2024-03-08 988 views
早輪遊日光顧壽司廚師發板,即使同2022年比較已加了價,但日圓匯率跌得更犀利,仍然抵食。回港後一直沒有品嚐壽司,碰巧最近發現某銀行信用卡正在做推廣,加上心癮起,立刻在【鮨央泰】訂位。鮨店由曾經獲得《東京米芝蓮》一星加冕的壽司店「銀座いわ」創辦人岩 央泰(Iwa Hisayoshi) 和他的入室弟子金子 司於2021年底在香港開店,當時正值疫情期間,可謂藝高人膽大!翻查紀錄,其實岩 央泰先生在2013年底已曾經在中環開設【銀座いわ】同名分店,亦曾經獲《香港·澳門米芝蓮》頒星,但不知何故,在2016年撤出香港。今次(兩年多前)重臨香港,應該大有作為。餐廳位於海港城地舖,鋪面有大量落地玻璃,雖然已經用竹簾遮蔽,但同日本當地鮨店的古樸低調裝修風格比較,仍然有很大差異。室內裝修環境就好得多了,採用全淺色木材作設計原素,找回了心目中的傳統日本鮨店風情。不過,壽司吧就很大,可以同時招呼18位客人;超出了一般日本鮨店的小規模經營模式。另外有一間獨立包房,可以招呼7位客人。當晚有12位客人,3位師傅,每位分別負責招呼「匚」形壽司吧枱的其中一邊客人。香港分店本來由金子先生主理,但去年年底已經返回日本,之後

室內裝修環境就好得多了,採用全淺色木材作設計原素,找回了心目中的傳統日本鮨店風情。不過,壽司吧就很大,可以同時招呼18位客人;超出了一般日本鮨店的小規模經營模式。另外有一間獨立包房,可以招呼7位客人。當晚有12位客人,3位師傅,每位分別負責招呼「匚」形壽司吧枱的其中一邊客人。香港分店本來由金子先生主理,但去年年底已經返回日本,之後【鮨央泰】的營運就由香港師傅負責。
お任せ忍冬($2380)共有21品,計有5品先付(酒肴)、燒物、12貫壽司、玉子燒、椀物及甘味 / 果物,如果要再奢華一點,可以用 $380 / $480 追加 2品 / 3品先付(可以從黑鮑 / 白子 / 毛蟹) 自選。同日本的廚師發辦的處理方法相同,壽司刺身交替輪流上菜。
漬物有三款:淮山、牛蒡、薑。新鮮淮山爽腍適中,本身冇味,醃漬得稍為偏鹹。牛蒡爽脆,鹹味調校得較淮山合適。最鍾意切成細細粒的薑,鹹酸平𧗾,一向認為較切片好吃,多了份爽脆口感。
柚子魚湯 類似日式清湯,但有少少稠身,魚味鮮而清淡。只有少少兩三口,但每一啖都有變化;去到小碗底的最後一啖,柚子味最明顯,亦滲出極清淡的海帶味。
令和の怪物 產自岩手縣大船渡市的真蠔,近兩三年香港非常流行,不同級數的日本餐廳及超市都有供應。夠大隻,海水味唔算太鹹;肉質嫰滑爽口,並非 creamy 類型。蠔味鮮甜得來唔算重口味,係容易入口的生蠔。
北海道水八爪魚配柚子胡椒及山葵蓉 煮得很軟身,再用鰹魚高湯及醬油浸煮入味,就算唔配調味都很好吃。第一片沾口味清新的新鮮即磨山葵蓉,另一片就配搭味濃的柚子胡椒;各有各的好味。
蜜柑鯛鮮甜有魚香;但未算突出。深海池魚油份豐富,入口軟滑,肉質結實;正常水平。
北海道帆立貝配青檸汁及海鹽突顯貝類的獨有鮮味,甜道鮮甜、入口軟綿,稍嫌青檸汁及海鹽份量太多。
左口魚裙邊及左口魚  一以過吃齊左口魚的兩個部位。火炙左口魚裙邊入口即溶,油香濃烈,帶有燒炙的香氣;左口魚味淡而鮮,有少少嚼勁。出色。
稻草煙燻鰤魚 配九條蔥、蘿蔔苖及柚子蘿蔔蓉,上面的一片厚切鰤魚煙燻味很淡,配合味道更濃烈、帶點辛辣的九條蔥及蘿蔔苖同吃,吃不到煙燻味,幸好冬天當造的鰤魚魚脂豐膄、肉質爽滑。下面的鰤魚腩好吃很多,燒炙後帶出油香、又有明顯稻草煙燻味、再配搭柚子蘿蔔蓉的果香,三種香味合而為一,今晚最好吃的先付(酒肴)。
赤身 夾了一小片紫菜在魚料及飯粒之間,多了一種鉄火卷的味道及口感。
醬油漬おとろ 熟成後的おとろ先放入熱水灼熟表層,然後才用醬油浸漬,避免醬油過分滲入魚肉。吃起來沒有一般醬油漬鮪魚的濃味,鹹度適中均勻,更能突顯おとろ的天然油香及甜美。沒有筋膜,入口即化,滿口魚油香甜。好吃。
鰆子鯛 魚皮少許香脆,肉質鬆軟。
天婦羅太刀魚 拍得住天婦羅專門店的水準,外衣夠薄、夠鬆化。肉質鬆散,入口輕嚼即化。碗底有少量天婦羅汁及一小撮蘿蔔蓉,托起了太刀魚避免被天婦羅汁浸腍,簡單而聰明的做法。
茶碗蒸 係非一般嘅茶碗蒸,配搭時令的螢光魷魚同吃,尤其炒香了的螢光魷魚蓉的天然鹹香提升了蛋香。吃到茶碗底又有驚喜,唔係常見嘅銀杏,而是一小口煙煙韌韌的日本年糕!以為即將農曆新年,所以茶碗蒸才刻意加入年糕,但師傅話係今期餐牌嘅先付特色。雖然個人口味認為日本年糕同茶碗蒸唔匹配;不過,蒸蛋又的確非常滑溜,整體仍然好吃!
小肌 係江戶前壽司嘅重點,最能夠突顯鮨店級數及師傅手藝。每間鮨店都有自家方法醃制小肌,越高級的鮨店,小肌會越好吃。始終不太喜歡鹽醋漬魚肉,師傅就換了昆布漬白蝦。富山縣產白蝦預先用昆布海鹽醃漬,軟腍清甜以外,滲透了昆布的海水味;揑成壽司後再用昆布卷起成為迷你卷物,多了昆布的軟爽口感。
炙北寄貝 活北寄貝經燒炙後更爽彈。味道甜美,但柚子皮及海鹽份量太多,魚料變得偏鹹。
金目鯛 在各種壽司魚料中擁有最靚嘅賣相(顏色),魚皮橙紅色,魚肉同樣有少少粉紅。油份高、肉質緊緻爽滑。
燒物炸甘鯛 魚味鮮甜、肉質嫰滑。炸香了的魚皮魚鳞更好吃,香脆、略帶鹹香。芡汁用海帶及魚湯煮成,配魚肉相輔相成。
北海道產海膽 顏色充滿光澤;香甜馥郁,鮮味滿瀉。
あなご 無論賣相、燒烤技巧及鰻魚汁均稍為遜色,肉質亦未夠鬆化;以這個級數的鮨店,應該可以做得更好。
玉子燒 一日一西,出色之作。江戶前玉子燒只用雞蛋、蝦膠、魚肉、鰹魚高湯制作,打發後焗制成形,外型如同蛋糕。切成丁方後見到如同蛋糕般的綿密質感;入口鬆軟如海綿蛋糕,蛋香以外、又有海鮮香甜味,好吃!另外一小塊是迷你法式焦糖雞蛋布丁,表層焦糖脆皮香脆濃甜,下面的雞蛋布甸滑溜香甜。
味噌魚湯 味噌鹹味濃郁,有少少魚肉鮮味。味噌味太濃,如果魚湯清一點、魚味再濃一些會比較好。
甜品紅豆大福 紅豆蓉的甜度有刻意調校,減低了甜味以配合香港人口味。
服務配合鮨店級數,侍應主動添茶,師傅又會介紹每一道壽司 / 酒肴,亦主動同客人交流。食材新鮮、質素亦很高;但欠缺特色,沒有特別魚料。這個價位的廚師發辦套餐,是否應該有更吸引的食材?
2024-02-07
Dining Offer
Credit Card Offers
2024-02-17 753 views
新年假期去尖沙咀鮨 央泰食好野。 今次我哋吃午餐Omakase ,店內廚師水準很高 ,食物質素很好。✴️日本長戶素冷面加咗冷麵汁,淮山黏黏地, 比較爽口 味道清淡✴️松葉蟹茶碗蒸,入面有好多松葉蟹, 還有一舊隱藏嘅年糕 ,好有口感 ✴️壽司左口魚北海道帆立貝白蝦 💚自製蛋黃醬汁,白蝦同飯中間加了昆布,這個壽司畀前兩款比較清淡,有水準刺身北寄貝,超爽甜池魚 💕魚味較香北海道池魚,上表層有焦香魚味 ,油脂多亦身醬油漬,超讚 ,回味美味大拖羅好好食,青森下前出品,油份極高, 超新鮮北海道馬糞海膽, 超新鮮, 好吃海鰻壽司,超有魚嘅味道 ✴️玉子燒, 由右邊開始吃起,右邊的貌似蛋糕,但他沒有澱粉質,深受女士喜愛 。左邊並沒有海鮮,有焦糖脆皮,很好吃的甜品,甜度岩岩好 ✴️麵鼓湯 ,有超多海帶, 湯熱度足夠✴️甜品, 來自日本士多啤梨造成士多啤梨醬汁,放在奶凍上, 味道很融合
,店內廚師水準很高 ,食物質素很好。

