好耐之前食過佢嘅金邊粉,唔好食。見佢屹立多年。諗住俾多之機會佢。凍凍地諗住食啲熱野,叫左個冬陰功海鮮麵$109,同蟹肉蛋餅$98冬陰公海鮮麵估唔到個面底係福麵,真有創意!海鮮不新鮮,隻蝦啲肉就快霉,似係存放/解凍不當所致,不過有挑蝦腸嘅。蟹肉蛋餅屋企都整到,就咁用蛋槳剪好個蛋餅,再加幾粒蟹肉同蔥。查返紀錄,佢係一個叫景樂集團https://www.kingparrot.com/restaurants.php?id=33&lang=tc旗下的餐廳。其他未食過就唔知,不過唔知點解呢2間(家傳戶曉都係佢哋)可以屹立大埔多年。如果話佢收我$40-50,我覺得合理。希望如果佢地有管理層睇到,可以改善下。(如果你地係有心)冇人想返深圳消費, 再係咁香港就不斷退步。

冬陰公海鮮麵
估唔到個面底係福麵,真有創意

蟹肉蛋餅
屋企都整到,就咁用蛋槳剪好個蛋餅,再加幾粒蟹肉同蔥。

如果話佢收我$40-50,我覺得合理。
希望如果佢地有管理層睇到,可以改善下。(如果你地係有心)

冇人想返深圳消費, 再係咁香港就不斷退步。

2024-03-07
2024-03-07 108 views
第一次寫食評 就係寫比呢間我食過最難食嘅泰國菜餐廳 餐牌寫餐湯係蘑菇湯 點知同我講得甘筍湯 個甘筍湯難飲到屎水咁 叫咗一個海南雞飯同泰式雞肉炒河粉 個海南雞飯雞冇雞味 油飯淡到白飯咁樣 個炒河粉仲過分 炒到好似水煮河粉咁樣 兩個都有幾棵菜心 個菜心係我食過最難食嘅菜心 重點係食個lunch平均100蚊一個人 我真係唔expect可以食到啲咁嘅野食 完全糟蹋咗啲食材 我去茶餐廳食個50蚊飯都好食過佢多多聲 唔想食屎建議唔好去呢間餐廳 你一定會後悔
2024-03-07
$118 (Lunch)
去拜年前先醫醫肚😌隨機入咗依間泰菜餐廳,人流都幾多,店員服務唔錯,有笑容又會主動安排大啲嘅枱俾我哋,感覺良好🫶🏻✴️黃咖喱豬肉配薄餅✴️黃咖喱唔辣帶甜味,小朋友都食得到🙈豬肉唔算多,有少少鞋,不過雜菜份量幾足~咖喱汁沾薄餅好食,薄餅唔會太油膩👍🏻✴️蟹肉大蝦炒飯✴️配料唔算多,但個飯炒得非常乾身,粒粒分明而且碟底無油,厲害👍🏻!✴️蒜蓉炒雜菜✴️正常發揮,咩菜都有啲,炒得幾爽脆~✴️泰式奶茶&士多啤梨乳酪✴️泰式奶茶比一般嘅無咁甜,但欠缺紅茶香~士多啤梨乳酪就比較甜,如果可以再酸少少就更好😉

黃咖喱豬肉
薄餅

✴️黃咖喱豬肉配薄餅✴️

蟹肉大蝦炒飯

✴️蟹肉大蝦炒飯✴️

蒜蓉炒雜菜

✴️蒜蓉炒雜菜✴️
正常發揮,咩菜都有啲,炒得幾爽脆~

泰式奶茶&士多啤梨乳酪

✴️泰式奶茶&士多啤梨乳酪✴️
$220 (Lunch)
蟹肉大蝦炒飯
2024-02-03 113 views
豬手毫無香味可言,油膩之餘只有油膩,口感也很奇怪,有種火腿的口感。肉碎生菜包份量超小。價格對於菜品質素明顯過高,等待時間也很久。 總之,十分不推薦的一家。 避雷!!!

