2021-10-08 454 views
報紙也寫這家懷舊特色店10月中結業,所以特別多人來打卡,想要在「景區」搵到位坐低就需要運氣。店裡一些細節設計都幾有心,墻上標明「請亂拍照」,食客們自然要做好人群在自己身邊擺各種pose 的准備...
2021-09-28 246 views
很多人说这家店十月份就要关店了,据说这家星巴克是唯一一家能结合当地冰室特点的店,承载了很多人的回忆,所以在听说关店消息后,立刻就收到了有朋友邀请我一起去这个地方打卡看一看转一转,因为当时时间其实比较紧张,我们去的时候,本来想吃点东西,结果发现人多到连点餐吃东西的时间可能就都来不及,于是我们简单拍了拍照就走了。
2021-09-25
2021-06-12 465 views
☀️夏天的呼喚🔊🌹玫瑰🍓乳酪mousse 蛋糕,玫瑰的芳香融入士多啤梨果醬和乳酪,構成非常浪漫的粉紅色,賞心悅目🥰🍧荔枝乳酪桑子mousse 蛋糕,淡淡清甜的荔枝乳酪混合濃郁的桑子果醬,清新不甜不膩,獎勵自己不為過😎🍊西柚夾心蛋糕🧁最適合怕肥又饞咀的我😝絕對可以驅散夏日的炎熱!
☀️夏天的呼喚🔊

應該有年幾兩年冇食過呢間連鎖店😂但係我仲有超多vouchers 🙈為咗唔好浪費都係要用埋佢...🌯 Chicken Caesar Wrap hkd$44其實有啲細舊 但係佢個沙律醬好食店員整返熱之後 個味好香個雞肉都醃得好入味🍰 Basque Burnt Coffee Cheesecake hkd$45Basque Burnt Cheesecake係我近期好鍾意嘅一款甜品今次加入左咖啡味 ☕️Burnt 嘅效果唔係太明顯😂但係咖啡味好香好濃好襯芝士味🧀Cheesecake 你講呢個份量啱啱好 太多應該會好溜
應該有年幾兩年冇食過呢間連鎖店😂
但係我仲有超多vouchers 🙈
為咗唔好浪費都係要用埋佢...

🌯 Chicken Caesar Wrap hkd$44

但係咖啡味好香好濃好襯芝士味🧀
Cheesecake 你講呢個份量啱啱好 太多應該會好溜

Chicken Caesar Wrap
2021-01-10 525 views
都爹利街是一条小路,但几支超过100年的煤气灯是它的特色。石级旁边的 Starbucks 也是游客其中一个打卡点。 疫情期间,节假日少了游客,生意也比较清淡。店內的装修是保留着旧式冰室的味道,从地砖到卡座都是旧日的感觉,很有怀旧 feel。吃完饭不久,只随便点一些东西,顺便歇脚休息一下。Hazelnut coffee roll 是一个经济之选,蛋糕和里面的 cream 都很有水准。只是加热时间过长,蛋糕外面失去了弹性,口感不够细腻。其实周末在这里吃下午茶是不错的地方,除了环境宁静,食物水准是可以接受的。

Hazelnut  coffee  roll

吃完饭不久,只随便点一些东西,顺便歇脚休息一下。

2021-01-10
$44 (Tea)
Hazelnut  coffee  roll
2021-01-02 321 views
This has to be the coolest Starbucks in HK! It is tucked away from the hustle and bustle of HK on a cute & quiet little street. In the middle of a nice staircase at the end of Duddell street, is the door to this hidden Starbucks. Once inside, you will find a modernly decorated corner of the store to your right. But the real treat is when you walk a little further inside... You will find yourself in a uniquely decorated Starbucks like no other. Decorated like a old fashion HK cafe with HK childho

Once inside, you will find a modernly decorated corner of the store to your right. But the real treat is when you walk a little further inside... You will find yourself in a uniquely decorated Starbucks like no other. Decorated like a old fashion HK cafe with HK childhood memorabilia & iconic scenes of HK. It’s like taking a step back in time in HK.
It’s really cool to chillax in a different, non-cookie cutter styled Starbucks. Elevating the overall experience that much more.

