2010-05-02 63 views
想吃一頓像樣的素宴,可惜坊間的素菜館,除油水過重之外,近年流行「假肉」的風味,做出色香味像真度極高的菜式,初吃還算新奇,繼而覺得有違吃素的本意,大多不甚滿意。當知道這「名實相符」的素宴局後,約會排滿之下,仍決定執意前往;除了追求的飲食理念,也渴望與各食友相見,不論是好久不見、惺惺相惜還是一見如故,每次也是一個期待。地點位於半山的科達中心,其路是不太好走,依時到達之下,被配坐在帶點佛味的偏廳處。不計席前奉上的花茶和齋滷味,頭陣的前菜分別有滷水猴頭菇和雲耳炒百合,前者滷得入味,醬香之下仍吃出食材的軟熟和鮮味,後者則火侯剛好,乾身而食味爽甜,打後的一道京都乾煎豆筋,其味道近似於讀書時小賣部的甜魚乾,吃齋時還想著肉類,想起也有點罪過。湯羹類有如意百合羹,材料有雜菜粒和百合片,味道不寡,略嫌其下的汁芡太稠了。反而另一道的藥膳野竹笙浸榆耳,用當歸和杞子弄出來的上湯,藥味香甜而味濃,配上爽身的竹笙和少吃到的榆耳(一種罕見的野生菌類),本身愛上藥材味,人夾味緣,顯然後者更得我的歡心。跟著送上一系列的招牌菜式,荷塘吐艷是這裡的名物,用軟身的節瓜片捲上去了芯的生蓮子,排成蓮蓬之狀後蒸熟後,再淋上一個琉璃芡

地點位於半山的科達中心,其路是不太好走,依時到達之下,被配坐在帶點佛味的偏廳處。不計席前奉上的花茶和齋滷味,頭陣的前菜分別有滷水猴頭菇雲耳炒百合,前者滷得入味,醬香之下仍吃出食材的軟熟和鮮味,後者則火侯剛好,乾身而食味爽甜,打後的一道京都乾煎豆筋,其味道近似於讀書時小賣部的甜魚乾,吃齋時還想著肉類,想起也有點罪過。

跟著送上一系列的招牌菜式,荷塘吐艷是這裡的名物,用軟身的節瓜片捲上去了芯的生蓮子,排成蓮蓬之狀後蒸熟後,再淋上一個琉璃芡,賣相上固然美觀,食味則偏向清淡鮮甜。佛海蒲團的內涵是爽口的羅漢炒齋,在外層則包了一塊煙韌的腐皮再行炆煮,有心思之餘,也一改此味油膩的印象。

清淡的有欖仁蒸鮮竹,用上欖菜那獨有的香味配上淡口的鮮竹,配搭上可算是恰當。另外一味鮮支竹銀絲浸秋葵,是一道濕煮的菜式,秋葵可算是一種少接觸的時蔬,其味有點辣,味道的印象也是有點模糊。小炒皇有粟米、松子和沙葛等,鑊氣與食味俱佳,建議奉上生菜片,當作生菜包的吃法。

心意頭腦是即撞的豆腐花,口感滑溜,細嚐下還是有淡味豆香,食物眾多之下,放多一會就會變回一攤水了。配上三種醬料作鹹吃之用,想小時家貧,用豆花加上醬油已是主菜一碟,當然現今也不太富裕.........咕嚕魔芋固名思議,是用上生炒骨的做法,味道酸甜還算得宜,炸魔芋的口感不似肉排香脆,倒是有點煙韌。

飽肚的澱粉之物,有咖喱汁黃金烘包菠蘿炒飯,咖喱汁用上南瓜盅奉上,味道帶甜而不算刺激,配上香脆的黃金烘包,上面的黑色物絕不是蒜蓉,除了肉食之外,蔥、蒜、韮、蕎和興渠也不在素食之列,因有挑動情緒之慮.......用波蘿殼奉上的炒飯,沒用蛋之下仍算炒得乾身,除淨吃之外,也可用上咖喱汁作伴吃,食味也是不俗。

