我本人最鐘意就係食煲仔飯,尤其D飯焦!

唔講太多,$40淨飯無餐飲。
但係一羅出黎就知係好野!
個樣已經靚好多!!!
又好食!個度個冷氣重要好涼好舒服~~~!
大家係附近一定要試試!
2010-04-01
$55 (Lunch)
2010-04-14 7 views
以前一直想試傳說中用焗爐焗煲仔飯, 不過佢辦功時間確實'kick'手早排終於一試, 而一試之後又來了好幾次曾order以下:1) 窩旦牛肉煲仔飯 - 個人認為係鎮店之寶, 牛肉粒醃得幾好味, 唔會好似落好多梳打粉, 無牙都唔會親2) 排吉煲仔飯 - 麻麻地3) 自家製蘿蔔糕 - 唔錯! 香口, 唔會食落成口粉, 硬掘掘, 死goo goo咁4) 火腩煲仔飯 - 完全唔點5) 沙爹牛肉湯米通, 呢個個人覺得有驚喜, 感覺係即刻炒咁, 米通味道唔錯, 好似直身通粉咁但口感似米線6) 熱奶茶, 茶夠濃, 最緊要夠熱, 比好多坊間奶茶王好飲不知幾多

早排終於一試, 而一試之後又來了好幾次

曾order以下:

永合成II
  • 沙爹牛肉湯米通
  • 窩旦牛肉煲仔飯
2010-03-05 5 views
簡單一個窩蛋牛好似無乜特別但係佢地既牛肉棄用平常街見你免治改用碎肉粒比平常的多了一份咬口,配合埋生蛋攪拌一起確實沒有挑剔之處呢
簡單一個窩蛋牛好似無乜特別
但係佢地既牛肉棄用平常街見你免治改用碎肉粒
比平常的多了一份咬口,配合埋生蛋攪拌一起
確實沒有挑剔之處呢
2010-02-25 8 views
寒風颼颼,煲仔飯、拉麵、打邊爐是此時溫暖身心的三好選擇。但是中午的用餐時刻要打邊爐時間太短,加上飯癮又犯,想起許久沒有來到「永合成」,便約了靚C9來吃煲仔飯。「有乜好食呀?」傑少說。出乎意料之外,老是有約的同事傑少,難得在接近用餐時刻時在我座位旁繞來繞去,於是就變成一行三人,正巧可以解決靚C9總是意思意思扒個幾口飯,老是邊吃邊說很飽吃不下的問題。又是出乎意料!沒有想到「永合成」在平日中午時段是如此的大爆滿!以往都是在週六的午後來光顧,這天中午一到是傻了眼,地舖大爆滿不說,一樓也都座無虛席。跟在櫃檯負責結帳的阿婆說三人等位,結果傻傻的在櫃檯等了幾分鐘,原來阿婆只負責結帳,位置是要自己找的!好運氣的看到一張小圓桌有空位,便擠在小圓桌與另外三人搭檯,然後很快的要了「黃鱔煲仔飯加潤腸」、「蘿蔔糕」、「時菜炒肉片」、「三杯凍奶茶」。「蘿蔔糕賣晒。」點菜的阿姐說,於是便再改成「洋蔥豬扒」。由於人實在太多,除了等餐要等很久之外,也非常擔心阿姐會漏單,但是看到阿姐這麼忙,也不敢再多說什麼,畢竟香港老字號茶餐廳裡的阿姐凶悍是出了名的!等餐的時候同檯的三人吃完要買單,阿姐看到其中一個人拿了兩張單,於是便問

「蘿蔔糕賣晒。」點菜的阿姐說,於是便再改成「洋蔥豬扒」

等餐的時候同檯的三人吃完要買單,阿姐看到其中一個人拿了兩張單,於是便問:「你三個係一齊既咩?如果係一齊我再改張單,收錢的阿婆唔係好識計數。」

有此一招?倒還是第一次見過。

等了約莫15分鐘,「黃鱔煲仔飯加潤腸」終於送上桌。由於已經餓到頭昏眼花,因此扒了幾口後才記起來要拍照,所以照片相當殘花敗柳。

「永合成」的煲仔飯特色就是沒有什麼鍋巴,所以喜歡吃鍋巴的人應該會覺得失望。不過飯是燒的粒粒分明而且彈性咬勁十足,只是出乎意料,黃鱔太瘦太乾,雖然是有彈性,但吃起來僅有口感而味道欠奉,這還是我平常吃的「北菇滑雞飯」味道好點。

吃呀吃的,嘴巴乾了起來,鼓起勇氣詢問阿姐我們的三杯凍奶茶為什麼沒有來,果不期然被漏了單。

看著其貌不揚的「凍奶茶」送上桌,本來是沒有太多幻想、只是為了解決口乾舌燥而點,但是這奶茶卻是出乎意料的好喝!雖然甜了一些,但是非常細緻並且香滑順口,而且味道非常的懷舊,我已經很久沒有喝過這麼傳統的奶茶了!