In addition to the retro decor, this Starbucks also provides nice service & a special menu!
Like pineapple bun with butter (a HK Staple), or toasted marshmallow hazelnut waffles, etc. Making the trip here even more special.

And the cherry on top of all of this is the peace & quiet ambience! On a late Saturday afternoon, it is quite relaxing to just enjoy a cup of coffee with soft jazz in the background. (Hope it stays quiet like this! As it’s part of the charm.)

I’d recommend checking this place out if you’re in Central.
Toffee  Nut Latte
Toffee  Nut Latte
連鎖咖啡店 <星巴克咖啡 Starbucks> 單是在中環,已有十多間分店! 最人氣又具特色的分店,相信非位於中環都爹利街 (又稱煤氣燈街) 的分店莫屬!這間星巴克分店,跟香港本地品牌 G O D 住好啲合作,打造成為一間新舊共融而獨特的懷舊冰室裝潢星巴克! 這裡絕對是打卡及消磨時間的好地方! 踏入店子右手邊,跟其他分店的咖啡店模樣;行入去別有洞天! 由地上的紙皮石磚、旁邊仿舊樓的綠色窗框、窗外環境、卡位、連洗手間外的珠簾,...每個角落都好細節,都充滿懷舊味道!猶如時光倒流,置身六、七十年代的懷舊冰室,跟出面熱鬧繁華的中環鬧市,完全是天淵之別!供應的美食及飲品,除了跟其他分店一樣之外,還有此分店特有的懷舊冰室美食及飲品,相對坊間的冰室,價錢略貴! 若果,想嚐到懷舊冰室美食,同時又想嚐到星巴克其他美食的話,這裡就是不二之選!自從上年 2019年,香港經歷社會事件及近幾個月來的新冠肺炎疫情,飲食業首當其衝! 為了員工及食客安全,營業時間被迫縮短!現時,加上海外遊客來港要被隔離、限聚令...等等措施,令餐廳食客大減! 此時,人氣不再!如果,不想多人又要影靚相的話,真是最好時
 這裡絕對是打卡及消磨時間的好地方!
 踏入店子右手邊,跟其他分店的咖啡店模樣;行入去別有洞天!
 此時,人氣不再!如果,不想多人又要影靚相的話,真是最好時機呢!

在過去的 10月份,我便走到這間星巴克幫襯,可以嚐到萬聖節系列特飲及懷舊冰室美食!另外,其他分店不覺眼有供應的窩夫,這裡也食得到!
 最近3 月經過,煤氣燈街終於重見天日嘞!

懷舊冰室美食:
懷舊冰室美食
厚切鮮牛油菠蘿包 $17
不知道是否店員無問我,我亦無要求翻熱兩者,還是我影相花了好一會兒時間呢?好似無翻熱過,似是室溫麵包夾一件厚切鮮牛油吧!

菠蘿包表面的外層香脆欠奉,密度高的包身鬆軟度一般!
 估計是其飲食集團美心西餅出品吧!
厚切鮮牛油菠蘿包
咖啡蛋撻 $14
以港式懷舊冰室美食,跟咖啡 Crossover!
 未嚐已傳來咖啡甘香及蛋撻的香甜,
 蛋撻甜美嫩滑的蛋漿,與甘香醇厚的咖啡粉結合,甘甜口味平衡,又出奇地一拍即合呢!
 略嫌撻身濕腍口感不討好!
咖啡蛋撻
 期間限定飲品:
詭魅咖啡星冰樂 $43 tall size
黑芝麻加紅豆這個配搭,即是令我聯想到黑芝麻糊混合紅豆冰的味道,
 呈灰色,入口黑芝麻口味濃重,相對較霸道!
 似是炒過而略帶焦香的芝麻味,
 紅豆只是沉底的些少而已!

