2022-10-24 22 views
大坑隱世拉麵店! 雖然位置比較細,不過朋友推介 而且做法非常正宗✨ 令人回憶係日本食拉麵嘅感覺😝. 🍜牛舌牛尾湯拉麵 $108: 期間限定口味~ 牛尾湯採用牛脊骨及牛尾餚製6小時,配上黑椒、香蔥和香筍,再拌上以鰹魚及昆布湯醃製的厚切安格斯牛舌,可口無比!.午市 $92 (拉麵+小食+汽水)🍜原味豚骨拉麵: 豚骨湯底夠濃厚😆 叉燒肥瘦適中! 用幼直麵可掛湯👍🏼 有木耳、蔥、蒜,非常香濃😚-日本溏心蛋 +$12-炭燒雞肉2串-信州蘋果梳打 +$10.醬油年糕 $15: 口感煙韌,醬油香濃~

🍜牛舌牛尾湯拉麵 $108

午市 $92 (拉麵+小食+汽水)
🍜原味豚骨拉麵

-日本溏心蛋 +$12
-炭燒雞肉2串

-信州蘋果梳打 +$10

醬油年糕 $15
: 口感煙韌,醬油香濃~
2022-10-21 307 views
《昭和風日式拉麵🎌》———————————————-#拉麵來 🍜-早排入咗大坑覓食,嚟咗食呢間日式拉麵店大玩懷舊feel,裝潢設計充滿昭和風,最新秋風起仲推出咗期間限定拉麵🍜 小店主打自家製麵條,麵質彈牙,配上濃厚湯底,超正😚-🦀 蟹肉味噌豚肉湯拉麵拉麵竟然會有大閘蟹,蟹肉球配搭蟹味噌夠哂濃郁,但食落又唔會好口渴油膩,裡面仲有叉燒、木耳、青蔥同紫菜,層次豐富😍-🐔 香濃雞白湯拉麵另一碗我就嗌咗雞白湯,小店用上40公斤雞熬出極濃郁雞白湯,骨膠原啫喱簡直係個湯底嘅精華,可以成粒放落個湯底度,感覺滋潤養顏😚-🥟 自家製餃子一碟有五隻餃子,份量十足,煎得好香口,皮薄餡靚,一咬落去好juicy仲要爆哂肉汁💦-⭐️ 參考價錢︰ 蟹肉味噌豚肉湯拉麵:$158香濃雞白湯: $92自家製餃子:$40蘋果梳打:$25抹茶汽水:$22🍌 抵deal 指數:7/10💰 人均消費:$170
《昭和風日式拉麵🎌》
抹茶汽水:$22
🍌 抵deal 指數:7/10
💰 人均消費:$170
2022-10-19
本身好喜歡吃拉麵,這家得獎日本拉麵店收藏已久,今日經過大坑,便試一試。餐廳有期間限定拉麵,本身的拉麵款式也不少。小食款式不少,餃子更是自家製,令我忍不住想試一試。餐牌也是悉心設計,手繪風的設計,十分有趣。⭐️牛舌牛尾湯拉麵$108這碗牛舌牛尾湯的湯頭非常清澈,喝起來味道卻很濃郁,就像在喝牛尾湯。厚厚的牛舌,牛味很突出。配料有筍、香蔥,筍十分爽脆,麵條用的是幼麵,入口爽口彈牙,原來是自家製,難怪跟外面吃到的不同!⭐️熊本黑蒜油豚骨湯麵$92這碗黑蒜豚骨湯拉麵,加上配料木耳絲、蔥、炸蒜、黑蒜油。我先嚐一口湯頭,入口非常濃郁的黑蒜豚骨味,非常香濃。另外還有兩片炙燒叉燒,薄薄一片,經過炙燒十分香。⭐️自家製餃子$40餃子表面煎得香脆,裡面的餡是肉,肉經過攪拌以後,入口細緻點。⭐️免治雞軟骨串$34軟骨串入口還有碎碎的雞軟骨口感,加上柔嫩的雞肉,很不錯。⭐️一隻日本溏心蛋$17⭐️火炙燒叉燒$25⭐️激辛肉團子$25麻辣肉團子,能吃辣的才可以吃,因為味道真的很辣,可以放在湯底攪拌。

