2024-04-12 28 views
天氣悶熱唔想食肉,就諗起海鮮蒸😂太子雷生春隔離有間小漁港好抵食!餐廳明碼實價,冇隱藏式收費,食得安心。點左$318是日廚師精選套餐,有刺身拼盤、八款時令海鮮(澳龍、鮑魚、扇貝、海蝦、蠔、蜆),四款時蔬再加蟲草花蒸雞烏冬,仲有龍蝦頭瑤柱排骨粥底🤤🤤🤤非常豐富😍😍😍店員話套餐內原本係蟹但冇貨,今日用澳龍代替🤩加左個餐前小食點咗椒鹽鮮魷,熱辣辣好惹味蒸海鮮方面龍蝦、鮑魚、扇貝啖啖肉,好鮮甜又彈牙👍🏻食完海鮮已經好飽,但聞到呢個蟲草花蒸雞烏冬香到不得了,冇可能唔食🤤當食到攬住個肚個陣,店員仲提我地仲有個吸收哂精華嘅粥😂,呢餐真係非常滿足😌

加左個餐前小食點咗椒鹽鮮魷,熱辣辣好惹味

蒸海鮮方面龍蝦、鮑魚、扇貝啖啖肉,好鮮甜又彈牙👍🏻

2024-04-02
  • 鮑魚
  • 避風塘鮮魷
  • 南瓜排骨粥
  • 蒜蓉粉絲蒸扇貝
2024-04-11 21 views
和朋友講起,很久沒吃蒸氣海鮮,於是就訂位去食,這次選擇在太子的小漁港,因為幾抵食,店舖不太大,但平日夜晚都滿座,特別多大夥兒聚會,所以記得訂位。避風塘鮮魷$68來吃海鮮的店,吃海鮮菜式準沒錯,外皮薄脆,沾上避風塘調味料,微辣幾惹味,鮮魷口感QQ的,有魷魚的鮮味。是日廚師智選套餐$318刺身有三文魚、北寄貝、希靈魚、北寄貝、帶子、油甘魚,厚身肥美,特別喜歡鮮甜的帶子和爽口的北寄貝。第一回蒸的是鮑魚、粉絲蒸扇貝、大蝦、馬友,店員提示先吃魚,馬友頗濃魚香,肉質細膩,但有少少細骨。鮑魚夠大隻彈牙,大蝦好爽口,帶子厚肉,非常鮮甜,一吃就知道海鮮很新鮮。第二回是蜆、生蠔、花甲皇,貝殼類帶有少少海水味,蒸的時間剛好,肉質嫩滑,我們不懂開生蠔,店員也很樂意幫忙,蒸生蠔吃到原汁原味,好有蠔香。第三回是蒸蟹,蟹蒸完熱辣辣,要待一會才能拆開吃,令人好期待,如預期之中,蟹肉非常鮮甜,而且一梳梳的,很新鮮的肉質,而且還有軟軟的蟹膏,真是享受。第四回是蟲草花蒸雞、粟米、南瓜、蒜蓉勝瓜、芋頭、烏冬,雞件肉質滑溜有雞味,以荷葉墊底,將雞汁保留,令其他食材也添了一份雞香,特別是烏冬很索汁,蟲草花增添口感,營養均勻又好吃

避風塘鮮魷$68

是日廚師智選套餐$318

第四回是蟲草花蒸雞、粟米、南瓜、蒜蓉勝瓜、芋頭、烏冬,雞件肉質滑溜有雞味,以荷葉墊底,將雞汁保留,令其他食材也添了一份雞香,特別是烏冬很索汁,蟲草花增添口感,營養均勻又好吃。

最後就要吃海鮮排骨粥,由一開始已煮這個粥,放入米飯、排骨、蟹蓋,中途店員會不時攪拌,吸收了不同海鮮的精華,粥啖啖鮮甜,排骨有肉香,份量很多,店員主動提示吃不完可以帶回家吃。