✴️壽司
左口魚
北海道帆立貝

刺身北寄貝,超爽甜
池魚 💕魚味較香

北海道池魚,上表層有焦香魚味 ,油脂多

亦身醬油漬,超讚 ,回味美味
大拖羅好好食,青森下前出品,油份極高, 超新鮮

北海道馬糞海膽, 超新鮮, 好吃

海鰻壽司,超有魚嘅味道

✴️麵鼓湯 ,有超多海帶, 湯熱度足夠

• 北海道池魚
  • 馬糞海膽
2024-02-06 680 views
今日收消息🦭老公仔升職加人工🥳梗係要食餐好嘅賀一賀佢啦!賢淑嘅老婆仔 (我🐹) Book左間老公仔期待已久嘅OMAKASE好好慶祝一番🥳餐廳位於尖沙嘴海港城鬧市中嘅一個隱蔽角落😌就好似繁華中寧靜嘅世外桃源❤️木色系裝潢設計簡單而有神秘格調!我哋行入門口嘅瞬間已經開始期待今晚嘅晚餐啦🥰OMAKASE - 皇 $1780/人餐前湯係用湖蜆煮成嘅熱湯🍵鮮甜而且有暖胃作用!岩晒餐前先醒醒胃再慢慢享受大餐!生蠔係日本岩手縣嘅令和之怪物🦪我鐘意唧啲啲檸檬汁點綴一下!果然如圖所見好鮮好甜👍🏻蜜柑雕&赤身第一次食愛媛縣嘅蜜柑雕🐟蘸點蛋黃豉油特別惹味!軟糯口感味道好特別帶淡淡蜜柑味👍🏻赤身醬油漬口感滑嘟嘟軟綿綿!食落冇筋好抵讚👍🏻連wasabi都磨得好軟滑!壽司前菜有自家製淮山、醋漬牛蒡、薑🫚仲有食壽司專用嘅貼心抹手布❤️我鐘意食淮山好爽脆!老公仔就鐘意醋漬牛蒡夠惹味!墨魚壽司新鮮爽口不在話下😋如果中間嘅wasabi份量太多😌可以同師傅要求落少啲!不過我哋食落份岩岩好👍🏻梭子魚壽司梭子魚即係香港俗稱剝皮魚🐟魚皮表面炙燒更帶出魚油香😋更加提升鮮香味道😋喜知次壽司 係北海道嘅名產獲「海中紅寶石」嘅美俗💖表面有

OMAKASE - 皇 $1780/人

餐前湯

生蠔

蜜柑雕&赤身

墨魚壽司

梭子魚壽司

喜知次壽司
係北海道嘅名產獲「海中紅寶石」嘅美俗💖表面有岩鹽磨成粉!連豉油都冇滴😳好鮮好甜而且魚皮火炙過更香魚油味!

