2024-03-08 227 views
朋友生日諗住去九龍城食好西😋一心諗住去食日本居酒屋,食好西之餘又可以傾偈冇壓力😋首先入到去環境好有日式居酒屋感覺,木系裝修,坐着傾偈很舒服前菜是一份蔬菜條配鯷魚醬這個醬下面有小火加熱,入口感覺有鹹香味道,而且熱辣辣。本身我唔食生紅蘿蔔🥕都忍唔住食咗兩條,因為呢個醬汁已經可以遮蓋到味道超級高質的伊佐木原條刺身😍肉質白裏透紅,脂肪飽滿,配上特別調配嘅燒汁醬汁,或者自己可以配合Wasabi加豉油,兩個醬汁可以隨意調配。這個刺身入口口感飽滿,一啲都唔腥。而且有些鮮甜味道👍🏼👍🏼店員仲話,魚頭同魚尾,食到最尾之後,會幫我哋煎一煎,然後配味噌湯👍🏼非常細心。鐵板原隻龍蝦😍龍蝦一上枱,燒到很香很惹味,吃上去感覺肉質彈牙,食得出是非常新鮮的食材,龍蝦頭亦有很多膏,超好吃🤟🏻串燒拼盤每一款串燒都有質素,特別推介茄子,塗上一層燒汁蒜蓉醬的感覺,很好吃。另外亦特別推介蘋果豚肉卷,這個配搭很特別,吃上去非常配合,值得推介👍🏼黑糖紅豆蘋果批見這個是店裏的推介,所以便下單一份,吃上去感覺喜出望外,因為很少這個配搭作甜品,吃上去有口感,蘋果好爽,酥皮煎得好香。這個甜品推介。👍🏼最後就是這個味噌湯😍配上剛才的伊佐木魚

首先入到去環境好有日式居酒屋感覺,木系裝修,坐着傾偈很舒服

前菜是一份蔬菜條配鯷魚醬

超級高質的伊佐木原條刺身😍

鐵板原隻龍蝦😍

串燒拼盤

黑糖紅豆蘋果批

最後就是這個味噌湯😍
配上剛才的伊佐木魚頭魚尾,令到整個味噌湯的鮮味提升,又唔會鹹👍🏼

總結而言,這間日本居酒屋食物質素非常好,吃得出是新鮮食材。店員整體服務都很好,見他們與客人有說有笑👍🏼

店內還有會員制度,新增做會員後,亦可獲得優惠券,下次再食又可以有優惠啦😂🤟🏻
2024-03-07
  • 野菜條伴鯷魚醬
  • 鐵板原隻龍蝦
  • 原條伊佐木刺身
魚骨的美味驚艷:金目鯛椒鹽魚骨的獨特饗宴金目鯛刺身(原條):這道金目鯛刺身絕對是這家餐廳的招牌菜之一。金目鯛係日本極具人氣的白肉魚。餐廳只採用空運直送嘅金目鯛,魚肉新鮮,口感細膩,新鮮的魚味在舌尖上散發出來。刺身片切得恰到好處,呈現出美麗的紅色和透明的質感。搭配上一點醬油和芥末醬,真是美味無比。椒鹽金目鯛魚骨這道椒鹽魚骨絕對是一個令人驚艷的美食選擇。餐廳經過適當的處理將我地啱啱享用完嘅金目鯛魚骨炸至金黃酥脆,外層的椒鹽炸得恰到好處,帶有微微的鹽味和香料的香氣。一旦你咬下去,金目鯛魚骨散發出豐富的魚香味,口感鮮嫩多汁。咀嚼時,你可以感受到魚骨的細緻質感,它們既酥脆又不會太硬,完全可以咀嚼和吞嚥。這道椒鹽魚骨的烹調技巧非常出色,使得魚骨的風味得以充分展現。椒鹽的調味剛剛好,為整道菜增添了豐富的味道。再加上一些檸檬汁,可以增添酸爽的口感,使整道菜更加平衡。鐵板原隻龍蝦:這道龍蝦真的是讓人驚艷。龍蝦的鮮嫩肉質和鮮艷的紅色讓人垂涎欲滴。它們將龍蝦在鐵板上稍微炙烤,以保持其鮮美的口感。龍蝦肉質鮮嫩多汁,搭配上鮮甜的龍蝦膏,絕對是一道令人回味無窮的菜餚。我仲叫多咗碗白飯去配返啲咁濃郁嘅蝦膏同彈牙蝦肉
魚骨的美味驚艷:金目鯛椒鹽魚骨的獨特饗宴