詭魅咖啡星冰樂
熱詭魅鮮奶咖啡 $41 tall size
熱飲來說,混合了牛奶、咖啡及黑芝麻,整體味道比預期較為有點苦!
 拌勻忌廉更香滑,加入半包咖啡糖,口味提升易入口!

熱詭魅鮮奶咖啡
指定分店甜品,享受悠閒一刻!
烤棉花糖榛子醬窩夫 $48
即叫即焗,等上20分鐘,售完即止!
表面排滿9粒棉花糖,烤焗後呈金黃色,散發香甜!
 棉花糖獨特之處莫過於變得軟身帶黏,還有拉絲效果!
卻是入口甜到溜!
至於窩夫,我已經影完幾張相便食,是微暖,口感沒有應有的香脆,而是好似蛋糕那種鬆散感,食到散收收!
靠旁邊的忌廉補救,勉強黏在一起!
烤棉花糖榛子醬窩夫
窩夫
由於社會事件,加上新型冠狀病毒肺炎疫情之下,我都甚少出街食飯!
趁 2~3月的星期六被放假又得閒,貪商業區星期六少人,我便走到這間中環懷舊星巴克嘞!

當日中午,只有幾枱客,十分冷清,絕大部份都是香港人,就算我獨佔 6人卡位都無人趕!

期間,店員以消毒清潔噴劑清潔枱面,相當衛生!

期間限定飲品美食:
期間限定飲品美食
桃之花見朱古力咖啡 $41 tall size
加上忌廉及粉紅色心心朱古力,賣相的確更吸引!
 卻是邪惡呢!整杯跟店方普通的朱古力咖啡分別不大!相對,朱古力濃重!
桃之花見朱古力咖啡
牛油果芝麻雞烤卷 $45
其桃紅色的烤卷外層,似是紅菜頭汁製成,
要烤熱才會更美味,暖暖的外層,微微的煙韌!餡料包括:清爽的生菜、軟滑的牛油果、已有調味醬的雞肉,口感最突出莫過於生菜!
牛油果芝麻雞烤卷
草莓雪芳蛋糕 $35
見到蛋糕的粉紅色其實都覺得紅得有點恐怖!
忌廉算挺身,我食完全份烤卷及半杯飲品,忌廉依然未融化,入口甜度適中,質感鬆軟!
草莓雪芳蛋糕
整體來說,環境是超讚!疫情下,服務細心體貼!注意衛生!食物質素一般!價錢貴了些少!
2020-03-07
$121 (Lunch)
咖啡蛋撻
牛油果芝麻雞烤卷
2020-02-21 3505 views
舊年強颱風「山竹」襲港,摧毀多處地方,而中環「都爹利街」街尾嘅古蹟「煤氣燈樓梯」都損毀得非常嚴重,左邊扶手成條冧晒。最近,卒之修復好晒,不過,就變得青靚白淨好多,少咗份歷史味。而樓梯旁喺全世界獨一無二以冰室為主題嘅「星巴克」,相信內裡唔使小弟多介紹,應該有唔少人上載過環境相到各類社交平台。今日突然想食啲甜嘢,所以,就買咗一小件蛋糕當下午茶。雖然只喺買一小件蛋糕,但都有個大大個精緻嘅紙盒,好睇就好睇,但有啲唔環保啫。所以,留起再用番,哈哈!今次試嘅蛋糕就咁叫「朱古力蛋糕」(Chocolate Marquise),賣$35,一身「黑掹掹」,其實一共有4層,跟之前晌「The Coffee Academic」所食嘅「King of Cocoa」都幾相似,因為都喺朱古力海綿蛋糕跟高密度實淨啲嘅朱古力蛋糕,一層疊一層,面頭再鋪滿唂咕粉,所以,入口好強嘅實在感,朱古力味勁濃郁,帶點甘苦味,好啱口味。近排,都真喺諸事不順,不過,晌下午抖一抖嘅時段中,嘆番件高質素、好食嘅蛋糕,雖未至於100%上晒力,但至少個人感覺無咁鬱悶。
,少咗份歷史味。
TakeAway
$35 (Tea)
2019-05-26 2483 views
有個台灣朋友送咗隻台灣版嘅星巴克茶杯俾我,有隻大熊印晌杯上,無查究有無咩來頭,但就覺得幾靚。擺咗好耐都未正式使用,早前卒之就為佢開封,為咗新用佢,專登到公司附近嘅星巴克買件鬆餅嚟襯吓,自己滴漏番杯咖啡,晌繁重嘅工作中輕鬆一下。紅豆抹茶鬆餅 $19晌多款烘焙產品中,揀咗「紅豆抹茶鬆餅」,其實都無話咩心水嘅,原來喺想試佢哋嘅「香蕉合桃蛋糕」,不過賣晒,但見呢款鬆餅都帶4啲吸引,就試試佢。咪睇佢賣成$19好似細細個咁,其實都幾墜手吓,墨綠色嘅美式鬆餅,面頭黐滿紅豆粒。一口咬落去,個鬆餅幾有抹茶香,質感帶微微濕潤,而紅豆粒就稍嫌硬咗啲。以為成個鬆餅就喺咁,食多兩口咬到底,原來底層仲有啲紅豆蓉,清甜柔滑,算為平凡嘅鬆餅帶嚟點點驚喜。當然,如果鬆餅內仲混埋有紅豆粒,就更理想。檸檬撻 $21至於呢個檸檬撻就喺有日晌屋企做完成朝家務辛勞完獎勵自己嘅,晌美孚嘅星巴克買咗個返屋企,沖泡杯咖啡慢慢嘆,費事開篇新食評,就食埋晌呢度。以$21嚟講,加上個撻成個手掌咁大,都算抵食。撻殼都頗為鬆化,但唔算好有牛油香,不過,就嫌撻底厚身,個人就覺得唔合格。幸而,中間嘅檸檬軟糕做得清爽酸香,軟滑好味!前後試咗兩款星巴克
紅豆抹茶鬆餅 $19