尾段來些菌類的菜式,用鍚紙焗上的牛肝菌香草翠肉瓜,個人覺得視覺大於食味,不過牛肝菌這食材香味也重,鮮甜味甚足的羊肝菌,配合爽口的鮮露荀,配搭的效果甚佳,其美味是不容置疑的。椒鹽金針菇可算是素版的炸白飯魚,口感香脆而不油膩,那金針菇的鮮甜味道,不用醮醬之下,食味也佳。

點心有蘿蔔絲酥餅,自來搓酥皮要用上豬油,這裡只用菜油也弄出鬆化的效果,配上爽甜的蘿蔔絲,水準甚佳。熱騰騰的素菜包一口一個,外皮鬆軟,配上清淡的素菜餡,是對「點心」這名詞的一次解讀........甜品杞子桂花榚椰汁榚馬豆榚,味道不過不失;最後的紅棗千層榚,味道香甜略帶煙韌,只得五件之下,多得食友星爺施展「神技」,立時分得足夠十五人享用。

埋單要一百八十元一位,比想像中貴了一點,不過吃了多道菜式,整體味道也達中上水平,勝在不油也不寡,略嫌一至兩道菜有下了「師傅」之嫌,是信心不足的表現。證明不需要甚麼素肉,利用食材本身的特性,配合蒸炒炆煮燉炸的烹調技巧,也可弄出可口的素食。

有堅持是一種好事,還望不要鑽牛角尖,最後引用李天命老師的說法:「做人不可執著,也不可執著於『不可執著』。」能夠放下身段,多作各方面的嘗試,才配作一個「吃道行者」。

湯羹稠了一點,藥湯也不是個個受得來
如豆腦作鹹吃的話,上佳的醬油已勝過當晚的醬料
不是說它差,始終沒真的蛋炒飯和蒜蓉包那麼佳
野菌食味佳
鹹點比甜點來得佳
2010-04-29
如豆腦作鹹吃的話,上佳的醬油已勝過當晚的醬料
野菌食味佳
鹹點比甜點來得佳
2010-04-30 60 views
朋友、食友們建議過多次, 自己也食過一次. 說過會係心齋搞一局. 多月來, 只是講, 一路都沒有心機同時間去實行. 而是次心齋局. 是由南瓜大兄包辨. 我既角色一只是一個點下人頭, 幫手落下菜單既食客. 是晚成30人, 店方幫我們開了兩圍大檯. 菜式, 已一早由南瓜寫好, 我叫只是追加幾味齋菜. 同再後加幾味點心. 我們一班人其實是非常嘈吵的, 不知有沒有影響為了清心食素的其他人士呢. 而且是日是農曆15啊.兩圍人, 叫到成檯都係餸, 首先來的, 是前菜冷盤. 鹵水猴頭菇, 雲耳百合同 京都乾煎豆筋. 形似某肉類食品, 但心齋係唔會好似其他素食館咁安一個葷名俾佢. 用猴頭菇煲湯最為常見, 用黎炒菜都試過. 把猴頭菇切了片, 猴頭菇"sok"哂D鹵水汁. 味道濃烈又非常之好味.雲耳百合, 清淡少少的一個前菜. 百合勁爽口, 雲耳爆好食, 味道超鮮甜. 京都乾煎豆筋, 是後來才到的一味. 豆筋, 應該是豆腐乾之類, 因為咬落既質感完全不同麵筋. 而且煎得非常之乾, 味道一樣是濃, 仿佛把醬酒同所有調味料既精華, 濃縮在這一執帶點脆口既乾煎豆筋上. 非常之特別.下一道, 是羹同湯. 如意百合

下一道, 是羹同湯. 如意百合羹, 同藥膳野竹笙浸榆耳. 如意百合羹由多種齋料合成的一個羹. 味道清, 料多. 不過味道也許只是全靠調味料, 始終素菜既味道係未夠鮮的. 羹, 有點兒覺得佢太杰, 始於槳粉落得太多. 藥膳野竹笙浸榆耳, 說明藥膳, 藥味非常之重, 怕那少少參味, 當歸味, 田七味之類的, 就會覺得很難食的了. 藥膳煲, 料多, 只實食料不覺是最重要, 不旨那些中藥味的, 那個湯是是滋補的.