店家選用的食材都很新鮮優質,店員會幫忙較時間制煮各種海鮮及分配給我們吃,服務很好,真的物超所值,推介!
🍽️ 小漁港海鮮舫 鮮蒸‧鮮味火鍋 (太子)📍太子荔枝角道127-133號地舖-想食粥底火鍋好耐啦😝😝最近見到好多人推薦呢一間餐廳!一於去試吓🫰🏻🫰🏻我哋今次揀咗「是日廚師智選套餐」( $318一位),性價比真係好高🥰🥰💫刺身拼盤刺身拼盤種類豐富,有希靈魚、北寄貝、三文魚、油甘魚、帶子😋😋全部都係厚切鮮甜大大份🤩🤩食到開晒胃呀😚😚💫豬骨瑤柱粥底一開始職員就幫我哋煮粥底,見到有好多豬骨同埋瑤柱🤩🤩喺即海鮮嘅過程入邊,不但只幫我哋加埋蟹蓋,仲要成日過嚟幫我哋攪拌啲粥😚😚😚最後個粥完全冇燶底,仲要好香好滑,好細心呀💕💕💫八款時令海鮮今日嘅時令海鮮有馬友、蝦、鮑魚、扇貝、蟹、花甲、沙蜆、花螺🦐🦀🐚🌸馬友魚肉雪白嫩滑,魚油香味好重,煮得啱啱好👍🏻👍🏻不過食嘅時候有少少細骨🤏🏻🤏🏻🌸鮑魚彈牙軟滑🫶🏻🫶🏻🌸扇貝厚肉又大粒,好嫩好嫩🤤🤤粉絲入味😍😍🌸蝦頭有滿滿蝦膏❤️❤️肉質彈牙爽甜🦐🦐🌸幾款甲殼類都大隻又彈牙,重點係完全冇沙㗎🥰🥰個人覺得最正係花甲,食落好鮮甜🌸重點就係隻蟹啦🦀🦀爆曬膏啊🤩🤩🤩蟹肉鮮甜結實,職員仲好貼心咁幫忙打碎啲蟹鉗😋😋啖啖肉好滿足🥳🥳🥳💫四款時蔬話就話四款,但係其實佢唔止㗎😆😆有節瓜,
🍽️ 小漁港海鮮舫 鮮蒸‧鮮味火鍋 (太子)
📍太子荔枝角道127-133號地舖

💫刺身拼盤

💫豬骨瑤柱粥底

💫八款時令海鮮
🌸扇貝厚肉又大粒,好嫩好嫩🤤🤤粉絲入味😍😍
🌸蝦頭有滿滿蝦膏❤️❤️肉質彈牙爽甜🦐🦐

💫四款時蔬
話就話四款,但係其實佢唔止㗎😆😆有節瓜,粟米,芋頭、南瓜、番薯仔同埋蟲草花蒸雞,仲要有個烏冬底😍😍荷葉底包住,不但只唔會流汁,仲令到啲蔬菜吸晒雞肉嘅香味💕💕

💫一款主食-椒鹽鮮魷
椒鹽鮮魷香脆惹味,啱啱炸起🔥🔥🔥熱辣辣真係好正呀😋😋

🌟員工好細心,好主動幫手蒸海鮮,每當計時器一響,即刻會有員工過嚟幫手🫶🏻🫶🏻

🌟樓底好高,座位闊落又舒服,見到好多食客都係一班朋友一邊食海鮮一邊吹水,係聚會嘅好地方啊🥰🥰🥰

🌟食物份量同質素絕對對得住個價錢,我同朋友都飽到個肚脹卜卜🤰🏻🤰🏻性價比極高!

推薦指數:4/5
抵食指數:5/5

#foodloverin852 #852 #foodie #hongkong
#PrinceEdward #太子 #太子好去處 #太子美食 #小漁港海鮮舫
我講過好鍾意食海鮮,好識搵食嘅美女同學就推介咗小漁港比我~Bookmark咗好耐我終於去咗食!今次同男朋友食$318/位嘅套餐,星期一至四限定嘅。一開始就上碟刺身比我地,呆咗😂因為我地第一次食唔知除咗桌上蒸嘅嘢食仲會有其他。碟刺身好高質,我淨係食生三文魚,都覺得好鬼正。之後就叫我地揀小食,我地揀咗避風塘鮮魷,又係又熱又脆又彈牙,勁好味之後入正題食桌上蒸,食之前會煮粥,落咗瑤柱、龍蝦頭、豬骨同珍珠米。全程都有姐姐幫手煮同計時,自己淨係負責食就得!第一round:蒜蓉蒸龍蝦第二round:鮑魚、海蝦、魚、粉絲扇貝第三round:花甲、螺、青口第四round:荷葉蒸烏冬、蟲草雞、芋頭、南瓜、粟米、勝瓜最後仲有個集合曬海鮮精華嘅粥食~龍蝦頭同膏煮到入曬味,個粥金黃色的。我地食唔曬帶走咗(其實食到第三round我地已經驚咗,啲海鮮太肥美食到好飽😂)男朋友未食完已經係咁話要encore ,我覺得呢度食嘅海鮮係比較原汁原味,唔需要點醬料,保留海鮮嘅鮮味,都推介比鍾意清淡健康嘅朋友

