2024-02-05 401 views
昨晚一席團年飯,我們非常失望1) 糯米飯濕,之後發現有三條頭髮,部長收回2) 四季長青麵,即是齋上湯生麵,枧水味仍未除,菜也有重枧水味3) 红豆沙湯丸,不是一窩上的,也不是另外煮,跟晚飯送的似一碗碗4) 雙輝甜美點,即是馬拉糕5) 一品燒雞鹽的調味不勺均,有些大鹹一席4千多元的宴席,菜式名字寫得漂亮,但我們不會有下次光顧。
昨晚一席團年飯,我們非常失望
1) 糯米飯濕,之後發現有三條頭髮,部長收回
4) 雙輝甜美點,即是馬拉糕
5) 一品燒雞鹽的調味不勺均,有些大鹹

财源廣進宴
2023-12-31 442 views
哇!羊腩煲真係好好食啊!我完全驚艷到咗。啲羊腩肉煲得好嫩好多汁,入口即溶。每一口都有濃郁嘅羊肉香氣,同埋啲湯汁同香料一齊,真係令人食嘢食到流口水。呢個羊腩煲嘅特別之處就係佢層次豐富同埋口感唔同。喺煲裡面,羊腩肉同蔬菜、香料同湯汁融合埋一齊,成個味道好濃郁。每一口都係一個美妙嘅口感體驗,由滑嫩嘅肉質到豐富嘅湯汁,每一口都令人回味無窮。黎呢到食一定會揀呢個羊腩煲。係寒冷嘅冬天,呢道菜都可以帶嚟啲溫暖同滿足感。我好推薦俾所有鍾意食羊肉嘅人試下呢道羊腩煲。無論你係羊肉嘅愛好者定係想試下新口味,呢道菜絕對會帶嚟一個美妙嘅味覺驚喜。

• 羊腩煲
2023-12-10 455 views
今日lunch 一行三人去飲茶食點心. 古法馬拉糕:比較乾身。冇氣孔見到。叉燒包:食到义燒粒,叉燒醬調味OK。燒賣:色澤有少少暗。食落正常。棉花雞:雞肉滑。綿花同雞肉各有三舊。但我覺得棉花偏薄身蘇炸魷魚鬚:色澤暗沉。但食落係鬆脆嘅鮮蝦春卷:鮮蝦唔係好彈牙牛柏葉:好鹹,同埋都有啲韌。總括嚟講:佢啲食物真係平平無奇。用料麻麻哋。冇一樣嘢我食咗覺得好好食。但亦都冇一樣嘢我食咗話好難食。不過亦都唔會有衝動,下次再想黎食
今日lunch 一行三人去飲茶食點心.

古法馬拉糕:比較乾身。冇氣孔見到。

叉燒包:食到义燒粒,叉燒醬調味OK。

燒賣:色澤有少少暗。食落正常。

棉花雞:雞肉滑。綿花同雞肉各有三舊。但我覺得棉花偏薄身

蘇炸魷魚鬚:色澤暗沉。但食落係鬆脆嘅

鮮蝦春卷:鮮蝦唔係好彈牙

牛柏葉:好鹹,同埋都有啲韌。

2023-12-10 388 views
移咗民嘅親戚返嚟香港探訪 😄特意帶咗佢嚟酒樓食多幾餐中餐先🥨 燉湯:好夠火候,飲落好濃郁✨🥨 豉油蒸白鱔:入味得嚟爽口彈牙👍🏻🥨 羊腩煲:親戚話好耐冇食羊腩煲 特登要點👍🏻 半腩煲十分出色 食落係新鮮羊肉 而且已經煮腍晒 再配左生菜 好食得嚟唔會太膩🥨 鮮百合淮山炒翡翠:有鑊氣 食落爽口、健康 總括嚟講價錢偏實惠👍🏻👍🏻 羊腩煲都只係二百幾 上菜速度正常 服務員都算係有禮貌 種類亦都偏多 可以再帶朋友過嚟食
移咗民嘅親戚返嚟香港探訪 😄
特意帶咗佢嚟酒樓食多幾餐中餐先

🥨 燉湯:好夠火候,飲落好濃郁✨
燉湯

🥨 豉油蒸白鱔:入味得嚟爽口彈牙👍🏻
豉油蒸白鱔

羊腩煲

🥨 鮮百合淮山炒翡翠:有鑊氣 食落爽口、健康
鮮百合淮山炒翡翠

燉湯
豉油蒸白鱔
鮮百合淮山炒翡翠
放工後同老細同事嚟食嘢因為成Team比較多人特登預約咗包廂😋🔸羊腩煲侍應特推呢個羊腩煲特登叫嚟一試有驚喜本身怕會好重羊騷味但食落啱啱好配菜亦都好多冬天食落就比較暖胃🔥🔸雞煲另外亦都叫咗雞煲🐓雞煲好足料仲要有好多鮑魚!!而且都整得好入味 推薦🌟🔸蒸魚蒸魚火候控制得好適當🥰食落好滑 啖啖肉啲豉油可以用嚟送飯🤭🔸 粉絲蒜蓉扇貝好耐冇食扇貝😝特登叫老細叫都幾大隻有好多蒜蓉同埋粉絲食落都幾飽😹
放工後同老細同事嚟食嘢