金目鯛刺身(原條):

椒鹽金目鯛魚骨

鐵板原隻龍蝦:

這道龍蝦真的是讓人驚艷。龍蝦的鮮嫩肉質和鮮艷的紅色讓人垂涎欲滴。它們將龍蝦在鐵板上稍微炙烤,以保持其鮮美的口感。龍蝦肉質鮮嫩多汁,搭配上鮮甜的龍蝦膏,絕對是一道令人回味無窮的菜餚。我仲叫多咗碗白飯去配返啲咁濃郁嘅蝦膏同彈牙蝦肉!!!!!

超級厚滑蛋吉列豬扒丼:

這道豬扒丼絕對是肉食愛好者的天堂。豬扒煎得恰到好處,外酥內嫩,每一口都散發出肉汁的美味。蛋液的厚實滑順與豬肉的口感完美結合,讓人口齒留香。丼飯的份量十分慷慨,讓人吃得飽足滿意。

燒花魚丼:

這道燒花魚丼是我在上戶酒場的新發現。花魚經過燒烤後,肉質變得更加鮮嫩多汁,散發出淡淡的煙燻香氣。花魚的鮮味與丼飯完美融合,魚骨的美味驚艷:金目鯛椒鹽魚骨的獨特饗宴

每一口都帶來滿滿的滿足感。這是一道簡單而美味的料理,絕對值得一試。

總結來說,九龍城上戶酒場以其精緻的日本料理以及新鮮的食材贏得了我的讚譽。無論是金目鯛刺身、鐵板原隻龍蝦、超級厚滑蛋吉列豬扒丼還是燒花魚丼,每一道菜都展現了他們對食材品質和烹飪技巧的用心。如果你是日本料理愛好者,我強烈推薦你來這家餐廳品嚐一番。
  • 金目鯛刺身(原條)
  • 椒鹽金目鯛魚骨
  • 鐵板原隻龍蝦
2023-12-21 622 views
九龍城附近總有驚喜餐廳,今日中午同女朋友行完街想食日本野,見到呢間上戶酒場!餐廳食物種類非常多壽司、刺身、卷物、炸物、丼飯一應俱全!店員推介我地試全日精選,中午仲會包埋前菜、沙律、餐湯同汽水!沙律正常、味噌湯好足料!有兩隻蝦兩粒蜆,蝦夠爽口蜆夠飽滿,湯飲落夠哂鮮!雙層鰻魚玉子丼份量驚人!好彩只點左一個飯😂厚厚玉子舖上鰻魚、玉子入邊都加左鰻魚,真係點食麵有鰻魚香味!飯量加左鰻魚燒汁,日本米圓潤飽滿,口感一流!鰻魚、玉子同炒飯麵份量十足!我同女朋友都食得好飽~海膽手卷店員話係用左馬份海膽~新鮮包好紫菜夠香脆!海膽入口即溶,味道較鮮夠清甜,超正鰻魚肝(串)第一次見有鰻魚肝,叫左一串黎試下。質感似雞肝,但更為硬身。味道有鰻魚味但多一種甘甜。香蔥牛肉卷(串)如果你鍾意食蔥,牛肉加蔥要定好食!另外仲有大量蒜粒,入口蒜香十足,而且牛肉非常多汁!秋葵(串)唔會燒得太乾,燒好仍然保持濕潤大蔥(串)大蔥燒得岩岩好,入口爽甜多汁,蔥香味十足同埋大家記得做會員!成為會員有全單85折,而且仲有四張50蚊現金卷,超抵!

餐廳食物種類非常多壽司刺身、卷物、炸物、丼飯一應俱全!店員推介我地試全日精選,中午仲會包埋前菜、沙律、餐湯同汽水!