隨後送上完全不行的「時菜炒肉片」。肉片炒的太老而且份量太少,更誇張的是整碟菜像浮在油裡地太油。

「洋蔥豬扒」則是出乎意料的美味!豬扒切的大小適中,可以斯斯文文的放入口裡,而且肥瘦比例相當好,油脂十足又帶有嚼勁,洋蔥的火候也相當好,充分帶出洋蔥的甜味。

由於油脂夠,邊吃著「洋蔥豬扒」邊開始覺得週身熱了起來,寒意幾乎全被趕走,無怪乎本草綱目上會寫著「藥補不如食補」了!

看著靚C9的表情變化,一邊吃一邊略有所思,回到公司後在MSN上跟我說「洋蔥豬扒」真的非常美味。「你如果要寫這次的食評,請幫我註:洋蔥豬扒,C9吃後,感覺到有她媽媽弄的味道,一流!」靚C9在MSN上打著。

這一餐吃的非常緊迫,因為實在是太過高朋滿座!平日的工作就已經夠神經緊張而且不停的與時間賽跑了,連要吃個飯也要這麼緊張,我實在不想在平日的午餐時段繼續來「永合成」用餐。

不過來吃個早餐或是週六來個午餐,我想還是可以很悠閒的享受美食的!

(被蹂躪後才拍照的)黃鱔煲仔飯加潤腸。出乎意料,黃鱔太瘦太乾,吃起來僅有口感而味道欠奉。
凍奶茶。出乎意料的好喝!雖然甜了一些,但是非常細緻並且香滑順口,而且味道非常的懷舊。
時菜炒肉片。肉片炒的太老而且份量太少,更誇張的是整碟菜像浮在油裡地太油。
洋蔥豬扒。豬扒大小適中,可以斯文入口,油脂十足又帶有嚼勁,洋蔥甜味被充分帶出。
2010-02-19
$60 (Lunch)
2010-02-09 12 views
今天來過這裡,看到一盤新出的蛋撻....開心得不得了.平時只是看到吃不到的今天有運仔. 要了個鴦走,太太要了個炒麵. 先說鴦走,茶很香很濃有些少盍過了啡味但這個比例也合我意相對滑. 蘇皮的蛋撻..有甜度合適的蛋漿熱騰騰誰不喜歡... 炒麵神奇不油,但有鑊氣..即炒的. 後下銀芽叫它不會出水. 非常合意的,人人話這裡的服務差但有時人情味又唔係咁計,有啲人真係咁做生意唔係就唔會做. 但就會話我知..今日好有人訂咗一盤蛋撻所以我有得食...吹下水都係服務喎. 同場加映對面新啡店.
今天來過這裡,看到一盤新出的蛋撻....開心得不得了.

蘇皮的蛋撻..有甜度合適的蛋漿熱騰騰誰不喜歡...

炒麵神奇不油,但有鑊氣..即炒的. 後下銀芽叫它不會出水.