冬天食落就比較暖胃🔥

🔸雞煲
另外亦都叫咗雞煲🐓
雞煲好足料
仲要有好多鮑魚!!
而且都整得好入味 推薦🌟

雞煲
蒸魚
粉絲蒜蓉扇貝
2023-12-09 147 views
冬季當然要吃羊腩煲,是次選了一家在家附近的酒樓和家人用膳。酒樓有包廂和大堂座位,位置寬敞,平日去也頗為熱鬧。羊腩煲湯汁濃郁,羊肉軟嫩,配料豐富。味道濃香,入口即化。每一口都能感受到羊肉的鮮美,絕對是冬日暖胃的最佳選擇!另外亦叫了炸子雞,外皮香脆,火候掌握適當,雞肉亦較嫩滑,不會老。最後當然少不了叫一個菜,今次叫了瑤柱扒豆苗,豆苗清甜配上瑤柱美味又營養👍🏻是次體驗不錯,如有機會,會再大家人前來👍🏻

當紅脆皮炸子雞

瑤柱炒豆苗

是次體驗不錯,如有機會,會再大家人前來👍🏻
當紅脆皮炸子雞
瑤柱炒豆苗
2023-11-29 209 views
喺炮台山經過見到門口有個大活魚缸,有龍躉有石班游嚟游去,想食蒸魚小菜,所以同家人揀咗呢間。整體體驗不錯。家人很喜歡,會再過來!蒸魚即叫即蒸,蒸得剛剛好,保留了原有嘅鮮味同埋魚肉嘅彈性。本身要求嘅多蔥亦都做得到,自己餸左兩碗飯!脆皮炸子雞有驚喜,外脆內嫩,重點會爆汁!!瑤柱蛋白炒飯粒粒分明,口感十足,有鑊氣!上湯金銀蛋時蔬份量好足料,肉眼見到已經有好幾粒鴨蛋同雞蛋,抵食而且不馬虎!環境亦寬敞,有包廂選擇。氣氛熱鬧,受好多街坊捧場,非常適合家人朋友多人聚餐 。
整體體驗不錯。家人很喜歡,會再過來!

脆皮炸子雞有驚喜,外脆內嫩,重點會爆汁!!

瑤柱蛋白炒飯粒粒分明,口感十足,有鑊氣!

2023-09-14 458 views
点的招牌澳洲龙虾伊面,龙虾完全不新鲜,肉质不Q弹,渣烂不堪,完全不是388元菜的质量。向经理反应问题,酒店经理根本不予理会,搪塞说没问题。更不幸的是,点了另外两个菜,迟到了40分钟不上菜,无奈离开酒店,另觅其他饭店。奉劝大家避雷,品质和服务无一可取之处。
龙虾伊面
2023-09-14
Waiting Time
40 Minutes (Dine In)
2023-05-06 1011 views
同家人諗住有新嘗試,結果大失所望。食物又貴又鹹,每樣餸都係死鹹,兩食嘅魚唔滑無鮮味,温公齋煲鹹到食唔倒,用水洗完都鹹,但係又每樣餸都好貴,性價比極低,完全唔值,真係有生以來食過最難食嘅晚餐。
同家人諗住有新嘗試,結果大失所望。
2023-05-06
2023-04-10 1009 views
假期的晚飯時間 ,周圍都多人, 所以我未雨綢繆 ,一早訂定呢度晚飯。 連續幾日假期 ,日日都周圍食, 今晚諗住食簡單啲 ,見到呢度有啲小菜都幾吸引, 特別係有一個苦瓜炒涼瓜, 好搞笑。 見到個餐牌度有鮑魚啫啫雞煲, 應該都幾惹味好餸飯, 於是就決定揀呢兩樣餸。 我哋嚟得早, 都唔係太多人 ,所以比較安靜。 點咗餸大概十分鐘 就可以上菜 ,個雞煲都幾吸引 ,份量不小,香噴噴 ,不過 ,鮑魚就有少少難搵, 因為好細粒, 不過都搵到四粒鮑魚 ,算係對版喇 。鮑魚唔使多 ,最緊要好味, 個雞煲都好多肉, 而且配料十足 ,用薑蔥蒜冬菇藜燜,仲有好多塊豬潤, 燜得又香又嫩, 非常好食, 價錢仲唔貴 ,128蚊一大煲, 性價比高, 係一個值得推介嘅小菜。 涼瓜炒苦瓜 ,其實就即係炒涼瓜, 切得好大塊, 用蒜頭豉椒炒, 好香, 火喉好好 ,可見廚師功夫都不錯。 所以呢一餐食得好開胃 ,食完仲有綠豆沙送。而家兩個人出街晚飯 ,埋單二百幾蚊 ,算係幾實惠嘅 ,所以呢度應該係值得推薦嘅地方 。