之後介紹的, 是兩個食得又睇得既心思之作, 荷塘吐艷 同 佛海蒲團, 荷塘吐艷基本上是心齋的招牌菜. 一粒粒的蓮子, 用冬瓜片一把一粒粒的蓮子卷著, 再成碟花咁上碟, 之前說過呢個係食物亦是藝術品. 蓮子爽爽甜甜的, 再被一層腍腍的冬瓜卷著, 又腍又爽. 不錯的, 來心齋一定要試試商個精品之作. 淨賣相已經是滿分.

佛海蒲團, 那片像腦膜的物體不知是什麼, 總之又是一個細心之作. 像北方菜的, 膜下面是用澴味醬汁炒出來的雜菜. 味道濃自己對那些不常食素既人士, 甚為吸引. 但自己覺得, 味道未夠清.

我們叫了一個咖喱. 素咖喱, 平常係其他齋鋪食到的, 都有不錯的表現, 好少會失手的. 南瓜咖喱盅, 就是是晚的咖喱. 配上法式包, 而且好多人以為是蒜蓉包, 但我相信, 這只是用上香草牛油整的包, 一定不會落蒜咁失策. 而咖喱, 味道其實不錯的, 亦有食友用來撈炒飯食, 不過個人來說, 咖喱汁較稀, 裡面的秋葵雖然好食但汁稀就大打折扣了.

回到小菜類, 欖角蒸鮮竹, 一個咸食既豆腐花, 同 菠蘿咕嚕魔芋. 欖角蒸鮮竹, 用潮州的欖角去蒸野, 味道是固然的濃烈. 鮮竹, 蒸到白哂色. 鮮竹綿如豆腐, 欖菜香味如豆豉般, 滲透在每一處每一條鮮竹上. 菠蘿咕嚕魔芋, 沒有用那些經油炒既麵筋來充當素肉, 換上魔芋, 少了點油炒一多了點纖維, 感覺上健康得多, 而且咕嚕汁酸甜度適中, 好好食.

豆腐花, 起初人人以為是一個甜點. 各人都驚訝的, 點解出菜會亂到咁. 之後再盛出三碗汁來, 待應便解釋, 豆腐花是要撈這幾個汁食的. 三個什麼汁已經記不起, 不過, 就咁食豆腐, 真係冇味既豆腐, 之後加上其中一款汁, 原來就是要用呢D汁來襯托出豆腐花既香滑, 簡單得黎又係一個好特別既食法.

鮮支竹銀絲浸秋葵, 心齋小炒皇, 香草焗牛肝菌, 支竹也許用我牛刀小試呢一個方法去食就食唔到了. 秋葵唔係度度有得食, 最常見於印度及中東菜館. 爽爽的小瓜, 用來配咖喱其實是最好的, 但這樣用中式方法去煮, 也可以, 不過就是會突顯那廣東人會吃不慣, 帶少少豆寇味既味道. 若接受到這種不慣的味道, 秋葵是很好食的.

心齋小炒皇, 用松子, 雜菜等等炒成的一碟小炒皇. 效法了出面食肆帶有點蝦米菜乾的小炒皇. 味道雖沒有用葷炒的香. 但一樣有脆仆仆的口感, 百味腍既菜式中揀一個有咬口, 脆脆口的點綴一下, 又幾過癮既.

香草焗牛肝菌, 牛肝菌, 以前食過, 是滑溜溜的, 賣相不佳但食落味道佳. 這次是焗出來的, 稍為乾水了少少, 口感一樣爽滑, 而且再多一點香草味. 去BBQ時, 這樣燒個菇類食物出來, 有得諗.