第一round:蒜蓉蒸龍蝦
第二round:鮑魚、海蝦、魚、粉絲扇貝
第三round:花甲、螺、青口
第四round:荷葉蒸烏冬、蟲草雞、芋頭、南瓜、粟米、勝瓜

🫶🏻好耐無食過粥底蒸鍋,今晚特意去太子一間有粥底蒸好多海鮮既小漁港食。[是日廚師自選套餐]🟠日日新鮮 款款時令🔴一口價(免加一、免小食、免茶芥)刺身拼盤一坐低先嚟碟刺身拼盤打下卡先。款式有希靈魚、帶子、北寄貝同三文魚。款款新鮮,一啖一片,凍凍地食口感好正😊小食:避風塘豬手即叫即製,外皮非常香脆,仲要係惹味既避風塘口味好邪惡👿。我超鍾意食豬手內既骨膠原。[究竟有咩海鮮呢?]肉蟹一隻、(賴尿蝦)視乎隻蟹大細而定、大蜆、鮑魚、粉絲元貝、海蝦、蟲草花蒸雞(烏冬底)、配菜有勝瓜、小番薯、玉米、芋頭、南瓜不得了,竟然咁多款海鮮。依個套餐好豐富。當然全部海鮮都好新鮮,肉質彈牙。粥底:豬骨粥落蟹蓋一齊慢煲,蒸海鮮汁會慢慢向粥底流,最後配埋炸豆、蕎頭食,脆脆又酸酸地😋飲品:血橙鮮果汁、IF椰青水甜品:黑糖紅豆果:外形似茶果,甜甜地幾好味🤤

[是日廚師自選套餐]
🟠日日新鮮 款款時令
🔴一口價(免加一、免小食、免茶芥)

小食:避風塘豬手

[究竟有咩海鮮呢?]

粥底:豬骨粥

飲品:血橙鮮果汁、IF椰青水
甜品:黑糖紅豆果:外形似茶果,甜甜地幾好味🤤
  • 刺身拼盤
  • 瀨尿蝦
  • 肉蟹
  • 避風塘豬手
  • 粥底
  • 蒜蓉粉絲蒸扇貝
呢排食得熱氣嘢多,突然間想食得清淡少少,所以我哋就去食左個人均3百頭、超級抵食既海鮮蒸氣火鍋套餐😌🌟是日廚師智選套餐🌟 $318 @1✨刺身拼盤✨是日刺身拼盤入面有三文魚、希靈魚、北寄貝、帶子、劍魚腩同樟紅魚全部都新鮮厚切,夠凍之餘仲好有光澤🫰🏻✨八款時令海鮮✨今日既八款時令海鮮系原隻肉蟹、馬友、鮑魚、海蝦、扇貝、花螺、沙白同花甲💕▫️馬友油脂豐富既切件馬友食落又滑又嫩,唔算好多骨!▫️鮑魚鮑魚爽口唔靭好有彈性,內臟仲已經清理好哂,夠哂細心💕▫️海蝦海蝦肉質結實好大隻,有埋大佬剝殼仲更加正🤣▫️扇貝大大粒既扇貝上面放左蒜蓉同粉絲,蒜味滿滿超級香!▫️花螺鮮味彈牙既花螺-向都係小妹最愛😍▫️沙白▫️花甲 花甲同沙白隻隻都飽滿多肉又冇沙,食得好爽🤟🏻▫️原隻肉蟹店員會系你面前將個蟹蓋拆落嚟放埋入個粥底度先再蒸個蟹身,睇到都好期待個粥😽肉質緊緻既肉蟹身肥大肉厚啖啖肉,d膏比我想象中多同鮮👍🏻正!✨四款時蔬✨是日時疏系南瓜、粟米、絲瓜同芋頭絲瓜上面放咗隻蝦乾,鹹鹹香香好味美✨-款主食✨▫️荷葉蟲草花蒸雞配烏冬底用蟲草花同荷葉蒸出嚟嘅雞帶有好清香既荷葉味,滑而不柴肉汁多,可見蒸雞嘅火喉控制得好好,絕!煙煙韌韌既鳥