餐廳有期間限定拉麵,本身的拉麵款式也不少。
小食款式不少,餃子更是自家製,令我忍不住想試一試。

餐牌也是悉心設計,手繪風的設計,十分有趣。

⭐️牛舌牛尾湯拉麵$108

⭐️熊本黑蒜油豚骨湯麵$92
熊本黑蒜油豚骨湯麵

這碗黑蒜豚骨湯拉麵,加上配料木耳絲、蔥、炸蒜、黑蒜油。
牛舌牛尾湯拉麵

我先嚐一口湯頭,入口非常濃郁的黑蒜豚骨味,非常香濃。

另外還有兩片炙燒叉燒,薄薄一片,經過炙燒十分香。

⭐️自家製餃子$40

⭐️免治雞軟骨串$34
免治雞軟骨串

軟骨串入口還有碎碎的雞軟骨口感,加上柔嫩的雞肉,很不錯。

⭐️一隻日本溏心蛋$17
⭐️火炙燒叉燒$25
⭐️激辛肉團子$25
激辛肉團子

$170.5 (Dinner)
熊本黑蒜油豚骨湯麵
免治雞軟骨串
今晚放工約咗朋友去大坑Chill 1 Chill, Chill完再去食佢大推嘅《拉麵來》食拉麵。我地7:30去到,都見有條小人龍,好在我地都係等咗10分鐘左右就可以入座,入到去^嘩^咗一聲,真係好似去咗日本嘅小店,擺咗好多日本懷舊同海報,坐滿晒人,好有日本feel。1️⃣免治雞軟骨串$34即叫即燒外脆內軟,熱辣辣又好爽脆。2️⃣醬油年糕 $28年糕塗上秘製醬油加上燒海苔,口感煙煙韌韌超美味。3️⃣海老拉麵 $104橙色嘅湯底好刺激食慾😎,真材實料,有三隻蝦啖啖肉,我再加咗一隻半熟嘅味付玉子($17)好流心入味。4️⃣黑蒜油拉麵 $92好濃郁嘅湯底再加好香嘅黑蒜油味,大量木耳木耳襯托,拉麵口感爽彈好掛湯,值得一試。5️⃣無花果蜂蜜啤酒 $496️⃣綠茶波子汽水 $20兩個飲品出面比較小見嘅,第一次飲好特別嘅口味,包你唔會覺得普通。

1️⃣免治雞軟骨串$34
即叫即燒外脆內軟,熱辣辣又好爽脆。

2️⃣醬油年糕 $28
年糕塗上秘製醬油加上燒海苔,口感煙煙韌韌超美味。

3️⃣海老拉麵 $104

極上海老吟釀拉麵
熊本黑蒜油豚骨拉麵
  • 味付玉子
  • 熊本黑蒜油豚骨湯麵
大坑懷舊日本風拉麵店以昭和時代風格裝修🏮好多懷舊玩具、擺設同時播住懷舊日文歌超有特色 主打自家製麵條唔同款嘅日本汽水仲有日式調味配料生蒜頭,高菜等▫️山葵蟹肉拌麵🦀人氣爆燈嘅期間限定冇諗過蟹加wasabi可以咁夾粗麵拌鮮甜蟹肉加埋大蔥紫菜好滿足~ ▫️香濃雞白湯拉麵附上骨膠原啫喱嘅雞湯加落拉麵湯攪勻,超濃厚麵質彈牙,加埋兩大塊叉燒同爽口木耳絲,夠哂滋補 ▫️牛油粟米粒粒粟米充滿濃嘅牛油味道香甜 ▫️雞肉串雞肉嫩滑加埋燒汁,夠哂惹味 ▫️餃子🥟自家製餃子皮薄餡多,煎得香脆有肉汁 ▫️山葵薑味汽水好特別嘅汽水用芥末製成,嗆辣度十足好衝擊嘅味道 ▫️蘋果梳打🍎蘋果味香濃,味道清爽唔會太甜
大坑懷舊日本風拉麵店