雙層鰻魚玉子丼

海膽手卷

鰻魚肝(串)

香蔥牛肉卷(串)

秋葵(串)
唔會燒得太乾,燒好仍然保持濕潤

大蔥(串)
大蔥燒得岩岩好,入口爽甜多汁,蔥香味十足

• 雙層鰻魚玉子丼
2023-12-06 502 views
-今次同閨蜜一齊食好西,裝修走傳統日式木系風,播放住日本嘅音樂,令我好似去咗日本🇯🇵屋洒屋一樣,食物方面都好多元化,從刺身、熟食、串燒同拉麵都有,亦有比較創新菜色。前菜🥒🥕野菜條伴鯷魚醬第一次食呢個組合,屬於超特別嘅前菜,蔬菜嘅鮮甜中和咗鯷魚醬嘅鹹鮮味,令到整體味道變得平衡。🦐刺身盛合五款 🐟(赤鯛/赤蝦/油甘魚/生吞拿魚/三文魚)全部都好新鮮、大件厚切,特別鍾意;赤鯛 - 屬於高檔嘅刺身食材,味道清鮮甜美,咬到中間肉質綿密黏密。赤蝦 - 大大隻赤蝦,入口鮮甜彈牙。🥢揚物蟹肉蟹膏炸豆腐上面除咗蟹肉蟹膏,仲有蟹籽,豆腐雖然係炸,但係入面嘅豆腐超級滑,滑到好似玉子豆腐咁嘅質地,整體味道都平衡。🍻酒肴泡菜炒牛舌尖我本身勁鍾意食牛舌,呢一隻入口類似四川辣,牛舌煙靭有口感,加埋泡菜超級惹味,呢個餸酒一流,屬於重口味之選。🍢燒物鐵板原隻龍蝦三隻龍蝦蝦蝦 🦞 食到笑哈哈燒得勁香,龍蝦上嘅芝士溶化咗,配合咗少少黑椒,勁香口,中間嗰隻拆晒肉配合蟹籽喺上面,啖啖肉都算新鮮爽口。💮串燒 洋蔥牛小排/ 廣島蠔🦪/ 三文魚籽帆立貝全部都正常發揮,燒得啱啱先 (・∀・)蘋果豚肉卷呢個是我整餐至愛,蘋果好甜爽口,配

前菜🥒🥕
野菜條伴鯷魚醬

🦐刺身盛合五款 🐟
(赤鯛/赤蝦/油甘魚/生吞拿魚/三文魚)

全部都好新鮮、大件厚切,特別鍾意;
赤蝦 - 大大隻赤蝦,入口鮮甜彈牙。
刺身盛合五款

🍢燒物
三隻龍蝦蝦蝦 🦞 食到笑哈哈

💮串燒
洋蔥牛小排/ 廣島蠔🦪/ 三文魚籽帆立貝
全部都正常發揮,燒得啱啱先 (・∀・)