同場加映對面新啡店.
唔開名
好味..回甘唔夠;柔了些
$20 (Breakfast)
唔開名
好味..回甘唔夠;柔了些
(Non-member)
2010-02-02 3 views
我去過數次,這次吃到芋頭糕,是目前香港吃過最好的!非上來推介不可.啖啖芋頭,芋頭和粉天人合一,又粉~~又軟~~分不出誰是誰.配上必加的辣椒醬~~就是因為它我只好趁現在常去吃,沒辦法買一底回來自己煎.芋頭糕,年糕可能只有年節時有,要吃趁早,所以來寫一下.至於服務質素,要看是幾點去,忙的時候是沒有辦法要求有完美的招呼和食物質素.我試過12:00, 2:00, 週末,平日,覺得都很好,晚一點去沒有那麼忙一定好招呼,食物也會完美.總要站在對方的立場想一想,又忙,又累,又多東西要記~~我非常喜歡這家店的街坊feel.吃完可去王榮計買如意欖,個人覺得比么鳳的好吃.
啖啖芋頭,芋頭和粉天人合一,又粉~~又軟~~分不出誰是誰.
芋頭糕,年糕可能只有年節時有,要吃趁早,所以來寫一下.
至於服務質素,要看是幾點去,
忙的時候是沒有辦法要求有完美的招呼和食物質素.
我試過12:00, 2:00, 週末,平日,覺得都很好,
晚一點去沒有那麼忙一定好招呼,食物也會完美.
總要站在對方的立場想一想,
又忙,又累,又多東西要記~~
我非常喜歡這家店的街坊feel.
吃完可去王榮計買如意欖,個人覺得比么鳳的好吃.

2010-01-30
$40 (Tea)
  • 芋頭糕
  • 辣椒醬
十一月上旬與西環名店坤記同樣出名,大家都是主打煲仔飯,這邊一年四季都以碟頭飯及煲仔飯為主,夾雜著咖央等茶記小吃,坤記那邊入冬後羊腩煲賣個無停,加上只供應晚市的煲仔飯,兩間老字號加起來,成了西、上環舊區人氣煲仔孖寶。家庭式經營茶記,老闆是天才,將焗麵包的大型焗爐成功轉形為「煲仔飯」爐,出品穩定,是坤記老闆垣哥及坤哥自家製的炭爐外,另一破天荒之作。等約十五分鐘,偶的窩蛋牛肉飯來了,熱辣辣的短柄小煲,半透明金黃生雞蛋下是手剁的牛肉粒,未待下箸已嗅到「香噴噴」的焗飯香,叫人食指大動。由於是新派的焗法而非坤記傳統炭燒,絲苗米同樣地粒粒分明,質感軟熟而飯粒保留著適度水分,較炭燒做法「溫和」,撈上醬油及牛肉粒,味道是很好。是值得推介的心機煲仔飯店!More煲仔飯的故事@http://foodxfile.blogspot.com/2009/11/blog-post_12.html
十一月上旬

是值得推介的心機煲仔飯店!

More煲仔飯的故事@
牛肉粒是人手剁切的,質感較機打的軟熟富韌性。
$51 (Lunch)
牛肉粒是人手剁切的,質感較機打的軟熟富韌性。
  • 窩蛋牛肉煲仔飯
2009-12-03 10 views
每個人對判斷一個煲仔飯做得好不仔也有不同準則,有些人只要見到沒有飯焦就立即認為唔好食!覺得如果食煲仔飯無飯焦就好蝕底,焦點並不是放在飯及配料上好像其它都是次要似的.自己的準則是煲仔飯的飯粒夠挺身,配料要新鮮,材料的味道能滲入飯內為佳,寧願多付錢去吃一煲有水準的,也不願去那些標榜"抵食夾大煲"的來浪費胃納!因為深信一分價錢一分貨!星期六如願的蛇了出來到上環吃午飯,一行五人叫了四煲飯一碟菜,點菜後15分鐘有得食!窩蛋牛肉----手切的牛肉絲軟淋滑溜!沒有多餘的調味更能吃出牛肉的鮮,尤其加入生雞蛋及豉油拌勻來吃更能感受得到!個人來說這煲飯下次再來的話一定要窩雙蛋才夠!黃鱔----醬爆炒香過的黃鱔本身就像一道小菜!,因為肉質較為爽脆及很少會出現泥味,一直覺得比白鱔更適合用來做煲仔飯.豉汁排骨加臘腸----臘腸的油及豆豉的香氣滲進飯粒內,排骨多肉少骨無雪味,另外加的臘腸令到飯身有點油份,食落更香口.膶腸滑雞----效果大致同上!只是膶腸不及早前西苑吃過的香及濃味.上湯浸菜----菜蕊頗嫩沒有渣,稍嫌略為多油浮在湯上.吃完飯飽飽離開,途經公利順道喝杯蔗汁才回公司,感覺滿足的週未午餐!試完這裡後,對
上湯浸菜----菜蕊頗嫩沒有渣,稍嫌略為多油浮在湯上.
試完這裡後,對坤記又增添多一分期待.
窩蛋牛肉
黃鱔
臘腸排骨
膶腸滑雞
照鏡
$40 (Lunch)
2009-12-02 27 views
天寒地凍的推介-煲仔飯一於趁天氣開始有點凍試下煲仔飯先, 目標鎖定上環o既永合成茶餐廳. 三個人叫左兩個煲仔飯跟住埋個好似幾出名o既醬爆雞翼!送左一碗是日靚湯: 銀杏豬展煲薏米, 冇味精, 又幾多料o番!小石頭最愛美食之一: 田雞煲仔飯! 田雞好鮮味, 肉地好嫩! 不過有少少遺憾係冇飯焦!另外石太同埋掌門人就叫左個煎蛋牛肉煲仔飯! 本來想叫窩蛋, 不過呢期生雞蛋就......都係改叫煎蛋! 話時話, 同平時o既牛肉餅煲仔飯唔同, 呢度D係一粒粒牛肉, 所以同飯可以溝得好平均. 加埋又滑又重牛肉味, 唔怪得呢度每臺都有一煲打底啦! 個醬爆雞翼, 就冇乜特別, 係個醬用左醬爆牛肉個醬再加小小辣. 掌門人同石太好細食, 其他都係小石頭包底, 真係超飽!環境就一般, 不過煲仔飯就要大都要再食!P.S. 奶茶勁甜, 要走糖先掂!
天寒地凍的推介-煲仔飯