加埋大蔥紫菜
好滿足~

▫️香濃雞白湯拉麵
附上骨膠原啫喱嘅雞湯
加落拉麵湯攪勻,超濃厚
麵質彈牙,加埋兩大塊叉燒
同爽口木耳絲,夠哂滋補

▫️牛油粟米

有肉汁

山葵薑味汽水

▫️山葵薑味汽水
好特別嘅汽水
用芥末製成,嗆辣度十足
好衝擊嘅味道

▫️蘋果梳打🍎
蘋果味香濃,味道清爽
唔會太甜

2022-10-11
Type of Meal
Lunch
山葵薑味汽水
2022-10-12 16 views
大坑驚現日本昭和風拉麵店🍜行到門口嘅時候真係以為睇緊穿越劇☺️🥟日式餃子 $40🍢免治雞串兩串 $34雞串燒得又香又多汁。餃子唔太乾。🦐海老拉麵 $104+香筍 $7🐟魚介拉麵 $98+叉燒兩枚 $20拉麵有得自選麵質。配料逐樣加。但唔好以為好唔抵,加咗7蚊要筍,比咗成碗咁多💟💕真心筍😂個人超級推薦海老拉麵‼️☺️🍜湯底好濃郁,如果鍾意蝦膏味道嘅必試😍蝦同肉嘅肉質都好好。🍅番茄汽水 $25🍃綠茶可樂 $22呢度有好多口味獨特嘅飲品,我真係全部都想試一次🤭真係唔係想像中咁伏,你話人有創新精神幾重要🤝我鍾意蕃茄嗰款,好似將蕃茄薯片倒咗落去汽水度咗😂

🥟日式餃子 $40
🍢免治雞串兩串 $34
雞串燒得又香又多汁。餃子唔太乾。

🦐海老拉麵 $104
+香筍 $7
🐟魚介拉麵 $98
+叉燒兩枚 $20

🍅番茄汽水 $25
🍃綠茶可樂 $22

2022-10-11 21 views
大坑這邊很多餐廳。今天想吃拉麵就來這裡。下午一點想不到也要等位,還好不用兩分鐘就入座。他們有午市套餐,可以點拉麵和小吃,飲料。我單點了豚肉拉麵加蜜糖啤酒。拉麵保持水準,沒有驚喜也不會失望。啤酒是濃濃的蜜糖味,還算可以。吃了拉麵有點膩,不能多吃。

吃了拉麵有點膩,不能多吃。
2022-10-07 149 views
K小編好中意得閒無事就去大坑食lunch😂之前已經食過一次呢間鋪頭 今日突然心癮又起想食拉麵🍜就又同同事行過去食 門外已經好有特色入面亦有好多懷舊玩具既擺設櫻花蝦豚骨湯拉麵 🍜(Lunch Set:$92+$6因為湯底)小編揀左普通麵質同濃湯😊好喜歡佢呢個湯底 其實都係豬骨湯底但加左海量既櫻花蝦乾🦐仲有大量既木耳絲好爽口 而且仲有兩大塊叉燒🤤小編好中意食肥叉燒🫣而且好淋😜個set仲包野飲,一個小食同埋牛油粟米粒🌽小編揀左肥仔水🥤同埋餃子🥟餃子就中規中矩啦 熊本黑蒜油豚骨湯拉麵 🍜(Lunch set:$92)同事就揀左柔軟麵質同正常濃度既湯底☺️由於係有黑蒜油所以成個湯好有好濃既蒜味🧄同埋鋪左一層炸蒜係面 如果中意食蒜既人一定唔可以錯過😉同事都有好爽口既木耳絲同兩大塊好肥既叉燒😜但佢唔中意食肥既日式叉燒😅至於小食就叫左蝦餅🦐 呢度既蝦餅好出色可惜細塊左小小🙈醬油年糕(1件$15,2件$28)另外仲叫左4件醬油年糕😙平時食開韓國年糕多所以見到就好想試😜醬油味都幾出而且甜甜地但年糕質感唔算太煙靭 不過對我黎講就夠😎

入面亦有好多懷舊玩具既擺設

熊本黑蒜油豚骨湯拉麵 🍜(Lunch set:$92)

