2020-06-23 469 views
很多廳都搞優惠, 而小米想食拉麵, 大家就來到這商場角落的拉麵店. 在卡位就座後, 要開始點餐了. 枱邊櫃桶有餐具和紙巾, 真方便.   豬軟骨長崎拉麵  母親大人點的. 雖然只有二件豬軟骨, 但母親大人不大食肉, 所以覺得OK.  辣肉豚片長崎拉麵  小米點的拉麵. 原來那堆辣肉醬很辣,, 小米未能接受呢! 唯有在碗內加入砂糖來中和那個辣.   長崎CHAMPON拉麵   大大碗拉麵, 混有很多青菜, 感覺很健康. 拉麵加上椰菜紅蘿蔔芽菜洋蔥蝦肉, 不同的食材一起享用, 打造不同的口感. 不過最特別是這粉紅色的東西,,,, 是否扮煙肉? 亞硝酸? 但自己不喜歡粉紅色的東西, 所以留在碗邊,,,, 堅持不食!!!! 餃子  自家工場生產的餃子..  卡位上面是出風口, 整個晚餐都KEEP住有陣風吹向頭頂,  我有頭髮保護,  也覺得勁唔舒服囉!!!
在卡位就座後, 要開始點餐了.
枱邊櫃桶有餐具和紙巾, 真方便.
豬軟骨長崎拉麵
豬軟骨長崎拉麵
辣肉豚片長崎拉麵
小米點的拉麵. 原來那堆辣肉醬很辣,, 小米未能接受呢!
唯有在碗內加入砂糖來中和那個辣.
長崎CHAMPON拉麵
大大碗拉麵, 混有很多青菜, 感覺很健康.
拉麵加上椰菜紅蘿蔔芽菜洋蔥蝦肉,
不同的食材一起享用, 打造不同的口感.
長崎CHAMPON拉麵
不過最特別是這粉紅色的東西,,,,
是否扮煙肉? 亞硝酸?
餃子
餃子
自家工場生產的餃子..

卡位上面是出風口,
整個晚餐都KEEP住有陣風吹向頭頂,
我有頭髮保護,  也覺得勁唔舒服囉!!!
2020-05-19
Dining Offer
Coupon
2019-11-30 484 views
天啊,我實在等到要開始打食評,希望打完嘅時間佢會出到碟餃子畀我。話說今日星期六朝早,我11:30落單,等到12點,催咗一次,同我講個廚師煎燶咗要再再煎過🙃⋯⋯佢再煎過都無第一次咁好食。個皮薄,但痴埋一齊,佢似係要解凍嗰啲餃子,但裡面好Juicy,可惜間嘢嗰知做乜,入面又唔係忙,叫個$28餃子要等半粒鐘,嬲咗。鰻魚炒飯,用炒飯機炒,吹捧手炒同時,都要炒得好食先得,哩碟機炒嘅啲雙粒分明,每粒都包住鰻魚汁,仲有鮮蔥,紫菜等等配料,都幾好食,出餐又快。再講下個杯,一抹個底係橙黃色,大家小心啲好。講完

佢再煎過都無第一次咁好食。
鰻魚炒飯

再講下個杯,一抹個底係橙黃色,大家小心啲好。
講完
2019-11-30
Waiting Time
35 Minutes (Dine In)
$40 (Lunch)
鰻魚炒飯
2019-11-09 295 views
我4點40分落單,5點15分先到。鋪頭都係得幾台客(我地仲要係叫做新入既客),感覺有點不爽,細拉麵($28)有點過咸,薯條魚柳都炸得幾好,至於多士(一般正常),總括而已,可以一試,但唔會有番轉頭既感覺。
2019-10-16 586 views
訓醒已經中午時間搵左一間最近既餐廳試下食12點人流不多不用等位,非常滿意蕃茄牛肉烏冬定食 $58  配甜薯,和果子,豆腐湯底是特濃蕃茄湯底,味道比較甜牛肉份量滿多的,烏冬口感彈牙,滑嘟嘟凍豆腐配上芝麻醬和木魚最後還可以食和果子當甜食味噌豚肉蠔便當 $55 配麵豉湯雜果沙律,螺肉,炸蠔(有少少乾)豚肉沒有什麼醬料,有少少韌 只有濃味的豬肉味明太子餃子 $38 上面鋪上了一層的芝士,中間一層明太子餃子比較淋身,一咬就散 有進步空間 餃子底比較濃味道 賣相  衞生 服務 抵食 推介
訓醒已經中午時間搵左一間最近既餐廳試下食
12點人流不多不用等位,非常滿意