蘋果豚肉卷
呢個是我整餐至愛,蘋果好甜爽口,配合豚肉可以中和油膩,呢個卷可以不停食都唔膩。

🍜食事 🅜🅐🅘🅝 🅓🅘🅢🅗

日本豬骨湯叉燒拉麵
其他食物太出色,顯得呢個拉麵一般般。

甜點 🍭
黑糖紅豆蘋果
呢個甜點好好食,有啲似蘋果批,蘋果夠爽口清甜,再加日式紅豆蓉,再加上黑糖醬放喺批面,呢個配搭好match。

推薦指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
整體食物質素都好高,氣氛同服務都好好,食飯最緊要開心,下次會點清酒令用餐體驗更完美~( ♥д♥)
刺身盛合五款
蟹肉蟹膏豆腐
  • 黑糖紅豆蘋果串
  • 蟹肉蟹膏
  • 刺身盛合5款
  • 蘋果豚肉卷串
2024-05-02 14 views
我和閨蜜一起去享受了一頓美味的一餐🥘。這家餐廳選擇了傳統的日式木系風格裝修,並播放著日本音樂,讓我感覺彷彿置身於日本的一間居酒屋。食物的種類非常豐富,從刺身、熟食、串燒到拉麵應有盡有,而且還有一些創新的菜色。🏮我第一次品嚐到了前菜中的野菜條配鯷魚醬,這個組合非常特別。蔬菜的鮮甜味與鯷魚醬的鹹鮮味相互平衡,使整體的味道更加和諧。🥗餐廳的地理位置也很方便,離地鐵站只有幾分鐘的步行路程,而且門口還有停車位。餐廳的裝修以木材為主,營造出濃厚的日本居酒屋氛圍,店內的空間寬敞、整潔,上菜速度也很快。服務員態度很好,非常有禮貌。🏡
2024-04-25
2024-05-01 10 views
因為朋友介紹,所以嚟咗呢間九龍城隱世居酒屋,門面感覺已經非常唔錯,𥚃面感覺亦十分良好,同朋友兩個人聚會食lunch,點咗lunch set,朋友點咗角切魚生丼,而我就點咗蔥三文魚丼,不過忘記影朋友嗰餐🤣,套餐竟然送餃子同埋汽水,食物新鮮賣相吸引水準高,環境一流,朋友自家帶咗一酒同我分享,店家有開瓶費十分合理,絕對冇問題😉,我同朋友已經預咗👌,店員服務水準一流👍,幫我哋準備好酒杯同埋冰😃👍,坐得又舒服,同朋友聚餐真心推薦好地方

2024-04-26
Type of Meal
Lunch
葱三文魚丼
今次去嗰間拉麵店真係令人大失所望,食物同服務質素都差得可以,實要喺呢度吐下苦水。首先講下佢哋嗰碗拉麵啦,啲湯底正正係無任何味道,飲落去就好似飲水咁,完全冇拉麵應有嘅鮮味。我哋唔滿意咁去問服務員,佢哋竟然話「廚師話原本就係咁嘅」,仲一臉無奈咁俾咗啲鹽我哋自己加,呢種對答實在係令人好唔尊重,感覺好似俾人呃咗咁。再講講啲所謂嘅牛肉,啲肉冇牛味又唔新鮮,食落去好似隔夜嘅咁,完全唔係我哋期望中嘅美味拉麵。至於魚生飯,都係一樣,完全冇魚生應有嘅鮮味,啲米又乾又硬,食落去就好似隨便攪拌嘅一碟飯,冇啲心機。最令人火滾嘅係,佢哋竟然擺咗一個前菜喺度,又唔講價錢就要錢。等到我哋問起先講可以唔要,呢種做法真係好唔誠實。總之,呢次食飯經驗真係差到冇朋友,性價比超低,絕對係我食過最差嘅餐廳之一。我真係唔會推介呢間店畀任何人,希望其他食客揀餐廳之前都好好考慮吓。

日本菜!揸車首選! 地理位置方便!揸車經過 呢間居酒屋 🏮發現 D員工好好👍🏻 會定時 客人點樣泊車!😎所以就 試一試佢午餐set 好好多款既~任君選擇食壽司🍣、刺身又或者烏冬、飯都得初嘗嘅日本菜我覺得一定要試一試佢嘅壽司新唔新鮮我就點左個 🍣D餐 壽司盛超級打卡able~既九宮盒有 三文魚、鰻魚、帶子、赤蝦、燒左口魚、磯煮鮑魚、油甘魚、赤身試左! 海鮮新鮮 欣賞 每塊壽司都有點特別嘅點綴有松露、蔥、蝦籽🦐提升 食材鮮味每個set 都會配海鮮味噌湯&前菜以為係普通 飲湯 點知唔簡單 碗碗 都有一隻原隻蝦+一粒帶殼蜆肉~鮮味 美味しい 唔簡單🍤櫻花蝦炸豆腐外脆內軟 係我最鍾意嘅食物口感豆腐重 豆味👍🏻👍🏻鐵板原隻龍蝦🦞有好多蝦籽、而且 龍蝦🦞食落 鮮味
日本菜!揸車首選! 地理位置方便!