🌟是日廚師智選套餐🌟 $318 @1

刺身拼盤✨

全部都新鮮厚切,夠凍之餘仲好有光澤🫰🏻

✨八款時令海鮮✨

▫️馬友

油脂豐富既切件馬友食落又滑又嫩,唔算好多骨!

▫️鮑魚

鮑魚爽口唔靭好有彈性,內臟仲已經清理好哂,夠哂細心💕

▫️海蝦

海蝦肉質結實好大隻,有埋大佬剝殼仲更加正🤣

▫️扇貝

大大粒既扇貝上面放左蒜蓉同粉絲,蒜味滿滿超級香!

▫️花螺

鮮味彈牙既花螺-向都係小妹最愛😍

▫️沙白

▫️花甲

花甲同沙白隻隻都飽滿多肉又冇沙,食得好爽🤟🏻

▫️原隻肉蟹

✨四款時蔬✨

是日時疏系南瓜、粟米、絲瓜同芋頭

絲瓜上面放咗隻蝦乾,鹹鹹香香好味美

✨-款主食✨

▫️荷葉蟲草花蒸雞配烏冬底

絕!

煙煙韌韌既鳥冬同圍邊既時蔬嗦滿晒蒸雞流出梨既甘香雞油同雞汁,真係香到-個點👍🏻👍🏻超快比人清哂碟!

今晚既靈魂所在-定系-開始就放左系個窩底入面開始㷛既蟹殼瑤柱豬骨粥🤩

蒸完哂咁多嘢之後,個粥底吸收哂海鮮同蔬菜個d原汁原味既精華,加上本身既瑤柱又唔少,煲好既粥真係鮮甜到不得了,小妹-口氣食左好幾碗😋

另外仲散叫咗:

✨避風塘鮮魷✨ $68

避風塘鮮魷酥脆惹味唔太辣,炸粉薄薄好香口,送酒真係100 分👍🏻

呢個價位可以食到咁多海鮮真心抵,今餐又係好滿足嘅一餐呢💕

🐟小漁港海鮮舫 鮮蒸•鮮味火鍋

📍太子荔枝角道127-133號地舖

港鐵太子站D出口,步行約8分鐘
2024-03-30 20 views
今日同朋友去太子食火鍋,間餐廳主打海鮮,啲海鮮好新鮮,而且價錢合理。我哋叫咗個「刺身拼盤」,入面有齊三文魚、吞拿魚、甜蝦、帆立貝。啲刺身好新鮮,切得好薄,口感唔錯。我哋仲叫咗隻瀨尿蝦。隻瀨尿蝦好大隻,肉質好鮮甜。我哋又叫咗隻肉蟹。隻肉蟹好肥美,蟹膏都係好甘香。最後,我哋叫咗個「貝殼三寶」,入面有蟶子、蜆、扇貝。啲貝殼好新鮮,肉質好鮮甜。
我哋仲叫咗隻瀨尿蝦。隻瀨尿蝦好大隻,肉質好鮮甜。
我哋又叫咗隻肉蟹。隻肉蟹好肥美,蟹膏都係好甘香。
最後,我哋叫咗個「貝殼三寶」,入面有蟶子、蜆、扇貝。
啲貝殼好新鮮,肉質好鮮甜。
2024-03-05
2024-03-27 26 views
這家餐廳的蒸氣火鍋用料非常新鮮。門口就已經有各類海鮮,讓人垂涎欲滴。我和我的朋友選擇了二人份的餐點,裡面有蟹、蝦、蜆、半隻雞和各種蔬菜等。每一樣食材看起來都非常新鮮,給人一種食慾大開的感覺。而且店員會幫你蒸煮,雖然一次只能蒸一層美食,食材在蒸氣的作用下迅速變得熟透。蟹肉鮮嫩多汁,蝦肉彈牙鮮美,而蜆更是散發出濃郁的海味。半隻雞肉肥瘦相間,入口滑嫩。蔬菜則為這道菜添加了豐富的營養,清脆爽口,讓整個火鍋更加平衡。除了各種食材的豐富之外,餐廳還提供了最後的驚喜——粥。蒸氣火鍋結束後,服務員會將剩餘的湯底加入米飯中,煮成一鍋濃郁的粥。這碗粥順滑香濃,吸收了各種食材的精華,讓人回味無窮。