羊肚菌露荀, 椒鹽金針菇, 是這夜最後上的兩度小菜. 羊肚菌露荀, 起初仲以為是雲耳木耳之類, 但食落口感又有少少不同. 比木耳腍, 比雲耳厚身, 同牛肝菌一樣, 感覺滑溜溜的. 配上心齋的調味, 幾好食的. 露荀是精選的幼露荀, 非常嫩脆.

椒鹽金針菇, 若是在普通的素食館子, 隨時叫左佢做椒鹽素白飯魚. 果真, 用新鮮金針菇, 炸成一條條, 頭大身幼, 真的成條魚咁. 而且非常之香口. 沒有酒, 佐茶來食, 也是一個好享受.

上次, 我同齋妹二人來撐檯腳, 叫了他們的點心. 我說過呢度的點心精美, 同檯的朋友聽到, 肚子還有空位吧, 就加點了兩樣, 蘿蔔絲酥餅同素菜包. 蘿蔔絲酥餅, 即是平時酒樓食到的蘿蔔酥. 這兒的蘿蔔落得好足, 稱得上啖啖都有蘿蔔香. 素菜包也是熱辣辣, 皮靚餡靚咁啦.

另外我們還有一個菠蘿炒飯, 甜品有桂花糕, 千層糕等等, 不過篇幅有限. 不能逐一點評啊. 心齋, 我們一大幫人上到來, 實在令到侍應們手忙腳亂. 這次亂亂地, 服務扣了分. 若是幾丁人三、四人來, 其實是合適的.
鹵水猴頭菇, 雲耳百合同 京都乾煎豆筋
如意百合羹, 同藥膳野竹笙浸榆耳
荷塘吐艷 同 佛海蒲團
南瓜咖喱盅
欖角蒸鮮竹, 豆腐花, 同 菠蘿咕嚕魔芋.
鮮支竹銀絲浸秋葵, 心齋小炒皇, 香草焗牛肝菌
羊肚菌露荀, 椒鹽金針菇
蘿蔔絲酥餅, 素菜包
老公家姐帶我o地一行四人去哩度食齋...佢o地係第二次去...我就第一次跟佢o地去...一開始叫o左三個小食...1. 涼拌唔知水瓜定萵苣...(因為我同老公遲o左去...所以唔肯定係乜...)> 味道清清地...唔錯!2. 齋併盤(小碟)> 係一般食開果d酸齋/小小咖哩味o既齋...ok啦...唔係特別好食...但係唔錯.3. 蘿蔔絲酥餅> 雖然我o地遲到...但係食時仲熱o既...食到蘿蔔本身o既甜味...好清...好正!!!主菜我o地都叫o左幾多吓...食到最尾好飽...1. 南瓜咖哩配蒜蓉包> 咖哩味唔係好濃...但就食得出個汁度係混合o左好多南瓜蓉...所以好清甜...唔辣...哩個份量算係好細...四個人食可以點多幾個餸2. 麻辣鴛鴦粉(唔肯定個名, 但肯定係鴛鴦粉)> 即係粉絲+薯粉, 好惹味...我覺得係小辣...有d扮肉碎o既物體...個粉味道都幾濃...但係幾好食!3. 什菜天婦蘿> 用整天婦蘿o既粉漿去炸...上面灑上淮鹽...有茄子/西蘭花/同埋一隻好似幼身瓜類物體...可以點隨碟附上o既甜豉油(應

