2013-01-03 133 views
之前飲宴時收到張聖安娜餅卡, 真係難得係呢間, 即刻落街買番幾件西餅.N年冇食聖安娜, 唔係因為面包蛋糕唔好食, 而係"沒有一間起左近"...其實西餅店一直俾大店壟斷晒, 而大店又冇做得特別好, 確係冇乜選擇!餅卡價不變, 都是$48, 不過西餅就貴了好多, 靚少少, 好似今次就已經要補多4蚊先得4件 濃厚的朱古力味, 再沾有朱古力醬, 不算甜, 所以一個人都可以食晒一件! 裡面有朱古力脆脆, 口感不錯! 芒果cupcake非常普通, 圍邊的cream一陣奶油味, 食得多好漏. 芒果粒都新鮮. 只係整個冇特別都要$13太貴. 栗子蛋糕沒有大店做得出色, 偏甜. 不過海棉蛋糕部份唔錯, 可以一試. 芒果椰子蛋糕是面層一陣jelly狀芒果味, 與海棉蛋糕夾著椰子慕士, 椰子味清新, 好似食緊泰式小吃~除了cupcake所有蛋糕上面放上可食用的聖誕裝飾, 望落都幾吸引.

2012-12-22
TakeAway
$13 (Tea)
Celebration
Christmas
2012-11-19 48 views
上星期日在黃大仙閒逛時, 經過聖安娜, 見到有宇治金時蛋糕出售, 價錢也不貴, 還有下午茶時段優惠, 比平常平了足足十元!! 一向對綠茶的食品也有偏好的我, 自然不會放過, 於是買了回家當早餐. 宇治金時, 其實即是綠茶和紅豆. 蛋糕與平常見到的卷蛋大小相約, 看起來也很不錯, 不過價錢卻貴一倍. 把蛋糕切閞後, 一圈一圈的紅豆呈現眼前. 宇治金時蛋糕, 入口鬆軟, 但綠茶味道一般, 有點苦澀的味道. 不過這個味道很快被忌廉的甜味完全蓋過, 感覺像吃紅豆忌廉蛋糕! 紅豆的數量雖然不少, 但紅豆粒偏細, 入口很有咬勁, 一點也不腍, 口感就像未煮腍的紅豆一樣, 對我來就還可以, 但家中兩老卻不大喜歡. 雖然蛋糕味道不致於難吃, 但是綠茶和紅豆才是主角, 它的味道卻被配角忌廉完全蓋過, 感覺是"妹仔大過主人婆. "以這個價錢而吃到這樣質素的蛋糕的確不值. 一向以為, 聖安娜的蛋糕質素正在進步中. 不過, 吃過這個宇治金時蛋糕後, 這個想法又有點相確的餘地.

把蛋糕切閞後, 一圈一圈的紅豆呈現眼前.
宇治金時蛋糕

2012-11-11
Waiting Time
3 Minutes (TakeAway)
$29 (Breakfast)
  • 沒有
2010-09-08 35 views
聖安娜餅咭係今年第一張收到的冰皮月餅劵,見我屋企附近有分店,咪捱義氣寧願早d起身即刻去換番公司嚟tea time la今日興致勃勃攞出嚟試la,其實佢哋個包裝都幾靚,同埋我覺得佢哋將味道的名字直接印係餅皮上真係好有心思,唔駛下下都要估係咩味道由於本身張餅咭個8隻味道係已經set死咗,無得自己揀咁首先就係試我最喜歡gei咖啡焦糖味道,切開餅皮太軟太薄,痴哂刀,中間是焦糖,饀是咖啡味,可是入口只有像是片糖般的甜,不是焦糖味,咖啡味更是淡得不著痕跡然後是薰衣草味,打開封袋沒有香味,切開餅皮有一兩條像是薰衣草的物體夾在餡肉中細細咀嚼下呢條草,才有點薰衣草的味道,而餅身是偏淡的也許是小妹早於日本北海道嘗過太多薰衣草的食品嘗了一口聖安娜的薰衣草月餅之後真的不能接受.最後再保守d揀左個桂花栗子開嚟食,點知係最怪的味道沒有栗子味但又不是一般的桂花味.就這樣一盒有8個的月餅,我們只開了3小個後,大家愛甜一族都唔敢再試
咪捱義氣寧願早d起身即刻去換番公司嚟tea time la

今日興致勃勃攞出嚟試la,其實佢哋個包裝都幾靚,
同埋我覺得佢哋將味道的名字直接印係餅皮上
真係好有心思,唔駛下下都要估係咩味道

由於本身張餅咭個8隻味道係已經set死咗,無得自己揀
咁首先就係試我最喜歡gei咖啡焦糖味道,
切開餅皮太軟太薄,痴哂刀,中間是焦糖,饀是咖啡味,
可是入口只有像是片糖般的甜,不是焦糖味,
咖啡味更是淡得不著痕跡

然後是薰衣草味,打開封袋沒有香味,
切開餅皮有一兩條像是薰衣草的物體夾在餡肉中
細細咀嚼下呢條草,才有點薰衣草的味道,而餅身是偏淡的
也許是小妹早於日本北海道嘗過太多薰衣草的食品
嘗了一口聖安娜的薰衣草月餅之後
真的不能接受.

最後再保守d揀左個桂花栗子開嚟食,
點知係最怪的味道沒有栗子味
但又不是一般的桂花味.

就這樣一盒有8個的月餅,
我們只開了3小個後,大家愛甜一族都唔敢再試