2023-03-18 1211 views
最愛蝦麵店個 signature 辣味蝦湯底摻摻🦐 米粉加油麵既摻摻口感更豐富~ 靈魂蝦湯有層次分明既甘香濃郁蝦味加上微微辣勁,麵入面有細隻既開邊蝦,通菜同埋芽菜增加口感唔會單調各種香辛料混合成嘅南洋風味,仲好食過好多檳城當地舖頭!令人越食越想食。一人餐小食因為想健康啲就唔食炸物要咗碟菜,點知勁大碟,又係嫩位,配埋檸檬薏米水成個感覺好似去咗馬拉咁😆 心靈去旅行,大滿足呢度仲有喇沙湯底都唔錯,但個人覺得蝦麵既湯底會更加出色而且亦都比較少有,值得一試~

2023-02-01
  • 檸檬薏米水
  • 蝦麵
2022-11-14 2116 views
😎 小編依晚同新朋友去灣仔睇舞台劇,約到出嚟咁啱大家未食晚飯,就去附近行下睇下邊間啱食就行入去![ 亂闖試飲試食 ]🍜 墨魚丸魚片米粉 (咖喱喇沙海湯底) 😋😋😋😋一嚟到就見到碗麵有厚魚片三塊、墨魚丸三粒,仲有幾舊切半嘅炸豆卜,飲落喇沙湯底似係濃郁版嘅咖喱湯,帶有微微椰香,餸菜彈牙得嚟好索湯,而米粉亦啱啱好,唔會煮到淋晒!🤗🍹 檸檬薏米水 (凍) 😋😋😋😋😋小編揀咗有渣嘅檸檬薏米水,跟喇沙湯底食可以解下油膩感,食完唔會覺得好滯。😌晚餐 💵💵 約港幣$90/人 💁🏻‍♀️ 小編好幾年前已經嚟過依間店舖幫襯,三年前都塊過銅鑼灣分店食過,佢哋嘅食物水準依然維持得到!去開附近嘅朋友,不妨一試!😎🙆🏻‍♀️ 最後,喜歡嘅話,歡迎follow @foodirectory.hk !

[ 亂闖試飲試食 ]
🍜 墨魚丸魚片米粉 (咖喱喇沙海湯底) 😋😋😋😋

🍹 檸檬薏米水 (凍) 😋😋😋😋😋

晚餐 💵💵 約港幣$90/人

檸檬薏米水
2022-11-04
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
檸檬薏米水
2022-10-21 1659 views
灣仔重口味濃湯蝦麵店 呢間應該幾多人識 主打蝦湯 咖喱喇沙湯 呢次試試灣仔店.⭐️咖喱喇沙海鮮麵$80配料有 大蝦 魷魚翼 青口 腐角 蟹柳👍🏻湯底勁濃 重咖喱味 好重口味嘅喇沙湯😋麵底 同豆腐卜 輕鬆吸到唔小湯汁加左d椰奶 中和下 食落唔油膩係我個人鍾意嘅口味 正.⭐️福建肉片滷羹$69呢個口感比較似碗仔翅🤔比較清淡 唔啱我個人口味.除此之外小食都高質⭐️沙嗲雞肉串👍🏻佢附帶嘅沙嗲汁係重點岩岩燒出黎 熱辣辣 肉質冇燒到乾 好惹味.#hkfunfoodrecord窮遊香港#hkfunfoodrecord_灣仔#hkfunfoodrecord黃店 .#蝦麵店 (蘭杜街) (灣仔)地址:灣仔蘭杜街2號麗都大廈4號地舖.⭐️評分:味道:4/5環境:3/5服務:3/5抵食:3/5.鐘意睇野食既朋友仔 記住幫手like分享 同撳埋右上鐘仔超感謝 你既支持🙏🏻一齊見證 我脂肪既成長.#飲食 #美食 #優惠 #抵食 #hk #hkfood #hkfoodie #foodiehk #hkfoodblogger #hkblogger #hkfoodies #hongkongfood #吃貨 #食評 #增肥 #搵
⭐️咖喱喇沙海鮮麵$80
岩岩燒出黎 熱辣辣 肉質冇燒到乾 好惹味
#hkfunfoodrecord窮遊香港
#hkfunfoodrecord_灣仔
#hkfunfoodrecord黃店
#蝦麵店 (蘭杜街) (灣仔)
地址:灣仔蘭杜街2號麗都大廈4號地舖
⭐️評分:
味道:4/5
環境:3/5
服務:3/5
抵食:3/5
鐘意睇野食既朋友仔 記住幫手like分享 同撳埋右上鐘仔
超感謝 你既支持🙏🏻一齊見證 我脂肪既成長
#飲食 #美食 #優惠 #抵食 #hk #hkfood #hkfoodie #foodiehk #hkfoodblogger #hkblogger #hkfoodies #hongkongfood #吃貨 #食評 #增肥 #搵食 #食好西 #相機食先 #香港美食 #灣仔美食 #喇沙 #馬拉菜 #咖哩 #拉麵 #一日一黃店
2022-09-14 1486 views
是日同事們研究去哪吃好吃的午餐Foodie 介紹了灣仔的蝦麵店。平日的午膳時間,都見到一堆堆人,在窄窄的行人路上等位。終於有機會試試真偽。 酷愛東南亞餐的我,對馬拉菜確實有點要求。這次我點了濱城路邊攤一人套餐-蝦肉四寶麵(細)-免辣 配五香脆炸豆腐,熱檸檬薏米水($90)+馬拉雞拼盤($75)。其他同事有叫肉骨茶,喇沙等。 蝦麵湯底是剛剛好,合我口味,不會太濃重。拼盤內的雞沙嗲,沙嗲醬夠多,肉亦嫩,好吃。五香脆炸豆腐有驚喜到我,非常脆而不硬。跟餐小食來說,份量也不少試了同事的肉骨茶湯,偏咸而且重胡椒味,這款不是很合口味。我還是比較喜歡,清而順口,有藥材味的肉骨茶湯。下次再試喇沙。
是日同事們研究去哪吃好吃的午餐