一開始叫o左三個小食...
> 味道清清地...唔錯!
2. 齋併盤(小碟)
3. 蘿蔔絲酥餅

主菜我o地都叫o左幾多吓...食到最尾好飽...
1. 南瓜咖哩配蒜蓉包
2. 麻辣鴛鴦粉(唔肯定個名, 但肯定係鴛鴦粉)
3. 什菜天婦蘿
> 用整天婦蘿o既粉漿去炸...上面灑上淮鹽...有茄子/西蘭花/同埋一隻好似幼身瓜類物體...可以點隨碟附上o既甜豉油(應該係甜豉油o卦!)食...都唔錯...
4. 水煮唔知咩菇
> 整法應該就係用水煮魚o既做法去煮...不過材料換上菇菇...有芽菜/萵苣...配以菇菇同好似海參o既"苣葯"...感覺幾新鮮...辣辣地...但係味道就甜o左d...
5. 羅漢齋炒面
> 睇落ok...但哩個我無食...所以唔知好唔好食...
6. 咕嚕肉(唔知佢個名係咪叫咕嚕肉...d肉查實係"苣葯")
> 哩個好好味呀...可能我一向喜歡食酸o野...哩個咕嚕肉酸酸甜甜...味道o岩o岩好...所謂o既咕嚕肉查實係質地較實o既"苣葯"...面頭真係好似我o地食開o既咕嚕肉咁有層薄粉炸o左...完全好有咕嚕肉o既感覺...仲要有新鮮菠蘿...推介!!!

其實佢o地話個豆腐花好正...但因為大家都好飽...而佢d豆腐花係要一桶咁叫...一桶份量好多...應該有八人份量...所以無叫到!
我o地就試o左個...
1. 雷沙湯丸 > ok...熱辣辣...好香口...
2. 杞子桂花糕 > 不過不失...好足料...不過我覺得甜o左d...
2010-04-17
Birthday
  • 咕嚕"苣葯"
2010-01-17 25 views
多年生日飯總是大杯酒大塊肉, 今年想靜靜的, 與朋友吃一餐簡單的飯. 大前年生日去了灣仔一個素食私房菜, 味濃份量過多, 不想生日再做地球先生大敵, 浪費食物(多年出外用餐漏習總是眼闊肚細, 真要改一改), 所以選了心齋, 喻意身心上都來個"齋",沉殿一下去年種種, 讓自己為來年準備一下, 邁向未知人生不同的可能性.地點在中上環區, 雖然地方不大, 但不知是否因為吃素地方, 大家談話也是靜悄悄的, 很適合三五知己談天說地.打開餐牌, 與其他素菜館不同的是沒有扮肉的菜名 -- 炸魚, 齋鱔煲通通沒有, 菜名說明用料是什麼, 攞明車馬你來吃的是素, 不要有無謂幻想, 有態度菜式有一般齋菜+自加心思菜, 如鮮腐竹也有2-3種不同蒸法,有趣. 先來一個齋湯, 忘了有什麼料, 就是把一口一口清甜渴下肚,舒服再來2個小吃 - 炸金菇及炸麵筋 - 炸得好香口, 好脆, 又唔多油, 而麵筋吃來有點像牛肉乾, 好趙口.蘿蔔絲酥餅 - 可能沒有牛油, 不是很香酥, 但蘿蔔味重, 好吃煲仔飯 - 忘了什麼料, 吃來香口有飯焦, 吃完沒有肥膩感, 好荷塘吐艷 - 選來心齋其中一個原因也是因為這個菜在其他食評的

荷塘吐艷 - 選來心齋其中一個原因也是因為這個菜在其他食評的相實在太吸引. 真身真是很漂亮, 一個完全表現師大心機及刀功的菜式! 不過味道有點淡... 後來跟朋友談起, 他說如果不是素,一般此類菜會用雞湯 '餵'一下冬瓜, 但如全素沒有肉湯令冬瓜蓮子入味, 味道會比較淡. 又上了一課

