2020-12-26 926 views
假期的其中一个节目是找一家咖啡店静静地坐一下,消磨二至三个小时。本来是想到同大厦的 Pacific Coffee 的,但假期没营养,退而求其次就是下一层的 Starbucks 。 节日的商场清闲得很,连带咖啡店也十分淡静,小猫三几隻。听店员说 Coffee of the Day 換了肯雅的咖啡豆,就叫他们斟了一点试试,味道有点苦,咖啡也算浓郁,就买了一杯喝。另外加了一件 Hazelnut claws, 以前也吃过,不太甜,外面有点果仁,加热后会更好吃。两样配搭得不错,加上清静的环境,休休闲闲的坐了两个小时。

Hazelnut  claw  +  Coffee  of  the  Day

两样配搭得不错,加上清静的环境,休休闲闲的坐了两个小时。
2020-12-26
$50 (Tea)
2020-07-17 367 views
由7月15日起一個星期,只要入夠$300去張會員卡度,就送你一個包,佢有六款包選擇,因為疫情的關係食堂封咗好多位置,好多人外賣所以得返三款包選擇,我要左芝士火腿軟包,熱辣辣的法式軟包加上半溶嘅芝士同火腿仲有西生菜,食落麵包新鮮軟熟加上配料鹹香匹配,味道一流,Starbucks逆境中送軟包超溫暖
2020-07-17
$50 (Lunch)
2019-01-27 707 views
2019年1月26日,星期六去開中環做嘢,過咗午餐時間先肚餓。見Starbucks coffee 有優惠, $100買一張會員卡,即送10粒星星。見到有呢個優惠就試吓食個下午茶我話淨係鍾意飲呢度嘅coffee latte,其他嘢飲我嫌太甜。再叫咗一個蘋果批,幾好食。不過一個人食就略嫌有點大份環境都唔錯夠晒乾淨,喺度坐返一兩個鐘同朋友吹下水簡直Perfect。
2019年1月26日,星期六
去開中環做嘢,過咗午餐時間先肚餓。

再叫咗一個蘋果批,幾好食。不過一個人食就略嫌有點大份

2016-06-17 1465 views
路過見到starbucks推出朱古力新產品,就買杯試試,星冰樂可揀紅茶或抹茶,今次試紅茶先,要了cream,第一啖好濃朱古力味,加埋cream好滑,仲食到粒粒朱古力,口感更強烈,夠凍好解喝,內裡仲有咖啡啫喱,份量好多,飲完飲品,仲有大量啫喱係度,咖啡啫喱味好濃,配朱古力飲品一流

2015-10-02 591 views
在這個雨傘行動一周年的前一天,剛好是星期日,中環依然插針不下,外傭們繼續歌舞昇平,慶祝一星期的辛勞!去年同日我人在台灣,只是隔著電視看到一切,心痛外亦感到心死了!星期日的中環,好像到了菲律賓,茫茫人海快找不到自己,這時,眼前出現了星巴巴的人魚招牌,我決定入去避避靜!點了Matcha Latte 同 Vegetarian Wraps 充電一下,點完才發覺全是綠色的,看來潛意識已告知,平時食肉太多,要來Green 一下😂Vegetarian Wrap, 以綠色的皮包裹著色彩繽紛的蔬菜,醬汁不多感覺幾輕怡,醬汁確實不大健康糖油皆可在不知情下吃下,伴隨著多餘的脂肪,適量而不遮食物原味就最好,這卷明顯做到而我又喜歡!入面包著不同的蔬菜,基本上五色的也找到,感覺也均衡,喜歡蔬菜們不會油淋淋的口感,不過外皮就顯得有點過韌及硬身!飲品我點了抹茶豆奶,我對大部分的奶類都敏感,轉了豆奶口感自然不會如脫脂奶般幼滑,但飲下會滲出淡淡的豆香,我也喜歡Raw 一點的口感!飲到最後也沒有結粉,打得夠好勻,正!提提大家,堂食熱飲可以用Mug 上,保暖更好之餘更加可以少用紙杯,綠色生活其實不難,慳一張紙,其實也是在救地