朋友升職請食飯,講左好耐要食蒸汽海情火鍋,終於如願食到🤟🏻位於太子的小漁港海鮮舫,主打蒸氣火鍋,食法較健康,用蒸氣方法保留食物的本質,場內置有大魚缸,每日新鮮購入食材🐟😍⋄平日未夠7點,已經高朋滿座,建議大家去之前要book定位😆⋄⋄====—====—====—====—✦ 小食 ✦🦑避風塘鮮魷($68)大排檔風味😛魷魚炸至金黃色,肉質彈牙結實,爆香嘅蒜蓉🧄夾住濃濃蒜香,超惹味😍⋄✦ 是日廚師智選套餐 ✦($318/位)週一至四;套餐免加一•免茶芥•免小食⋄✦ 刺身拼盤 ✦🍣雖然主打蒸氣火鍋,但刺身拼盤一啲都唔馬虎,三文魚、北寄貝,希靈魚、帶子及油甘魚,樣樣都好好食,好新鮮,有驚喜😜👏🏻⋄✦ 八款時令海鮮 ✦🐠鮑魚肥美大隻,口感彈牙,好吃😜—🐚粉絲扇貝扇貝大大粒,蒸得剛剛好,配埋粉絲食一流😙—🐟馬友好滑好味道,記得要趁熱食😝—🦐大蝦大蝦非常新鮮,鮮甜又彈牙,我地仲將蝦頭放落粥度熬😋—🐘象拔蚌超級肥美及鮮甜😝—🤎蜆大隻又清甜👍🏻—🐚螺大大粒嘅螺口感很好😛—🦀膏蟹店員將蟹蓋放喺鍋底度同啲生米一齊煮個粥,蟹好多膏,肉質鮮甜、蟹鉗啖啖肉🤩🤩⋄✦ 四款時蔬 ✦時令蔬菜包括南瓜🎃、芋頭🤍、粟米🌽
朋友升職請食飯,講左好耐要食蒸汽海情火鍋,終於如願食到🤟🏻

平日未夠7點,已經高朋滿座,建議大家去之前要book定位😆

====—====—====—====—
✦ 小食 ✦
🦑避風塘鮮魷($68)

✦ 是日廚師智選套餐 ✦
($318/位)
週一至四;套餐免加一•免茶芥•免小食

刺身拼盤 ✦

✦ 八款時令海鮮 ✦

🐠鮑魚
肥美大隻,口感彈牙,好吃😜

🐚粉絲扇貝
扇貝大大粒,蒸得剛剛好,配埋粉絲食一流😙

🐟馬友
好滑好味道,記得要趁熱食😝

🦐大蝦
大蝦非常新鮮,鮮甜又彈牙,我地仲將蝦頭放落粥度熬😋

🐘象拔蚌
超級肥美及鮮甜😝

🤎蜆
大隻又清甜👍🏻

🐚螺
大大粒嘅螺口感很好😛

🦀膏蟹

✦ 四款時蔬 ✦
時令蔬菜包括南瓜🎃、芋頭🤍、粟米🌽、紫薯🍠同勝瓜

✦ 主食✦
最後仲有「蟲草花蒸雞配烏冬底」,烏冬吸收曬蒸雞嘅精華,超正😍👍🏻

✦ 粥底 ✦
成晚嘅精華所在,集合鮮味於一身嘅蟹膏豬骨粥,仲加埋元貝仔一齊煲,鮮甜到只能默默地食😛好滿足☺️

✦ 飲品 ✦
🍹意大利有氣鮮果汁($18)