Foodie 介紹了灣仔的蝦麵店。

下次再試喇沙。
2022-09-05
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$100 (Lunch)
  • 蝦麵
2022-08-26 1396 views
自從上次嚟過話咁快已經半年無嚟食.上次同埋家人嚟食.家人食得開心話好味.佢哋係第一次食馬來蝦🦐麵.今日我哋兩個嚟食.環境無變過.不過店家多咗個新食品發佈.(椰漿🥥飯)配 江魚仔/花生🥜溏心滷蛋🥚/青瓜🥒/椰漿🥥飯參巴.以新鮮班蘭汁🌿伴椰漿🥥煮成.無添加人造色素。不過我哋無食到.留待其他食家發言.下次再嚟試吓新品(椰漿🥥飯)今天點餐如下:1. 辣味蝦🦐湯.蝦🦐肉.魷魚🦑麵.要油麵.辣椒🌶️醬.凍檸檬🍋茶餐飲要加$12元2. 辣味蝦🦐湯.蝦🦐肉.墨魚🐙丸麵.要摻摻(油麵加米粉)走炸蔥.凍檸檬🍋茶.少甜餐飲要加$12元
辣味蝦🦐湯.蝦🦐肉魷魚🦑麵
辣味蝦🦐湯.蝦🦐肉墨魚🐙丸麵
凍檸檬🍋茶
2022-07-22
$80.5 (Lunch)
辣味蝦🦐湯.蝦🦐肉魷魚🦑麵
辣味蝦🦐湯.蝦🦐肉墨魚🐙丸麵
凍檸檬🍋茶
係對面地盤跟野三點三蛇一蛇時間就入去試下入到去望左望餐牌就叫左碗蝦湯海鮮麵魚腐一片仔, 死蝦一隻(蝦頭同身半分離)霉到百佳食落有少少味(因為有殼最尾先食),青口一隻(正常冰鮮貨),魷魚三小片(咬落好重雪藏味),人工蟹柳6節仔( 收呢個價錢比人工蟹柳客食, 唔洗多講呢一樣材料最伏)🤦‍♂🤦‍♂🤦‍♂🤦‍♂湯底有少少蝦殼味酸酸哋辣辣哋一個字怪講完🤦‍♂🤷‍♂78蚊碗一個字「🚁🚁🚁🚁🚁🚁🚁🚁」檸檬薏米水$20杯(得一片檸檬1/3系薏米2/3系水)但薏米唔熟透中間仲系硬既🤦‍♂🤷‍♂🤷‍♂🤷‍♂埋單返地盤影埋D相順手出埋呢編食後感!
係對面地盤跟野三點三蛇一蛇時間就入去試下入到去望左望餐牌