車海老壽司
車海老鮮味濃郁甘甜🦐肉質彈牙!

北海道水八爪魚
師傅話新鮮嘅水八爪魚經人手按摩後🐙同蘿蔔一齊慢火細煮🔥蘿蔔會軟化八爪魚令肉身更幼嫰😌唔怪得食落口軟糯霖甜好味啦😋
配搭柚子糊椒/柚子皮一齊食!甘甜味提升左幾倍🤤果然係鋪頭嘅signature菜色!咁特別嘅八爪魚真係呢到先有得食😋

稻草煙燻鰤魚
稻草煙燻嘅味道好香好濃!但一啲都唔覺得刺鼻👍🏻鰤魚爽甜再配搭日本洋蔥蓉豉油特惹味!因為豉油係用洋蔥心製作!清甜味更濃郁🧄

中拖羅壽司
我同老公仔都好期待吞拿魚壽司!果然冇令我哋失望👍🏻冇筋新鮮而且入口溶化🤤魚油包裹住壽司飯🍣真心正😋

炙燒大拖羅壽司
炙熱後魚油更香更濃郁🫧入口即溶大滿足!比起中拖羅壽司更多魚油包裹飯粒😍大拖羅好似留係口腔游動一樣!我哋食到唔捨得吞呢啖壽司呀🤤

燒金雕
炸脆魚鱗再配搭自製紫菜汁😋魚鱗炸到好脆口!片片都企晒起身熱辣辣♨️魚肉結實又滑漏!

馬糞海膽軍艦
海膽好飽滿食到軍艦一半都仲有🤤鐘意食海膽嘅我大滿足呀👍🏻

海鰻壽司
同一般長海鰻壽司唔同🤔係偏肥美闊身嘅海鰻!味道細膩淡雅跟壽司飯互相輝映🌅

玉子燒
玉子燒有兩款🥚第一款睇落好似蛋糕😂真係唔講以為自己食緊海綿蛋糕😂聽完師傅講解先知其實係似蛋糕嘅玉子燒🍳成份冇麵粉反而有魚肉同蝦肉製作😳口感好似蛋糕咁好軟熟!咁特別嘅玉子燒真係第一次食😋

另一款玉子燒表面有焦糖火炙過😋味道似焦糖燉蛋嘅質感!焦糖下嘅玉子燒好滑漏甜美😋

魚湯
魚湯由各種各樣嘅新鮮魚加份蘿蔔蓉煮成!🐟湯面上嘅日本香蔥好香!蘿蔔蓉去除魚腥味令整個湯提鮮不少👍🏻

士多啤梨紅豆大福
係日本嘅新年必食甜品😋大福寓意吉祥🧧所以日本新年都會常常見到呢個甜品😋

• 玉子燒
主打江戶前 Omakase 嘅鮨央泰 由曾奪得米芝蓮一星嘅壽司大師岩央泰同入室弟子金子司主理 全部食材都由日本各地嚴選 每日由日本空運到港非常新鮮!可以話係我最近食過令人難忘嘅Omakase 之一❣️佢坐落係尖沙咀海港城 裝修整體以木系為主好有大自然嘅feel好舒適 最特別係壽司吧台以擁250年樹齡嘅和歌山吉野檜木製成~ 好有質感🪵SUMERAGI皇 HKD1,780/pp印象最深刻係日本岩手縣令和怪物生蠔🦪大大隻真係好重蠔味 好鮮甜好滿足 配青檸汁好refresh✨另外北海道八爪魚🐙 係用特製醬油冷藏咗二十四個小時 口感好軟熟 同平時出邊食開嘅八爪魚好唔同!而且師傅仲原條展示咗俾我哋睇 真係好大條!!配上特製醬油同柚子胡椒 好好食٩(ˊᗜˋ*)و日本蜜柑鯛魚刺身 用咗自家製醬汁 入口清甜中拖羅刺身非常肥美🤤❤️入口即溶化~燒物係燒赤鯥魚 一上枱已經聞到好香 賣相吸引 肉質鮮嫩又juicy💖之後就到壽司🍣真鯛炙燒北寄貝深海池魚鰤魚釜山蝦青森大間拖羅炙燒北寄貝喜之次每一件壽司都非常新鮮 最估唔到會有珍貴嘅喜之次! 個人最愛青森大間拖羅同埋深海池魚 真係好好食😋 肥美可口~另外釜山蝦仔好特別

SUMERAGI皇 HKD1,780/pp

配青檸汁好refresh✨
令和怪物生蠔

日本蜜柑鯛魚刺身 用咗自家製醬汁 入口清甜
中拖羅刺身非常肥美🤤❤️入口即溶化~

之後就到壽司🍣

釜山蝦
青森大間拖羅
炙燒北寄貝
喜之次
每一件壽司都非常新鮮 最估唔到會有珍貴嘅喜之次! 個人最愛青森大間拖羅同埋深海池魚 真係好好食😋 肥美可口~另外釜山蝦仔好特別 口感非常豐富🤍