2024-02-03
Waiting Time
25 Minutes (Dine In)
2024-01-05 152 views
閒時午後,心思思咗好耐嘅卡邦尼意粉終於喺大埔店喺口中迴旋🍝!餐廳嘅藍色調裝潢,令人放鬆到極點,諗住食個遲到嘅午餐。意粉上檯,乍看之下量多到送贈嘅忌廉汁都仿似浪濤般撲朔。幾根煙肉精神百倍地咸香,讓意粉充滿了層次,與宜家平日食嘅乾巴巴小店意粉完全不同;而啲芽菜苗加咗啲爽口,小菇加咗啣少少嘅鮮味,真係夾得好呀🍄!滿口嘅忌廉好似綿綿雲朵,舌尖每一寸都覺得幸福萬千,我忍唔住連吞帶嚥,中間都唔洗歇口,呢個味道嚴正滲透左我心裏,急不及待想同個世界分享!跟杯熱檸茶,又係嘆香嘆好,慢慢飲,心靈得到暖意滋潤。呢個味覺體驗,真係夠晒正!大大碟既彈牙既意粉、濃郁既醬汁,阿哥阿sir,一試就會掛住,迫住再去嘅嗰种心情👍。大埔嘅朋友啊,一齊黎嚟品味呢場味蕾嘅盛宴啦!
鮮蝦扎肉撈檬粉 $75份量兩個人也可以,個辣汁都幾辣撈埋好清新食咗半碗已經好飽香葉肉碎煎蛋飯 $80 似煲仔飯 熱辣辣 呢個份量少啲 兩個人share 啱啱好夠食飽𣏌子紅玫瑰茶 $45 潤候 甜甜地 暖胃 冬天不錯的選擇
鮮蝦扎肉撈檬粉 $75
份量兩個人也可以,個辣汁都幾辣

撈埋好清新
食咗半碗已經好飽

香葉肉碎煎蛋飯 $80
似煲仔飯 熱辣辣 呢個份量少啲

兩個人share 啱啱好夠食飽

𣏌子紅玫瑰茶 $45
潤候 甜甜地 暖胃 冬天不錯的選擇
2023-11-01 193 views
呢一間泰國菜間唔中就會幫襯一下,因為附近真係無其他泰國餐廳,佢嘅出品唔食話非常出色,不過就叫做水準穩定,收費合理,服務都OK。小食叫咗個炸蝦餅,都幾厚身,炸得唔會太乾,一定要點埋個甜酸醬,如果唔係就真係無乜味道。個海南雞做得唔錯,幾滑幾好食,而且又唔會好肥好多脂肪。泰式炒金邊粉係我的最愛,佢呢度都算炒得乾身,不過就略嫌佢唔係好夠鑊氣。
個海南雞做得唔錯,幾滑幾好食,而且又唔會好肥好多脂肪。
2023-09-08 289 views
餐廳嘅環境好舒服,而且冷氣夠👀👀⭐️ 菠蘿蝦海鮮炒飯 $78Fried rice with pineapple and shrimp份量真係充足,而且蝦都係好大隻😗😗。佢哋用咗豉油、魚露同埋九層塔嚟調味,味道好香濃。炒飯食落去有啲鑊氣,每粒飯粒都好清晰可見,加埋其他蔬果、菠蘿同埋配料😄😄,香氣好撲鼻,口感豐富,幾開胃。⭐️ 香茅豬扒飯 $72Grilled pork chop with lemongrass and rice一塊完整嘅豬扒,好大一塊。佢哋用烤嘅方式煮,食落去可以品嚐到烤香嘅味道🤤🤤,只係食多嘅時候可能會覺得有少少油膩😶😶。不過豬肉嘅質感都幾鮮嫩,有濃郁嘅豬肉味。配埋白飯同葱油一齊食,味道就正好啦,好搭配👍🏻👍🏻。⭐️ 吞拿魚碎蛋沙律Tuna egg salad呢個沙律真係足料,而且材料都好新鮮。吞拿魚同碎蛋同沙律嘅比例都啱啱好。食落去幾開胃,真係一個好好嘅開胃菜😋😋。🍄 總括嚟講食物質素唔錯,環境舒適,而且份量都好足夠。餐廳嘅菜式同埋味道都好用心😎😎,特別係菠蘿蝦海鮮炒飯同香茅豬扒飯,係好食。而吞拿魚碎蛋沙律都係一個開胃又爽口嘅選擇。值得一試🤠🤠!📍泰贊- 創意泰餐廳 So
餐廳嘅環境好舒服,而且冷氣夠👀👀