就叫左碗蝦湯海鮮麵
蝦湯海鮮麵

蝦湯海鮮麵

,人工蟹柳6節仔( 收呢個價錢比人工蟹柳客食
, 唔洗多講呢一樣材料最伏

返地盤影埋D相順手出埋呢編食後感!
2022-07-30 679 views
如題。叻沙湯底,同謝斐道某鋪比,偷工減料咗一半材料都唔止,可能溝曬水。成七八十蚊,水準重差過街邊車仔麵😡😡😡……我唔介意畀錢,但係我祈望比返七八十蚊嘢水準我😡😡
如題。
我唔介意畀錢,但係我祈望比返七八十蚊嘢水準我😡😡
2022-04-12 1622 views
又嚟到一個星期一次嘅幫襯黃點系列啦 呢間蝦麵店係專食馬來西亞菜嘅舖頭同朋友嚟食下午茶叫咗個小食拼盤 好巨型已經食唔落其他嘢 入面有炸雞翼 非常香口嘅炸豆卜 扎肉捲 同埋雞肉串燒

2022-02-05 1543 views
繼續到訪先前未有機會試既小店,閒日中午等左十分鐘左右,自助落單後上菜都幾快😳▪️ 檳城路邊攤一人套餐 💲80(細份)麵食 - 蝦肉四寶麵(7.5/10)炒過既蝦肉偏乾身,反而四寶丸有驚喜,魚蛋、貢丸、墨魚丸都比坊間既大粒彈牙,腐角索左個湯幾入味🍢湯底以蝦殼、洋蔥、辣椒熬製而成,要左少辣,依然食到有香濃鹹鮮蝦味,可以加埋堆炸蒜會更香口🦐麵底揀左摻摻,油麵加米粉軟硬度適中,掛湯力唔錯,雖則係細碗但仲配上小食,女仔一般都應該夠飽,價錢幾實惠💰小食 - 馬來香炸雞翼 兩件(7/10)有得七選一,所以同朋友叫左唔同既分黎試🤭雞翼外皮帶脆,肉質都算嫩,香茅味尤其重🐔小食 - 沙爹雞髀肉串 兩串(7/10)淋左好多沙爹汁,但有別於平時食開既,有大量爽口花生粒,入口會係偏甜,雞髀肉亦腍身飲品 - 包正價$15或以下🔎 整體評分(7/10)

▪️ 檳城路邊攤一人套餐 💲80

(細份)麵食 - 蝦肉四寶麵(7.5/10)
蝦肉四寶麵

小食 - 馬來香炸雞翼 兩件(7/10)

小食 - 沙爹雞髀肉串 兩串(7/10)

飲品 - 包正價$15或以下

🔎 整體評分(7/10)
蝦肉四寶麵
馬來西亞傳統手工蝦麵🍜 鮮香十足♨️#小胖遊灣仔🐠 ————————————————🔹辣味蝦湯 蝦肉魚蛋麵 $60 一食湯辣味蝦湯底底香濃鮮蝦味🦐,忍唔住keep住飲但係都冇好口渴,覺得辣度唔算好勁,不過怕辣可以揀少辣🌶蝦嘅份量比想像中少同埋細隻,而且係已經開咗邊,實際上應該得3-4隻蝦仁仔🦐反而魚蛋每一粒都大大粒,飽滿得來又好彈牙爽口😆米粉幼身都幾掛索湯,又唔會太淋恰到好處,特別鍾意入面仲有好多通菜🥬✨麵底仲可以揀滲滲(油麵+米粉)/油麵/米粉/河粉/檬粉.🔹五香脆炸豆腐豆卜 $25 炸得多脆幾香口,就係你expect到嘅味😂味道OK—————————————————🧜🏻口水度:🌕🌕🌕🌗🌑🤑CP值💰:🌕🌕🌕🌗🌑🧚🏻打卡值:🌕🌕🌕🌑🌑🥰舒適度:🌕🌕🌖🌑🌑👅再食指數:🌕🌕🌕🌗🌑.♟Overall♟香口惹味之選,相對重口味🤪食碗麵嚟講雖然唔係特別平,但係幾唔錯😌之前食過福建滷水湯底同喇沙湯底,小編覺得偏咸唔太好,辣蝦麵有鹹鮮香又辣辣地最好味😋
馬來西亞傳統手工蝦麵🍜 鮮香十足♨️
#小胖遊灣仔🐠
————————————————
🔹辣味蝦湯 蝦肉魚蛋麵 $60
反而魚蛋每一粒都大大粒,飽滿得來又好彈牙爽口😆
✨麵底仲可以揀滲滲(油麵+米粉)/油麵/米粉/河粉/檬粉