醬油年糕(1件$15,2件$28)
2022-10-05
$92 (Lunch)
又去咗大坑覓食😋 一間日本風門面嘅拉麵店就吸引咗我,拉開敞門,仿如去咗昭和時代嘅日本咁,無論裝修布置都係昭和懷舊風。餐廳提供多款唔同湯底拉麵,滿足哂我咁多個願望🫶 貪心嘅我今次食咗三個唔同湯底拉麵🍜每個都有驚喜。除咗湯底,餐廳都主打自家製麵條,麵質彈牙,可自選硬度。配上濃厚湯底,超掛湯,唔會錯過拉麵任何精華😋𝐁𝐮𝐛𝐮推介🔥👍「水」香濃雞白湯拉麵極濃厚嘅雞白湯,店家用咗足足40公斤嘅雞熬出黎🐓未食麵已經忍唔住飲咗一大碗湯,濃郁雞味,再加上附上嘅骨膠原啫喱,感覺滋補又養顏🤤 👍「金」原味豚骨湯麵同樣地係超濃厚,一飲落去滿口豬骨香。餐廳每日以100公斤之豬頭骨、大腿腿骨、背骨熬足12個鐘而成,超足料🤤 配以餐廳自家製叉燒,肥瘦相間,層次分明,將成個豬骨拉麵昇華🔥👍「土」極上海老吟釀湯麵鮮味嘅蝦湯已經好吸引,仲要係好濃厚嘅蝦湯,上枱見到個濃度大家都嘩咗一聲🤤 呢個湯底一啲都唔簡單,用上日本甜蝦、海虎蝦、蝦味噌及日本清酒烹調,完全咁帶出蝦嘅鮮味。另外配上彈牙鮮蝦,大滿足🦐📍拉麵來 大坑浣紗街20-22號地下B舖

𝐁𝐮𝐛𝐮推介🔥

• 極上海老吟釀湯麵
  • 原味豚骨拉麵
  • 骨膠原雞白湯拉麵
2022-08-16 173 views
成日見到人哋食拉麵來🍜終於去大坑試一試店舖門口好容易搵到有一個紅白藍色大燈籠擺設好有特色擺滿左日本懷舊玩具同埋海報有日本拉麵小店 feel仲有多款特別嘅日本汽水試咗🍅蕃茄汽水 同埋 🍵抹茶汽水蕃茄汽水同平時是蕃茄汁一樣味道 蕃茄味好明顯好濃多咗啲汽另外抹茶汽水就較淡味感覺只係一支淡味嘅汽水 冇咩特別推薦小食免治雞軟骨串 👍🏻🍢好多雞軟骨碎喺入面 口感好好拉麵嘅名用金木水火土去命名🪵木 = 白松露豚骨湯面聞到有淡淡的白松露味加埋拉麵同叉燒味道較淡 唔係好夾普通💧水 = 香濃雞白湯麵另外會有一羹骨膠原波波加埋落拉麵個湯 質感濃厚呢個比較好食 又有骨膠原👍🏻🍃高菜啱晒鍾意食辣嘅人少少一羹已經好辣好辣好刺激 *由於店舖比較多擺設所以好多塵 感覺唔太好
成日見到人哋食拉麵來🍜