====—====—====—====—
  • 南瓜排骨粥
  • 海蝦
  • 馬友
2024-03-20 18 views
小漁港海鮮舫🦐🦀海鮮蒸鍋套餐 ($318)刺身拼盤八款時令海鮮四款時蔬一款主食想講吓海鮮方面,食落都係感覺到係幾新鮮,唔似雪藏左好耐!雖然數量唔係話好多,但係種類都係非常之多!!特別要推介嘅係馬友同埋扇貝,馬友食落真係好滑而且係冇骨,真係好少食到咁高質嘅魚🤩🤩如果份量可以再有多啲就好啦😂而蒜蓉粉絲蒸扇貝就係一定有好食嘅保證,有大大粒嘅扇貝加上爽滑口感真係冇得輸🤪跟住落嚟就係想介紹下青口同埋肉蟹,青口真係好大隻,好少可食到呢一種Size之餘仲要係冇腥味嘅,真係做得好好😍😍而肉蟹都係其中一樣好值得去食嘅,肉質細嫩,味道鮮甜🥳當然肉蟹嘅膏唔會好多唔會好甜,但係肉地方面真係啖啖肉!絕對係食過返尋味☺️☺️評分:9/10太子荔枝角道127-133號地舖
小漁港海鮮舫🦐🦀

海鮮蒸鍋套餐 ($318)
八款時令海鮮
四款時蔬
一款主食

評分:9/10

太子荔枝角道127-133號地舖
2024-03-17 81 views
爸爸知道我鐘意食海鮮🦀🦐🐟,特登訂左枱去“小漁港”,媽媽超級期待😍。店舖裝修同個名一樣,牆身及擺設都放有帆船⚓既佈置,坐位夠闊落。我哋揀左“是日廚師智選套餐“$318/位,套餐有一款主食,四款時蔬🌽,八款時令海鮮及刺身拼盤,最重要星期一至四套餐埋單❎免加一,❎免茶芥,❎免小食,真係好抵食👍。天婦羅蕃薯仔:熱辣辣即炸,外脆內軟仲要勁甜😋。刺身拼盤:全部都好新鮮肥美,食完爸爸話己經好飽,同我講要我加油海鮮,結果仲食得多過我。八款時令海鮮:套餐有貝殼三寶(花甲,黃蜆,東風螺),肉蟹,鮑魚,海蝦,馬友,扇貝,但姐姐話因為我哋隻肉蟹細隻,所以今次仲有瀨尿蝦。我哋食完刺身,姐姐就會幫我地放上去較時間蒸,夠鐘又會過黎幫我地開蓋,又會攪下個粥底,服務一流😘。每樣海鮮蒸既時間都吾一樣,貝殼三寶好乾淨👌無沙,扇貝鋪上滿滿嘅粉絲夠大隻又彈牙,肉蟹🦀都吾細隻啖啖肉,魚肉🐟蒸到岩岩好夠滑,瀨尿蝦做完運動好容易脫殼,真係食得好滿足。四款時蔬:最尾蒸既有勝瓜,粟米🌽,芋頭,南瓜,蕃薯仔🍠,蟲草雞🐓及烏冬。烏冬吸曬蟲草雞既精華,雞肉嫩滑岩岩好。一開始就放左蟹蓋同排骨一齊煲,粥底吸晒海鮮既精華,原來仲加埋瑤柱粒一齊煲,

天婦羅蕃薯仔:熱辣辣即炸,外脆內軟仲要勁甜😋。

天婦羅蕃薯仔

馬友扇貝鮑魚海蝦

肉蟹

貝殼三寶

瀨尿蝦

蟲草雞蔬菜烏冬

一開始就放左蟹蓋同排骨一齊煲,粥底吸晒海鮮既精華,原來仲加埋瑤柱粒一齊煲,連平時吾食粥既我都食左兩大碗,大人小朋友都食得好開心。

粥底海鮮

最尾既甜品入面係豆沙餡料,吾會好甜。

紅豆餡甜品

📍小漁港海鮮舫 鮮蒸‧鮮味火鍋
📌太子荔枝角道127-133號地舖

#小漁港 #海鮮餐 #甜番薯 #刺身拼盤 #火鍋 #粥底 #ilovefood #hkfoods #hkfoodblogger #yummy #foodie #香港美食 #美食推介 #美食日記 #太子美食 #太子好去處