當然唔少得嘅就係海膽🧡 師傅會首先拎原版海膽出嚟俾我哋影相打卡先!之後再每人一個多到滿瀉嘅海膽軍艦🤤 好鮮甜好正大滿足!
海膽

另外仲有好好食嘅海鰻同特別嘅玉子燒~醬汁真係用咗海鰻骨去整!海鰻口感軟嫩入口即化❣️

Appetizer - 3 kinds
Soup
Dessert

令和怪物生蠔
2024-01-23 448 views
同朋友去尖沙咀海港城逛街,去食日本料理,朋友帶我去米芝蓮星級食府 Sushi Hisayoshi (鮨央泰),壽司師傅 Hisayoshi Iwa 經營,師傅經驗豐富及屢獲殊榮!打開餐牌揀咗dinner set,原來lunch 都係680起,好抵食啊! 選用高質食材,今次點了 DINNER OMAKASE皇$1780,包埋餐前靚湯~大和蜆湯,好鮮甜呀!先付三點:❤️ 北海道軟煮水八爪魚配芥末及柚子胡椒❤️ 岩手縣原隻生蠔-令和の怪物❤️ 稻草煙燻鰤魚配自家製洋蔥醬油及蘿蔔苗、九条蔥、茗荷、芝麻刺身兩點:💜 青森縣大間赤身醬油漬吞拿魚(熟成十日)💜 蜜柑雕配蛋黃豉油燒物🩵甘鯛立鱗燒配紫菜芡壽司-八貫1️⃣ 左口魚2️⃣ 深海池魚3️⃣ 北寄貝4️⃣ 吞拿魚赤身(熟成十日)5️⃣ 大羅拖(熟成十四日)6️⃣ 金目鯛7️⃣ 北海道馬糞海膽8️⃣ 醬燒海鰻食材好新鮮,追加 鮑 、白子、毛蟹白子:北海道鱈魚白子天婦羅配蘿蔔蓉、天婦羅汁毛蟹:北海道毛蟹配土咗醋啫喱鮑魚:北海道蝦夷鮑魚配鮑魚肝醬江户前玉子燒及魚湯食埋甜品,為晚餐劃上完美句號🍮焦糖布甸蛋、草莓紅豆大福Sushi Hisayoshi(鮨央泰)📌尖沙咀海港城港威商場地下G11

先付三點:
❤️ 北海道軟煮水八爪魚配芥末及柚子胡椒
❤️ 岩手縣原隻生蠔-令和の怪物

刺身兩點:
💜 青森縣大間赤身醬油漬吞拿魚(熟成十日)
💜 蜜柑雕配蛋黃豉油

燒物
🩵甘鯛立鱗燒配紫菜芡

壽司-八貫
1️⃣ 左口魚
2️⃣ 深海池魚
3️⃣ 北寄貝
4️⃣ 吞拿魚赤身(熟成十日)
5️⃣ 大羅拖(熟成十四日)
6️⃣ 金目鯛
7️⃣ 北海道馬糞海膽
8️⃣ 醬燒海鰻

食材好新鮮,追加 鮑 、白子、毛蟹
白子:北海道鱈魚白子天婦羅配蘿蔔蓉、天婦羅汁
毛蟹:北海道毛蟹配土咗醋啫喱
鮑魚:北海道蝦夷鮑魚配鮑魚肝醬
江户前玉子燒及魚湯

食埋甜品,為晚餐劃上完美句號
🍮焦糖布甸蛋、草莓紅豆大福

Sushi Hisayoshi(鮨央泰)
📌尖沙咀海港城港威商場地下G111號舖
2 day(s) ago 0 views
放半天假,以好心情來迎接厨師發辦,今日特别選擇壽司為主的發辦。一直都覺得米飯係低調但神奇既食材,佢自己既出現唔會令人非常渴求,但佢往往係最佳配角。諗下係咩令蜜汁同叉燒咁出眾?諗下黑松露放係邊會最徹底發出香氣?所以今次係致敬系列。 🍖食壽司之前,先食個茶碗蒸,裡邊有高野豆腐,加埋菠菜,同埋好多隻新鮮爽脆既細蝦,小小既茶碗,多多嘅口感,而且非常熱辣辣,暖往個胃迎接壽司。 🍖十件壽司真係食到個人心花怒放,感覺食左一碗丼飯,但係每一樣材料都可以細心品嚐,唔會混雜。重點講下幾件我特別鍾意既。1.時不知三文魚,原來係指有一股傻勁,未成年又冇大肚既年輕三文魚,跟住大隊游水去產卵,經過左一段長時間訓練,又冇產出,肉質更富彈性,更加豐盈,食落真係特别清甜。2.深海池魚同手釣池魚,同為池魚但都有相當差别,深海池魚相對滑而且肥美,手釣既就爽身好多,咁係由於深海既養尊處休,手釣既就郁得多,什至上釣時既爭扎,都令佢特别爽脆。3.馬糞海膽,鮮甜唔腥,但重點係份量,我個件係正常,正當我仲攞角度影緊既時候,師傅竟然比左超大份量同行女友人,我嬲左!講笑啫,Kasuji師傅係主廚,觀察入微,因為見女友人對我(件壽司)心心

🍖十件壽司真係食到個人心花怒放,感覺食左一碗丼飯,但係每一樣材料都可以細心品嚐,唔會混雜。重點講下幾件我特別鍾意既。1.時不知三文魚,原來係指有一股傻勁,未成年又冇大肚既年輕三文魚,跟住大隊游水去產卵,經過左一段長時間訓練,又冇產出,肉質更富彈性,更加豐盈,食落真係特别清甜。2.深海池魚同手釣池魚,同為池魚但都有相當差别,深海池魚相對滑而且肥美,手釣既就爽身好多,咁係由於深海既養尊處休,手釣既就郁得多,什至上釣時既爭扎,都令佢特别爽脆。3.馬糞海膽,鮮甜唔腥,但重點係份量,我個件係正常,正當我仲攞角度影緊既時候,師傅竟然比左超大份量同行女友人,我嬲左!講笑啫,Kasuji師傅係主廚,觀察入微,因為見女友人對我(件壽司)心心眼,所以做下特別安排。

🍖甜品都非常有心思,平時最後既coffee or tea,佢改良成為抹茶或咖啡Panna cotta。又係甜品,又係飲品,相得益彰。

材料一流,味道一流,廚師一流,係encode 之選。

3 day(s) ago 0 views
食Omakase真係好有驚喜,今次食左「皇」 omakase set ,包括左前菜,刺身、壽司、燒物、吸物及甜品,非常豐富!✨前菜✨真鯛白子梭子魚菜之花個白子魚味好濃郁,咬落去果下少少脆,入面口感好滑,菜之花加入左麻油味更香✨刺身✨蜜甘鯛 - 第一次刺身配蛋黃豉油,口感更滑味道更香鰹魚 - 有2款食法,分別係醬油漬同火炙!醬油漬唔需要再沾醬油,2款都夠鮮!✨壽司✨赤鯥魚、墨魚、北寄貝、車海老、赤身,大拖羅、北海道馬糞海膽、海鰻大拖羅同海膽非常好食,北寄貝係我另一至愛,非常鮮甜另外仲有幾款熱食,超巨型既大八爪魚腳😱仲長過我隻手臂呀,食落去好腍好入味幽庵燒以特制醬汁醃製後然後燒,醬汁融入魚肉好入味玉子燒食入口軟綿綿好似蛋糕最後就係湯同甜品,整體都好滿意呀
食Omakase真係好有驚喜,今次食左「皇」 omakase set ,包括左前菜,刺身壽司、燒物、吸物及甜品,非常豐富!

