一星期工作,好不容易才捱到星期五這天。Happy Friday,當然要令這日更Happy~!✌同事嫌棄中環的味道,便坐叮叮來到灣仔尋味。因時間實在有點趕,去不了太遠的地方,也就在灣仔站下車,轉入對面的汕頭街。汕頭街食肆臨立,午飯時間迫滿了上班族😱。因飯約是臨時定下,我倆都沒有預先訂位,只好一直往入走,看看哪家不用預約的便算了。差不多走到街的盡頭,有餐廳職員正在招徠,說可以盡快安排座位。抬頭見Share Café & Express,沒理會Café 與否,只著眼於Express,相信快速是小店的宗旨。看看餐牌,價錢算是便宜,一個Lunch Set,意粉或飯配沙律和飲品,都只是$50-80左右。聽說這店子的意粉不錯,我們同樣選了Lunch Set中的忌廉香草檸檬烤雞🐔意粉,配黑醋田園沙律和滴漏咖啡☕ ($63)。跟職員指示,買餐後,才可到對面餐廳找位置坐。餐廳原店的地方很小,坐位不多,即使午飯時間借用對面餐廳的,依然要坐得很 “親密”。而且天氣太熱🔥🔥,冷氣明顯不足,不少食客都吃得面紅耳赤,汗流浹背💦。不過上餐速度的確 “Express”,不一會就送上。黑醋田園沙律的份量比想像中多,沙律菜

同事嫌棄中環的味道,便坐叮叮來到灣仔尋味。

跟職員指示,買餐後,才可到對面餐廳找位置坐。

黑醋田園沙律的份量比想像中多,沙律菜挺新鮮,黑醋味濃,酸甜開胃😋。相反,意粉口感不大理想,麵粉太多,太過硬身之餘還有點 “鞋”😓,忌廉汁雖然香草味濃,但因加放大量香草,令忌廉汁變得太稀,味道偏淡。至於咖啡,雖說滴漏而且無限添加,但可能因為不是即沖,而是放在大壺中任人添加,溫度不夠以致咖啡香氣流失,喝起來味道淡而薄身。
Lunch set
忌廉香草檸檬烤雞意粉
整體而言,水準和味道都很一般,但以數十元能吃到意粉配有沙律和飲品的 “快餐”,要求就不可太高吧。
10 Minutes (Dine In)
$60 (Lunch)
2016-05-12 3605 views
自利東街建了楝高級servie apartment後, 整條利東街都要升呢, 引入多間海外有名氣食肆, 連帶鄰近幾條街都開了不少中價食肆, 饞嘴既香港人太有褔了. 午餐時間去利東街又實在太豪氣, 揀了汕頭街一間自家小餐店, 這店真的頗小, 驟眼以為只是咖啡小賣店, 原來隱藏了一位西餐廚師, 店子雖小只有4張小枱, 半開放式感覺像在外國. 午餐提供5至6款, 有三文治, 沙律, 意粉, 飯, 價錢大約由50至80元, 視乎加餐湯或轉其他餐飲與否. 食物份量不多, 大胃王既我都是剛剛好, 勝在即煮熱辣辣, 加上廚師由澳洲回來, 食品都帶著外國風味.