吃完飯切蛋糕, 吃不完本來想用原本哪個盒帶回家, 阿姊看看幫我們換了個小一點的盒方便我帶回家. 很貼心的服務

吃完這餐沒有為身體帶來負擔, 輕鬆往前大步大步的走下去, 心中有一絲絲興奮......
2010-01-12
Birthday
  • 荷塘吐艷
  • 煲仔飯
  • 炸麵筋
2009-08-28 45 views
七夕的晚上, 既然上次情人節正日大家錯過了, 就決定係農曆七月初七, 牛郎織女相會的日子, 二人撐下檯腳補返數. 而這個正是我一直save著的另一家情調素食館, 心齋.在大古廣場相約, 我把花獻上, 本想去的士站坐車的結果她說要坐巴士. 兩個站便來到食肆林立的科達中心. 3樓便是這間傳奇齋鋪. 平日的夜晚7點, 人不多, 我們走去那日式小座卡位, 非常獨立又特別. 親切的侍應先間我們要什麼茶, 原來有一個茶Menu的, 列明了呢度serve 什麼茶.未決定食什麼前, 送了一個小食給我們, 這當然就是常見的齋鹵味, 咖喱筋, 叉燒筋, 齋鵝等等. 食落味道夠, 而且食完唔會口乾, 果然連師傅都唔落, 認真的好.兩個人, 胃口不大根本冇可能食到所有好菜式. 齋妹點下兩個點心. 一個蘿蔔酥同一個煎素餃. 值得一讚的是個蘿蔔酥, 皮非常之酥化, 二人都被那熱辣辣的蘿蔔芯辣親. 一客三隻, 即使最後一隻去到飯餸上齊先去食佢, 依然熱辣辣. 煎素餃, 是用了芹菜切成小小粒. 皮薄之餘, 餡除了芹菜粒就是豆腐. 非常之清淡. 點上素食喼汁, 非常之皮脆(底皮,因為單面煎)同香口.主角來了, 看了惡男

主角來了, 看了惡男兄的食評, 山長水遠上來心齋, 怎不能試一試這個睇得食得既"荷塘吐艷". 用上一片片的爪肉, 包著一粒粒的蓮子. 價錢雖貴但這些巧奪天工既手藝, 絕對值得俾一個premium去叫來食. 味道, 素食固然是清淡啦, 這個荷塘吐艷, 用料是, 冬瓜, 菇類, 蓮子, 西蘭花, 再加上幾粒杞子作點綴用途, 純蔬菜, 淡淡地. 齋妹說不喜歡食蓮子, 但試食一口, 她笑著說原來這樣包著蓮子來吃也幾好.

之後是一隻菠蘿咖喱炒飯. 不過菠蘿味唔夠重. 咖喱就香. 素食咖喱同普通咖喱相比, 可能是香料落得比較少之原因, 那香氣, 說真, 未夠level.

星期三, 環境比較靜局, 二人坐在卡位, 談笑連綿. 渡過了一個溫馨的夜.

離開後, 二人本想試下係中途站登上纜車上山頂的, 誰知纜車一早已在總站打爆....失望既我們決定下次才上山頂. 回大埔, 坐307, 在公路上看維港景, 一樣美麗.
精艷的荷塘吐艷
Valentine's Day
精艷的荷塘吐艷
2009-04-04 192 views
是日晚餐, order 如下:炸金菇 - 全名好似唔係咁, 總之食落口係金菇啦! 炸得好香口, 好脆, 又唔多油, 味淡, 係 very good gei 餐前小食!!炸麵筋 - 意外地係濃味 gei 小食, 好惹味! 同炸金菇係味覺上扯平. 少少 "un", 好趙口.荷塘吐艷 - 因為見到樓下食家 gei 相實在太吸引, 決定一試! 真係靚到暈!!!! 味都係清淡, 用冬瓜感覺好好, 不過好盪口!! 淨係個樣都值! 感覺到廚師好功夫, 好有 heart!銀杏糕 - 凍 gei 甜品, 連少少 gei 銀杏味都冇 (反而有 d 失望 ), 只得椰汁味.麻沙糬 - 煎堆內面有芝麻餡, 芝麻餡味道唔錯, 唔會太甜, 又唔會冇味到食沙咁. 不過好油, 好熱氣.overall,食物味道同賣相都 good!環境好. 裝得好靚.staff 都好有禮. 食物上到台時, 佢地會將碟花拎向冇人坐果邊, 方便在座 gei 人挾, 此舉非常體貼!!!!!!! 一個少少動作, 就睇得出經營者好有 heart! 處處為食客著想!!比較難去. 要特登上麥當勞道轉 2 次車.一定會再去! very gd!
是日晚餐, order 如下:

炸金菇 - 全名好似唔係咁, 總之食落口係金菇啦!
炸得好香口, 好脆,
炸麵筋 - 意外地係濃味 gei 小食,
好惹味! 同炸金菇係味覺上扯平.
少少 "un", 好趙口.
靚到暈!!!! 味都係清淡,
), 只得椰汁味.
麻沙糬 - 煎堆內面有芝麻餡,
芝麻餡味道唔錯, 唔會太甜, 又唔會冇味到食沙咁. 不過
好油, 好熱氣.

overall,
食物味道同賣相都 good!
環境好. 裝得好靚.
staff 都好有禮.
比較難去. 要特登上麥當勞道轉 2 次車.
一定會再去! very gd!
炸金菇
炸金菇
炸麵筋
荷塘吐艷
2009-01-18 21 views
從 friend 口中知到呢到有 all-you-can-eat 既火鍋, 於是同朋友來試下. 每人$98, 另加湯底費 $18 per head. 火鍋料大部份都係菇類, 另外有幾款麵﹑菜﹑豆腐﹑芋頭﹑水晶飽﹑同類似魚彈既"齋彈". 最喜出望外既係類似魚彈但入面係芋頭蓉既"齋彈", 既彈牙又特別. 個酸辣湯湯底又夠酸又夠辣. 仲有好多醬料選擇. 如果想打邊爐但又怕食得太多太膩, 不妨來試下呢個齋邊爐!
2008-12-15 37 views
記十二月中旬素之晚飯由十一月起已是飯局連連,十二月更是「好戲在後頭」,也要吃點素菜讓胃納稍休。記得朋友提過這裡手工料理精緻非打重欠老派齋菜,就趁有點空檔來試試。花了點心機佈置素菜館子,竹間與小巧銅製暮鼓晨鐘,坐到埋邊的「書房」,盤膝而坐很舒適。周日晚七時門外站著輪候客人,氣氛喧鬧,不少是火鍋客,亦不乏吃小菜家庭客。想了想,分別要了麒麟豆腐及荷塘吐艷,慢工出細貨,等的期間試了兩口爽甜的漬天山雪漣果子,果子清甜帶著微微果香,很有特式小吃,坊間少見。麒麟豆腐淋以菇汁琉璃欠,細切甘筍片及魔芋替代鹹香火腿,豆腐滑溜帶著恰到好處的天然豆香,魔芋片蘸上濃汁,味道不會單調,厚欠巧妙地起了保溫作用。荷塘吐艷貌似湘菜名物,貌似盛放的蓮蓬,以清甜冬瓜代替豬腩肉,餡源用去芯炆腍蓮子,墊以本菇及香菇,上檯時騰著熱騰騰蒸氣,冬瓜及鮮菇煮出甜美清鮮的欠汁,軟腍清甜冬瓜包著煮至鬆化的蓮子,精緻亦清新,只嫌本菇略酸,是惟一美中不足。後來的湯王要了老火湯,用上眉豆、乾菇及一些不知名的野菜來煲,帶著濃濃的眉豆甜味,很特別。單味來了兩件(木春)菜餅,環形的家常餅,皮酥略油,帶著(木春)菜的獨特香味,簡單又可口,很輕易拆掉,師
記十二月中旬素之晚飯