點了Matcha LatteVegetarian Wraps 充電一下,點完才發覺全是綠色的,看來潛意識已告知,平時食肉太多,要來Green 一下😂
不過外皮就顯得有點過韌及硬身!
Vegetarian Wrap
抹茶豆奶
提提大家,堂食熱飲可以用Mug 上,保暖更好之餘更加可以少用紙杯,綠色生活其實不難,慳一張紙,其實也是在救地球喔!

2015-09-27
Vegetarian Wrap
抹茶豆奶
2015-05-26 424 views
千層玉桂 Cinnamon Pull Aparts ($19) 買左返來睇樣其實都睇唔出係乜野來?必開後原來係變種丹麥酥,必須叫店員烘燶D香D且呈現金黃色夠鬆脆,內層鬆軟有豐富牛油香,逐層撕下只見玉桂得一層,略嫌唔夠玉桂,而且食完都覺幾膩。辣肉腸蕃茄芝士餡餅 Pepperoni Caprese Pocket ($23) 成個餡餅只有面頭一塊蕃茄,裡面也有一塊辣肉腸同肉醬,冇芝士味嘅,個包質地算OK啦。特濃朱古力咖啡意式奶凍星冰樂®Summer Berry Panna Cotta Frappuccino® blended beverage (T$41) 頂層係Mocha沙冰,朱古力味濃,咖啡味唔出,最底層係奶凍,感覺有D似豆腐花,好滑幾好味又唔甜唔膩。蘑菇芝士餡餅 ($22) 睇介紹話係改良版,餡餅面層加左車打芝士一起烘製,但我食落又覺得唔夠芝味,而且個包質地同以前的唔同左,我鍾意舊時個款包多D;內層係白汁磨菇餡,餡料只有好少,味道也可接受嘅...。

買左返來睇樣其實都睇唔出係乜野來?
千層玉桂 Cinnamon Pull Aparts

特濃朱古力咖啡意式奶凍星冰樂® Summer Berry Panna Cotta Frappuccino® blended beverage (T$41)

2015-05-25
$128 (Lunch)
一連兩個星期天都在中環,星期日的中環不是人車爭路,是被外傭都佔用了!有d Paper Work 想做,本來打算往半山找一間靜靜地的Coffee Shop 搞掂佢,不過本簿用完,咁就去左平時買簿的萬宜大廈,一上電梯就見到Starbucks, 而且難得人唔多又清靜,同外面係兩個世界,正好就o係度搞掂那堆煩人的Paper Work!!!先去買野食先,因為之後都有飯局,我只係買了一個Cupcake 及一杯中Mocha!平時我就多數買藍莓口味的Cupcake,或者係雞肉批~今日見到有新野"杏桃藜麥蛋糕"我又想試下,咁就叫左一個飲品都係同平時差不多吧!我是不飲奶的,轉了soya milk, 而且又decaf 左,所以味道係偏淡的,我接受到就ok啦!都係講下個Cupcake啦!杏桃肉都多的,不過就係用糖製過的杏桃啦,比較甜,但水份都保持到,不會乾爭爭!面層有不少的藜麥,其實藜麥本來就無味的,不過就比較飽肚,切開了入面都有不少的杏桃及藜麥,入面的杏桃就較為細碎整體來說都係比較輕怡的口味,不會過甜,感覺健康好多人都會以 藜麥 入饌,因為含有豐富的蛋白質,10種氨基酸及豐富鈣質而且不含膽固醇、低鈉,但纖維
不過本簿用完,咁就去左平時買簿的萬宜大廈,
正好就o係度搞掂那堆煩人的Paper Work!!!