黑椒燒牛肉意粉 ~ 燒牛肉經過煎香不是凍冰冰的cold cut, 濃厚黑椒味啱我, 意粉彈牙似用燒汁煮過, 雖然看落沒有醬汁, 但整體很夠味道.西班牙肉腸意粉 ~ 朋友這碟既意粉同我那碟近似, 意粉同樣用汁煮過, 肉腸煎香很惹味, 伴碟既醬汁帶少酸辣. 但我既燒牛肉意粉較豐富及美味.焗釀大燒烤菇 ~ 賣相吸引, 雖然餡料豐滿, 但價錢與份量不太成正, 朋友平時午餐習慣吃飯, 現在只有一隻菇真怕她不夠飽. 面鋪芝士焗菇既味道都十拿九穩, 很少會中伏
燒牛肉意粉
西班牙腸意粉
芝士焗釀金寶菇
焗釀大燒烤菇 ~ 賣相吸引, 雖然餡料豐滿, 但價錢與份量不太成正, 朋友平時午餐習慣吃飯, 現在只有一隻菇真怕她不夠飽. 面鋪芝士焗菇既味道都十拿九穩, 很少會中伏. 不過朋友真的買多一個muffin待tea time醫肚, muffin曲奇都是自家製, 味道不錯很手造feel.
MOCHA
MUFFIN
餐飲 ~ 更要試咖啡, 濃度雖不致回甘, 但奶泡很輕很滑. 朋友既mocha就朱古力味搶過咖啡味.  年輕開朗既老閭娘像朋友般很友善, 上一次來餐飲既咖啡只有一款選擇, 老閭娘聽取我們意見後便推出12:45pm前埋單可揀其他口味咖啡, 很民主呵!!
Other Info. : 老閭娘更介紹如有8至10位朋友, 晚上可包場做私房菜, 預先同佢哋講定想食什麼就可以, 例如生蠔, 牛扒….. 小店就是這樣有彈性, 令食客開心自在.
2016-04-20
$70 (Lunch)
燒牛肉意粉
芝士焗釀金寶菇
  • 黑椒燒牛肉意粉
2016-03-30 2277 views
灣仔呢排變化萬千,由大型屋苑建設到小店樣樣齊,搜尋有咩特別餐廳俾我發現到呢間"的式"型格小店。就咁望以為係西式咖啡店,錯錯錯!呢間係扒房,新鮮生蠔,焗帶子扒,黑毛豬扒等等集於一身既平民小餐廳。傾落計知道老闆背景係澳洲番黎,廿多年5星酒店經驗,唔怪得佈置到餐牌用字"聞"到D澳洲味。同2位好姊妹揀左老闆介紹既mocktail,啱晒女仕飲,之後揀左2款法國生蠔,其中一隻係Masse no.1,嘩,老闆開蠔保留整個蠔殻同海水,好鮮呀救命!生鮮到以為自己喺海邊食過隻!!後悔冇預訂,每人只得4隻。 之後再叫招牌菜"荷蘭有機菇釀法國芝士",呢個實在太驚喜,咩芝士黎架,咁香滑咁特別既,我從未食過呢種咁奢華既芝士,高呀! 食材真係好緊要,朋友減肥,只好叫小食,有西班牙芝士球,煙三文魚卷等好正,又食又飲,地方細左D,但小街感覺有D 私人空間,加上開放式廚房,老闆一路煮一路同我地玩,小店就係要呢D,好互動好過癮。 唯一不足係冇visa/master, 仲有就係。。地方真係好嬌的的,位置真係有D隱蔽,唔熟灣仔可能有D難搵