揸車經過 呢間居酒屋 🏮
發現 D員工好好👍🏻 會定時 客人點樣泊車!😎
所以就 試一試佢
午餐set 好好多款既~任君選擇
壽司🍣、刺身又或者烏冬、飯都得
初嘗嘅日本菜

提升 食材鮮味

每個set 都會配海鮮味噌湯&前菜
以為係普通 飲湯
點知唔簡單
碗碗 都有一隻原隻蝦+一粒帶殼蜆肉~
鮮味 美味しい 唔簡單

🍤櫻花蝦炸豆腐
外脆內軟 係我最鍾意嘅食物口感
豆腐重 豆味👍🏻👍🏻

鐵板原隻龍蝦🦞
有好多蝦籽、而且 龍蝦🦞食落 鮮味
九龍城 平時出名食 泰國野 ,食得多都試下其他菜~ 今次就試 日式野店舖 位置 距離 宋王臺 B3出口 只有 3分鐘 路程 好近🤩午食 有 13個 不同種類既Set 選擇A-M 食壽司🍣又得 、食熱食烏冬、飯どん 都得介紹下 我食既 C餐 🍲上戶刺身盛配迷你烏冬 -油甘魚、三文魚、帶子、赤蝦冰🧊鎮 刺身 好有美感既擺盤最緊要樣樣都感覺好新鮮真係一路冰鎮住烏冬好多配菜 有菇 有菜 一D都唔馬虎~前菜:餃子🥟、沙律🥗、味噌湯味噌湯:以為係配菜 但極高質原隻蝦+蜆肉~居酒屋 🏮好地道 做到日式師傅精心炮製 既 感覺
九龍城 平時出名食 泰國野 ,食得多
都試下其他菜~ 今次就試 日式野
店舖 位置 距離 宋王臺 B3出口
只有 3分鐘 路程 好近🤩
午食 有 13個 不同種類既Set 選擇
A-M 食壽司🍣又得 、食熱食
烏冬、飯どん 都得
介紹下 我食既 C餐

🍲上戶刺身盛配迷你烏冬
-油甘魚、三文魚、帶子、赤蝦
冰🧊鎮 刺身 好有美感既擺盤
最緊要樣樣都感覺好新鮮
真係一路冰鎮住

烏冬好多配菜 有菇 有菜
一D都唔馬虎~

前菜:餃子🥟、沙律🥗、味噌湯

味噌湯:以為係配菜 但極高質
原隻蝦+蜆肉~

居酒屋 🏮好地道 做到日式師傅
精心炮製 既 感覺
💛前菜前菜有紅蘿蔔,梨同青瓜條,嗰醬嘅原材料係沙甸魚同多春魚嘅,一啲唔會腥,幾惹味。💛伊佐木刺身魚肉質感係偏向煙靭,佢唔似三文魚嗰種好重油脂嘅感覺,而係偏向清爽嘅感覺。有兩個汁可以配,蘿蔔蓉柚子醋同芥末豉油,我比較鍾意芥末豉油多啲,感覺層次豐富咗,味道重咗。而食完刺身之後,店員會幫我哋將魚骨做湯,個湯都好清甜,好好飲。💛黑松露帶子手卷個手卷勁大份,而且黑松露同帶子都比得唔手軟,帶子有三大嚿,好鮮甜,黑松露完全唔會搶走海鮮嘅鮮味,兩者配合得啱啱好。💛 明太子奄列 櫻花蝦炸豆腐首先明太子奄列火候控制得啱啱好,有少少半流心嘅感覺,明太子嘅份量都好足夠,加埋啲柴魚食,唔會太鹹,味道好清新。炸豆腐都外脆內軟,咬落去豆腐好似識流走咁,但出邊仲好脆口。💛串燒 燒物有雞翼,黑豚五花腩,鰻魚肝,田樂茄子,秋葵,白鱔,燒手握飯團。最令我感到驚喜嘅就係黑豚五花腩同埋鰻魚肝。首先黑豚五花腩燒得啱啱好,咬落去可以做到好似牛肉咁鬆軟,調味都唔會太濃味,食完一串好想繼續食。鰻魚肝係偏向重口嘅串燒,好香口,佢個醬係甜甜鹹鹹咁,所以都唔會覺得太heavy。💛桃酒好啱女仔飲嘅酒,甜得來又有少少酒味,同韓式米酒有啲似。