單味來了兩件(木春)菜餅,環形的家常餅,皮酥略油,帶著(木春)菜的獨特香味,簡單又可口,很輕易拆掉,師傅應該是上海人。

埋單約二百五,不平宜,但吃一頓細緻又不濃膩的手功素菜,這個價錢是交足貨有餘了,二人來的話有一百九十八元十三、四道的特式套餐,會再來試試的。
荷塘吐艷精巧的手功料理,單是賣相已值五分。
聽說豆腐是自家製,濃濃豆香兼之滑漏,值得一試!
有點書齋的感覺。
天山雪蓮,清爽有特色的前菜。
荷塘吐艷精巧的手功料理,單是賣相已值五分。
聽說豆腐是自家製,濃濃豆香兼之滑漏,值得一試!
天山雪蓮,清爽有特色的前菜。
  • 豆腐系列
  • 荷塘吐艷
2008-03-24 43 views
Easter期間去食午市,唔需要book位,因為冇乜人。主攻點心,一張order紙包括點心、甜品、粥粉麵飯、湯,種類不多,而且價錢都幾貴。店舖位於花園道(屬半山區),位置隔攝。炒飯不錯,好乾身。其他點心就一般,size比較細。
Easter期間去食午市,唔需要book位,因為冇乜人。
炒飯不錯,好乾身。其他點心就一般,size比較細。
2008-02-22 41 views
昨日係元宵佳節及農曆十五,諗住開開心心去心齋食齋,點知個度D人態度一般加上又唔專業最可惜係我地唔介意付出$250一位價錢去食,但係點知食到最尾幾樣的時候,尤其係粉麵,就真係不知所謂,唔冷唔熱又唔新鮮,個個飯尤其係微波爐"叮"過唉! 總之我本來諗住開開心心,點知十分失望

唉! 總之我本來諗住開開心心,點知十分失望
2008-02-05 733 views
5 of us went to 心齋last night for the first time and we had the Chinese New Year Special Set Dinner which cost $250 per person. The place was nice, quiet and spacious. The set dinner consists of 19-20 different dishes, the quantity was just right. Both presentation and quality of the food was good. The best thing about the dishes was they are not greasy at all, unlike most ordinary vegetarian dishes. Next time will try to go for lunch.
2008-01-14 44 views
星期日中午和一家大細去o左心齋飲茶,因為之前未來過,所以一早就book了檯。首先講吓個地點,係唔就腳,不過佢\座大廈有carpark($20/hr),所以揸車來的都唔算太方便。酒樓面積不大,但檯放得唔密,所以唔會好迫,又唔會好嘈。裝修幾好。唯一唔好的係男女厕都在酒樓外面,仲要行幾級樓梯,公公婆婆同行動不便的人士就唔係咁方便喇。點心的質素中上,但有d油,份量偏細,整體來說都算好味。個人來說,我比較喜歡佢\嘅蒸腸粉。雖然免茶,價錢都唔平,但就地區環境而言,又不算太貴。最差係冇得用信用咭,只得用現金,攪到我差d落唔到樓!

雖然免茶,價錢都唔平,但就地區環境而言,又不算太貴。

最差係冇得用信用咭,只得用現金,攪到我差d落唔到樓!
2007-12-21 48 views
生日當天,特意前往心齋用晚膳,環境高雅清優,舒服寧靜,清靜心亦隨境而泛起。我倆人二人選了素宴套餐,先來頭盤6碟,跟著沙律、壽司及湯,隨之而來的是主菜3碟,餐後亦有點心、糕點及糖水。食物味道很好,最重要的是絶對符合「素食」的各種條件--不含奶類、不含蛋類、不含酒頪、不含五辛、不含味精,少油。而且店內的人非常親切友善,絶對令人心生歡喜心。心齋乃虔誠佛教徒創的,位於中環麥當勞道住宅區附近。由於是由佛教徒管理,故此店內之素食是「清齋」,不含五辛、不含蛋類、不含奶類、不含味精、不含酒,沒有素肉製成品。套餐四位起,每位$180,全餐共19款,仿私房菜形式用膳。套餐內容每天不同,最少四位起才供應,同時需預訂。雖然要四人起才供應,但當天慶幸廚房有後備食物而可以品嘗一頓豐富的晚餐。除套餐外,亦可以獨立選擇不同菜式,每款價錢約$50-$70不等。另下午時分亦有點心提供。

不含五辛、不含味精,少油。

而且店內的人非常親切友善,絶對令人心生歡喜心。

店內裝潢簡樸
前菜
壽司
2007-12-16 41 views
交通絕對超級唔方便,除非坐的士,但功\德林價錢,味道遠勝功\德林,坐得舒服,不錯。