2016-03-06
Birthday
  • 有機荷蘭菇釀法國芝士
2016-03-04 1287 views
再次到與朋友黎呢間隠世小店相聚加生日慶祝。店子小小但永遠響服務同食物有驚喜。話說今次生日主人食素,老闆即刻諗左一部分無肉dishes,好細心呀一開始每人一杯Mocktail好清新,好好飲。黑毛豬扒半生熟第一次食,好嫩好香肉味,加埋白無花果醬,perfect但有部份朋友覺得太生又係豬,唔係太接受。羊架好juicy,素意粉好彈牙,唯一不足係似乎每個dish都係新鮮沙律,唔係太多變化。免開瓶帶左6枝洒,又襯到dish又經濟,太好了!甜品,音樂,加老闆風趣幽默,澳洲式親切服務太讚了吧真係好鐘意小店互動精神,真才實料。 滿足滿足,下次再黎。 西班牙黑毛豬扒配白無花果醬 夏日Moctail ,清爽特飲
再次到與朋友黎呢間隠世小店相聚加生日慶祝。

但有部份朋友覺得太生又係豬,唔係太接受。

免開瓶帶左6枝洒,又襯到dish又經濟,太好了!

甜品,音樂,加老闆風趣幽默,澳洲式親切服務太讚了吧
真係好鐘意小店互動精神,真才實料。

滿足滿足,下次再黎。
西班牙黑毛豬扒配白無花果醬
夏日Moctail ,清爽特飲
2016-02-27
Birthday
  • 西班牙黑毛豬扒
  • 有機菇釀法國芝士配沙律
2016-01-01 1354 views
我以為我又回到澳洲墨爾本的小街,灣仔一向是「搵食」地方,船街、星街、永樂里......想不到,汕頭街也是一個充滿驚喜的地方。在網上看到小品的Express Cafe好評,便跟友人相約一同到這兒進餐。一家Cafe,四張小枱,真的很小品!下午二時半,Cafe已不再Serve午餐了,只有三文治和咖啡。我們選了在這個角落坐下,這道牆很特別,溫色系列配合聖誕球令整個環境更溫馨。我們都各點了Jas-min Flat White (HKD45),這是加入了苿莉花香的咖啡,咖啡面頭沒有拉花,卻是一層很厚很厚的白色泡泡,像天上的雲。中間也滲透Honey,入口很滑,不過這就蓋過了咖啡了,不太喝得出咖啡豆本身的功架,也不太能說得出咖啡本身是否偏向奶甜的Chocolaty。若你對咖啡沒有太大的要求,這杯絕對是很多的Fusion!不過,下次我還是點一杯傳統Flat White試試他們的功架吧。另一間的牆都是Menu,看到別人說的Oyster呢!下次一定要再來試試!
2015-12-26
Christmas
2015-12-22 827 views
朋友推薦食左一間有型有格調既小店,位於汕頭街角落,唔多顯眼,鋪頭細細但設計得好精緻,開放式廚房同牆上畫感覺好正。冇門設計好開掦,擔心夏天黎可能會熱。入到舖,雖然細,但老闆娘好nice好親切,經佢介紹一輪後,已經好吸引,朋友講既一樣,澳式扒必試,廚師自創有機菇配法國芝士,再加訂左既法國生蠔,好期待 好新鮮既gilladeau no.0,廚師開蠔時完全保留海水,冇蠔碎,勁! 牛魔王既我地,當廚師烤牛扒時已經聞到濃濃既香味,嘩!食落不得了,廚師堅持Pink Level,食開熟牛扒既我接受亦欣賞廚師既悉心推介,好嫩好香好味呀 呢個燴煆扁意粉,獨有醬汁同意粉蝦一齊食,甜甜地,好幸福既感覺 好滿足既一晚,食物質素高,服務環境等令我地覺得好舒服,瞬間覺得自己喺台北或其他城市。溫馨提事:暫時只收現金,申請緊Visa Master,生蠔要早三日前訂,座位有限一定要訂位 ,落雨想坐室外可能唔係首選。

2015-12-17
  • 有機菇配法國芝士
  • 澳式烤牛扒
  • 紐約芝士蛋糕
2015-11-13 1042 views
🍴灣仔汕頭街入面既隱世小店,朋友介紹,今次聚舊就試一試。去到見到小店入面水泥牆,寫滿推介食品,意想不到竟然有蠔食,好彩朋友仔醒目一早pre-order左,唔係冇得食😝平時我都對蠔真係一般般,但呢個蠔真係只可以用個字0來形容--- 「正!」我同d朋友其實都對蠔冇乜研究,但老闆娘好好人,同我地介紹,老闆娘仲話佢地d蠔由法國同愛爾蘭新鮮運到。原來老闆係由澳洲回流番來,想帶澳洲既風味同風格0來香港。食完蠔做頭盤,老闆娘介紹左我地食Portobello with cheese, 即係菇,老闆娘介紹話上面d cheese 係用法國既 Gouda Cheese 同 Cantal Cheese mix 出來,出奇地,濃濃既cheese 係冇遮掩到 mushroom 既香味👍🏼👍🏼👍🏼之後再食左 Grilled Scallop, 嘩!嘩!嘩!好大粒呀!scallop下面有塊麪包,夾埋一齊食超 Fresh~~~~~~再0來個主菜,Grilled Steak, 淨係伴碟既Salad 都已經不得了,個salad dressing 超好味,個Steak更加唔洗多講!到飽飽就到另一個胃出塲,老闆娘極力推介我地試A
🍴灣仔汕頭街入面既隱世小店,朋友介紹,今次聚舊就試一試。

原來老闆係由澳洲回流番來,想帶澳洲既風味同風格0來香港。

到飽飽就到另一個胃出塲,老闆娘極力推介我地試Apple Crumble 同 Double Chocolate Muffin, 個 muffin 入面既朱古力 好似心太軟咁流出0來架!!