*由於店舖比較多擺設
所以好多塵 感覺唔太好
  • 免治雞軟骨串
2022-08-12 338 views
每次去日本都會搵好多拉麵店去試下,就算大名牌拉麵店定係橫街小巷拉麵小店,又或者係街邊的拉麵車都會一一去試暫時仲未有得去日本試新野,就去左大坑試左一間充滿昭和時代特色的拉麵小店拉麵店裝修帶滿懷舊木系日本味道,牆上各款懷舊裝飾及珍藏玩具,再播住懷舊日文金曲,輕鬆的氣氛,充滿日本懷舊感,令到大家有如瞬間飛到日本享用拉麵一樣除左提供"金木水火土" 的招牌拉麵,另外仲有人間限定款式,比大家每次用餐都有新鮮感而調味配料架就同日本拉麵店一樣,有生蒜頭,高菜,芝麻,昆布醋,當中的爆辣高菜,又辣又惹味,食過不停食物方面:香濃雞白湯拉麵 : 以 40 公斤雞熬製出極濃厚雞白湯做湯底,配上木耳、青蔥、紫菜及兩塊自家制叉燒,另外再加上骨膠原波波,倒落熱湯上攪勻,令到湯底更加濃郁,食拉麵都可以美顏白松露豚骨湯麵 : 用豚骨湯做湯底,配上新鮮紫椰菜絲、炒什菌、木耳、青蔥、紫菜及兩塊自家制叉燒,配料豐富,加上意大利白松露醬,令拉麵帶上洋風產生奇妙的絕配味道免治雞軟骨串 : 外皮燒到少少焦香,裡面有大量雞軟骨粒粒及嫩滑雞肉,口感爽脆有層次綠茶可樂 : 可樂味道帶有啖啖抹茶味,外型細細樽充滿日本的味道蕃茄汽水 : 入口

食物方面:

蕃茄汽水 : 入口淡甜,蕃茄味清爽不酸,不似蕃茄汁般濃醇口感,味道超驚喜的碳酸飲料
2022-08-11
  • 香濃雞白湯拉麵
  • 白松露豚骨湯麵
  • 蕃茄汽水
1K
2022-08-12 116 views
拉麵控又出動,今次試下呢間好有日式feel嘅拉麵店,店內仲有好多壞舊嘅裝飾同玩具🪀同阿囝每人叫咗個lunch set有拉麵、小食同飲品,相當抵食🙂熊本黑蒜油豚骨湯拉麵 $92湯底超級濃郁,好香黑蒜油味😍叉燒有兩大塊,薄切半肥瘦,麵條彈牙掛湯,好好味😋香濃雞白湯拉麵 $92雞湯比較清,另外仲有個骨膠原波波,將佢放埋落湯底度撈勻,雞味勁濃,同樣有兩塊半肥瘦叉燒,麵條爽口彈牙〇炭燒雞肉兩串 ◎自家製餃子兩件雞肉串味道甜甜地,入口嫩滑爽脆,而餃子🥟皮薄餡多,煎得香脆,入口juicy-信州蘋果梳打 +$20蘋果味香濃,唔會太甜-芬達

同阿囝每人叫咗個lunch set
有拉麵、小食同飲品,相當抵食🙂

熊本黑蒜油豚骨湯拉麵 $92

香濃雞白湯拉麵 $92

〇炭燒雞肉兩串 ◎自家製餃子兩件

-信州蘋果梳打 +$20
蘋果味香濃,唔會太甜

-芬達
2022-08-11 99 views
👍🏻 櫻花蝦豚骨湯拉麵超多櫻花蝦係拉麵表面🤗脆脆嘅櫻花蝦加上彈牙嘅拉麵 口感真係一流 而豚骨湯上加上少少嘅豆瓣醬辛辣味 味道非常特別 值得一試🙌🏻👍🏻 濃厚魚介豚骨湯麵湯底不得了🥰 在原來嘅豚骨湯底上 加左魚介 而魚介係用左鰹魚、沙甸魚乾同鯖魚而整成 難怪湯底非常正 充滿魚湯嘅鮮味🐟👍🏻 鹿兒島豬軟骨🐽每一塊豬軟骨都好大塊 食落口都充滿肉汁😎旁邊既芥末醬可輕輕吊味 肉味更濃!👍🏻 免治雞軟骨串即叫即燒 上檯時都係熱辣辣 外層仲係脆身🔥食落口有炙燒味道 口感也不錯注意事項⚠️- 餐廳充滿懷舊日本風情 以吧檯為主 打卡拍照也不錯🎞- 拉麵可以自選配料 麵質 湯濃度等等 非常客制化口味❤️