紅豆抹茶鬆餅
以為成個鬆餅就喺咁,食多兩口咬到底,原來底層仲有啲紅豆蓉
檸檬撻 $21

檸檬撻
檸檬撻
前後試咗兩款星巴克嘅特色烘焙甜點,配上一杯咖啡,確喺為平淡嘅生活帶嚟點點樂趣。我成日都講,與其睇乜都唔順眼就「盞」自己激氣,負能量喺無意思,晌生活中搵啲點子,唔喺阿Q,只喺學吓點樣樂活做個快樂人。
TakeAway
$20 (Tea)
位於中環都爹利街的Starbucks,是全球唯一一家以冰室為主題的Starbucks,這家店在一個夾層之中,有點不好找~一進去的感覺是有點壓抑,再加上樓底比較低,冰室主題昏暗,整個感覺不太好。環境冰室主題太暗了,拍個照片已用盡洪荒之力~座位也不是很舒服。不過裝修是有特色的,保持老香港的味道 ,值得一讚。今天點了紅豆缽仔糕,也是香港的地道小吃,納入了Starbucks的菜單中,味道一般,沒什麽驚喜。由於天熱,選了一杯香蕉野莓星冰樂,野莓的酸,香蕉的甜,一杯星冰樂還有一種奶昔的粘稠感,有趣 。