💛前菜

💛伊佐木刺身

💛黑松露帶子手卷

💛 明太子奄列 櫻花蝦炸豆腐

💛串燒 燒物

💛桃酒
好啱女仔飲嘅酒,甜得來又有少少酒味,同韓式米酒有啲似。
上戶酒場📍 九龍城龍崗道33-39號龍翔閣地下A號舖🧡食物OPEN DRINK - 桃酒 $130酒味不濃,桃味很突出,而且拍起來粉紅色的也太好看了吧!前菜 $32用沙丁魚和蒜油製成,咸鮮的口味,用來蘸爽口清甜的蔬菜真的打開味蕾了伊佐木刺身(原條)$588 & 白魚湯 $96之前未吃過這種魚,薄切起來口感很脆很彈牙,超大一盤吃的超爽!可以蘸酸汁或者芥末醬油,後者比較能帶出魚油的香味,前者能夠吃到本來的鮮味,我喜歡蘸酸汁!而且魚骨會拿去煲湯,放了些味增和蔬菜,在最後端上來真的很暖胃很舒服,魚很鮮蔬菜很甜,很好喝!黑松露帶子手卷 $136一開始無從下手,因為實在太大了,硬著頭皮一口啃掉了頭,後來想想我應該學我朋友,把三片帶子拿下來,整個手卷分三口,一次配一片帶子,但一口吃完也有好處,帶子肉很厚很鮮甜,黑松露很香,一下子在口腔內爆發是很爽的,但是後來幾口只能吃白飯了🥺串燒💙雞翼(串) $22💙黑豚五花腩(串) $32💙鰻魚肝(串) $22💙田楽茄子(串)$22💙秋葵(串)$18💙白鱔(串)$48這幾個串燒火候都很好,茄子串醬汁甜口的,茄子燒到外皮很乾但肉依舊很軟很多汁,火候很好!鰻魚肝我也很
上戶酒場

📍 九龍城龍崗道33-39號龍翔閣地下A號舖
🧡食物

OPEN DRINK - 桃酒 $130

酒味不濃,桃味很突出,而且拍起來粉紅色的也太好看了吧!

前菜 $32

💙鰻魚肝(串) $22
💙田楽茄子(串)$22
💙秋葵(串)$18
💙白鱔(串)$48

鰻魚肝我也很喜歡,口感很特別,很嫩很嫩,味道有點苦,但是很香,適合一點一點品嘗咀嚼~

我最喜歡五花腩,這個絕了!燒到剛剛好的程度,表面焦脆,一咬汁水大爆發,但是也不會過於油膩,咸咸的超好吃!還有白鱔,肉質很緊實,但是魚皮很脆,我幾乎以為自己在吃帶皮的豬肉,但是又濃濃魚味,很特別!

明太子奄列 $98

蛋嫩極了!完全沒有辦法用筷子,只能用勺子,很誇張!很濃蛋香味,而明太子又給了點咸味味道層次比較豐富,很贊!
櫻花蝦炸豆腐(四件)$78

這個口感超特別,外面是櫻花蝦包裹著像炸粉一樣,脆而有蝦鮮味,裡面是極嫩極嫩的豆腐,吃起來口感很有反差,都不知道該用力咬還是輕輕抿好了🤣
燒手握飯團(三文魚&明太子)$48

表面真的很脆很脆,很香口!
2024-03-08 28 views
高質日式居酒屋食店位於九龍城,地鐵站一出幾分鐘路程便到,門口有泊車錶位,交通算幾方便環境:食店裝修主要以木系為主,充滿着濃厚的日本居酒屋感覺,好似置身於日本一樣,店內空間闊落,乾淨企理,上菜速度快。服務員有禮。伊佐木刺身魚的份量很多,兩個人食綽綽有餘,肉質鮮甜,滿滿的魚油,配搭店內自家醬汁黑醋,兩種配搭更加突出了魚的鮮味,非常好食鐵板原隻龍蝦這個食法我是第一次食,用鐵板燒龍蝦做法,一上枱已經聞到非常濃烈的龍蝦香味,肉質彈牙新鮮,而且廚師細心地已經起了肉,食嘅時候非常方便,非常惹味串燒盤黑豚五花腩串燒:邪惡但超好食,滿滿的脂肪感,入口即溶,脂肪肉比例啱啱好,好好食秋葵蓮藕串燒:食得出新鮮,沒有腥味,好食油腸雞腎:這兩樣都是水準之上,火候控制啱啱好,口感適中,味道惹味黑糖紅豆蘋果:這道菜很新穎,廚師很心思,黑糖紅豆蘋果這三樣想不到這麼夾,滿滿的蘋果,配合埋黑糖紅豆,非常好食最後就是伊佐木魚骨即煲味噌湯,非常鮮味,滿滿的魚肉,非常好飲
高質日式居酒屋