呢一餐真係好圓滿😋😋😋😋😋
  • 生蠔
  • Grilled Scallop
  • Portobello
2015-09-07 1168 views
金鍾行到汕頭街,就係試朋友講呢間小cafe,Share Cafe。先唔講食物,服務態度勁讚。👍🏻👍🏻由入門囗到收銀再到open kitchen裏面姐姐笑容都非常親切。💖 咁我就聽朋友講,試一試檸檬忌廉香草烤雞配意粉,跟餐連田園沙律同咖啡。個意粉好彈牙,唔係一般茶餐廳太overcook,香草與忌廉之間調較得好清香,令人有追食感覺。😋套餐跟滴漏咖啡,又唔係咖啡機冲,仲要冇限添加,當然冇要求啦。☕️☕️午市套餐優惠價跟Mövenpick🍦🍦。我大概一點走,之後已經見到人龍, 真係有fans喎。唯一改善係套餐唔可以加錢轉espresso coffee,同埋播音樂會更完美。結論係:值得一試!😋😋

結論係:值得一試!😋😋
  • Mövenpick
2015-07-29 1281 views
有實力的小店- 灣仔汕頭呢幾年變左小店食街,有拉麵,咖哩飯,同幾間Cafe,當中最鍾意就係街尾位於角落位既Share Cafe。我已經不知不覺食左幾個月,經歷佢地由只有外賣盒出餐(而家已落碟),轉新餐牌到無限添飲自助區,經營模式越見成熟,越黎越穩陣。我亦由一個黎食,去到帶同事一齊食,再去到同事自己帶同事黎食,非常切合佢地店名Share,分享好野俾身邊既人。店子小小,好似得幾個位,但其實係,午市時段可以坐對面舖,得力店員響門口賣力宣傳大量座位供應呢個安排,應記一功。我今日選左招牌貨,野味既香草檸檬鷄配意粉,意粉彈牙,檸檬鷄加香草令你有不㫁追食感覺,再跟絕不馬虎既新鮮沙律配意大利黑醋,再配無限添飲咖啡或茶。價錢係$63,抵!雖然無加一,但有親切既服務,店員見我熟客先打招呼,見我高大身型自動幫我加大碟,最後笑住補多句慢慢食。窩心服務以為自己去左台灣!果然有實力,所以一定支持有心小店。
有實力的小店
2015-07-28 1126 views
型格小Cafe - 座落於汕頭街地舖,於角落的小Cafe, 冇豪華裝修,幾張小枱子加簡單lifestyle設計,open kitchen 全出陣陣香味,令人有感覺親切。周日周圍逛,被店員的落力介紹下所吸引到留意呢間小cafe。店舖細細,以為得咖啡同甜品,點知店員話有意粉,沙律,飯,全曰早餐。。。堅喎。今日咁悠閒,決定試全日早餐all day breakfast,呢個dish 好有田園feel,天氣又好,在小街角落又寧靜,值得一讃D歌好好聽。食完個就嘆下杯咖啡,點左焦糖caramel cafe latte,嗶不得了!當香濃咖啡香加滑而silky 牛奶再落我至愛焦糖,好幸福呀!就咁懶洋洋過左一日,好滿足。我諗我會定期黎,又舒服老闆又風趣。食物衛生情度超高。會再黎支持小店。唯一要講既係冇訂位服務,冇八達通。
會再黎支持小店。
唯一要講既係冇訂位服務,冇八達通。
Caramel Cafe Latte
All Day Breakfast
2015-07-27
10 Minutes (Dine In)
$58 (Lunch)
Caramel Cafe Latte
All Day Breakfast
2015-07-16 1008 views
話明"隠世實力小店",食物到服務絶對有料,呢間小店好得意,午市設有大量堂食,可以去share cafe買完食物然後去對面法國酒舖享受午餐(十步之內),每星期黎最少一次已成為習慣,原因係老闆同事上下一心,好努力照顧客人,體貼又有人情味。價單方面好經濟,其中每日限定少量供應匈牙利式慢煮燉牛肉飯餐只售$48,老闆話初初開時客人鍾意食,唔想令佢地失望,所以跟新餐留喺午市賣,正係呢一點,你明咩叫人情味啦。老闆既特制醬意粉真係份量足,有追食感覺。係我必叫既餐,午市餐配滴漏咖啡或特選茶或可樂,值得一提,我個餐完本跟沙律,但我想食新鮮出爐既牛角酥(理論上牛角酥跟另外一個餐),老闆竟然二話不說轉俾我,再加句最緊要你食得開心,嘩,好貼心呀!所以,有實力係要講整體,無論食物服務質素到環境到氣氛到價錢冇得輪。唯一可以講既係,可以再多D驚喜,不過其實係我貪心姐嘻嘻。加油!