✨前菜✨
真鯛白子
梭子魚
菜之花

刺身
蜜甘鯛 - 第一次刺身配蛋黃豉油,口感更滑味道更香

壽司
大拖羅同海膽非常好食,北寄貝係我另一至愛,非常鮮甜

另外仲有幾款熱食,超巨型既大八爪魚腳😱
仲長過我隻手臂呀,食落去好腍好入味

幽庵燒以特制醬汁醃製後然後燒,醬汁融入魚肉好入味

玉子燒食入口軟綿綿好似蛋糕

最後就係湯同甜品,整體都好滿意呀

2024-05-28 28 views
每次行過海港城都會見到呢間「鮨央泰Sushi Hisayoshi」,原來佢喺主打係江戶前Omakase 嘅日本料理!店舖設計以木系為主,環境舒適,而且全部食材都係每日日本各地空運到港,品質保證新鮮!我覺得佢今日為我地主理嘅師傅喺柴山師傅,有多年豐富經驗,Omakase 嘅精粹就喺可以睇住師傅處理食材及刀工,仲會介紹每款食材及特點,而師傅所用嘅醬油都係佢自家調制架!LUNCH OMAKASE 清雅 $680/位🌟 先付前菜係水茄子,上面有漬物點綴,爽口又開胃!🌟 茶碗蒸呢個茶碗蒸有支蝦、高野豆腐及波菜,味道帶有鮮甜味!🌟 手握壽司十貫🍣 蜜柑鯛 (愛媛縣)愛媛縣出產嘅蜜柑鯛,喺食蜜柑皮飼料,所以入口會有微微嘅蜜柑香味🍣 北寄貝 (北海道)以火灸帶出其鮮味,鮮甜又彈牙🍣 牡丹蝦 (北海道)牡丹蝦上面放有取自蝦頭嘅蝦膏,提升蝦嘅味道,肉質爽彈🍣 魷魚(北海道)🍣 赤海老 (鹿兒島)🍣 小肌魚 (熊本縣)小肌魚係傳統日本餐廳都會有嘅魚,富有江戶前特色,魚味濃郁又唔腥🍣 赤身醬油漬 (和歌山那智勝浦)吞拿魚魚背位置,師傅切好後再浸4-5分鐘醬油,等醬油味滲入魚身,令味道更香更濃醬油味🍣 藍鯨吞拿

我覺得佢

LUNCH OMAKASE 清雅 $680/位

🌟 先付
前菜係水茄子,上面有漬物點綴,爽口又開胃!

🌟 茶碗蒸
呢個茶碗蒸有支蝦、高野豆腐及波菜,味道帶有鮮甜味!

🌟 手握壽司十貫

🍣 蜜柑鯛 (愛媛縣)
🍣 北寄貝 (北海道)
以火灸帶出其鮮味,鮮甜又彈牙
🍣 牡丹蝦 (北海道)
牡丹蝦上面放有取自蝦頭嘅蝦膏,提升蝦嘅味道,肉質爽彈
🍣 魷魚(北海道)

🍣 赤海老 (鹿兒島)
🍣 小肌魚 (熊本縣)
🍣 赤身醬油漬 (和歌山那智勝浦)
🍣 藍鯨吞拿魚 (和歌山那智勝浦)
熟成中Toro,吞拿魚嘅上腹位置,顏色粉紅,脂肪比例較高,味道甘香

🍣 海膽 (北海道)
北海道產嘅海膽色澤光鮮,味道鮮甜帶有微微海水味

🍣 海鰻 (愛知縣)
最後以海鰻作結,採用海鰻骨自家熬製成鰻魚汁,味道淡淡的反而突顯出海鰻的細滑

🥚 玉子燒
佢哋嘅玉子燒以蛋、白身魚、海蝦打碎成漿,加入蜂蜜焗製而成,外貌極似蛋糕,軟綿綿嘅玉子燒喺完全冇加麵粉,入口即化,亦超重蛋香!

🍲 椀物
赤麵豉味噌湯,既濃味又可消濟

最後甜品以咖啡味奶凍作結,整個Lunch Omakase 都非常好味,新材新鮮,非常滿足❤️
2024-05-14
Type of Meal
Lunch
2024-05-26 0 views
位於尖沙咀海港城鮨央泰,每款菜式高質用心、擺盤精緻,以時令上盛食材,令您有難忘既用餐體驗,超讚!✨LUNCH OMAKASE🏵️ 清雅 $680✨先付 前菜水雲、沖繩蕃茄酸甜醒胃,水雲入口順滑,充滿層次感✨茶碗蒸茶碗蒸有原隻蝦仁,內有豆腐及菠菜,清新淡雅✨握 寿司-十貫金目鯛來自千葉縣,魚鮨豐富,甘香惹味深海池魚極厚切,肥厚爽身、油脂香味十分突出北寄貝炙燒過既北寄貝,配上青檸汁,清新爽甜牡丹蝦 炙燒蝦膏再放上蝦面,突顯蝦味更甘甜和歌山那智勝浦拖羅油脂更豐富,入口細膩甘香,魚香遍佈每個味蕾,吃岀幸福感❤️北海道札幌海膽軍艦北海道馬糞海膽,師傅用了香脆的海苔包着做成軍艦,口感creamy 入口即溶,口內洋溢著澎湃的鮮甜味,人間美食海鰻 魚肉已完美去骨,配上經典的穴子醬汁,令海鰻更鮮味,肉質細柔,充滿獨特的鰻魚香✨鰹魚玉子燒驚喜之作,玉子燒口感綿密像蛋糕,蛋香四溢,伴隨着淡淡魚香✨椀物✨Dessert抹茶布甸抹茶配上特濃牛奶布甸,為這頓美味優質既盛宴畫上句號鮨央泰尖沙咀廣東道3-27號海港城港威大廈地下G111號舖