#hkkol #blogger #hkfoodie #親子 #全職媽媽 #育兒日記 #育兒 #育兒日常 #寶寶日記 #成長記錄 #凍檸茶
2024-03-13
瀨尿蝦
蟲草雞蔬菜烏冬
粥底海鮮
紅豆餡甜品
前菜有刺身拼盤同小食✨刺身拼盤三文魚新鮮肥美,帶子肉質嫩滑,仲有希靈魚、北寄貝,十分開胃✨雞泡魚乾 甜甜地,燒到脆口仲保留到水份🐡因為蒸唔同嘅海鮮所需嘅時間都唔同⏰所以分咗3 round☝🏻第1 round✨✨有馬友🐟海蝦🦐鮑魚同扇貝✨馬友肉質鮮甜嫩滑,平時麻麻地食魚嘅我都覺得好好味;海蝦肉質結實,鮮味十足;鮑魚彈牙爽口,大大隻好有份量;而扇貝肉質細嫩,粉絲更加吸晒扇貝嘅精華✌🏻第2 round✨✨有蠔同花甲✨ 蠔肉質飽滿有彈性,好豐滿🦪🥰花甲唔算厚肉,但十分鮮甜👌🏻第3 round✨✨係肉蟹🦀大大隻,啖啖肉,蟹肉同蟹膏同樣味道鮮濃食完海鮮,第4 round有蟲草花蒸雞烏冬🐥非常非常驚喜✨雞肉鮮嫩,雞汁同精華全部比烏冬吸晒,配上粟米、芋頭、南瓜等配料,太好味喇!🥹海鮮粥✨✨粥加入蟹蓋、蟹膏、豬骨,由一入座就開始煮,時間啱啱好,海鮮粥煮到綿綿密密,各種海鮮嘅鮮味滲透晒落個粥到🤤好味到飽到食唔晒都要打包返屋企🥹
前菜有刺身拼盤同小食
刺身拼盤
三文魚新鮮肥美,帶子肉質嫩滑,仲有希靈魚、北寄貝,十分開胃

✨雞泡魚乾
甜甜地,燒到脆口仲保留到水份🐡

因為蒸唔同嘅海鮮所需嘅時間都唔同⏰所以分咗3 round

2024-03-03 42 views
今日就同朋友去咗小漁港海鮮食海鮮蒸鍋我哋就叫左廚師智選套餐包括刺身拼盤, 分別有三文魚, 帶子, 希靈魚, 呑拿魚, 帆立貝仲有8款時令海鮮, 4款蔬菜, 蟲草花蒸雞同豬骨粥底避風塘鮮魷, 好夠鑊氣, 炸得好香口, 蒜香味十足海鮮蒸鍋分咗兩層,底嗰層主要放米, 上層分別蒸左唔同嘅海鮮同配料,貝殼類都好鮮甜, 鮑魚爽口彈牙; 扇貝超多粉絲係面頭; 仲有魚, 海蝦等蟲草花蒸雞蒸得啱啱好, 雞肉嫩滑, 加埋烏冬索滿晒啲雞汁最後海鮮嘅精華滴晒落豬骨粥底度, 好綿密鮮甜
今日就同朋友去咗小漁港海鮮食海鮮蒸鍋