平時我就多數買藍莓口味的Cupcake,或者係雞肉批~
今日見到有新野"杏桃藜麥蛋糕"我又想試下,咁就叫左一個
所以味道係偏淡的,我接受到就ok啦!

都係講下個Cupcake啦!
面層有不少的藜麥,其實藜麥本來就無味的,不過就比較飽肚,
切開了入面都有不少的杏桃及藜麥,入面的杏桃就較為細碎
整體來說都係比較輕怡的口味,不會過甜,感覺健康
杏桃藜麥蛋糕
而且不含膽固醇、低鈉,但纖維含量比全麥高出50%。 亦容易被人體消化吸收又飽肚!
除了時髦就是健康,不妨諗諗佢....

就這樣,我用了兩個小時,完成了我的所有Paper Work!
開開心心咁去飯局了
2015-03-29
$80 (Breakfast)
杏桃藜麥蛋糕
2014-09-23 646 views
今日忙到無時間食LUNCH,仲要急到約人都約唔到.... 好彩最後有好友在附近上班,肯陪我一陣。本來很想試下肉醬千層濶麵,但真的時間不夠,所以只吃了一個包。其實之前係九龍塘分店食過一次呢個包,諗住嚟到呢度都唔差得遠,仲要我上次take away, 今次堂食諗住味道應該會更好,可惜~ 明明係堂食,但只有微溫,仲要俾膠叉膠刀....完全唔夠力切牛角飽。芝士唔溶,火腿唔熱....唉....... 上次我飲過用茉莉紅茶沖,呢次決定點杯冰搖檸檬緣茶,味道好似..... 牙膏...... 無乜檸檬味...唯一係夠多冰...真係冰搖!

布利芝士火腿牛角飽
冰搖檸檬綠茶
2014-09-22
$54 (Lunch)
2014-06-04 196 views
綠茶紅豆星冰樂($42)最近限量的新口味!這是一杯雲呢拿和綠茶混合的飲料,上面有大大顆的紅豆,配有糖漿。牛奶味道十分香濃,選了少甜,因此不會太膩,個人認為比Green Tea Latte好味多了!十分推介!如果可長期供應,便好了!期待其他新出品!
綠茶紅豆星冰樂($42)
十分推介!如果可長期供應,便好了!

期待其他新出品!

2014-06-01
5 Minutes (Dine In)
$42 (Tea)
  • 綠茶紅豆星冰樂
2013-07-20 53 views
Anyone who has a smartphone is bound to have one time or another that the phone battery runs flat. Unless you have an portable charger you'll need somewhere with a plug to get it recharged. Oh well, at the same time that gives myself a little time to rest and recharge myself too.Having almost met my caffeine quota of the day, I opted for a cup of tea. This time I chose English Breakfast (short $19), which was in fact a full-leaf black tea which I don't limit its consumption to only breakfast tim

Having almost met my caffeine quota of the day, I opted for a cup of tea. This time I chose English Breakfast (short $19), which was in fact a full-leaf black tea which I don't limit its consumption to only breakfast time.