🔹五香脆炸豆腐豆卜 $25
炸得多脆幾香口,就係你expect到嘅味😂味道OK

—————————————————
🧜🏻口水度:🌕🌕🌕🌗🌑
🤑CP值💰:🌕🌕🌕🌗🌑
🧚🏻打卡值:🌕🌕🌕🌑🌑
🥰舒適度:🌕🌕🌖🌑🌑
👅再食指數:🌕🌕🌕🌗🌑
♟Overall♟
香口惹味之選,相對重口味🤪
食碗麵嚟講雖然唔係特別平,但係幾唔錯😌

白胡椒肉骨湯 🐷🥣 ✨有兩大條厚肉嘅大排骨!!而且肥瘦均勻,睇圖就知幾吸引!!😍✨排骨肉嘅部分軟腍,食到一絲絲肉感;油脂部分唔會好肥膩,食到肉嘅油香🥰加埋佢嘅甜豉油汁,就唔怕食到dry!👍🏻✨最重要係個湯,有極香極濃嘅白胡椒味!😍超正!飲落有骨嘅鮮甜,加埋後勁嘅胡椒衝擊,真係夠晒過癮💗✨配料仲有豆卜同油炸鬼,索晒啲湯汁,又點會唔好味呢😋腐乳通菜🥬✨通菜鮮嫩又大碟!☺️✨腐乳有鹹香,帶少少辣味,出色!😍白飯🍚✨水份有小小偏乾,但加埋肉骨茶嘅湯就剛剛好!
白胡椒肉骨湯配白飯

白胡椒肉骨湯 🐷🥣
✨配料仲有豆卜同油炸鬼,索晒啲湯汁,又點會唔好味呢😋

腐乳通菜

腐乳通菜🥬
✨通菜鮮嫩又大碟!☺️
✨腐乳有鹹香,帶少少辣味,出色!😍

白飯🍚
✨水份有小小偏乾,但加埋肉骨茶嘅湯就剛剛好!
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
$77 (Lunch)
白胡椒肉骨湯配白飯
腐乳通菜
2021-12-29 762 views
跟朋友特意去蝦麵店 入座時 明明就企得很近 該名體型略為肥胖 戴帽女侍應 咆哮嗌到全店都聽到 安心出行 幾多位 遠距離指示你坐幾號枱 問多句 就話 枱號喺枱面張紙仔 自己睇啦! 每次有客人入嚟都係咆哮式"招呼"! 就算佢入咗鋪後段 見有客人開門 佢就鋪尾嗌出嚟! 其實感受到其他侍應都好尷尬! 我和朋友都覺得好嘈 想快啲食完快啲離開 結果我哋22分鐘極速食完走了另外更過份嘅係 佢係掟碗面落枱的 喺你側邊大嗌呢碗係咩 耳仔受罪客人離坐 執枱執到嘭嘭聲 大力踢櫈 大力到張櫈多次翻咗 短短20分鐘 發生咗3次灣仔蝦麵店究竟發現生咩事! 我和朋友都決定咗唔會再幫襯

灣仔蝦麵店究竟發現生咩事!
我和朋友都決定咗唔會再幫襯
2021-12-21
2021-12-13 551 views
人總會有時候就想吃濃味一點/辣一點的東西像這天就去了由馬來西亞檳城老師傅傳授秘技的「蝦麵店」吃一下馬來西亞的傳統手工蝦麵平常一碗麵大約需要$7X-$8下午茶時段(平日一至五2:45pm後)會便宜很多哦😂雖然麵的份量會少一點 (餐廳有寫在餐牌上蠻貼心的~🥰)但其實夠飽了 而且隨餐附送飲料 ⭐辣味蝦湯底 配 蝦肉肉片油麵 + 凍檸茶 $48⭐餐廳裡有四大湯底可以選包括辣味蝦 咖哩喇沙 豬骨雞湯 福建滷麵選湯底我考慮了很久!!! 也太難選擇了每款都想吃~~😭最後決定選「辣味蝦湯底」想說蝦應該是餐廳的特色吧而且這款做法也很複雜 讓我更加好奇它的味道官方資料:以蝦殼、洋蔥、辣椒等材料,加入少量肉骨手炒熬煮超過7小時做成湯汁,再配麵、蔬菜和其它配料,例如炒足3小時的蝦殼,更選用比較有份量的新鮮香港近岸中蝦,上枱前再加入通菜及芽菜增加口感這樣煮出來的湯底當然會比較油可是我還是忍不住想在吃之前喝一口湯底喝完以後就覺得這是我的菜呀!!!😍😍😍它有一定辣度,但更偏向香料辣的感覺湯底有複雜的味道,例如蝦的鮮味 青菜的蔬菜味鮮甜卻帶辣 好過癮 👍👍👍至於屬於配料的蝦和肉片我覺得味道是還好🤣它的蝦
人總會有時候就想吃濃味一點/辣一點的東西
平常一碗麵大約需要$7X-$8
下午茶時段(平日一至五2:45pm後)會便宜很多哦😂
雖然麵的份量會少一點 (餐廳有寫在餐牌上蠻貼心的~🥰)
但其實夠飽了 而且隨餐附送飲料