三個人叫左兩個煲仔飯跟住埋個好似幾出名o既醬爆雞翼!

不過有少少遺憾係冇飯焦!

掌門人同石太好細食, 其他都係小石頭包底, 真係超飽!

環境就一般, 不過煲仔飯就要大都要再食!

P.S. 奶茶勁甜, 要走糖先掂!
田雞煲仔飯
煎蛋牛煲仔飯
醬爆雞翼
銀杏豬展煲薏米
超甜奶茶
2008-12-13
$45 (Lunch)
田雞煲仔飯
煎蛋牛煲仔飯
銀杏豬展煲薏米
  • 煎蛋牛肉煲仔飯
2009-11-28 4 views
上環返工了一段時間 , 的確沒有什麼特別好食地方.....上次同同事一齊出去食lunch , 平時食開的都勁多人...因得返半小時 , 見到佢貼晒d雜誌食評 ,好似幾吸引 , 而且標價錢又唔太貴約 2x~30 , 走左入去.....入到去...點解個價錢貴左咁多o既 ? 算 , 好食貴d都可以叫左個佢地出名煲仔飯....4x分量比想像少...而且味道真的麻麻....連煲仔飯應有飯"蕉"都無....唉...出門再看....原來d雜誌介紹係199x年....10幾年前...
上環返工了一段時間 , 的確沒有什麼特別好食地方.....

上次同同事一齊出去食lunch , 平時食開的都勁多人...因得返半小時 , 見到佢貼晒d雜誌食評 ,好似幾吸引 , 而且價錢又唔太貴約 2x~30 , 走左入去.....

叫左個佢地出名煲仔飯....4x

2009-11-25 8 views
因為知愈遲愈爆. 特地提早放lunch12點黎到, 但其實一個人黎冇所謂. 實有位塞到俾你. 只係想一試所謂好出色既窩牛飯同奶茶.一坐低即點. 一陣就送黎. 正如下面所有人講. 飯黎到即開蓋. 冇飯焦,冇香氣,好一般. 只係牛肉變左條狀.全香港都係一塊塊但佢係條狀俾人"發現" 拿.又係marketing教材黎.再加個演員推介就變左好野. 依條formula好長青. 所謂創意改少少野就得啦.唔駛攪咁多.牛肉亦係普通貨色. 冇乜肉味. 唔夠一塊過既整法夠肉味. 但叫做幾有特色. 奶茶都好飲. 但又未至於要特登黎飲. 埋單50蚊. 叫試過下可以. 但你話想食煲仔飯要特登黎依度? 唔好玩啦. 去坤記好過啦.老實. 普通茶記既鑊氣碟頭窩牛飯好食好多. 黎依度只係叫做俾多20蚊試下條狀既感覺. 無甚特別架啦.想試既早d黎食一次. 無謂lunch hour黎迫晒時間.
因為知愈遲愈爆. 特地提早放lunch12點黎到,
一坐低即點. 一陣就送黎.
奶茶都好飲. 但又未至於要特登黎飲.

2009-11-25