⭐️ 菠蘿蝦海鮮炒飯 $78

⭐️ 香茅豬扒飯 $72

⭐️ 吞拿魚碎蛋沙律
Tuna egg salad

🍄 總括嚟講

📍泰贊- 創意泰餐廳 So Thai So Good
大埔安邦路8&10號大埔超級城B區2樓202號舖
Shop 202, 2/F, Zone B, Tai Po Mega Mall, 8&10 On Pong Road, Tai Po
2023-01-01 1073 views
想搵間泰國嘢食下。。經過大埔超級城見到呢間嘢就入去食啦。。真係好難食。。我叫咗個冬陰功湯河。。完全冇冬陰功味。。個滷水豬手唔熱嘅朋友A叫做串燒。。啲肉鞋到不得了。。佢仲有叫咗個紐西蘭牛扒話要三成熟。。最後俾咗個全熟佢笑咗。好彩,佢哋都肯玩返個三成熟俾佢炸🫠🫠朋友B叫咗扎肉雞絲河粉。。食咗兩啖真係唔想迫自己食。難食到唔想再放落口基本上可以叫劣食🤮 我哋都唔想浪費食物盡量都食,但係真係好難食。員工嘅態度我哋已經唔理,只求嘢食好味。
個滷水豬手唔熱嘅

笑咗。好彩,佢哋都肯玩返個三成熟俾佢炸🫠🫠

員工嘅態度我哋已經唔理,只求嘢食好味。

2022-12-21
$300 (Tea)
2022-12-14 655 views
普遍嘅afternoon tea set就食得多,泰式嘅都係第一次試😛又估唔到幾特別🤭呢間餐廳係泰式fusion菜,連下午茶都係🤭所以真係第一次食❤️Tea Set雖然每樣都好似細細件,但其實食落都幾豐富😊(由上至下)👉🏻沙律👉🏻炸雞翼/蟹餅/芝士薯仔👉🏻吞拿魚吐司/蛋糕每樣都好食😋野食都算比較濃味雞翼又香又脆👍🏻蟹餅配泰式酸辣醬外脆內軟蛋糕有時會轉唔同味道,今次係朱古力,上次係椰子蛋糕,好正😋勁香椰子味👍🏻

❤️Tea Set
雖然每樣都好似細細件,但其實食落都幾豐富😊
(由上至下)

雞翼又香又脆👍🏻
蟹餅配泰式酸辣醬外脆內軟
Type of Meal
Tea
意外發現這家店的早餐套餐只要28就可以有一大份榛子美祿多士+咖啡配鮮奶~太滿足了!看到咖啡配的鮮奶這一點也很加分(因為這個價格我覺得照常理應該是配植物奶哈哈)為了這一口,就算變胖我也值了哈哈!他家我還點了另外一份早餐48食物的質素也蠻高的服務態度也很好~(雖然最後發現原來有加一,哈哈)因為是泰國餐廳的原因,早餐還有泰式湯粉河粉可以選~下次還想來他家試其他的!雖然遠了一點,但是也值得!
太滿足了!
為了這一口,就算變胖我也值了哈哈!
他家我還點了另外一份早餐48
食物的質素也蠻高的
服務態度也很好~(雖然最後發現原來有加一,哈哈)
因為是泰國餐廳的原因,早餐還有泰式湯粉河粉可以選~
下次還想來他家試其他的!
雖然遠了一點,但是也值得!
2022-11-07 462 views
超咸😤 重口味到食唔倒😓 (軟殼蟹墨汁意粉-類似咁嘅名),師傅好重手,落咗好多‘’師傅‘’;之前喜歡佢嘅fusion 創意,但而家就⋯⋯考慮考慮。p.s: 有叫廚房再整過新一碟出嚟,意粉正常但蟹仍繼續‘’太野味‘’ ⋯⋯了。
🦪酸辣海鮮湯美味程度:🌕🌕🌕🌖🌑料相當豐富,有蝦子、淡菜、花枝、秀珍菇,加上椰奶及檸檬的調味,酸酸辣辣非常之夠味!對我們來說有點小辣但不減它的美味,單喝有點不行,所以我們有另外點一碗飯配🤤🦐黃咖哩蝦飯美味程度:🌕🌕🌕🌖🌑醬料味道濃郁,跟一般吃的日式咖喱味道很不一樣,有椰奶和辛香料的味道,以及個頭不小的蝦子鮮味,粒粒分明的米粒搭上醬汁,口感超讚,覺得非常好吃且特別~👍🏻🐷打拋豬肉飯美味程度:🌕🌕🌕🌗🌑豬肉肥瘦比例剛剛好,調味相當夠味,點小辣很開胃,超級下飯!搭配小黃瓜吃能稍解膩,上面還有顆半熟蛋,大大大滿足✨🐔泰式炸雞翅(6支)美味程度:🌕🌕🌕🌗🌑外皮薄且酥脆,雞翅有醃製過調味很香,肉質軟嫩多汁,不會油膩!🍌香蕉煎餅美味程度:🌕🌕🌕🌗🌑熱熱的吃非常療癒!薄餅皮煎得焦焦脆脆,裡面的香蕉香甜,淋上煉乳就是道完美的泰國甜點😋🇹🇭泰式奶茶美味程度:🌕🌕🌕🌗🌑跟一般的泰奶差不多好喝,甜度剛好不會過甜,蠻解膩的!🇹🇭泰式豆奶美味程度:🌕🌕🌗🌑🌑不太合我們的胃口,跟想像中的豆奶味有點不大一樣,只是看它瓶身很泰很可愛才點的🤣🍴整體評價:二訪這間價格便宜又美味的泰式餐廳!帶點文青和熱帶度假風的裝潢很適合拍
🦪酸辣海鮮湯