⭐辣味蝦湯底 配 蝦肉肉片油麵 + 凍檸茶 $48⭐
餐廳裡有四大湯底可以選
包括辣味蝦 咖哩喇沙 豬骨雞湯 福建滷麵
選湯底我考慮了很久!!! 也太難選擇了每款都想吃~~😭

最後決定選「辣味蝦湯底」
想說蝦應該是餐廳的特色吧
而且這款做法也很複雜 讓我更加好奇它的味道

官方資料:

這樣煮出來的湯底當然會比較油
可是我還是忍不住想在吃之前喝一口湯底
喝完以後就覺得這是我的菜呀!!!😍😍😍
它有一定辣度,但更偏向香料辣的感覺
湯底有複雜的味道,例如蝦的鮮味 青菜的蔬菜味
鮮甜卻帶辣 好過癮 👍👍👍

至於屬於配料的蝦和肉片我覺得味道是還好🤣
它的蝦外表是已經乾乾扁扁的 肉口感扎實
我猜應該是被歸類在湯底裡吧
下次應該會選配腐角 魚蛋了
$48 (Tea)
2021-12-03 490 views
見好評如潮,就試下啦。感覺好普通既蝦麵,但係賣得唔平($66)。首先湯底好水,唔濃郁,辣味同湯唔夾,亦都無蝦油,同馬來西亞街邊小店食既差太遠,不算正宗。其次66蚊一碗麵,餸太少,豬肉好乾,蝦好似係雪藏野(無咩味)。另外麵唔掛湯,唔連湯食又係無咩味。總括而言:麵係麵,湯係湯,餸係餸,汁係汁,所以食物唔能夠互相配合得倒。串燒雞肉亦都係咁,個人認為醃製得唔夠入味,花生醬料其實同雞肉唔夾。再加上服務亦麻麻地,希望會改善下。
見好評如潮,就試下啦

感覺好普通既蝦麵

再加上服務亦麻麻地,希望會改善下。
2021-11-30 456 views
因為家人在附近辦工關係,今天特意攜同兩老前來吃馬拉蝦麵,一行四人,點餐如下:1. 蝦肉貢丸油麵。2. 蝦肉雞絲油麵。3. 蝦肉貢丸摻摻(油麵十米粉)。4. 咖喱喇沙墨魚丸魚片河粉。5. 馬來沙嗲雞肉串4串。6. 凍檸檬茶2杯。7. 罐裝可樂1 罐。8.馬來凍咖啡1杯。馬來蝦麵是我第一次食,蝦味湯底特濃,還有湯麵面啲蝦食落有點清甜,好似大澳蝦乾,但又乾唔哂果隻,有咬口,幾好食!喇沙湯出色,喇沙味濃,飲落好似有咖喱味及蝦味,墨魚丸彈牙,河粉吸入湯底,食落好惹味。雞肉串唔會太乾,面頭有沙嗲醬鋪喺度,沙嗲醬多啲就更加好!總結:蝦湯味濃,喇沙最出色,有時間下次再來!
1. 蝦肉貢丸油麵。
2. 蝦肉雞絲油麵。
3. 蝦肉貢丸摻摻(油麵十米粉)。
4. 咖喱喇沙墨魚丸魚片河粉。
5. 馬來沙嗲雞肉串4串。
6. 凍檸檬茶2杯。
7. 罐裝可樂1 罐。
8.馬來凍咖啡1杯。
總結:蝦湯味濃,喇沙最出色,有時間下次再來!
2021-11-18
$100 (Lunch)
  • 辣蝦湯蝦肉肉片摻摻
  • 咖喱喇沙墨魚丸魚片河粉