2019-04-21
$70 (Tea)
連鎖咖啡店星巴克大家耳熟能詳也很熟悉..但聽說..這種懷舊情星巴克....香港僅此一間身為平民級吃貨, 我覺得我也必須來跟風一下..然後...我也就慕名而來體驗這股懷舊風拉一進到店內都是被這印入眼簾的懷舊風格給吸引...而且其實他是 一半現代風格一半懷舊...大家當然都是搶著體驗懷舊的那一端滿幸運的是去到那裏已經快過下午茶時間...是說沒隔多久就等到位置了...這種鏡子上面用紅色墨水寫印的話說我小時候家裡好像也有一面看到格外親切感轉頭望去看到這樣暗燈下的情景搭配懷舊餐桌椅和牆上的時鐘給人時光倒流的感觸...是說這也難怪要瀰漫著復古風的感覺...品嘗現代咖啡香的同時, 招牌復古港點自然不能少.....重點是..是畫畫上去的...就跟台灣那種話畫上去的電影海報看版有異曲同工之妙兩個女生點這樣多..還不是鐵腿逛街完來吃....純粹是睡起來慢慢搭車過來因為直接空腹沒吃午餐就來了咖啡蛋塔和咖啡紙包蛋糕--我吃過內層的那層蛋...可能是焦糖口味或是基本原味但外層做成咖啡餅皮香的味道是頭一次嘗鮮..很特別咖啡紙包蛋糕的咖啡沒有很濃郁的咖啡味...淡淡的帶過,..我喜歡厚切牛油波蘿包--完全顛覆我對一
連鎖咖啡店星巴克大家耳熟能詳也很熟悉..
但聽說..這種懷舊情星巴克....香港僅此一間
身為平民級吃貨, 我覺得我也必須來跟風一下..
然後...我也就慕名而來體驗這股懷舊風拉

一進到店內都是被這印入眼簾的懷舊風格給吸引...

而且其實他是 一半現代風格一半懷舊...
大家當然都是搶著體驗懷舊的那一端

滿幸運的是去到那裏已經快過下午茶時間...
是說沒隔多久就等到位置了...

這種鏡子上面用紅色墨水寫印的話說我小時候家裡好像也有一面
看到格外親切感

轉頭望去看到這樣暗燈下的情景搭配懷舊餐桌椅和牆上的時鐘
給人時光倒流的感觸...

是說這也難怪要瀰漫著復古風的感覺...
品嘗現代咖啡香的同時, 招牌復古港點自然不能少.....

兩個女生點這樣多..
還不是鐵腿逛街完來吃....純粹是睡起來慢慢搭車過來
因為直接空腹沒吃午餐就來了

咖啡蛋塔和咖啡紙包蛋糕--
我吃過內層的那層蛋...可能是焦糖口味或是基本原味
但外層做成咖啡餅皮香的味道是頭一次嘗鮮..很特別

厚切牛油波蘿包--
完全顛覆我對一般波蘿牛油麵包的印象...
總覺得,它可能不過就是一般台灣也吃得到的那種冰火波羅油兒

但它的內層是很綿密鬆軟的麵包...
而且真的是名副其實的厚切呢....
搭著我覺得很剛好的牛油香, 不但留香...而且回味到現在

今天整一天都很幸運...
幸運的是天氣涼爽沒下雨也不炎熱
幸運的是朝聖到觀光客都會來的懷舊星巴克
幸運的是沒有多久就有寬敞舒適的位置還是兩個人坐到六人位
很不好意思的說...........幸好當時人不多
幸運的是吃到厚切又紮實入味道地的菠蘿油
然後,我在這裡待上一下午...時間逆流倒轉
今天整天都很緩慢舒服....美中不足的是周末街上路上人很多
輕旅行的女孩兒/男孩兒們...記得輕旅...進來到這裡八
2018-06-24
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$200 (Tea)
  • 厚切牛油菠蘿包
来这家星巴克打卡,十有八九因其所在地理位置——都爹利街,石阶两旁,全港仅剩的4支历史悠久的煤气灯,绝对是不容错过的风景。而此街亦是TVB御用场景之一,经典港剧《妙手仁心》中Jackie和Paul在这里的一段系鞋带的经典桥段,相信很多人都还记忆犹新吧……扯得有点远了,不过这家透着浓浓复古港味的星巴克冰室,与这条不长的街道完美得融合在一起,路过中环的时候不妨停下脚步小憩一下站在石阶朝里望,一派老式茶餐厅的装修风格,坐在店里向外看,透着柔和光线的招牌好似挂在石阶扶手上,店内处处细节都渲染着一股怀旧风,墙上的老照片,诉说着都爹利街的历史与变迁,为了配合这复古的情调,特意点了传统小食钵仔糕,配上抹茶拿铁,不失为和谐的中西合璧,另外要了摩卡星冰乐+栗子卷的组合,苦与甜的中和,口味无功无过,窝在沙发座,看石阶上的人来人往,在不同的天气感受不同的的心情,发一会儿呆,饮一口咖啡,歇脚、放松的好去处
来这家星巴克打卡,十有八九因其所在地理位置——都爹利街,