Waiting for my phone to charge, I let my tea steep for a few minutes, then be invigorated by its boldness when drunk straight. It was a bit astringent thanks to the tannin, but this was still better than SB's at times uncharacteristic coffee.
$19 (Tea)
2013-04-20 19 views
早上經過行入去飲了杯Mocha, 咖啡很幼滑, 朱古力味很香, 上面的cream也很軟. 淨朱古力更好, 朱古力味很濃郁好喝.座位非常舒服, 可能因為是禮拜六而且過了上班時間又未到中午時間, 人流不多, 可以慢慢休閒的看書休息下.黑朱古力蛋糕很不錯, 不太甜而朱古力很濃很滑, 非常好食. 服務也不錯店員個個都很有禮貌. 舒服的一個上午.
2013-04-20
5 Minutes (Dine In)
$50 (Breakfast)
2012-06-23 29 views
也忙著為七月出的個人飲食著作而忙著對稿,除了通宵睇版,也要隨身帶備電腦有時間便找間Cafe對pdf,而總有一間在附近的星巴克也是就腳的選擇。叫了杯ice tea,走糖就檸檬,夠冰涼,茶已沒再default下糖水,味道比往時好。趕書展又是另一地獄話題。
Dining Offer
Group-buy, Credit Card Offers
2011-12-19 25 views
前日同左女友去左呢間店到high tea,叫左個冰搖檸檬紅茶,好有茶味,檸檬酸度剛好,唔太酸,唔太甜,雖然果日好凍,但飲左依然好爽,真係幾好.呢度好多位,坐得好舒服,而且夠靜,環境不錯d小二服務態度都幾好,好勤力執枱,好有禮貌,值得一讚,會再來.
有禮貌,值得一讚
,會再來.
2011-03-18 32 views
吃過同事的散水餅,我們便立刻動身到Starbucks Coffee支持義賣.今天是不計成本義賣兩小時,任何消費的~~~我們由上環行到中環,因為見間間都好多人.又遇啱落雨,不利我們在露天的分店排隊,便選擇了萬宜中心那個排.由3:40開始排....排到4:40,店長才出來截龍.原因係:入機時間5:00後的不會計算在義賣之內。不過店長都好好人,立刻拿出coupon給隊後的人,免費的。當然捐不捐錢隨意。起初我們在截龍之前,還以為趕得切,可惜到最後幾分鐘,我們還相差10個左右,宣告支持義賣失敗。我們只能取了$25的coupon,自行入錢到捐款箱,以示支持。如果......星巴克總公司可以當機立斷將義賣時間拉長就好了如果......義賣時間長一點就好了不過我們看到的,是原來熱心的香港人仍然是很多的.....

今天是不計成本義賣兩小時,任何消費的~~~

由3:40開始排....排到4:40,店長才出來截龍.

原因係:入機時間5:00後的不會計算在義賣之內。

多人到爆
排左大半個鐘都係咁..無乜點郁
捐款"買"回來的coupon

如果......義賣時間長一點就好了

不過我們看到的,是原來熱心的香港人仍然是很多的.....
2011-03-18
Waiting Time
60 Minutes (TakeAway)
$60 (Tea)
多人到爆
排左大半個鐘都係咁..無乜點郁
捐款"買"回來的coupon
2010-11-24 23 views
昨晚睡得不好...早上都提不起精神之下,決定lunch買杯咖啡充充電去了附近的Starbucks目標一早鎖定聖誕系列的Gingerbread Latte因為身邊朋友對它的評價都不錯令我都有點點期望呢點了餐後等一等就有了咖啡熱得燙手,店員很有禮貌的幫忙套上隔熱套抵讚這次要了skimmed milk加cream喝了幾口,其實似飲奶多過飲咖啡不過淡淡的薑味和玉桂味又幾吸引一杯Tall size就剛好了雖然沒有什麼提神功效偶爾買杯咖啡哄哄自己又是開心事呢下次試試其餘兩款啦!
昨晚睡得不好...
早上都提不起精神之下,決定lunch買杯咖啡充充電

去了附近的Starbucks
目標一早鎖定聖誕系列的Gingerbread Latte
因為身邊朋友對它的評價都不錯
令我都有點點期望呢

點了餐後等一等就有了
咖啡熱得燙手,店員很有禮貌的幫忙套上隔熱套
抵讚

這次要了skimmed milk加cream
喝了幾口,其實似飲奶多過飲咖啡
不過淡淡的薑味和玉桂味又幾吸引
一杯Tall size就剛好了
雖然沒有什麼提神功效
偶爾買杯咖啡哄哄自己又是開心事呢

下次試試其餘兩款啦!

Gingerbread Latte
Gingerbread Latte
2010-11-24
Waiting Time
3 Minutes (TakeAway)
$35 (Lunch)
  • Gingerbread Latte