2023-04-02 760 views
從來未食過咁難食個點心⋯⋯點左六個⋯燒賣,口感散爛不實在炸雲吞,皮厚過硬鮮竹卷,好似放左好耐咁山竹牛肉,牛肉味香口膠,啲筯咬極都咬唔完牛河,啲牛肉味既豬肉茄子,比較算正常,但一般小食店三寶一定好食過佢⋯⋯另外我自己去拎辣醬,張碟仔千年無洗過咁,立痴痴⋯⋯居然無一樣係好食⋯⋯一直都好少喺對面海飲茶,今日有事去北角,見路過貪近就上左去,早知攞二百蚊去食麥記都無咁嬲⋯⋯咁難食既點心都可以開酒樓,我極度懷疑北角至炮台山既人對點心係無要求⋯⋯可以咁難食都唔執⋯⋯⋯
從來未食過咁難食個點心⋯⋯
點左六個⋯
燒賣,口感散爛不實在
炸雲吞,皮厚過硬
鮮竹卷,好似放左好耐咁
山竹牛肉,牛肉味香口膠,啲筯咬極都咬唔完
牛河,啲牛肉味既豬肉
茄子,比較算正常,但一般小食店三寶一定好食過佢⋯⋯
另外我自己去拎辣醬,張碟仔千年無洗過咁,立痴痴⋯⋯
可以咁難食都唔執⋯⋯⋯
2023-03-03 916 views
知道新福記是出名佛跳牆,但本人對佛跳牆興趣不大,第一次來就先試試點心。有下午茶的餐牌,只是比午市平些少。首先評一評茶葉,很久未試過十蚊八蚊茶錢,可以喝個多小時還依然濃味及甘香。點心拼盤有以下五款點心,特點是$68抵食。新福蝦餃皇- 味道好,口感好,大隻,但皮厚。蝦籽燒賣皇- 很普通。潮州蒸粉果- 花生蝦米味不足。蠔皇叉燒包- 很久未試過醬汁不鹹又食到一片片叉燒的叉燒包了。??甜糕- 真的只有甜味的蒸層糕,謎一般點心。燒腩仔配生麵- 生麵很彈牙而鹼水味都濃、湯不惹味,燒腩仔很香口惹味,雖然有點乾但完全唔鹹。甜醋豬腳薑- 豬腳皮軟但筋仍彈牙,啖啖肉,醋容易入口。酸甜炸雲吞- 很驚喜,非常香脆,一咬下去碎片四散,中間蝦肉都好好味。素翅花膠灌湯餃- 不是灌湯、要配醋才好吃、花膠只得一絲絲,不懂欣賞。
。點心拼盤有以下五款點心,特點是$68抵食。
新福蝦餃皇- 味道好,口感好,大隻,但皮厚。
蝦籽燒賣皇- 很普通。
潮州蒸粉果- 花生蝦米味不足。
蠔皇叉燒包
- 很久未試過醬汁不鹹又食到一片片叉燒的叉燒包了。
??甜糕- 真的只有甜味的蒸層糕,謎一般點心。

燒腩仔配生麵

甜醋豬腳薑
- 豬腳皮軟但筋仍彈牙,啖啖肉,醋容易入口。

酸甜炸雲吞
- 很驚喜,非常香脆,一咬下去碎片四散,中間蝦肉都好好味。

素翅花膠灌湯餃
2023-03-03
$115 (Tea)
2023-02-10 665 views
環境非常差,污糟到恐怖,嘈到不得了!食物差,魚翅冷上,芽菜有味!紋鵝$800😱嚡到食唔到,焗芋頭飯,芋頭唔熟,連服務員都話唔熟,真攪笑!為什麼可以拿米芝連?真係估唔到?廁所污糟到極點,大家不要中伏!
2023-02-10
Celebration
Birthday
2023-01-26 557 views
同一大班朋友同埋一個大朋友去食飯,最好當然係去飲茶啦!因為飲茶嘅款式可以比較多選擇,同埋係圓枱,大家就可以好好傾吓計!今日就係中午嚟飲茶😋呢間酒樓坐得好舒服,間房只係得兩張枱,所以好舒服啊!傾偈都冇咁嘈,如果有房我覺得係幾好!食物方面好多選擇,我自己就鍾意食燒賣同埋馬拉糕,所有食物都唔錯!推薦嚟呢間飲茶啊!

2023-01-23 484 views
我們很期待食到正宗福建菜,我們訂了彿跳牆,潤餅,蠔煎,麵線等食物,但等了超過一小時,一半食物都沒有送到,再三查問,服務員完全设有回答,最後我們只有放棄,服務態度極差,只前訂了枱,服務員好似找不到booking, .再三盤問,彿跳牆質品亦不見很好,海參size 小到離譜,我們最想试的潤餅就等了一個鐘都沒來,已經experience share with owner, 簡直是滅星(米芝蓮)Totally waste time
2023-01-14
Waiting Time
90 Minutes (Dine In)