伊佐木刺身

串燒盤

秋葵蓮藕串燒:食得出新鮮,沒有腥味,好食

身為日本控嘅我🇯🇵早前去就去咗九龍城一間木系裝修居酒屋食好西😬講到最最最推介嘅絕對係呢道金目鯛刺身!一上枱係會即刻「哇哇哇!」一聲!金目鯛係日本極具人氣嘅白肉魚,食落魚肉好鮮甜,口感好滑,係有種入口即化嘅感覺,鮮魚味完美散發出嚟,而且刺身片切得恰到好處,呈現出紅色同透明嘅質感,搭配醬油同芥未醬,真係好夾🫶🏻餐廳以原條上真係好IG-able💖,難怪係呢間餐廳嘅招牌菜之一!另一推介就係呢道燒花魚一夜干,我係成條食哂嘅😎雖然只係用鹽同少少香料調味,但我想講真係好入味!餐廳更附上檸檬汁,可以增添酸爽嘅口感,令整道菜更加清新。我仲嗌咗午市套餐-生薑豬丼,跟餐附送海鮮味噌湯、前菜同埋可樂,價錢仲只係$68蚊,好抵食啊!!!前菜係沙律,而我最驚喜嘅係海鮮味噌湯,超足料!!除咗平時會有嘅豆腐同海帶之外,仲有蜆有蝦💫!主菜生薑豬丼份量一啲都唔少,男士們食都絕對夠飽!豚肉好入味,同生薑意外地夾,而且佢個汁食落好鮮甜。呢個價錢可以食到捧住個肚走,真心好抵食🤓如果你同我一樣係日本料理愛好者,強烈推薦你嚟試下呢間居酒屋🏮💖。

2024-02-05 36 views
🥗野菜條配鰻魚醬:原條鰻魚就食得多,見到呢間餐廳有鰻魚醬,即刻嘗試吓…鰻魚醬既鹹香味搭配新鮮爽口野菜條,完美配搭。🦪時令活蠔刺身(原隻):即開既原隻活蠔刺身,滋味鮮甜,好新鮮。🐟池魚刺身:池魚刺身非常鮮美,肉質鮮嫩細緻,展現出海鮮既鮮甜風味,冇諗過嘅係原條池魚做晒刺身,而魚骨同魚頭就可以選擇熬湯或者係炸完做小食。🥣池魚骨麵豉湯:我哋選擇咗將池魚骨熬煮麵豉湯,湯頭鮮味濃郁,搭配魚香非常暖胃又開胃🍲清酒煮蜆:蜆貝在清酒的烹煮下,保留了鮮甜既口感,酒香滲入蜆肉中🍢串燒🦐虎蝦:虎蝦串燒烤得剛好,外皮微焦,內部鮮嫩多汁,非常鮮美🦑魷魚:口感彈牙,搭配特製醬汁更加美味🐚三文魚籽帆立貝:三文魚籽帆立貝串燒口感豐富,帆立貝鮮嫩🐥月見免治雞肉棒:充滿著月見蛋既免治雞肉為主,口感鮮嫩多汁🐂香蔥牛肉卷:牛肉卷裹住香蔥,牛肉鮮嫩多汁,香蔥香氣更是加分🐷豚肉露筍卷:豚肉和露筍係清甜完美結合 食完唔會覺得油膩🐗黑豚五花腩:黑豚五花腩串燒烤得香脆外焦,內部肥瘦相間,豬肉鮮美多汁🐖蘋果豚肉卷:蘋果豚肉卷是一個獨特組合,蘋果既清爽同豚肉既香甜完美融合在一起,口感豐富,絕對推薦🍆田樂茄子:田樂茄子串燒烤得酥軟香甜,搭配特