👍🏻 櫻花蝦豚骨湯拉麵

👍🏻 濃厚魚介豚骨湯麵

👍🏻 鹿兒島豬軟骨🐽

👍🏻 免治雞軟骨串

注意事項⚠️
- 餐廳充滿懷舊日本風情 以吧檯為主 打卡拍照也不錯🎞
- 拉麵可以自選配料 麵質 湯濃度等等 非常客制化口味❤️
2022-08-04 126 views
同事介紹拉麵來嘅午市套餐非常抵食🤑拉麵+小食+飲品都只係一百蚊有找!C9 bellofood梗係嗱嗱臨去試下😎-🍜熊本黑蒜油豚骨湯拉麵 $92豚骨湯底配上自家製黑蒜油同微甘甜嘅炸蒜賣相已經好引人入勝🤪 自家製叉燒以大片薄切嘅方式呈現 肥瘦適中木耳同青蔥增加口感 整體唔會太膩👍🏻套餐仲連埋炭燒雞肉串同飲品 大滿足!-🐮牛舌牛尾湯拉麵 $108呢款人間限定嘅拉麵就無套餐喇!不過好似好特別咁 所以我最後都係嗌咗><湯底以牛脊骨同牛尾熬製而成 每啖都超濃郁厚切嘅牛舌由鰹魚同昆布湯醃製 爽口滋味配料仲有海量清甜爽口嘅荀 真心值得一試!不過呢款拉麵就油啲 驚油嘅話最好就揀唔加香料油na~
同事介紹拉麵來嘅午市套餐非常抵食🤑
拉麵+小食+飲品都只係一百蚊有找!
C9 bellofood梗係嗱嗱臨去試下😎
🍜熊本黑蒜油豚骨湯拉麵 $92
豚骨湯底配上自家製黑蒜油同微甘甜嘅炸蒜
賣相已經好引人入勝🤪
自家製叉燒以大片薄切嘅方式呈現 肥瘦適中
木耳同青蔥增加口感 整體唔會太膩👍🏻
套餐仲連埋炭燒雞肉串同飲品 大滿足!

🐮牛舌牛尾湯拉麵 $108
呢款人間限定嘅拉麵就無套餐喇!
不過好似好特別咁 所以我最後都係嗌咗><
湯底以牛脊骨同牛尾熬製而成 每啖都超濃郁
厚切嘅牛舌由鰹魚同昆布湯醃製 爽口滋味
配料仲有海量清甜爽口嘅荀 真心值得一試!
不過呢款拉麵就油啲 驚油嘅話最好就揀唔加香料油na~
$106 (Lunch)
2022-08-03 50 views
好耐無嚟,從店外到走入店裡面,迎面而來嘅係牆上各款懷舊裝飾及玩具,以日本昭和時代做主題,餐廳滿帶懷舊木系古早味道,細看手繪圖畫製成menu,貫徹始終,整個氣氛有如置身日本🎌屋店、居酒屋氛圍🏮香濃雞白湯麵($92)另外附上骨膠原波波,倒落拉麵攪利用熱湯幾其溶入湯入面,攪勻就 👌🏼相對下湯底有膠原黏稠感覺👍🏻原味豚骨拉麵 ($85)每日以嚴選100公斤之豬頭骨,大腿骨,背骨,經12小時大火調製而成。配以自家製叉燒2兩片,薄切半肥瘦口感唔錯👍🏻湯底濃稠度剛剛好,拉麵彈牙爽口,每啖麵線都好掛湯😋😋追加咗木耳($7)另外分上,好爽口同拉麵🍜好夾、份量仲幾多仲有味付玉子($17)拉麵又點少得溏心蛋,令成件事更完整✅自家製餃子 ($40)皮薄餡料豐富,如果煎得外皮焦脆會再正啲免治雞軟骨串 ($18)用火槍再輕燒表面,再掃上甜甜嘅燒汁,幾惹味🤤雞肉混和軟骨,有咬口之餘非常爽脆呀❗️

香濃雞白湯麵($92)
相對下湯底有膠原黏稠感覺👍🏻

原味豚骨拉麵 ($85)

追加咗木耳($7)另外分上,好爽口同拉麵🍜好夾、份量仲幾多
仲有味付玉子($17)拉麵又點少得溏心蛋,令成件事更完整✅

自家製餃子 ($40)
皮薄餡料豐富,如果煎得外皮焦脆會再正啲
免治雞軟骨串 ($18)
2022-07-26
Type of Meal