蕃茄牛肉烏冬定食 $58

配甜薯,和果子,豆腐
湯底是特濃蕃茄湯底,味道比較甜
牛肉份量滿多的,烏冬口感彈牙,滑嘟嘟
凍豆腐配上芝麻醬和木魚
最後還可以食和果子當甜食

味噌豚肉蠔便當 $55

配麵豉湯
雜果沙律,螺肉,炸蠔(有少少乾)
豚肉沒有什麼醬料,有少少韌 只有濃味的豬肉味

明太子餃子 $38

上面鋪上了一層的芝士,中間一層明太子
餃子比較淋身,一咬就散 有進步空間 餃子底比較濃

賣相

衞生

推介
  • 蕃茄牛肉烏冬
2019-10-12 316 views
這間日本麵店已在將軍澳廣場一段時間。始終唔算好多人。就算是前陣子日本拉麵大行其道排個半死時,佢都唔算好旺。其實佢個野菜麵我覺得幾好食,雖然只有野菜,但一d都唔會覺得好寡,反而算幾濃味,但又唔會好油。始終曾經都算在日本紅過,質量應該可以。見佢生意一般,香港人唔buy只得一款食物的食店,無論你做得幾好都假。於是見到佢又加小食又做火鍋咁。其實都抵食架。但我都係覺得最original 的野菜麵最好味。幫趁多d啦,否則又剩返大集團那幾間。
但我都係覺得最original 的野菜麵最好味。
幫趁多d啦,否則又剩返大集團那幾間。
2019-09-09 337 views
叫左蕃茄肥牛湯面同雜菜拉面。雜菜拉麵超多雜菜同面,一位女士未必食得曬。蕃茄肥牛湯麵湯底比較鹹。蕃茄肥牛湯麵係lunch set嚟嘅, 佢送小蕃薯,甜品(一粒煙煙韌韌嘅紅豆餡嘅野), 同埋一杯熱檸水。好豐富,好抵食。
叫左蕃茄肥牛湯面同雜菜拉面。

雜菜拉麵超多雜菜同面,一位女士未必食得曬。

蕃茄肥牛湯麵湯底比較鹹。

拉麵主題店係香港既數量非常之多,獨特既湯底絕對係每個品牌競爭既優勢。博多主打豚骨湯頭、東京主打醬油湯底、北海道主打牛油湯底、麵豉湯底,而主打長崎既代表就係「ringerhut」🥬🥕或許好多人唔太清楚ringerhut 既歷史,但其實ringerhut 於全日本超過500間分店,主打「champon」,所謂champon,可以說是「雜菜麵」,亦係係長崎縣最多人點選既拉麵之一,有傳chcampon 係由中國引入,台灣叫做「長棒麵🍜🍜」。是日來到將軍澳ringerhut 吃的就是長崎既味道,點了一款「雙倍野菜champon」,聲稱一碗蔬菜量等同成人一日蔬菜所需攝取量🧐🧐🧐。大概十分鐘,champon麵已即叫即整,一大碗蔬菜放在面前,視覺上已經覺得非常健康🥰🥰味道方面,大量既椰菜配上粟米、蘿蔔絲,感覺非常清甜,當然豚骨湯味不多,算是可以接受。雙倍野菜champon 蔬菜量達每日成人份量,我相信毋容置疑,日本文化就是這樣,健康。另外點了芝士餃子,入口感覺似包裝貨,不似每日即做,芝士醬加茄醬味道不太差,算是一般。以健康品牌打造既ringerhut 相信未必能完全迎合港人口味,始終飽肚感很重要,目前

以健康品牌打造既ringerhut 相信未必能完全迎合港人口味,始終飽肚感很重要,目前只剩一間分店,或許要再多點時間讓香港人適應🤔🤔
前排經過呢間食店見到佢入面冇乜人,而且openrice嘅負評都幾多,但係佢嘅午餐好抵食呀,所以我膽粗粗行咗入去。我叫咗佢嘅吉列炸蠔套餐 ,有嘢飲有甜品有小食,所有嘢加埋都係60蚊,真係好抵!佢嘅炸蠔熱辣辣,脆loklok。 我覺得呢個套餐係銅鑼灣鬧市食嘅話,應該要七十幾八十蚊。🤣🤣🤣

佢嘅炸蠔熱辣辣,脆loklok。

2019-06-15 300 views
放工後在將軍澳附近行了個圈,見到呢間食物幾吸引就入左去了。入面唔算太多人,我同朋友就坐卡位。我點左一個長崎雜菜麵,朋友就叫左個辣肉醬雞肉脆麵餐。長崎champon 個湯唔油,雜菜都不少,是健康之選。呢個辣肉醬雞肉脆麵真係幾辣,但非常㘃味,食得辣的朋友可以一試!
放工後在將軍澳附近行了個圈,見到呢間食物幾吸引就入左去了。
入面唔算太多人,我同朋友就坐卡位。

我點左一個長崎雜菜麵,朋友就叫左個辣肉醬雞肉脆麵餐。

長崎champon 個湯唔油,雜菜都不少,是健康之選。

2019-04-27 350 views
呢日入嚟 #將軍澳 探我兩個小侄仔,一如以往佢哋都拉住我周圍行、周圍玩😅 講到搵食佢哋精靈過我,原來大侄仔最鐘意食 #日式芝士火鍋,坐抵就已經識叫我落order😚 不過個火鍋裡面得咁少嘢食,一定唔夠飽,我提議叫多一個 #親子豬排丼,點知俾人reject😌 話要炸蝦天婦羅🍤 是但啦... 仔大仔世界,我投降!#天婦羅蝦親子丼 賣相唔太吸引,只蝦漿粉太多,望落去大到唔成比例,鋪喺飯面上啲蛋太乾,飯又太多,形成手有飯無餸🤣 不過個芝士火鍋唔錯嘅,齋入口都唔覺得膩👍🏻 職員一般啦,唔差不過無話特別好,環境都舒服,唔會迫夾。