站在石阶朝里望,一派老式茶餐厅的装修风格,

坐在店里向外看,透着柔和光线的招牌好似挂在石阶扶手上,

店内处处细节都渲染着一股怀旧风,

墙上的老照片,诉说着都爹利街的历史与变迁,

钵仔糕,抹茶拿铁

摩卡星冰乐,栗子卷

发一会儿呆,饮一口咖啡,歇脚、放松的好去处
2013-12-29
钵仔糕,抹茶拿铁
摩卡星冰乐,栗子卷
Starbucks 中環今日去中環附近睇開倉,行到好攰,就去呢一間咁特色嘅Starbucks嗰度飲杯咖啡唞一唞,順便傾吓計,睇吓啲戰利品。記得好耐之前曾經嚟過呢一間Starbucks ,但係多年之後裝修已經有啲唔同,其中一邊好摩登,令一邊繼續保持懷舊老香港嘅感覺,有特色嘅牆身,手寫嘅餐牌。店員服務態度雖然值得一讚,但係明顯人手不足,所以都要靠客人主動咁樣執拾。呢間Starbucks除咗裝修之外,食物都係好有特色, 有別於一般嘅分店。為咗配合懷舊嘅主題,餐牌上面仲有菠蘿包,雪糕菠蘿包等……西式嘅食物亦都有心太軟,心太軟拼雪糕。同朋友嗌左兩杯綠茶嘅飲品,由於個人比較偏向濃濃的茶味,所以覺得杯綠茶有點淡,店員亦都好樂意為我地重新調製令一杯,服務態度亦都值得一讚。
Starbucks 中環

2017-12-11 722 views
中環都爹利街有間 Starbucks 好岀名,岀名在有一半嘅裝修係走香港懷舊冰室路線之餘,仲有賣加入咗香港特色嘅小食。本來今日滿心高興想嚟坐懷舊嗰邊,但又多人又嘈,真係咩心機都無晒。最後都係走返去坐梳化椅舒服啲。嗌咗普通嘅嘢飲,所以都無謂寫喇,特别講下小食咖啡蛋撻 ($13)。價錢係 STARBUCKS 嚟講算好掋食,以香港嘅本士小食蛋撻再加入咖啡主題,咁都俾佢諗到,真係夠晒創意。但其實唔算好食。首先無整熱先 Serve 俾客,其次蛋味唔重。但勝在曲奇味帶著幾香濃嘅咖啡味,幾掋讚。

2017-12-10
Type of Meal
Tea
屋企人買左starburk月餅番黎,包裝真係好靚,月餅盒仲可以用黎玩投射,已經比我珍藏了~一盒有6小個月餅,味道有雲呢拿奶黃、伯爵茶麻糬、流心焦糖咖啡,每款各有2個。味道方面,只有雲呢拿奶黃比較好,有小小蛋黃香。至於另外個2款,都係比我一種好膠既口感和味道,流心焦糖咖啡係頗流心的,但味道麻麻;伯爵茶麻糬有好少既伯爵茶香,但麻糬唔夠煙韌。總括黎講,佢個賣點一定係佢個包裝盒,因為真係好有心思,中秋可以拎出街玩,但味道真係唔太得~~下年一定叫屋企人唔好再買starbuck月餅了

味道方面,只有雲呢拿奶黃比較好,有小小蛋黃香。