特製醬(新鮮香草,蕃茄,紅酒),西班牙辣肉腸,帕馬森芝士意粉,配新鮮沙律伴意大利黑醋
匈牙利式燉牛肉配飯
蘋果汁,橙汁
2015-07-16
5 Minutes (Dine In)
$58 (Lunch)
匈牙利式燉牛肉配飯
蘋果汁,橙汁
  • 特製醬,西班牙辣肉腸,帕馬森芝士意粉,配新鮮沙律伴意大利黑醋
2015-07-10 884 views
沒有來Share幾個月,見到由食物到服務甚至到價錢依然令你感覺窩心。Share確實成熟了唔少,午巿套餐定價抵,部分套餐包括新鮮牛角酥或極新鮮沙律配意大利黑醋,再加無限添飲既滴漏咖啡或茶,又設有對面堂座,套餐定價$48至$68起但絕不馬虎,樣様用心足料,服務員親切,值得一提係佢地有制服,有親切笑容,令你感覺窩心。值得支持!今日揀左焗薯沙律配紐倫堡腸,食的時侯有追食既的感覺,薯仔配醬好適合夏天食,腸煎得好香好好味,portion 啱啱好。見還有時間,同上次念念不忘的Flat White,今日再試熱朱古力,香滑香濃。大惝滿足呀!Share 小店,you made my day!
2015-07-09
2015-06-24 795 views
同事推薦, 小人特地哪兒都不去, 選擇在此買個午餐。本來想要同事介紹的烤雞飯, 卻原來沒有供應; 退而求其次點三文治, 同樣欠奉。店員推介想吃雞的話便選雞肉意粉, 在缺乏選項的情況下, 小人無奈接受。檸檬香草忌廉汁意粉餐$63, 轉凍啡加$3。整體份量不多, 三數件的雞肉尚算嫩口, 意粉則過腍了些; 都沒所謂了, 反正三扒兩撥已吃完。最要命的還是那個汁, 不管檸檬味或香草味皆沒有, 和一個普通的忌廉汁根本分別不大; 而且只是剛剛夠包著雞肉, 別妄想可撈到那少少的意粉!店員在準備沙律時小人已表明不要沙律汁, 誰知那店員卻硬要「唧少少」"鮑三覓黑醋" (balsamic vinegar) 在側邊。小人一嚐…太甜了, 欠酸香, 不喜歡此店調的味道, 可惜汁都沾到了菜; 但畢竟吃完意粉仍很肚餓, 唯有勉為其難強行啃下。加$3的凍啡沒有啡味, 不夠凍, 在大熱天時連解渴也不成。要烤雞無烤雞、要三文治無三文治, 事實上都不是大問題; 只是最離譜的是店員老在強調是因為夏天怕食物變壞, 如是者莫非夏天所有食肆都不賣烤雞或三文治?  怕食物壞是否更應該小心食材新鮮及衛生?  這樣的藉口, 匪夷所思。
加$3的凍啡沒有啡味, 不夠凍, 在大熱天時連解渴也不成。
TakeAway
Type of Meal
Lunch
2015-05-06 744 views
响後面街食完拉麵,唔夠飽,飲杯milk coffee應可頂住捱到放工。要咗大杯Flat White,雖然冇用玻璃杯但隻瓦杯好靚,奶泡厚咗啲,飲落啲泡幾細緻,帶澀味但非濃厚,易入口,原來店方用咗Mövenpick Heavenly豆。臨走都係忍唔住要咗個比利時空運過嚟嘅朱古力鬆餅外賣,冇影相,流心朱古力,唔太甜幾好。店員幫我搬櫈,等我可以靠牆坐响張靚嘅木枱,服務好細心。下次可以食lunch,有燉匈牙利牛肉飯。

店員幫我搬櫈,等我可以靠牆坐响張靚嘅木枱,服務好細心。

下次可以食lunch,有燉匈牙利牛肉飯。
2015-05-06
$36 (Lunch)
午飯時間四處尋找餐廳吃飯,最後在汕頭街發現了一間未曾嘗過的餐廳。 Share Cafe & Express 主要做外賣自取生意,想堂食的話,亦可於點餐後到對面舖安座進食。縱然是堂食,店方提供的還是用外賣餐盒盛載的客飯。用餐區設置多張高枱,舒適度一般喇!一客檸檬香草忌廉烤雞配飯,烤雞食味滑度一般喇,配上雜椒青瓜,色彩鮮明,建議追加多一點綠色蔬菜。檸檬香草忌廉汁口味都算有交代。跟餐配上普通裝滴漏咖啡,口味淡口了少許,加$12才可升級至即磨咖啡,感覺有點貴。
檸檬香草忌廉烤雞配飯
普通裝滴漏咖啡
[30/4/2015; Thu]
2015-04-30
$48 (Lunch)