2019-04-26
$65.5 (Dinner)
2019-04-19 211 views
1,東西唔好食,套餐係分開前後上,食完一樣再來另一樣,原味拉麵哋湯好咸,煎餃子落晒皮;2,個工作團隊好似未瞓醒,死氣沉沉,態度又差,好似成隊人都好沒經驗;如果有其他選擇,呢間一定唔會推薦。

如果有其他選擇,呢間一定唔會推薦。
2019-04-11 249 views
今日放假就去咗將軍澳呢邊行街,本來諗住食早餐,但因為太晏,所以早餐都冇晒。見呢間嘅門面都幾衛生,所以就入咗去試佢哋嘅午餐。今次係帶着一個嬰兒,侍應都好細心咁安排左卡位俾我哋坐。本來我打算叫一個火鍋烏冬,侍應好細心咁提醒我,有嬰兒喺度食火鍋會有危險,所以就轉左櫻花蝦炒飯。我哋仲叫咗冬陰公烏冬、冬陰公泡飯。同一個炒麵。等左一陣食埋終於到啦!除咗櫻花蝦炒飯之外,其他個三個其實都唔好食。櫻花蝦炒飯係幾入味同埋都幾足料,有充足嘅海鮮配料。
2019-04-05
$80 (Lunch)
2019-04-06 177 views
食物非常普通, 最主要係餐廳職員態度極度惡劣, 不停話好忙唔得閒住, 要做左佢自己想做嘅野先, 又話轉頭先幫你, 轉個頭又唔記得, 再叫佢又扮睇唔到聽唔到不予理會. 唔該唔夠人手就請多d人啦 😠😠
尋晚又去咗搵親戚食新年飯本身想簡簡單單喺將軍澳廣場裏邊打邊爐食吉野家但係真係多人到不得了又逼又嘈咁就求其行吓睇吓有咩餐廳因為我哋兩個都想打邊爐咁樣就主要搵下啲打邊爐嘅餐廳啦見到有別府 不過呢就見到好似唔係太多打邊爐啦剩係得壽喜燒 行過皇府酒樓見到隔離有間日本餐廳有得打邊爐 見到個Menu上面有好大隻生蠔嘅打邊爐就好吸引我啦我就叫咗一個生蠔火鍋$98 親戚就叫咗個海鮮冬陰公鍋$108真心如果爭$10嘅話俾我重新揀我會揀海鮮冬陰公鍋一嚟個生蠔火鍋入邊剩係得四隻生蠔跟住煮左一陣已經縮左水同埋得一堆菜姐個湯底可以話冇味咁解係得鹹鹹地 完全唔好味同埋唔抵食相反個冬陰公海鮮火鍋就多好多了有好多芝士竹崙啊麻吉魚蛋仲有啲蝦同魚大大隻咁樣冬陰公湯底好味好多至少啲菜有啲肉啊全部都可以索道味所以大家如果要食都係大冬陰公好啲啦生蠔嗰個完全唔好食
尋晚又去咗搵親戚食新年飯

冬陰公湯底好味好多至少啲菜有啲肉啊全部都可以索道味

所以大家如果要食都係大冬陰公好啲啦生蠔嗰個完全唔好食
2019-02-15
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Dinner
2019-02-15 149 views
RingerHut is a chain restaurant from Nagasaki, Japan that is popular for it's Nagasaki style noodles. Noodles that are basically like chow mein but a bit more sauce on top. But did you know they also did shabu shabu? Apparently everyone around me knew when boyfriend and I sat down for dinner. No one around us ordered noodles. Everyone was busily cooking away.They have several shabu shabu sets. Menu is in Chinese only but they do have pictures of what to expect.We ordered two to share. This is th

We ordered two to share. This is the seafood version ($108). This had two prawn, two mussels, one scallop, two imitation crab sticks, tofu, a shitake mushroom, enoki mushrooms, lettuce, two slices of pumpkin and corn.  They also included udon noodles which remained chewy even after over cooking. But the menu said they used  You can choose beef or pork. For this set, we chose beef.  There was also some sesame sauce for dipping. The food was quite fresh. The beef was a bit tough but then I wasn't expecting it to be good quality considering the price.

This is the oyster version ($98). This had two oysters, enoki mushrooms, oyster mushrooms, lettuce, tofu and sakura shrimp. This also had udon and sesame sauce for dipping. We chose pork here.  The pork was better than the beef. Perhaps due to the addition of the sakura shrimp, the soup base here tasted better. It was a lot more sweet.

It was pretty good. But compared to the other places in Hong Kong that are offering these one pot fast food style shabu shabu, Yoshinoya still offers the most in portion size and variety of food. Probably won't try this again.
2019-02-10