🍢串燒
🦐虎蝦:虎蝦串燒烤得剛好,外皮微焦,內部鮮嫩多汁,非常鮮美
🦑魷魚:口感彈牙,搭配特製醬汁更加美味
🐚三文魚籽帆立貝:三文魚籽帆立貝串燒口感豐富,帆立貝鮮嫩
🐥月見免治雞肉棒:充滿著月見蛋既免治雞肉為主,口感鮮嫩多汁
🐷豚肉露筍卷:豚肉和露筍係清甜完美結合 食完唔會覺得油膩
🍆田樂茄子:田樂茄子串燒烤得酥軟香甜,搭配特製醬汁更是吸引
🍁秋葵:秋葵串燒烤得外皮微焦,內部保持了秋葵的鮮嫩口感
🌼油揚:油揚串燒烤得酥脆金黃,外皮酥脆,內部鬆軟

🍙燒手握飯團(三文魚、明太子):飯團煎得香脆,內部三文魚同明太子鮮美多汁,為飯團帶嚟點綴

🍎黑糖紅豆蘋果:黑糖既香甜、紅豆既口感和蘋果既清爽係絕佳嘅配搭
餐廳主打嘅係饕客趨之若鶩嘅尊貴食材,今次試咗有當季嘅金目鯛同鐵板原隻龍蝦。金目鯛金目鯛係日本料理入面嘅高級魚種,係日本好受歡迎嘅白肉魚。金目鯛油脂含量適中,肉質細緻,味道鮮美,色澤鮮嫩。餐廳將刺身用心擺盤,未食已經覺得好吸引。入口更嚐到金目鯛魚嘅鮮甜味,可以睇到刺身質素好高。椒鹽金目鯛魚骨呢道椒鹽魚骨絕對係一個令人驚艷嘅美食選擇。享食完金目鯛刺身後,魚骨會再經過適當嘅處理,以椒鹽調味,炸至金黃酥脆。魚骨外層嘅椒鹽炸得酥脆,有微微嘅鹽味同香料香氣。一口咬落去,魚骨嘅鮮嫩肉質就喺口中散開,帶嚟滿滿嘅魚香味。咀嚼嘅時候,我可以感受到魚骨嘅細緻質感,佢哋脆但唔硬,完全可以咀嚼同吞嚥。呢道椒鹽魚骨嘅烹調技巧非常出色,令到魚骨嘅風味得以充分展現。椒鹽嘅調味都恰到好處,令整道菜嘅味道更加豐富。再加埋啲檸檬汁,可以增添啲酸爽嘅口感,使整道菜更加平衡。鐵板原隻龍蝦鮮甜脂香嘅龍蝦經過鐵板烹煮,份外嫩多汁,整隻鐵板原隻龍蝦香味同鮮味都十足,龍蝦肉已經細心地拆細塊,肉質有彈性,入口啖啖肉,龍蝦頭仲有好多香濃蝦膏,餐廳會配上湯匙俾客人舀起黎食,好好味!超級厚滑蛋吉列豬扒丼:呢道豬扒丼給人留下嚟好深刻嘅印象。豬扒

金目鯛

椒鹽金目鯛魚骨

超級厚滑蛋吉列豬扒丼:
呢道豬扒丼給人留下嚟好深刻嘅印象。豬扒非常厚實,煎得剛剛好,外酥內嫩。吉列醬汁嘅甜味同豬肉嘅鮮嫩口感相輔相成,非常美味。加埋滑蛋嘅質地好滑順,同豬扒嘅口感完美結合,增添咗豐富嘅口感層次。丼飯嘅份量都好大方,令人食得好滿足。

燒花魚丼
呢道燒花魚丼係一個非常美味嘅選擇。燒烤過後嘅花魚肉質鮮嫩多汁,散發出淡淡嘅煙燻香氣,好吸引人。花魚嘅鮮味同丼飯相得益彰,每一口都帶嚟滿滿嘅滿足感。呢道料理簡單而美味,令人回味無窮。

除咗食物,我必須稱讚餐廳嘅服務。服務人員非常友好同專業,佢哋總係微笑著迎接客人,並樂意回答我哋嘅問題。佢哋提供咗快速而有效嘅服務,確保我哋得到咗所需嘅一切。除此之外,佢哋都非常細心地留意客人嘅需求,不時為我哋嘅餐桌加上餐巾紙同熱茶。