✨LUNCH OMAKASE
🏵️ 清雅 $680

✨先付
前菜水雲、沖繩蕃茄
酸甜醒胃,水雲入口順滑,充滿層次感

✨茶碗蒸
茶碗蒸有原隻蝦仁,內有豆腐及菠菜,清新淡雅

✨握 寿司-十貫

金目鯛
來自千葉縣,魚鮨豐富,甘香惹味

深海池魚
極厚切,肥厚爽身、油脂香味十分突出

北寄貝
炙燒過既北寄貝,配上青檸汁,清新爽甜

牡丹蝦
炙燒蝦膏再放上蝦面,突顯蝦味更甘甜

和歌山那智勝浦

北海道札幌海膽軍艦
口內洋溢著澎湃的鮮甜味,人間美食

海鰻

✨鰹魚玉子燒
驚喜之作,玉子燒口感綿密像蛋糕,蛋香四溢,伴隨着淡淡魚香

✨椀物

✨Dessert
抹茶布甸
抹茶配上特濃牛奶布甸,為這頓美味優質既盛宴畫上句號

鮨央泰
尖沙咀廣東道3-27號海港城港威大廈地下G111號舖
鮨 央泰 📍尖沙咀廣東道3-27號海港城港威大廈地下G111號舖━現在不少鮨店致力於推陳出新 希望以新品項吸引更多顧客 但 鮨 央泰 則遵照傳統 為客人帶來江戶前風格的Omakase佩服餐廳雖然傳統且新意不多 但能以高品質食材帶給食客驚喜 當日晚市選擇了 皇 $1780 +10% 比想象中更滿足呢ps這裡的醋飯甚是出色 赤醋飯粒粒飽滿且分明 有明顯醋香 很久沒有吃過如此合心意的飯了~━🍱 先付▶︎ 先付三點分別為 日本水茄子昆布漬 磯粒貝 南蠻漬門鱔▶︎ 個人最愛 入味且彈牙的磯粒貝!好味指數:●●●●◯━🐟 刺身 ▶︎ 蜜柑鯛與赤貝 軟糯鮮香的與脆爽鮮甜的赤貝我都很愛🫶🏻好味指數:●●●●◯━🍣 深海池魚▶︎ 如此軟糯的池魚是第一次吃到▶︎ 醋飯屬實有被驚艷 粒粒分明 入口有醋香~好味指數:●●●●◯🍣 北寄貝▶︎ 超好吃! 北寄貝本身夠鮮甜 且有氣泡感 加上炙烤香更為特別!好味指數:●●●●●⭐━🐙 水八爪魚▶︎ 煮到超級軟糯的八爪魚! 有嚼口卻完全不過韌 醬汁調味亦很合我口味好味指數:●●●●●━🍣 車海老▶︎ 首先感受到甜甜的蝦肉 吃到頭膏的位置更是鮮度滿滿~ 品質超好的車海老!好味指數:●●
鮨 央泰
📍尖沙咀廣東道3-27號海港城港威大廈地下G111號舖

🍱 先付
▶︎ 先付三點分別為 日本水茄子昆布漬 磯粒貝 南蠻漬門鱔
▶︎ 個人最愛 入味且彈牙的磯粒貝!

🐟 刺身
▶︎ 蜜柑鯛與赤貝 軟糯鮮香的與脆爽鮮甜的赤貝我都很愛🫶🏻

🍣 深海池魚
▶︎ 如此軟糯的池魚是第一次吃到
▶︎ 醋飯屬實有被驚艷 粒粒分明 入口有醋香~

🍣 北寄貝
好味指數:●●●●●⭐

🐙 水八爪魚

🍣 車海老

🍣 赤鯥
▶︎ 口感超軟糯~
好味指數:●●●●◐

🐟 鰹魚
▶︎ 鰹魚兩吃包括醬油漬與炙燒 超厚切鰹魚很是滿足

🍣 拖羅
▶︎ 炙燒沖繩大拖羅 入口油香爆棚 炙燒香氣亦很足

🍣 小肌
▶︎ 小肌沒有可怕腥味 晶瑩與肉感兼備

🐟 鮫鰈魚
▶︎ 本日燒物為鮫鰈魚 魚肉緊實而甜美~

🍣 海膽
▶︎ 濃味又creamy的海膽 入口鮮味濃郁 回味則是甜甜的 品質實在不錯

🍣 海鰻
▶︎ 鰻魚厚而肉質細膩 作為最後一貫亦很滿足~

🥚 玉子燒
▶︎ 玉子燒是經典江戶前做法 加入蝦 白身魚 蜜糖等製成 上層蓬鬆 下層則有魚蝦精華沉澱變得濕軟
▶︎ 口感 味道都是很獨特的!
好味指數:●●●●◐