美味程度:🌕🌕🌕🌖🌑

🦐黃咖哩蝦飯
美味程度:🌕🌕🌕🌖🌑

🐷打拋豬肉飯
美味程度:🌕🌕🌕🌗🌑

🐔泰式炸雞翅(6支)

🍌香蕉煎餅

🇹🇭泰式奶茶
美味程度:🌕🌕🌕🌗🌑
跟一般的泰奶差不多好喝,甜度剛好不會過甜,蠻解膩的!

🇹🇭泰式豆奶
美味程度:🌕🌕🌗🌑🌑

🍴整體評價:
二訪這間價格便宜又美味的泰式餐廳!帶點文青和熱帶度假風的裝潢很適合拍照,是少數料理好吃的網美餐廳😍

沒有開放訂位只能現場候位,兩次來人都很!多!當天晚上去綠咖喱和綠奶茶已經賣完了嗚嗚,想吃的朋朋們記得早點來,但第一次去有吃到綠咖喱,記得也是蠻好吃的!
|一打三日常。外出篇|今天跟朋友約吃泰式料理~吃飽還帶我們去一間造型馬卡龍的小店...不過蠻好吃的~吃吃喝喝的一天~超爽的🤣誰能抵擋得了 慢慢一座的美食呢..價錢公道 食物好吃 環境優美...推薦------------------------------泰式打拋豬泰式奶茶咖哩雞腿麵泰式香香豬酸辣海鮮麵牛肉船麵泰式白Tom Yum------------------------------
|一打三日常。外出篇|

今天跟朋友約吃泰式料理~
吃飽還帶我們去一間造型馬卡龍的小店...
不過蠻好吃的~
吃吃喝喝的一天~超爽的🤣
誰能抵擋得了 慢慢一座的美食呢..
價錢公道 食物好吃 環境優美...

推薦

酸辣海鮮麵

牛肉船麵

泰式白Tom Yum

2022-10-04 187 views
疲憊的一天又到了作為一個吃貨時刻除了吃點好的還能在怎麼撫慰我的受傷的心靈呢整體食物都很好吃 水也很好吃價錢公道泰北香米飯金錢蝦餅月亮蝦餅泰南雞肉串黃咖哩軟殼蟹嫩烤松阪豬蝦醬空心菜鮮蝦冬粉煲芒果冰沙椰子汁泰式奶茶 #大埔安邦路9號大埔超級城B區2樓202號舖
疲憊的一天又到了作為一個吃貨時刻
除了吃點好的