我哋就叫左廚師智選套餐

包括刺身拼盤,
分別有三文魚, 帶子, 希靈魚, 呑拿魚, 帆立貝

仲有8款時令海鮮, 4款蔬菜, 蟲草花蒸雞同豬骨粥底

避風塘鮮魷, 好夠鑊氣, 炸得好香口, 蒜香味十足

蟲草花蒸雞
蒸得啱啱好, 雞肉嫩滑, 加埋烏冬索滿晒啲雞汁

最後海鮮嘅精華滴晒落豬骨粥底度, 好綿密鮮甜
2024-03-03 39 views
Lomo飛UK之前近近地同佢去食海鮮,心諗星期一應該唔使訂枱,點知呢間野竟然full house, 好彩我早左少少拎到尾二既一張枱。套餐有3set, 318/398/498, 我點左398但食完建議一係就318, 一係就498, 398多左象拔蚌刺身同龍蝦,但同鯉魚門比我唔覺特別鮮(which鯉魚門人均1000, not apple to apple tho)瀨尿蝦好鮮,生勾勾係我面前蒸死左。馬友魚比想像中滑同甜,仲要無刺。鮑魚海蝦元貝蚌蜆正常發揮,ok 好食。主食無要到粥,雖然係粥既話有曬d精華應該會幾好食,但個蟲草花udon都幾有特色,而且已經飽到食唔落。另外一提,呢間蒸海鮮走清蒸路線,少落蒜,係食得出既鮮味,值得一讚。只係佢唔係幾層一齊蒸,蒸幾次落黎已經2個幾鐘,比較適合同 frd黎吹水食。唔知係咪星期一,無加一,性價比超高,如無意外會係我平平地想過下口癮食海鮮既地方。

2024-02-28 60 views
小漁港海鮮舫主打蒸氣火鍋,呢種食法嘅好處係將食材嘅精華點滴不浪費地完全食落肚,餐廳夜晚坐無虛席,一定要預先訂位😊😊🤩♥️是日廚師智選套餐🐟🦐🦑🦞 $318套餐價錢按人頭計,包括晒以下食物,非常豐富♥️🥰🥰😄刺身拼盤🐟帶子,三文魚,油甘魚,北寄貝,希靈魚,全部都好鮮美,魚油油脂甘香,比放題質素更好。店員姐姐話今晚隻肉蟹返貨細隻咗,所以加碼咗隻琵琶蝦,琵琶蝦肉質細嫩,質感介乎龍蝦同海蝦之間,相當有鮮味😛😚😛🥳8款時令海鮮🦐🦪🦑🦞包括肉蟹,鮮蠔,鮑魚,鮮蝦,馬刀貝,沙蜆,帶子,馬友, 由於每款海鮮烹煮時間唔同, 店員姐姐分咗唔同嘅盤裝海鮮同幫手按時間蒸煮,大家乖乖等食就得啦。各款海鮮都好新鮮,係食得出嘅鮮美,不愧係主打海鮮嘅蒸氣火鍋店,係預期中嘅高水準😚😚😋😋蟲草花蒸雞烏冬底+農家四寶🐥雞肉嫩滑,有經過醃製,蒸熟後,雞汁落入烏冬,令烏冬有香濃雞味,呢個烏冬嚟多2份都食到啊🤩♥️♥️😄瑤柱排骨粥底🍲 $78呢個粥底必須必須必須要叫,粥底有好多瑤柱粒同鹹豬骨,經過一晚嘅蒸煮後,會將所有海鮮同雞嘅精華盡數吸收,鮮甜到不得了!😊♥️🥰🥰😄避風塘鮮魷🦑 $68見隔離枱叫咗碟,聽到話好好食,梗係要整返碟嚟食,鮮魷

是日廚師智選套餐🐟🦐🦑🦞 $318
套餐價錢按人頭計,包括晒以下食物,非常豐富♥️🥰🥰😄

刺身拼盤🐟

8款時令海鮮🦐🦪🦑🦞

蟲草花蒸雞烏冬底+農家四寶🐥

瑤柱排骨粥底🍲 $78

避風塘鮮魷🦑 $68
見隔離枱叫咗碟,聽到話好好食,梗係要整返碟嚟食,鮮魷嫩滑,避風塘味道香辣,好有大排檔風味,十分惹味😛😛😚😚

店員姐姐一眼關七,要同時負責出餐及幾枱嘅蒸煮,高效率得嚟有條不紊,仲可以傾到兩句計,非常抵讚啊😊😙😋😋

小漁港海鮮舫
地址:大角咀荔枝角道127號金荔閣

#大角咀#大角咀美食#太子美食#太子餐廳#海鮮火鍋#蒸氣火鍋#原汁原味#海鮮蒸氣火鍋#小漁港#海鮮舫#廚師套餐#廚師發板#精選海鮮#海鮮套餐#刺身拼盤#琵琶蝦#時令海鮮#肉蟹#鮮帶子#蟲草花蒸雞#粥底火鍋#避風塘#避風塘鮮魷#鹹豬骨#鮮蠔#馬刀貝#油甘魚