🫕 味噌湯
▶︎ 大和蜆味噌湯~ 鮮美而暖胃

🍡甜品
▶︎ 甜品為抹茶蕨餅配黑糖蜜 甜蜜的結束

2024-05-26 0 views
鮨 央泰 Sushi Hisayoshi嘅銀座本店獲封為米芝蓮星級食府,主打正宗江戶前風格Omakase. 室內環境以淺色木材為主調, 優雅而不失格調,具傳統高檔壽司店感覺😊😊🤩🤩🤩😁皇 Sumeragi set $1780🥗先付三點🥗昆布茄子 磯燒貝 門鱔南蠻漬 : 作為開胃嘅前菜, 味道較為清新, 特別喜歡門鱔南蠻漬,第一次食到配上酸甜味嘅門鱔🐟刺身二點🐟金目鯛 赤貝 : 金目鯛輕輕由鹽帶出鮮甜味已經好好味;赤貝鮮爽彈牙🍢燒物🍢鮫鰈西京燒:魚油香味盡數迫出,香而不膩鰹魚:分醬油燒及炙燒兩款口味, 配上時令洋葱,清爽滋味🍣壽司八貫🍣深海池魚:肉身細嫩柔軟,帶油香北寄貝:炙燒後加上青檸汁,鮮香赤海老:蝦味濃郁,蝦肉爽彈鮮爽赤鯥:炙燒迫出油香,相當滋味炙燒大拖羅:嚟自沖繩嘅大拖羅,鮮嫩滑溜小肌:江戶前壽司代表之一,細嫩鮮香海膽:柔潤細膩,回味回甘海鰻:細嫩鮮味,滑不溜口🐙北海道水八爪魚🐙:質感細嫩,香滑,可配上芥末或柚子胡椒,提鮮而不會搶走鮮味🐥玉子燒🐥 : 混合蝦,蛋,白身魚,蜜糖等以古法製作,傳統江戶前做法,質感似古早味蛋糕,但無添加麵粉,前所未試🍲椀物🍲 : 大和蜆赤味噌湯, 食過

皇 Sumeragi set $1780
🥗先付三點🥗

🐟刺身二點🐟

🍢燒物🍢
鮫鰈西京燒:魚油香味盡數迫出,香而不膩
鰹魚:分醬油燒及炙燒兩款口味, 配上時令洋葱,清爽滋味

🍣壽司八貫🍣
深海池魚:肉身細嫩柔軟,帶油香
北寄貝:炙燒後加上青檸汁,鮮香
赤海老:蝦味濃郁,蝦肉爽彈鮮爽
赤鯥:炙燒迫出油香,相當滋味
炙燒大拖羅:嚟自沖繩嘅大拖羅,鮮嫩滑溜
小肌:江戶前壽司代表之一,細嫩鮮香
海膽:柔潤細膩,回味回甘
海鰻:細嫩鮮味,滑不溜口

🍲椀物🍲 : 大和蜆赤味噌湯, 食過刺身壽司後,飲啖暖湯,非常舒爽

🍰甜品 🍰: 抹茶蕨餅配黑糖蜜, 完美一餐必須要由甜品作結,大滿足呢

鮨 央泰 Sushi Hisayoshi
地址:尖沙咀廣東道地下 G111號海港城港威商場3-27 號

#鮨央泰#SushiHisayoshi#高級壽司#江戶前#江戶前壽司#廚師發辦#米芝蓮#米芝蓮餐廳#過江龍#過江龍餐廳#日本過江龍#銀座米芝蓮#香港omakase#尖沙咀餐廳#尖沙咀#海港城餐廳#海港城#人氣餐廳#熱門餐廳#約會餐廳#節慶餐廳#慶祝餐廳#大熱餐廳#必食推介
係呀!就係呢間「鮨央泰Sushi Hisayoshi」!主打係江戶前Omakase嘅日本料理💕💕亦都曾經奪得米之蓮一星,由東京壽司大師岩 央泰及其入室弟子金 子司主理,咁出名所以就即刻約埋朋友仔去品嘗!店舖設計以🪵木系為主,而且壽司吧係採用和歌嶙吉野檜木製成,環境舒適。全部食材都係每日日本🇯🇵各地嚴選及🛬空運到港,品質保證!今日為我地主理嘅師傳:katsuji shibayama柴山師傅👨🏻‍🍳,都係多年豐富經驗,比我哋慢慢享受呢個咁豐富嘅午餐阿媽家姐😂😂🩷先付~一点🩷🍆水茄子+漬物,水茄子🍆味道配埋漬物,少少酸味非常開胃!❤️茶わん蒸し❤️🥚茶碗蒸🥚唔止蒸蛋咁簡單,配咁小蝦🦐,能夠升級提鮮!🧡手握寿司🍣 ~にぎり寿司 十貫🧡1️⃣🐟蜜柑鯛~黎自愛媛縣蜜柑鯛,自小食蜜柑生長,入口有蜜柑香味2️⃣北寄貝 ~黎自北海道,以火灸帶出鮮味,口感彈牙及鮮甜3️⃣🦐牡丹蝦 ~同樣北海道產,頂部配咗蝦膏,蝦膏自帶獨特味道,蝦質爽口新鮮4️⃣🦑魷魚~北海道產,師傅在處理上加上自家調製醬料,鮮味之餘仲好有口感5️⃣🦐赤海老~選自鹿兒島的赤海老,海老體積較大,入口爽脆6️⃣🐟小肌魚~熊本縣嘅小肌,日本每間餐廳都會有獨特處理小肌之方法

🩷先付~一点🩷
🍆水茄子+漬物,水茄子🍆味道配埋漬物,少少酸味非常開胃!

❤️茶わん蒸し❤️
🥚茶碗蒸🥚唔止蒸蛋咁簡單,配咁小蝦🦐,能夠升級提鮮!

🧡手握寿司🍣 ~にぎり寿司 十貫🧡
2️⃣北寄貝 ~黎自北海道,以火灸帶出鮮味,口感彈牙及鮮甜

5️⃣🦐赤海老~選自鹿兒島的赤海老,海老體積較大,入口爽脆
6️⃣🐟小肌魚~熊本縣嘅小肌,日本每間餐廳都會有獨特處理小肌之方法,亦代表住每日傳統日式餐廳文化,既富有江戶前特色,而且仲好濃味

7️⃣🐟赤身醬油漬~一向都最愛吞拿魚,赤身為魚背,師傅先將赤身浸泡醬油4-5分鐘,令其味道更香
8️⃣🐟藍鯨吞拿魚~ 和歌山熟成中Toro,魚嘅上腹位置,好嫩滑而且脂肪比例好明顯
9️⃣海膽~有誰不愛海膽?北海道產嘅海膽一定最鮮甜最濃香

🔟海鰻~最後一貫係來自愛知縣海鰻,同樣係師傅自家製醬汁,採用海鰻骨煮成,炙前搽上,好入味,上面仲加上山椒粉,能去除魚腥味!

💛玉子燒~卵焼き💛
我哋仲以為係咪上錯咗🤣😂,呢個玉子燒以蛋、白身魚、海蝦打碎成漿,加入蜂蜜🍯,再焗製成軟綿綿完全冇加入麵粉嘅玉子蛋糕,入口即化!

🩵椀物🩵
🍲赤麵豉味噌湯~採用高級赤麵豉及魚湯製作而成,好濃味但唔會濟

💚デザート~甜點💚
🍵抹茶味奶凍~日本抹茶一定係最特色,呢個果凍絕對係最美好的結束✔️

全個午餐大約要用上1個多小時,由日本師傅主理一件一件介紹及品嘗,同場亦有來自各地唔同人士座係壽司吧!除了欣賞師傅刀功之外,感覺真係好似返咗江戶前🎎咁!而且店舖位置於海港城,好易搵好方便!

🍣鮨 央泰 Sushi Hisayoshi
📍地址:尖沙咀廣東道3-27號海港城港威大廈地下G111號舖

#sushihisayoshihk #鮨央泰 #omakase #日式 #日本料理 #美食推薦 #欣賞美食 #我愛美食 #香港美食 ##香港美食推介 #Japanese #japanesefood #hkfood #hkfoodie #hkig #foodie #foodstagram #foodphotography #eatlove #foodiehkg
2024-05-14
$700 (Lunch)
🌸《鮨 央泰 · Omakase · 尖沙咀》📣日本米芝蓮一星銀座OMAKASE過江龍|採用同等高質原食材📣-位於尖沙咀既鮨 央泰係由日本榮獲米芝蓮一星的Omakase師傅 - 岩央泰開既,日本分店用左佢既姓「鮨」做店名,而香港分店就用左佢既名「央泰」做店名,兩間採用一模一樣既原材料,而家唔洗去日本都食到高質Omakase喇‼️ -🍽️ Lunch Omakase - 清雅 set $680/pp-🔹 前菜 - 生茄子配海帶採用左現時日本做當做既茄生現搭海帶做得前菜✨ 生茄子食落爽口,好清新-🔸 芝蝦 茶碗蒸芝蝦都係現時日本當造既材料,食落好彈牙,鮮味令茶碗蒸都有驚喜!-🔹手握壽司十貫🔸愛媛縣蜜柑鯛🔸愛媛縣深海池魚🔸北海道櫻鱒🔸鹿兒島車海老🔸北海道墨魚🔸京都手釣池魚 🔸北海道帆立貝🔸熟成中拖羅🔸北海道海膽🔸愛知縣海鰻全部都係最當造既食材,可能你黎到既時候就會唔同曬🫢 食得出魚生既鮮甜味,同埋店員有特別講佢地既海膽唔會用防腐劑,有別於其他店舖,保證食材全天然🥳-🔹玉子燒用左蛋、白身魚、蝦同蜜糖整成既玉子燒,賣相似蛋糕真係第一次見😂但係食落好重蛋香味,咬開好鬆化,好特別🤩-🔸湯-🔹甜品 分別有
🌸

🔸愛知縣海鰻

🔹玉子燒
🔸湯

🔹甜品
分別有綠茶味同咖啡口味既奶凍做甜品,奶凍非常重奶香味,食落好嫩滑,好食

📍 鮨 央泰 (尖沙咀)
@sushi.hisayoshi.hk
尖沙咀廣東道3-27號海港城港威大廈地下G111號舖
#foodbitxh_tst #香港美食 #香港好去處 #打卡餐廳 #相機食先 #香港美食指南 #香港美食推介 #香港打卡 #餐廳推介#假日好去處 #香港必吃 #香港美食 #日本餐廳 #hkdining #hkomakase #日本過江龍 #米芝蓮 #米芝蓮一星 #米芝蓮推介 #michelinstar #michelinstars #michelinstarrestaurant

2024-05-16 12 views
今次同朋友黎到海港城呢間高級日菜食正宗江戶前風格嘅Omakase,餐廳位於銀座嘅本店係米芝蓮星級食府,食材由日本空運相當高質美味🩷食物方面皇 SUMERAGI $1780/位前菜三點賣相非常精緻,有菜之花用上高湯去煮配上白飯魚、白梅貝肉質爽彈,梭子魚加入檸檬味道更鮮好開胃刺身二點中拖羅油脂豐富味濃,肉質鮮甜九洲鱸魚有淡淡海水味,配上青檸汁清新鮮甜壽司八貫深海池魚、北寄貝、鹿兒島車海老、吞拿魚、拖羅、赤鯥、北海道馬糞海膽、海鰻每樣刺身都各有特色,鮮味十足,其中較為深刻係拖羅,肥美又香入口即溶,海膽新鮮鮮甜令人回味軟煮北海道八爪魚呢個絕對係相機食先,師傳夾起整條八爪魚好震撼,八爪魚質感柔軟,配上柚子皮或wasabi味道鮮甜燒物鰆魚幽庵燒源自江湖時代發明,鰆魚肉質豐富鮮甜,加入檸檬絲味道清新玉子燒蛋糕用了高湯、白身魚、蜂蜜等製成,口感好似食緊蛋糕,鹹鹹甜甜口感軟綿綿幾特別麵豉湯甜品紅豆餡櫻餅配淡雪士多啤梨畫上完美句號

食物方面
皇 SUMERAGI $1780/位
前菜三點

刺身二點
中拖羅油脂豐富味濃,肉質鮮甜
九洲鱸魚有淡淡海水味,配上青檸汁清新鮮甜

壽司八貫

軟煮北海道八爪魚

燒物

玉子燒蛋糕

麵豉湯
甜品
紅豆餡櫻餅配淡雪士多啤梨畫上完美句號
2024-05-10 12 views
今日同朋友下午衝左入黎試有意外驚喜午飯時間唔太多人靜靜地可以傾下偈食物我覺得好新鮮👍魚生好甜同特別都係seasonal ❤️前菜淮山面同蒸蛋都好好食淮山面就好特別 切得好幼未試過喺出面食蒸蛋好滑,好有蛋味